Vervoerders willen nog steeds investeringen in infrastructuur (ondanks vaker thuiswerken)

Zelfs als Nederlanders deels thuis blijven werken, is extra investeren in de infrastructuur hard nodig. Dat stelt de Mobiliteitsalliantie in reactie op het vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Minder files

Meer thuiswerken of hybride werken zorgt voor minder files, denkt het planbureau. Het aantal verplaatsingen in de spits daalt wanneer mensen niet of minder vaak naar hun werk reizen. “Deze mensen blijken weliswaar meer verplaatsingen te maken voor overige motieven, zoals winkelen, visite en toeren, maar deze zijn vooral buiten de spits” aldus het PBL. “Dat scheelt files.”

Ook voor de trein zijn de spits de moeilijkste momenten. Sterker nog: in verhouding met de weg is de piek tijdens de spitsuren in het openbaar vervoer nog groter. De vervoerders en de andere leden uit de Mobiliteitsalliantie vrezen dat het rapport wordt gebruikt om investeringen in infrastructuur uit te stellen.

Eenzijdig

Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie, reageert: “Het PBL richt zich eenzijdig op de korte termijn. Het is onbegrijpelijk dat de voorspelde autonome groei van het goederenvervoer, het OV, de fiets en andere vervoerstromen, volstrekt terzijde wordt geschoven. Er komen tot 2030 1 miljoen woningen bij en tot 2040 bijna 2 miljoen Nederlanders. Nu niks doen zorgt dat we vastlopen.”

De recent verschenen Integrale Mobiliteitsanalyse (IMA) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat volgens de alliantie zien dat de vraag naar mobiliteit zal blijven stijgen. Voor autoverkeer ligt de verwachting tussen -6% en 32%, voor treinverkeer tussen de 18% en 40%, voor bus, tram en metro tussen de 13% en 29%, met grote uitschieters in stedelijk gebied.

Miljarden investeren

De Mobiliteitsalliantie is een samenwerkingsverband van inmiddels 26 partijen. Onder andere Keolis, GVB, EBS, HTM, Qbuzz, NS, Arriva en Trasdev zijn lid. Maar ook Rover, ANWB, Bovag, Fietsersbond en Bouwend Nederland maken ere onderdeel van uit. De alliantie wil juist dat er miljarden worden vrijgemaakt voor nieuwe infrastructuur. Een belangrijk deel moet naar het openbaar vervoer gaan.

This post was last modified on 10 september 2021 08:44

Share
Tags: Mobiliteit

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

33 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug