Zorgen over agressie in trein en bus

De aanwezigheid van steekwapens in de trein en de toenemende agressie is alarmerend. Dat schrijven 650 handhavers van NS in een brandbrief aan de directie, meldt Trouw.

Wapens

Dit soort wapens valt met name de laatste tijd regelmatig op de grond bij fouilleringen door handhavers van NS, waarschuwt het dagelijks bestuur van de afdeling Veiligheid en Service (V&S). In de brandbrief vraagt V&S, waar de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van NS onder vallen, opnieuw om uitbreiding van de uitrusting met een wapenstok.

Niet alleen steekwapens in het OV zijn een probleem, aldus de handhavers. Ook wordt gewezen op een toename van agressie en de langere wachttijden op bijstand van de politie.

Incidenten met mondkapjes

Deze week werd ook bekend dat er elke week 150 incidenten zijn rond mondkapjes in het openbaar vervoer. Voorzitter van Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) Pedro Peters zegt dat het gaat om incidenten als scheldpartijen en spugen, maar ook om ernstig geweld zoals dinsdag in Amsterdam. Een buschauffeur werd daar ernstig mishandeld door een reiziger die geen mondkapje wilde dragen.

Ook donderdagavond was er een incident in Haarlem. Daar werd een NS-medewerker mishandeld en bedreigd. De medewerker had reizigers aangesproken dat ze bij het eerstvolgende station moesten uitstappen, omdat ze geen mondkapjes droegen en geen geldig vervoersbewijs bij zich hadden. Daarop werd de conducteur besmeurd, geslagen en kreeg een kopstoot. De vier betrokken (zwart)reizigers zijn opgepakt.

De 150 incidenten over mondkapjes worden geregistreerd door medewerkers van de OV-bedrijven. De agressie is meestal gericht tegen het personeel, maar kan ook plaatsvinden tussen reizigers onderling. Bijvoorbeeld als de ene passagier de ander aanspreekt op het niet dragen van een mondmasker.

Verantwoordelijkheid van de reiziger

Peters zegt dat de OV-bedrijven en de politie er momenteel al alles aan doen om zulke incidenten te voorkomen. “Maar het is onmogelijk om het overal te voorkomen”, aldus de voorzitter van OV-NL. Daarvoor rijden er volgens hem te veel bussen, metro’s, trams en treinen. “We kunnen niet op iedere bus een politieagent zetten.”

“Het is de verantwoordelijkheid van reizigers om zich aan de regels te houden”, aldus Peters. “Daar moet meer aandacht voor komen, zodat mensen zich aan de regels gaan houden.”

Bedreigd met wapens

Los van corona had het OV-personeel al regelmatig te maken met geweld. Vorig jaar werd het NS-personeel bijvoorbeeld 17 keer met een wapen bedreigd.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 25 oktober 2020 08:13

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug