Volledige OV-dienstregeling vanaf 1 juni, zonder mondkapje boete

Vanaf 1 juni gaan alle treinen, bussen, trams en metro’s weer volgens de volledige dienstregeling rijden. Wie met het openbaar vervoer wil reizen, zal dan wel een (niet-medisch) mondkapje moeten dragen. Wie dat niet doet, zal een boete riskeren. Daarnaast zal straks maximaal 40 procent van de zitplaatsen gebruikt mogen worden. Dat heeft minister-president Rutte woensdag bekendgemaakt.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Geen samenreiskorting

Er is wel een duidelijk voorbehoud aan het voornemen van het kabinet: het virus moet op zijn retour zijn en moet niet opnieuw oplaaien. Als dat onvoldoende het geval is, kunnen stappen op de samenleving weer op gang te brengen worden uitgesteld.

Ook na 1 juni is het de bedoeling om uitsluitend essentiële reizen te maken, bij voorkeur alleen. Het kabinet wil “advies inwinnen” over hoe kantoormensen gespreid naar werk kunnen. “Dat is even het nieuwe Nederland nu”, zegt Rutte. Door bijvoorbeeld flexibeler om te gaan met werktijden moet zowel het OV als het kantoor minder druk worden.

Om te voorkomen dat treinen te vol raken, schaft NS de samenreiskorting af. Nu kunnen vaste klanten nog drie reizigers met korting meenemen. Aan die regeling komt volgende week een einde. Ook mogen vanaf 12 mei geen fietsen meer met de trein mee. Eerder haalde NS al een streep door de goedkope treinkaartjes en het groepsretour.

Advies OMT

Het kabinet had het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd, omdat het vrijwel onmogelijk is om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden. Als die onderlinge afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het OV nog hooguit een kwart van de reizigers kunnen vervoeren van het aantal van vóór de coronacrisis. Daardoor zou alleen al NS een miljard aan inkomsten dit jaar mislopen.

Omdat 1,5 meter afstand houden in de trein niet altijd mogelijk is, worden niet-medische mondkapjes verplicht. Eerder stelde het RIVM dat mondkapjes beperkt zin hadden. Rutte zegt nu dat mondkapjes bij goed gebruik wel degelijk meerwaarde lijken te hebben, als afstand houden niet lukt.

Reizigers moeten zelf voor dat mondkapje zorgen. “Wij gaan dat niet faciliteren”, zei Rutte na kabinetsberaad. Veel andere landen verschaften hun burgers wel mondkapjes. Mochten reizigers geen mondkapje dragen, dan kunnen ze een boete krijgen.

Vervoerders blij met adviezen Rutte

De woensdag door het kabinet aangekondigde maatregelen voor het openbaar vervoer krijgen de goedkeuring van alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland die verenigd zijn in OV-NL. “Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de versnelde besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies”, zegt Pedro Peters, de voorzitter van OV-NL in een reactie.

Vorige week vrijdag hebben de OV-bedrijven en de decentrale overheden volgens OV-NL een ‘richtinggevend advies aan het kabinet’ geschreven. Peters: “We willen Nederland graag bereikbaar houden en onze bijdrage leveren als maatregelen versoepeld worden. Op basis van de nu genomen beslissingen door het kabinet, werkt de OV-sector de komende weken aan de nadere uitwerking.

De eerste fase start op 11 mei: de basisscholen gaan weer open, waarbij we meer toezicht gaan houden. Vooral het stads- en streekvervoer zal dan op sommige plekken weer vaker gebruikt gaan worden. Om die reden liet het GVB (Amsterdam) al eerder weten de dienstregeling te gaan uitbreiden. Dat geldt nadrukkelijk niet voor NS. De tweede fase start 1 juni zodra het voortgezet onderwijs start.

Rover tevreden

Rover is blij dat er met de komst van een mondkapjesplicht per 1 juni meer mensen mee kunnen met het openbaar vervoer. De reizigersvereniging heeft er vertrouwen in dat er genoeg ruimte in het OV komt zolang werk en onderwijs grotendeels vanuit huis plaatsvinden.

De staatssecretaris roept mensen op om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer indien noodzakelijk. Rover wijst erop dat sommige reizigers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en wil de verantwoordelijkheid om al dan niet te reizen aan de reiziger zelf overlaten. “We zijn blij dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer, dit is goed voor onze samenleving en het milieu”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Dan kan het niet zo zijn dat alleen de OV-reiziger per 1 juni nog niet naar het museum of terras kan.”

Voor de coronacrisis kende het openbaar vervoer tijdens de daluren een bezetting van rond de 30%. Rover heeft er daarom vertrouwen in dat er genoeg ruimte in het OV komt, zolang de spitspieken worden vermeden middels thuiswerken en onderwijs op afstand. Ook pleit Rover voor het vergroten van de OV-capaciteit door het inzetten van lange treinen en extra touringcars.

Ziekteverzuim

Reizigersvereniging Rover deed eerder een pleidooi om de volledige dienstregeling te hervatten. In hoeverre het ziekteverzuim nog roet in de plannen kan gooien is onduidelijk. NS wil niets kwijt over het ziekteverzuim. Wel is bekend dat het spoorbedrijf in maart met een dusdanig hoog ziekteverzuim te maken had, dat er treinen in allerijl geschrapt moesten worden. Bij de Belgische spoorwegen was er op het hoogtepunt sprake van een ziekteverzuim die in sommige regio’s opliep tot dertig procent.

© Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 17 december 2020 18:22

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug