fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Wekenlang hinder voor treinreizigers tussen Rotterdam en Den Haag

Treinreizigers op het traject tussen Rotterdam, Delft en Den Haag moeten van maandag 23 oktober tot en met zondag 3 december rekening houden met minder en soms ook geen treinen, meldt de NS. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan sporen, perrons, wissels, bovenleidingen en treinbeveiliging.

De werkzaamheden zijn volgens de NS nodig om de groei van het aantal reizigers de komende jaren te kunnen verwerken. Er moeten op het traject meer treinen gaan rijden.

Zwaartepunt in het weekend

De NS waarschuwt verder dat treinen van andere perrons kunnen vertrekken en op andere tijden dan gebruikelijk. De gevolgen voor de treinreis zijn per situatie verschillend. Het zwaartepunt van de hinder ligt in de weekeinden. Maar ook op meerdere doordeweekse dagen rijden er geen of minder treinen tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal.

Ook reizigers op de lijn tussen Amsterdam Centraal en Vlissingen hebben last van de werkzaamheden. Reizigers krijgen het advies om kort voor vertrek in de reisplanner te kijken hoe de reis verloopt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Allan Kleiweg
8 maanden geleden

Het NS Politbureau in Utrecht ‘vergeet’ in situaties als deze, dat er een hoogwaardig alternatief beschikbaar is; de RET-metrolijn E, van Den Haag Centraal naar Rotterdam Centraal (en verder naar het eindpunt Slinge in Rotterdam-Zuid) v.v. De RET is in staat en bereid om de frequentie op deze lijn te verhogen, zodat behoorlijke aantallen reizigers kunnen worden vervoerd. Helaas worden NS-reizigers niet gewezen op dit alternatief en als gevolg hiervan worden vele duizenden reizigers benadeeld. Het is een kleine moeite om vanuit de reiziger te kijken naar de mogelijkheden.

gws
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Eens met het E-alternatief, nu nog even zorgen dat alle ns kaarten/abb geldig worden op dat traject.

Tim H
8 maanden geleden
Antwoord aan  gws

De kans is groot dat de RET daar niet aan zal meewerken omdat ze helemaal de capaciteit niet hebben om zoveel reizigers extra te vervoeren.

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  Tim H

In het geval de NS het budget voor vervangend vervoer aanwend om een drietal extra metrotreinen per uur te laten pendelen tussen DH Centraal en R’dam Centraal, kunnen 1620 reizigers vervoerd worden (6x 3-delig treinstel met 270 plaatsen) per rijrichting. In de reguliere dienst rijden er dagelijks slechts twee IC-treinen per uur tussen de genoemde stations. Voor deze extra metrotreinen zijn slechts enkele bestuurders nodig, waarvoor men overwerkinzet kan regelen. De RET heeft 86 van de bedoelde treinstellen beschikbaar, de inzet van zes exemplaren zou geen probleem moeten zijn.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Ik ga niet extra betalen voor dat alternatief dus nee

Martin2
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik heb geen kristallen bol om te voorspellen hoe dit georganiseerd wordt. Maar een vorige keer stond er bij de ov poortjes van de metro een tijdelijke NS incheck paal.

Er was personeel aanwezig voor vragen en met een reader voor controle. En een poortje stond open om mensen op NS tarief door te laten.

Helemaal niet verkeerd. Best netje opgelost.

Reizen tussen NS stations kon toen gewoon met de RET tegen NS tarief.

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Mogelijkheden of beren op de weg ? Bij de normale dientuitvoering gebruikt de RET bij haar Haagse eindpunt slechts één van de twee perronsporen. Het lijkt mij haalbaar om extra metrotreinen, speciaal voor NS-reizigers, van het andere spoor te laten vertrekken. Denk aan non-stop ritten van DH Centraal naar R’dam Centraal v.v. Heel snel zullen die niet zijn, maar Pijnacker Zuid is een derde spoor waar men desgewenst de reguliere metro kan inhalen. Bij eerdere werkzaamheden bleek het mogelijk om bij Rotterdam Centraal het reguliere verkeer niet over drie maar slechts twee perronsporen af te wikkelen. Waarmee ik wil zeggen dat het aantoonbaar mogelijk is om het derde perronspoor vrij te spelen, en in te zetten voor de extra pendelritten Den Haag – Rotterdam.

Twee gekoppelde driedelige metrostellen bieden plaats aan 540 reizigers, dat is circa 10x de capaciteit van een vervangendvervoerbus. Die bussen rijden niet gratis, en moeten worden gehuurd. Biedt de RET per rit een vergoeding van 10x wat een bus kost, en laat enkele extra metrotreinen heen en weer pendelen, zonder onderweg te stoppen. Extra betalen voor de reizigers ? Dat is eenvoudig te voorkomen.

Wat betreft de vervoersbewijzen, kan men kiezen uit meerdere opties. Bijvoorbeeld enkele medewerkers bij de poortjes, die houders van NS-kaarten doorlaten en naar het juiste spoor sturen; en in Rotterdam iemand bij het geopende hek, waar iedereen zonder uitchecken het perron kan verlaten. OV-toegangspoortjes zijn programmeerbaar, dus is het ook mogelijk om gewoon in te checken bij DH Centraal en bij het uitchecken op R’dam Centraal, een tarief van € 0,00 te hanteren. (En een vergelijkbare benadering in omgekeerde rijrichting.) Een aantal reguliere RET-reizigers zal onbedoeld een voordeeltje hebben, maar dat lijkt mij tijdelijk geen halszaak. Mogelijkheden of beren op de weg; het is een kwestie van keuzes.

P.J.Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

De RET zet alleen extra metro-capaciteit in als er ook betaald wordt. Verder verwijst NS naar de omreismogelijkheid via Gouda, dat kost niks extra. Behalve tijd. Tussen 010 en 020 kun je ook reizen via Gouda of over de HSL.
Voordeel van de OVchipkaart is dat je niet extra betaalt als je met NS over een langere route reist.

Bert
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Een soort van ‘snelmetro’s’ zijn vrijwel niet in te passen omdat tussen Den Haag Laan van Nieuw Oost Indië en Forepark ook de trammetjes (van de HTM) naar Zoetermeer vv rijden.

Ruud
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Het gaat om een periode van ca 6 weken.
En hoewel een gok, vermoed ik dat het erg lastig zal zijn voor de RET om een dergelijke lange periode voldoende extra metro bestuurders beschikbaar te hebben.

Je zult niet zomaar iedereen op de metro mogen zetten zonder de vereiste opleidingen.
En aangezien heel nederland de grootste moeite heeft om de gewone formatie ingevuld te krijgen zal dat bij de RET niet anders zijn.

6 weken lang de mensen vragen om in een 7 dagen en 2 ploegen rooster over te werken naast de gewone werktijd lijkt me overvragen.
En krijg je dat rooster niet elke dag rond, dan kunnen de reizigers er niet op vertrouwen dat de extra metro’s ook echt rijden.

Rea
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Met enkele metrotreinen extra kom je nergens. De metro’s zijn op werkdagen in de spits normaal al eivol dus hoe denk je al die treinreizigers met de metro te gaan vervoeren?

Michiel
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

@Ruud: Het gaat om drie weekenden, niet om zes weken. Doordeweeks rijden er gewoon treinen, alleen minder, maar dan zijn de overige treinen het vervangende vervoer en is het aan de NS om die treinen te verlengen.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

@Michiel
Er staat “ook op meerdere doordeweekse dagen rijden er geen of minder treinen tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal”

Michiel
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

@Anoniem: Tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal ja, maar je hebt ook Den Haag HS nog.

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

@Ruud
Je wijst er op dat het moeilijk is om voldoende personeel te vinden. Dat is een relevant punt. Bij vervangend vervoer per bus heb je een tiental bussen en chauffeurs nodig om 540 reizigers te vervoeren. Bij een extra metrotrein, bestaande uit twee gekoppelde driedelige metrotreinstellen, worden 540 reizigers vervoerd door één bestuurder. De conclusie lijkt mij duidelijk; het vervoer van flinke aantallen reizigers is veel efficiënter per metro dan per bus.

Ruud
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Ja klopt helemaal, maar die bussen halen ze tegenwoordig uit Polen, Tsjechie noem maar op.
En vervangend busvervoer is echt niet meer wat het voor corona was. Alleen nog afgeladen bussen is mijn ervaring. En lang, lang wachten.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Zeker niet. Ik heb een NS Dal Vrij abonnement en wil best met de RET maar niet met extra kosten. Als er werkzaamheden bij of in Amsterdam zijn wordt ook vaak gezegd: neem de metro maar van Amstel naar Centraal. Kan ik die extra kosten declareren NS? Nee!

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

In dit geval kunt u omreizen via Gouda dus us er ook geen noodzaak om met de metro te gaan.

Nieuwwester
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als de spoorwegen het in Amsterdam laten afweten zet het GVB de
metropoortjes open. Dat is een onderlinge afspraak tussen GVB en NS. NS reizigers kunnen dus op paralleltrajecten de metro nemen en bij NS-poortjes in- en uitchecken.

Henk de Hondt
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dat is een niet geteste veronderstelling.Met de RET is het traject
n.l.juist ietsje goedkoper

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Reizigers worden hier ook door de NS op gewezen. Zowel op de NS website als in de NS app op de telefoon staat er duidelijk dat reizigers alternatieven van de RET kunnen gebruiken om de stations Blaak en NOI/Centraal te bereiken gedurende de uiteenlopende werkzaamheden.

Zo staat er op dit moment bij de huidige situatie rondom station Blaak: “Er stoppen geen treinen in Rotterdam Blaak. Gebruik tramlijn 21 of 24 tussen Centraal en Blaak! Uw NS-vervoerbewijs is hier geldig. tussen Blaak en Rotterdam Zuid/Dordrecht reist u via Rotterdam C.” [https://www.ns.nl/reisinformatie/actuele-situatie-op-het-spoor/werkzaamheid?id=7004056]

Op andere werkdagen die gepland staan tussen Den Haag/Rotterdam krijg ik het advies om met de metro te reizen, zoals bij de werkzaamheden die plaats vinden rondom Delft en Schiedam. Daarnaast geeft de reisplanner aan dat als ik op die dagen waar grotere werkzaamheden gepland staan zoek tussen Rotterdam en Den Haag, dat de RET metro D/E als voorkeursoptie naar boven komt.

Dus de samenwerking is er (gedeelde kaartjes ten gunste van de reiziger), de planning applicatie van de NS en informatievoorzieningen geven RET alternatieven zoals de metro aan als alternatief. Wat zou het “Politburo” (want een onzinnige opmerking) dan verder nog moeten doen?

P.J.Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het Politburo is wekelijks heel goed in staat om zo min mogelijk te regelen tegen zo laag mogelijke kosten. De reiziger past zich maar aan aan wat wij u te bieden hebben. Minder treinen, ingekorte treinen, helaas te weinig bussen. Aldus Moskou aan de Catharijnesingel 😉
Wat ook wel eens uit het oog verloren wordt is dat de extra drukte in de metro’s betekent dat de RET-reigers die bijvoorbeeld vanaf Pijnacker of Rodenrijs willen reizen soms op die stations niet kunnen instappen omdat de metro’s vol zitten met treinreizigers. Voordeel voor de een is soms een nadeel voor een ander.

P.J.Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  P.J.Kroes

En die reigers moeten natuurlijk reizigers zijn 😉

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  P.J.Kroes

Als de RET, tegen een vervangend vervoer-vergoeding, met drie extra metrotreinen zorgt voor non-stop vervoer van 1620 reizigers per uur, kan de drukte grotendeels worden afgewikkeld. Daarnaast blijven de reguliere metrotreinen van lijn E rijden, die stoppen bij alle tussengelegen stations en dus ook bij Pijnacker en Rodenrijs. Mijn punt is juist dat, bij de inzet van enkele extra metrotreinen t.b.v. NS-reizigers, er GEEN vervelende drukte hoeft te ontstaan bij de reguliere lijn E.

F. Beijerling
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Waarom zou “de reiziger” in dezen bij de hand moeten worden genomen. Is “de reiziger” niet zelfs “mans”(of ‘vrouws”) genoeg, altertieven na te pluizen?

F. Beijerling
8 maanden geleden
Antwoord aan  F. Beijerling

Lees in mijn eerdere reactie voor altertieven, alternatieven …

GJ de Groot
8 maanden geleden
Antwoord aan  Allan Kleiweg

Onjuist. Zaterdag jongstleden stond de mogelijkheid gewoon in de NS-reisplanner vermeld, naast de trei ritten via Laan.

Bert Sitters
8 maanden geleden

“You con’t make an omelette withouth breaking an egg.”
Als het eventuele vervangende busvervoer maar goed wordt georganiseerd.

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

you can’t

P.J.Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Jammer dat Prutsrail de omeletten nogal eens laat verbranden

Tim H
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Als er minder eters zijn zoals in het OV moet je ook minder omeletten bakken.

2N2
8 maanden geleden

Geen probleem toch dat ProRail werkzaamheden op een van de drukste verbindingen van het land er ZES weken zo hinderlijk gaat uitvoeren? Goed idee om van te voren maar even in de app te kijken of je nog ergens gaat aankomen of zo, beetje gokken dan maar he. Meer informatie is ook helemaal niet handig en waarschijnlijk toch niet correct. Tja, en dat allemaal omdat NS meer reizigers verwacht, prognose ui 1998? Maar die denken ook dat mensen op de ICNG zaten te wachten.

Anoniem
8 maanden geleden

Wat een timing. Doe dat werk in de zomervakantie en val de dagelijkse reiziger hier niet wekenlang mee lastig in het najaar. En groei van reizigers? Zo druk als voor corona is het niet eens meer geworden en de spits stelt grotendeels niks meer voor. En als de trein ieder haar duurder wordt en er om de haverklap werkzaamheden zijn zoals tegenwoordig kunnen ze enige groei helemaal wel vergeten!

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ieder haar = ieder jaar

gws
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Re zomervacantie
U vergeet dat er tussen gv en rtd dit jaar sl diverse werkzaamheden/stremmingen zijn geweest.
De beschikbaarheid begint, vooral in de weekeinden, meer op een loterij te lijken

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

In de zomermaanden waren andere grote projecten, denk maar tussen Amsterdam en Zwolle. Het is nu eenmaal onmogelijk alles in de zomermaanden doen.

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Helaas wordt alles duurder. Laatst een kopje thee op een terras op de Veluwe voor 3,55. Een kopje gekookt water met een theezakje en een koekje.

lezer
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Eens met uw waarneming. En ter aanvulling: het is geen natuurverschijnsel.
1) de geldpersen staan aan, in jargon heet dat QE, ‘geldverruiming’, dus daarom worden de prijzen ook steeds hoger en hoger.
2) energieprijzen, waarin het een beetje warrig is, en altijd warrig zal blijven, wat nu het effect is van de Rusland-boycot en wat het effect is van de energietransitie.
3) een scheve markt, met zeer hoge grondprijzen en daardoor ook zeer hoge huurprijzen die doorberekend worden in de thee.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

lezer, wat een gebazel. Er zijn geen geldpersen nodig voor een Quantitative ease. Wanneer u niet weet hoe het werkt kun u beter niets schrijven.
De laatste QE is al weer jaren geleden. De huidige ‘problemen’ zijn eigenlijk een poging tot herstel tot normaal. Klaar met het gratis geld voor banken en bedrijven waardoor zovele miljoenen mensen ernstig zijn benadeeld geworden.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het moest toch ook gemaakt worden en gebracht. U werkt wellicht voor weinig, andere mensen moeten kosten dragen. Zoals uw AOW WAO of welke maar.

Voorts wilde u ook zitten in een stoel van een zaak, die ook betaald moet wordern.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dagelijks een kopje vers gezette koffie vanaf 1,50 E (kiosk, mijn geheimtip Bistro op terras Frankfurt), Tee (schwarze) 2,60 E tot 3,50 E goede/lekkere koffie Bahnhofskafee/Bistro Udin, FFM Hbf, gelijk in Brussel, Luxembourg.
Koffie in ICE vind ik niet lekker, drink ik dan ook niet.

Rea
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Dries Molenaar D
esondanks is €3.55 wel wat gortig. Anderzijds kies je er zelf voor, je bent niet verplicht om op dat terras te gaan zitten.

lezer
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Dries: waar u het over jaren heeft, bedoeld u een jaar geleden. En wat u vergeet is dat geldverruiming op verschillende manieren kan. En u heeft nog niet aangegeven het verschil tussen nominale en reeele rente te kennen. Maar het is bon ton om je maar zsm tot winnaar van een discussie uit te roepen. En over dat opkoopbeleid btw: dat geld blijft natuurlijk nog een tijdje in de economie zitten.

Dries Molenaar
8 maanden geleden

Aan het eind van de werkzaamheden is Delft Zuid/Campus toch zeker gereed voor gebruik in december?

Michiel
8 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Nee, project loopt nog een jaar door, pas eind 2024 is alles klaar. Bij Rotterdam Centraal zullen de grootste werkzaamheden wel gereed zijn, laatste bouwfase concentreert zich rond de sporen 2 en 3 en de impact daarvan zal minder groot zijn. Maar tussen Rotterdam en Den Haag zal volgend jaar nog meerdere keren hinder zijn in de vorm van minder of geen treinen, bij Schiedam moeten alle wissels nog vervangen worden en de viersporigheid moet aangesloten en getest gaan worden.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Viersporig Rotterdam Delft-Zuid is toch een nieuw project. IS dat al in uitvoering?
Eerst Rijswijk Delft-Zuid toch?
De stationstunnel in Delft was er al klaar en nog kost zo’n project 3-4 jaar.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Ik reed pas over de Kruithuisweg en het viel mij op dat Delft-Zuid al behoorlijk gevorderd is. De wissels zitten er in en de perrons lijken mij gereed. Wat moet er nog meer gebeuren? Viersporig naar Schiedam is helemaal nog niet aan de orde. Daar moeten ook nog meerdere stations gebouwd worden, dat vergt nog wel vijf jaar.

Anoniem
8 maanden geleden

Arriva wordt verkocht aan Amerikaanse Ïnvesteringsmaatschappij!
Boswachters het is geen 5 minuten voor 12, het is 1 minuut voor 12.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Waar slaat dit op?

Opa Ties
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wat is het probleem? Dat past toch volledig in het streven van de Nederlandse politiek om Nederland om te toveren tot een Amerikaanse kolonie.

Realisme graag
8 maanden geleden

Kan eindelijk iemand NS en ProRail eens duidelijk maken dat er al jaren helemaal geen reizigersgroei en dat dit soort feestprojecten overbodig zijn.

Ricardo
8 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Waar baseert u dat op? Wat ik kan vinden is er namelijk wel degelijk groei, al zijn we nog niet terug op het niveau van 2019 (pre-Corona).

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Realisme is dat het spoor goed onderhouden moet worden en aangepast moet worden aan de eisen des tijds.
Bijvoorbeeld: geen onbewaakte overgangen meer. Andere overgangen zoveel mogelijk vervangen door ongelijkvloerse kruisingen van het spoor.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Feest? Den Haag Moerwijk – Schiedam West had al decennia geleden viersporig moeten worden. Het viaduct over de A20 is denk ik ouder dan ik en is al viersporig voorzien.
Hadden ze dit gemaakt en ook HS en NOI tot Leiden viersporig gemaakt dan had de HSL Hoofddorp – Blijdorp niet aangelegd hoeven worden. Dan had men al die tijd leuk met 140 of wellicht 160 km/h kunnen rijden en hadden we ons 7 miljard bespaard.

P.J.Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ojee, we gaan weer achteraf gelijk proberen te krijgen. Terwijl het slechts jouw mening is. Word je daar nou blij van?
Ik ben i.i.g. blij met de HSL als kortste en snelste verbinding tussen 020 en 010. Ik wil niet de omweg over Den Haag maken en dat hoeft dus gelukkig ook niet. Dat Prutsrail en NS er vrijwel dagelijks een zootje van maken is dan wel weer jammer.

Mister Ed
8 maanden geleden

Metro lijn E niet snel ? Toch nog Vmax 100 km/u, maak maar een noodstop dan merk je het wel. Al kost het je een enkele keer extra geld en tijd om met metrolijn E te reizen, je hebt NOG een alternatief.
Vroeger had je dat niet met de NS Hofplein lijn dan kwam je uit op het mini CS je station Hofplein. En wat veel mensen niet weten is dat het metro station Den Haag Centraal ook nog een -nood midden tram perron – heeft voor de Citadis trams kijk maar goed.
Tot slot laten we nog blij zijn dat er onderhoud gepleegd wordt aan het spoor, dat komt de veiligheid ten goede en is iedereen er blij mee en in de tussentijd even het ongemak voor lief nemen en meer begrip en tolerantie tonen voor elkaar in trein, tram, bus en metro !

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  Mister Ed

Mijn advies is om drie extra metrotreinen per uur in te zetten voor vervangend vervoer, die tussen de reguliere stopmetrotreinen op lijn E door, wat mee hobbelen naar Rotterdam. Wat de rijsnelheid betreft, de reguliere metro rijdt standaard met een maximale snelheid van 80 km p/u. Op twee trajecten met een historische ‘Locaalspoor’-status, tussen Leidschenveen, Nootdorp en Pijnacker Centrum en ook op de voormalige Hoekse Lijn, mag men maximaal 100 km p/u rijden, maar op de Mijnsherenlaan (wegens geluidshinder) en op de met de HTM-gedeelte sporen, mag men maximaal 50 km p/u rijden.

Chapeau voor het opmerken van het aanwezige noodeindpunt voor de HTM-trams van/naar Zoetermeer, in het RET-eindpunt Den Haag Centraal (boven). Vanaf het verlaagde middenperron kan men de hal bereiken en dan de klapdeuren openen om de HTM-reizigers (die al in het voertuig hebben uitgecheckt) naar buiten leiden.

Hanzeboog
8 maanden geleden

Treinreizigers tussen Den Haag – Zeeland hebben hinder van deze werkzaamheden. Zal geen grote categorie reizigers zijn.

Zou mooi zijn als NS de Intercity Direct Amsterdam – Breda laat rijden i.p.v. de Intercity Direct Amsterdam – Rotterdam. Geen idee of dat uit te voeren qua personeelstekort. En in te passen is vanwege de dienstregeling die al gemaakt is.

En dan de IC Zwolle – Roosendaal doortrekken naar Vlissingen.

Dat is beter dan eerst bij Rotterdam Centraal over te moeten stappen op IC Den Haag – Eindhoven. Hopelijk met dertiendelige tot zestiendelige ICNG. Maar het aantal ICNG wat er rijdt is nog te weinig.

Zien wat NS gaat adviseren via NS Reisplanner.

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Met de ICNG van Amsterdam naar Rotterdam en daar overstappen op de IC naar Vlissingen.

Mister Ed
8 maanden geleden

IC naar Vlissingen is maar betrekkelijk, vanaf Bergen op Zoom is het een verkapte boemel, maar ja je zit wel in een intercity treinstel met iets meer comfort dan in een sprinter SNG, Flirt of SLT al hebben die het voordeel van een gelijkvloerse in- uitstap en dat hebben een VIRM en Koploper niet gelukkig wel de ICNG,

Bert Sitters
8 maanden geleden
Antwoord aan  Mister Ed

Er gaat op werkdagen een keer per uur een Intercity die tussen Bergen op Zoom en Vlissingen alleen stopt in Goes en Middelburg.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ja maar daar heb je helemaal niks aan als je overstapt naar/uit de richting Zwolle. Vanaf die kan eindig je altijd in die stopboemelintercity, want de normale IC rijdt net voor je neus weg want die geeft exact 0 minuten overstaptijd.
Dan stop je met een lange dubbeldekker in gaten als Rilland-Bath en Krabbendijke.

Ad Vijge
8 maanden geleden

Volgens mij was het zo dat bij regulier onderhoud aan het spoor de kosten voor alternatief vevoer bij de vervoerder liggen, hier dus NS. Bij nieuwbouw zoals de capaciteits uitbreiding tussen
Rotterdam en Rijswijk voor de infrabeheerder, lees Prorail. Hoewel meestal er ook kleinere projecten/onderhoud bij zoiets meeliften, heeft mogelijk Prorail wel geen zin of geld om andere alternatieven zoals via lijn E mogelijk te maken.

Dries Molenaar
8 maanden geleden

Hoe zit het nu met de tram naar de Campus? Wel rails, hier en daar, wanneer gaat die ooit rijden?

Mister Ed
8 maanden geleden

Die tram meneer Molenaar gaat pas rijden als Pasen en Kerstmis op 1 dag vallen, dus misschien nooit of zoals ze in Belgie een metro station gebouwd hebben maar er geen metro rijden zag ik op een youtube filmpje. De plaats ben ik even vergeten.

Wist men dat Rotterdam Lombardijen onder de stationshal ook een perron met liftschacht heeft waar een metro vanaf Zuidplein had kunnen rijden naar Ridderkerk en dat nooit gebruikt zal worden. Het is nu een holle en lege ruimte waar je een spook of griezelfilm kunt maken. En wat te denken van Lelystad Zuid, de perrons staan er in de blakende zon of kletsnatte regen, maar geen trein die er ooit zal stoppen. Kortom “spook stations of stukjes rail” Nederland kent ze ook dan kunnen we de Campus er ook bij rekenen.

Dries Molenaar
8 maanden geleden
Antwoord aan  Mister Ed

Lelystad Zuid komt er binnen enige jaren toch. De buurt wordt gebouwd. Met een grote P+R plaats kan het een grote behoefte voorzien. De toegangsweg vanaf de nieuwe A6 afslag wordt nu aangelegd. De airport shuttle zal er ook kunnen beginnen. Veel makkelijker.

De perrons zijn overigens gedemonteerd om de hang en vandaaljeugd een hangplaats te ontnemen. Men had toch grote vrees dat er op een dag een ernstig ongeluk zou gebeuren. Beter had men het gewoon in gebruik genomen met de andere gelijkvormige stations maar dat schijnt nu niet meer te mogen door nieuwe ontwerp regels die plots ook voor bestaande gebouwen gelden.

Allan Kleiweg
8 maanden geleden
Antwoord aan  Mister Ed

@ Mister Ed
Inderdaad in en rond Rotterdam kiest men soms voor, om vermijdbare latere zeer hoge kosten te voorkomen, om bij de bouw van infrastructurele werken, enkele voorzieningen voor later te bouwen andere infrawerken te treffen.
– Bij de aanleg van de eerste Rotterdamse metrolijn (1959-68), is vooruitlopende op de latere aanleg van een tweede oost-westlijn, bij station Beurs meteen een kruisend station (Churchillplein) in ruwbouw gebouwd.
– Bij de aanleg van Rijksweg 20 (1964-67), werd het nieuwe spoorwegviaduct over de A20 meteen voor vier sporen geschikt gemaakt. Tot op de dag van vandaag liggen er echter slechts twee sporen op dit viaduct.
– Het tramviaduct over het Schieplein (over de Gordelweg, het Noorderkanaal, en de A20) naar het Sint Franciscusgasthuis, is metrogeschikt gebouwd, maar is alleen in gebruik voor trams.
– Bij de aanleg van de oostwest-metrolijn (1976-82) werd het ondergrondse metrostation Blaak op een meterdikke betonnen plaat gebouwd, zodat bij een latere aanleg van de Willemsspoortunnel, men zonder veel moeite onder het metrostation door kon graven.
– Bij de bouw van station Rotterdam Lombardijen (1968-71) is in ruwbouw een metrostation onder de tramdoorgang gebouwd. Het ziet er echter niet naar uit dat deze ooit in gebruik zal worden genomen.