Vier treinbouwers blijven in de race voor nieuwe intercity-treinen

Alstom, Stadler, Siemens en Bombardier blijven allen in de race voor de order van nieuw intercitymaterieel. Alle vier de treinbouwers zijn door naar de laatste fase van de aanbesteding, de zogeheten ‘Best and Final Offer Fase’. De nieuwe treinen moeten vanaf dienstregeling 2021 ingezet gaan worden.

De nieuwe treinen moeten een snelheid kunnen halen van 200 kilometer per uur en worden ook wel Intercity Next Generation (ICNG) genoemd. Deze zomer moet duidelijk worden wie het contract weet binnen te slepen.

De ICNG-treinen moeten vanaf 2021 onder andere via de hogesnelheidslijn gaan rijden. Er is veel kritiek dat NS kiest voor een trein die maximaal 200 kilometer per uur kan. NS wijst erop dat snellere treinen zoals de Fyra nauwelijks reistijdvoordeel opleveren. Verder zijn er volgens het spoorbedrijf geen bewezen geschikte treinen die sneller kunnen dan 250 kilometer per uur én voldoen aan de eisen van NS. Daarom heeft het spoorbedrijf gekozen voor een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur.

In de komende, laatste fase van het aanbestedingstraject krijgen de vier leveranciers kans hun biedingen uit de vorige fase (Request for Proposal) verder te verbeteren en een eindbod in te dienen. 

De nieuwe treinen moeten minimaal 25.000 zitplaatsen opleveren, dat is de basisorder. Verder is er een optie dat NS later meer gaat bestellen. Het gaat om enkeldekstreinen met brede deuren, wifi en USB-stopcontacten. Ook moeten de treinen rolstoeltoegankelijk zijn.

Alhoewel de nieuwe treinen zeker 25.000 zitplaatsen zullen opleveren, wil dat niet zeggen dat er evenveel zitplaatsen netto bijkomen. Andere treinen zullen namelijk ook van het spoor verdwijnen. Dat gaat bijvoorbeeld om de zogenoemde ICR-rijtuigen, die nu in de Intercity Direct worden ingezet. De in dienst zijnde ICR-rijtuigen bieden overigens minder dan 25.000 zitplaatsen. Per saldo zal het aantal zitplaatsen dus wel groeien.

Foto: Een Stadler FLIRT-trein voor Noorwegen. Deze treinen hebben brede deuren en kunnen een snelheid van 200 kilometer per uur halen. Stadler is één van de kanshebbers.

This post was last modified on 8 maart 2017 13:57

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug