Vanaf 2016 betalen met bankpas of mobieltje in OV

Inchecken in trein, tram of bus door je mobieltje als ov-chipkaart te gebruiken. Het is mogelijk volgend jaar mogelijk al gemeengoed in het openbaar vervoer in Nederland. De vervoerders beginnen nog dit jaar met een proef. Dat zelfde geldt voor betalen met de bankpas in het ov.

"Als na evaluatie blijkt dat de pilots een succes zijn, dan kunnen deze nieuwe betaalmiddelen in de loop van 2016 beschikbaar worden voor alle reizigers," zegt Eric Janse de Jonge van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid zijn vereend. 

Het NOVB presenteerde vrijdag een toekomstvisie voor de komende jaren. De hoofdlijnen van de visie waren al langer bekend. Zo wordt al ruim een jaar gesproken over de komst van de bankpas en het mobieltje als betaalmiddel in het ov. De ov-chipkaart blijft gewoon bestaan. 

Ook achteraf betalen voor consumenten maakt onderdeel uit van de OV-betaalvisie van de vervoerders. Bij de RET is het al voor iedereen mogelijk, terwijl Syntus alweer is gestopt met deze betaalmethode. De Jonge: "We moeten achteraf betalen nog goed evalueren, maar als dat een succes is dan verwacht ik dat Syntus weer mee gaat doen. Al is dat natuurlijk aan Syntus zelf." Een groep geselecteerde ANWB-leden kunnen bij wijze van proef al in heel het openbaar vervoer achteraf betalen.

De pilots zijn bedoeld om te kijken of de nieuwe betaalmethodes ook echt meer reizigersgemak opleveren en of ze voldoende veilig zijn. Elke reiziger krijgt straks de mogelijkheid om zijn eigen manier van afrekenen te kiezen. Het kan zijn dat er tijdens de pilots nog knelpunten naar voren komen die eerst moeten worden opgelost. Dan komen de nieuwe betaalmogelijkheden later dan 2016. Maar desgevraagd belooft De Jonge dat de reiziger voor 2020 diverse nieuwe betaalmogelijkheden heeft.

De betaalvisie moet worden uitgevoerd door Translink, dat vanaf vandaag een coöperatie is van alle vervoerders. Translink is ook de uitgever van de ov-chipkaart. Tot nu toe waren enkele vervoerders aandeelhouder in TLS; dat is nu veranderd. 

Reizigersorganisaties zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. "Wij zitten aan tafel en wij zullen ons inzetten om nieuwe betaalmethodes echt klantvriendelijk in te voeren," laat voorzitter Arriën Kruyt van Rover weten. "Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar en laat zien dat we steeds beter samenwerken in het openbaar vervoer."

This post was last modified on 7 januari 2019 12:19

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug