Veel meer treinreizigers in Duitse treinen na coronapandemie

Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn heeft vorig jaar flink meer passagiers vervoerd, geholpen door het herstel na de coronapandemie. Maar ook het tijdelijke goedkope ov-ticket in de zomer van vorig jaar om mensen te helpen met de hoge inflatie zorgde voor extra reizigers in de treinen van Deutsche Bahn.

20% minder dan 2019

In totaal maakten in 2022 ongeveer 2 miljard reizigers gebruik van Deutsche Bahn, een stijging van 40 procent vergeleken met 2021 toen er nog allerlei coronabeperkingen golden. Met name bij het langeafstandsvervoer was flinke groei te zien van de passagiersaantallen. “Met het einde van de coronapandemie zijn de gasten weer snel teruggekeerd”, stelt Deutsche Bahn dan ook.

In 2019 ging het in Duitsland nog om 2,6 miljard treinreizigers voor het bedrijf. De vervoerder was in 2022 dus nog niet op het oude niveau. Dat komt echter mede doordat in een deel van het jaar, zeker in het begin van 2022, de impact van de coronapandemie nog groter was. In heel 2022 moesten Duitse treinreizigers nog een mondkapje dragen. Al met al vervoerde DB vorig jaar dus circa 20 procent minder reizigers dan in 2019. Treinreiziger.nl verwacht dat het herstel zich in 2023 door zal zetten en meer mensen de trein zullen nemen.

56 miljard omzet

De totale omzet van Deutsche Bahn, waaronder ook de inkomsten van bijvoorbeeld de dochterbedrijven DB Schenker, Arriva en het goederentransport, kwam uit op 56,3 miljard euro. Dat is een stijging van 19 procent en het hoogste niveau ooit, aldus het grootste spoorbedrijf van Europa. De maatschappij had wel te kampen met hogere kosten voor onder meer energie, terwijl ook de investeringen in onder meer infrastructuur werden verhoogd.

Personeelstekort

Deutsche Bahn heeft net als de NS ook te maken met personeelstekorten, waardoor soms ritten uitvielen. Ook wordt het bedrijf geteisterd door vertragingen, door verschillende oorzaken. Niet alleen personeelstekort speelt dan een rol, maar ook de staat van de infrastructuur en problemen met treinmaterieel.

DB is bezig om duizenden extra werknemers aan te nemen. Onder het personeel is er onvrede. Zo legde het recent nog het werk neer om hun eisen voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 2 april 2023 10:34

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug