Veel teleurstelling over nieuwe stakingen bij NS

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het “heel teleurstellend” dat vrijdag weer geen treinen zullen rijden omdat NS-personeel dan staakt. Het was volgens haar “goed nieuws geweest” als de vakbonden hun acties hadden opgeschort na het nieuwe cao-bod van de NS dinsdag en de toezegging van de bonden om hierover in gesprek te gaan.

UPDATE 11 september: De vakbonden en NS hebben een principeakkoord bereikt. Acties zijn daardoor – in elk geval voorlopig – van de baan.

Ondernemers teleurgesteld

Ook ondernemers betreuren de nieuwe stakingsronde bij de NS. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat de acties tienduizenden werknemers, ondernemers en studenten duperen die graag naar hun werk of school willen. Ook raakt de staking talloze gewone reizigers die naar vrienden willen of een uitstapje willen maken.

De vakbonden roepen NS-personeel in Noord- en Zuid-Holland op om het werk neer te leggen. Het spoorbedrijf heeft daarom besloten het volledige treinverkeer stil te leggen. Het ANP meldt dat NS geen mogelijkheid ziet om op een veilige manier een dienstregeling op te tuigen, omdat veel treinen dagelijks door meerdere regio’s rijden. Treinreiziger.nl bestrijdt die lezing: “Met veiligheid heeft het niets te maken. Seinen en wissels werken gewoon, ook de treindienstleider staakt niet. Alleen kan het zijn dat de betrouwbaarheid lager wordt.”

Net als bij de eerdere acties hopen de ondernemersorganisaties dat de bonden en NS er zo snel mogelijk met elkaar uit komen. “Zeker in deze onrustige en zeer onzekere tijd is het bovendien belangrijk dat we juist samen optrekken met cao-afspraken die werken voor iedereen in plaats van verdere polarisatie en on-Nederlandse toestanden”, aldus een verklaring. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken daarbij dat het spoorbedrijf het sinds corona al zwaar heeft. Zonder overheidssteun zou de NS over het eerste halfjaar 225 miljoen euro verlies hebben geleden.

Gesprekken met NS

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft naar eigen zeggen eerder deze week gesproken met Sigrid Kaag. Kaag is als minister van Financiën de aandeelhouder van NS, en heeft met de directie van de spoorvervoerder gesproken en hen gewezen op de impact op de reizigers. “Studenten kunnen niet naar college, werknemers die afhankelijk zijn van de trein kunnen niet naar hun werk.”

Volgens Treinreiziger.nl worden de reizigers geslachtofferd, in een schaakspel voor een nieuwe cao. “De vakbonden willen kennelijk de druk opvoeren, terwijl het redelijk zou zijn om nu eerst weer het gesprek aan te gaan. En wellicht wil NS ook druk uitoefenen. Hoe dan ook is het volledig platleggen van het treinverkeer een keuze van NS, en niet noodzakelijk. De reiziger is de dupe” zegt een teleurgestelde Van Kuijeren.

This post was last modified on 11 september 2022 10:20

Share
Tags: Staking NS

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

11 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug