Vergeetachtige reiziger levert vervoersbedrijven 30 miljoen op

De vervoerbedrijven verdienen gezamenlijk meer dan dertig miljoen euro aan reizigers die vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van bronnen. Ook bronnen tegenover Treinreiziger.nl hebben dit bedrag bevestigd. Gemiddeld vergeet ongeveer een procent van de reizigers uit te checken.

Wie met de OV-chipkaart reist betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg. Bij bus, tram en metro is dat vier euro, bij de trein tien tot twintig euro. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Wie dat vergeet kan fluiten naar zijn borg. Volgens de vervoerders kunnen reizigers hun geld terugvragen, maar slechts zo´n tien procent doet dat daadwerkelijk.

Te gek
Een enkele keer kan de reiziger niet in- of uitchecken door een technische storing. Zo viel een paar weken geleden viel op station Haarlem het systeem volledig uit. Reizigers die wilden uitchecken waren toen door de problemen hun borg kwijt. Alleen door zelf moeite te doen door te bellen met NS, konden zij het geld weer terugkrijgen. "Het is toch te gek dat als vervoerbedrijven een fout maken, reizigers in het geweer moeten komen om hun ten onrechte afgenomen geld terug te krijgen" stelt een woordvoerder van Voor Beter OV in de krant.

Onderzoek
Ook Rover en de ANWB vinden dat de procedures waarmee reizigers hun geld terug moeten kunnen krijgen klantvriendelijker moeten. Vervoersbedrijven doen nu onderzoek naar het probleem en de omvang ervan. Ze willen het bedrag van 30 miljoen euro niet bevestigen.

Zonesysteem
Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. "Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen", aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. "Dat is veel goedkoper", stelt directeur Manu Lageirse. Veolia betaalde met de strippenkaart zo´n vijf ton per jaar aan beheerskosten. Dat bedrag is nu vertienvoudigd naar vijf miljoen euro per jaar met de OV-chipkaart.

Foto: Kialna Photography

Share
Tags: OV-chipkaart

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug