Zorgen over volle treinen

Epidemiologen maken zich zorgen over te volle treinen bij NS. De afgelopen weken kwamen er verschillende signalen binnen over volle treinen, zo meldt de NOS.

Hoog risico

“In een drukke trein kun je geen afstand houden, maar dat hoeft volgens de overheid ook niet omdat je een mondmasker draagt. Maar een mondmasker helpt wel een beetje, maar beschermt je absoluut niet 100 procent. Ik ben verbaasd dat dit gewoon kan hier”, zegt epidemioloog Frits Rosendaal tegenover de NOS. “Ik zou nu echt niet een half uur schuin tegenover iemand willen zitten.”

Epidemioloog Amrish Baidjoe is het met Rosendaal eens. “In een drukke trein zit je vrij dicht op elkaar, een langere duur, met weinig ventilatie: de kans dat je dan de lucht van iemand inademt is best groot en ook een hoog risico” citeert de NOS de epidemioloog.

Besmettingen in het OV

Hoeveel besmettingen er in het openbaar vervoer plaatsvinden, is niet bekend. Het RIVM vraagt deze gegevens niet op bij de GGD. “Het is praktisch onhaalbaar om erachter te komen of iemand in het openbaar vervoer besmet is geraakt. Als de GGD voor het bron- en contactonderzoek aan jou vraagt waar je besmet kunt zijn geraakt, zul je niet snel de trein of de supermarkt noemen”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. 

Geen langere treinen

NS laat weten niet van plan te zijn langere treinen in te zetten. Het bedrijf zegt dat er geen trajecten bekend zijn waar treinen consequent te druk zijn. Het bedrijf erkent dat er de afgelopen weken door winterweer minder materieel beschikbaar was, maar dat is volgens NS niet de enige oorzaak. “Het overgrote deel van de druktemeldingen heeft te maken met incidenten zoals verstoringen. Van structurele drukte is geen sprake, het zijn momentopnames” reageert Inge Rijgersberg namens NS.

Het spoorbedrijf benadrukt dat de trein alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen. “We kregen afgelopen weekend ook de vraag of we treinen naar Zandvoort zouden verlengen vanwege het mooie weer. Dan geef je ook een gek signaal af. Je wilt juist dat mensen alleen voor een noodzakelijke reis de trein gebruiken” zegt Rijgersberg.

NS vervoert op dit moment circa 25 procent van het normale aantal reizigers. Tijdens de eerste golf bleef dat cijfer steken op circa 10 procent.

This post was last modified on 23 februari 2021 13:43

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

32 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug