fbpx

Veel meer vrachttreinen van China naar Europa

21 jan 2019 10:34

Het afgelopen jaar hebben vrachttreinen uit China 6363 reizen naar Europa gemaakt. Dat is 73 procent meer dan in het jaar daarvoor, meldden de Chinese spoorwegen volgens de People’s Daily.

Het vrachtvervoer per trein van China naar Europa en terug kwam in 2011 langzaam op gang. Nu rijden er vanuit 59 Chinese steden vrachttreinen naar 49 Europese steden in vijftien landen. Zo rijden er bijvoorbeeld vrachttreinen tussen de Centraal-Chinese stad Chengdu en Tilburg. Hemelsbreed is dat een afstand van circa 8000 kilometer. Maar de treinen leggen bijna 11.000 kilometer af en rijden dan meestal door Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland.

In Polen is Lodz een belangrijke bestemming van Chinese vrachttreinen, in Duitsland zijn dat Duisburg en Hamburg. De reis duurt iets meer dan twee weken. Door verschillende spoorbreedtes is er oponthoud aan de grenzen van China en Kazachstan en aan de grens van Wit-Rusland en Polen. Toch is de treinreis naar schatting drie keer zo snel als die van een vrachtboot die van de Chinese kust naar West-Europa vaart.

De auteur van het Jaarboek Spoorwegen – Richard Latten – legde eerder al uit dat de goederentreinen buiten Europa relatief snel zijn. “Het is opvallend dat de goederentreinen naar China in 20% van de tijd zo’n 80% van de afstand overbruggen. Van China tot de Poolse/Wit-Russische grens kunnen goederentreinen de vaart erin houden. Daarna wordt het boemelen”, aldus Latten.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Angenent
5 jaren geleden

Niet om flauw te doen, maar “vrachttrein” is een anglicisme (“freight train”). Het Nederlandse woord is goederentrein.

dries molenaar
5 jaren geleden

Volgens Annemiek is het helemaal de bedoeling niet dat dit een succes wordt. Er is helemaal geen behoefte aan, volgens de deskundigen.
Nederland kan beter een tandje bijzetten en zorgen dat alles hier goed werkt. Subiet beginnen aan de overslag bij Valburg.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

NB 6363 treinen per jaar is bijna 20 per dag. Op de overslag terminals zou je al een container overzet automaat kunnen maken. Erg moeilijk kan dat niet zijn. Dan is de vertraging minder dan een uur.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Kun je stoppen mij woorden in de mond te leggen en wil je je voortaan bij je eigen mening houden?

Ik heb namelijk nooit gezegd dat het niet de bedoeling is dat dit een succes wordt. Ik heb wel gezegd dat ik verwacht dat de capaciteit van het vervoer per spoor marginaal zal blijven ten opzichte van de vrijwel onbeperkte capaciteit van het vervoer per schip. Zelfs als er ieder kwartier een trein over de spoorlijn zal rijden (wat ik nog niet zo snel zie gebeuren) blijft de capaciteit in de marge van de grotere goederenstromen. De capaciteit van het spoor blijft immers beperkt. Langere treinen en double-stack blijven binnen Europa onhaalbaar.

Voor Nederland als land is het niet interessant om er enorm in dit soort vervoer te investeren. De bestaande infrastructuur, bijvoorbeeld in Rotterdam, kan de capaciteit van het spoor vanuit China met gemak verwerken. Sommige grote ondernemingen zullen er wellicht wel brood in zien treinen direct bij hun distributiecentrum te kunnen ontvangen, maar dan zullen ze daar zelf in moeten investeren.

Voorts is het sneller en goedkoper om containers vanaf Lodz gewoon per vrachtwagen verder te vervoeren. Ook voor arbeidsintensieve handelingen, zoals verzamelen en klaarmaken van goederen voor verdere distributie door Europa, is Lodz veel interessanter dan Valburg. Vervoer per trein zal een niche-markt blijven, veel minder snel dan het vliegtuig en veel duurder dan per schip. Verwachten dat er in Nederland een uitgebreid netwerk van vervoer van goederen per spoor zal ontstaan, volstrekt onrealistisch; de vraag is er niet en het personenvervoer legt een veel groter beslag op het spoor.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik citeer als het ware en bedenk niet iets nieuws wat uw verzonnen zou hebben.
De trein is een aanvulling op vliegen en niet op zeetransport. Met de aanstaande kostenstijging wordt vliegen minder aantrekkelijk en zolang het geen bederfelijke levensmiddelen zijn kan het net zo goed met de trein.
Voor China is het extra aantrekkelijk want uit Zuid-Oost Azië is er geen concurrentie met spoorverbindingen. Hoewel Afghanistan tegenwoordig per spoor weer met Rusland verbonden is maar weinig produceert (en niet in Zuid-Oost Azië ligt).

Voorzieningen treffen bij Venlo of Valburg kost bijna niets op de I&W begroting. Er is geld over dus morgen beginnen.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Je citeert niet als het ware, maar verzint iets wat ik niet gezegd heb in een reactie waarin het totaal onzinnig is om mijn naam te noemen. Ik denk trouwens juist wel dat de lijn een succes wordt. Die Chinezen investeren er niet voor niets zoveel geld in. Ik benadruk slechts dat dat succes in het juiste perspectief moet worden gezien. In de totale goederenstroom valt het te verwaarlozen. Het is voor Nederland niet de moeite waard er veel in te investeren.

Het grootste gedeelte van de Europese markt is eenvoudiger te bereiken middels distributie vanuit het goedkope Lodz (waar al voorzieningen zijn aangelegd) dan met een omweg via het dure Valburg (waar geen voorzieningen zijn) en waarvoor geen plannen bestaan. De bewoners van Valburg en buurdorpen zien je aankomen met je plannen voor een levendig rangeerterrein. Ik heb ook totaal geen idee waarom je denkt dat zoiets nodig is, als die treinen op twee uur rijden gewoon in Rotterdam kunnen worden afgehandeld, waar de voorzieningen zijn en waar vervoerders containers wel willen ontvangen.

Als je treinen in Valburg of Venlo wilt ontvangen, praat je over een investering van miljarden. Er bestaan nuttiger spoorprojecten om dat in te investeren.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

NB Łódź, is wel handig om Oost-Europese chauffeurs aan het werk te helpen. Dat zullen ze in Nederland waarderen,is te merken in andere onderwerpjes. Wanneer er zover naar het Oosten gelost moet worden kan men net zo goed overslaan voordat de trein op Normaal-spoor verder moet.

Ger Nijman
5 jaren geleden

China is een beschaving van 5000 jaar, dus een eeuw vooruitzien zal ze niet vreemd zijn. De kans is groot dat luchtvracht deze eeuw zal verminderen of zelfs stoppen (CO2!), en dan is de trein een goed alternatief, vooral als technische en procedurele oponthouden zouden verdwijnen. Je zou je kunnen voorstellen dat er in Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland een derde rail wordt naastgelegd, zoals nu ook op korte trajecten als Landquart-Chur, Port Bou-Cerbère of Hendaye-Irun, of op stukjes grensoverschrijdende HSL tussen Gerona en Perpignan. (Je kunt ook materieel bouwen dat net als veel Spaanse hogesnelheidstreinen in een paar minuten de afstand tussen de wielen verandert, zoals bijv. vlak ten W van Zaragoza Delicias. Maar dat is bij goederenmaterieel wel relatief duur ten opzichte van de prijs van de complete wagon.)

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ger Nijman

5000 jaar soep eten en nog slurpen ze bij het eten. 5000 jaar over straat lopen en nog spugen ze op straat.

Japerwillem
5 jaren geleden

Misschien goed om te vermelden dat er zware subsidie op de treinen zit, vanuit vooral het Chinese ‘One Belt One Road’ initiatief; al is het een mooie prestatie om dit voor elkaar te krijgen en zo te houden als alternatief op de zeevaart.