fbpx

Voor beter OV: borg OV-chipkaart meestal te hoog

18 jun 2014 13:56

De borg van vier euro die bij bus, tram en metro wordt gerekend is meestal te hoog. De borg moet per lijn worden afgestemd op de maximale ritprijs van betreffende lijn. Dat stelt reizigersorganisatie Voor Beter OV nadat Veolia de borg voor een lange buslijn heeft verhoogd naar 10 euro.

Voor Beter OV vindt het verhogen van de instapborg voor OV-chipkaartgebruikers op bussen van Veolia een eenzijdige maatregel die haaks staat op de landelijk afgesproken 4 euro voor alle bussen. "Veolia heeft de instapborg voor de lange buslijn 19 verhoogd naar 10 euro, maar komt omgekeerd niet tot een verlaging van de instapborg voor buslijnen die veel korter zijn dan de afstand die men voor 4 euro kan afleggen. Juist die kortere lijnen worden door veruit de meeste reizigers gebruikt. De meeste reizigers betalen dus een te hoge borg" stelt voorman Rikus Spithorst.

Nog steeds gaat het uitchecken in trams en bussen vaak mis. Soms doordat reizigers dat vergeten, soms ook door een storing in de bus. Reizigers raken dan hun borg van (standaard) 4 euro kwijt en vragen deze vaak niet terug. 

In het verleden heeft Voor Beter OV verzocht om de borg in bussen en trams niet hoger te laten zijn dan de maximale ritprijs van de lijn waarop het voertuig rijdt (vaak zo’n 2 euro). Dat verzoek is toen niet ingewilligd omdat de gezamenlijke vervoerbedrijven dat technisch te ingewikkeld vonden en omdat die 4 euro volgens vervoerders een mooi gemiddelde was op korte en lange buslijnen.

"Het belangrijkste argument dat een maximale borgprijs per lijn technisch te ingewikkeld is, is door Veolia nu ten grave gedragen door de borg voor buslijn 19 te verhogen. Wanneer het wijzigen van de borg niet langer te ingewikkeld is, moet ook de borg lager kunnen uitvallen dan 4 euro" aldus Spithorst.