fbpx

Vanaf 1 augustus ook met de ov-chipkaart naar Gronau (Duitsland)

Vanaf 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse ov-chipkaart reizen tot aan het Duitse station Gronau. Hiervoor is op het Duitse station een Blauwnet-incheckpaal geplaatst.

Abonnementen

Ook NS-abonnementen zijn straks geldig tot aan Gronau. Daardoor kunnen reizigers met bijvoorbeeld een Weekend Vrij abonnement of juist een studentenreisproduct vanaf 1 augustus gratis naar de Duitse grensplaats reizen. Reizigers met een kortingskaart, zoals Dal Voordeel abonnement, krijgen in de daluren korting.

Reizigers kunnen zowel gebruik maken van de RB51 als RB64. Enschede – Gronau is in aantal reizigerstreinen de drukste grensovergang tussen Nederland en Duitsland. Op geen enkele andere route rijdt er overdag elk half uur een trein naar Duitsland.

Per ov-chipkaart naar Duitsland

De realisatie is tot stand gekomen in samenwerking met de partners Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL), Deutsche Bahn en Keolis Nederland, dit als onderdeel van de samenwerking tussen de Nederlandse grensprovincies en Noordrijn-Westfalen en op verzoek van reizigersorganisatie ROCOV.

Met de ov-chipkaart kan al langer gereisd worden naar het Duitse Leer en Aken. De bedoeling is dat reizigers later dit jaar ook met de ov-chipkaart naar Emmerich kunnen reizen. Naar België is het nog niet mogelijk de Nederlandse ov-pas te gebruiken. Ook vanuit Venlo en Hengelo kan er voorlopig niet per ov-chipkaart naar Duitsland gereisd worden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mike
2 jaren geleden

“Ook NS-abonnementen zijn straks geldig tot aan Gronau. Daardoor kunnen reizigers met bijvoorbeeld een Weekend Vrij abonnement of juist een studentenreisproduct vanaf 1 augustus gratis naar de Duitse grensplaats reizen.”

Een studentenreisproduct is echter tijdens de zomervakantie niet geldig.

N.
2 jaren geleden
Antwoord aan  Mike

Half correct. Studenten-weekend-reisproduct is in de zomer wel geldig.

Wouter G.
2 jaren geleden

Hopelijk geldt dit ook snel voor Bad Bentheim. Het is immers van Keolis Eurobahn, zusterbedrijf van Keolis Nederland.

Juriaan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Dat laatste heeft er helemaal niets mee te maken. Over de tarieven beslissen de deelstaat Nedersaksen en de Provincie Overijssel, niet de vervoerder.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Als er één schaap over de dam is volgen er meer, eerst van Maastricht naar Aken met RE 18 en nu de overige grensoverschrijdende trajecten. Voordeel is: 1) de relatief kortere reistijd per trein indien er ook lokale bussen rijden, 2) men benut de voordeelkaarten en OV chipkaart ook naar onze oosterbuur Duitsland, 3) geen aparte vervoersbewijzen kopen dankzij de OV chipkaart, 4) relatief meer ruimte in de trein dan in menig stadsbus ervaar ik regelmatig naar Aken.
Nu de Belgen nog met de OV chipkaart. Gezien de problematiek met de drielanden trein van Arriva en de huidige water overlast en problemen in Luik zal deze verbinding nog lang op een chipkaart optie moeten wachten. Met onze zuiderbuur is het trouwens altijd al een haat-liefde verhouding geweest als het om grensoverschrijdende en infrastructurele verbindingen gaat.Ik ben al blij als ik naar mijn geliefde winkels en talrijke bakkerijen kan gaan in Aken waar de treinomroep in drie talen gesproken wordt en zelfs in het Frans voor als men ooit nog eens naar Liege door kan reizen, als, maar dat is eerder toekomstmuziek dan realiteit…!

Stokbosveen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Inderdaad, naar Belgie ook kunnen reizen met de OV-chipcard zou een geweldige sprong voorwaarts zijn. Met name Antwerpen Centraal is een veelgebruikt station voor de Nederlanders die gaan shoppen bij de zuiderburen.

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Gratis naar Antwerpen, dat gaat het echt niet worden.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Zodra er OV-chippalen worden geplaatst in Antwerpen, krijgen we het gezeur van mensen die het zo onhandig vinden dat ze daar moeten uitchecken als ze naar Brussel willen.

De exploitatie is van de IC Brussel is qua kosten al een hele uitdaging. Het lijkt me niet verstandig om daar hele volksstammen aan mensen met hun DalVrij op WeekendVrij zonder bijbetaling in toe te laten.

Johan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Als de OV-chipkaart tot in Antwerpen geldig is, hoeft dat niet te betekenen dat Nederlandse landelijke abonnementen ook tot Antwerpen geldig moeten zijn. Het is geen raketwetenschap om tot de grens een ander tarief te rekenen dan voorbij de grens. Tenzij de beide staatsbedrijven de boel oeverloos willen compliceren omdat de verrekening een paar cent zou moeten verschillen als je bij Breda in plaats van bij Roosendaal de grens over gaat of andersom.

Anoniem
2 jaren geleden

En hoe zit het met de tussenliggende stations? Zijn daar ook paaltjes aanwezig?

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

De tussenliggende stations zijn Glanerbrug en Eschmarke, in Nederland. Die hebben al jaren paaltjes.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Oh, oeps. Ik had op de een of andere manier in mijn hoofd Gronau met de eindbestemming Dortmund verward… 🙂
Dank voor de uitleg!

Theo
2 jaren geleden

Zo’n klein stukje dat schiet al lekker op. Ik denk dat er gewerkt moet worden naar een Europese chipkaart die automatisch in- en uitcheckt bij de overgang van het ene naar het andere land en vervoerder. Kom op Translink c.s.!

Van Wickevoort Crommelin
2 jaren geleden
Antwoord aan  Theo

In- en uitchecken bij de grens is op zichzelf achterhaald, het systeem moet kunnen uitrekenen dat als je van Amsterdam naar Berlijn reist je X aantal km aan NS en Y aantal km aan DB betaalt.

Tim H
2 jaren geleden

Het probleem is dat abonnementhouders veelal niet per kilometer betalen. Uw idee werkt alleen als altijd iedereen tegen kilometertarief zou reizen.

Andreas Aaldering
2 jaren geleden

Ja, we hebben nog een klein half jaar om successen te boeken voor de consument in dit Europees jaar van het spoor.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Andreas Aaldering

En wat voor verschil maakt dat met wanneer een succes behaald wordt als de tijd daar rijp voor is? We beleven momenteel het een na slechtste jaar voor het spoorverkeer in de recente geschiedenis. Het ‘Europees jaar van het spoor’ is een lachertje en heeft geen enkele activiteit opgeleverd die het vermelden waard is.

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Andreas Aaldering

Ik vind het ook erg stil rond het Europees jaar van het spoor. Misschien wordt er vooral achter de schermen gewerkt. Want uit de blog van 8 juni 2021 op de website deutschlandtakt.de begrijp ik dat een “letter of intent” is ondertekend door een groot aantal Europese landen. Vanuit Nederland zijn in die “letter of intent” de volgende dagtreinen gepland:

In de nabije toekomst:
Amsterdam – Barcelona – Murcia

En rond 2025:
Amsterdam – München – Wenen
Amsterdam – Berlijn – Warschau
Amsterdam – Rome

Ze kunnen het Europees jaar van het spoor toch moeilijk als een nachtkaars uit laten gaan, dat zou een afgang zijn!

Eric
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

Je schrijft “ dagtreinen…”

Is dat niet wat ver? Murcia, Rome

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eric

Inderdaad, Murcia en Rome zijn wat te ver. Ik zou zelf niet zo lang in één trein willen zitten. Gevoelige mensen lopen ook nog eens kans op grote problemen met de bloedvaten. Het kan wel interessant zijn op deeltrajecten, bijvoorbeeld van Nederland naar Lyon. Of van Montpellier naar Murcia, nadeel is een aankomst pas tegen middernacht.

Het is een kwestie van smaak, maar zelf zou ik het accent anders leggen. Meer voortborduren op wat er al is, bestaande trajecten verbeteren waar mogelijk, overstapsituaties zoals in Parijs verbeteren, bij gemiste overstap de reiziger gegarandeerd goed en soepel helpen, en ook als deze de Franse taal niet machtig is. De snelste TGV’s vertrekken nog steeds van de Parijse hoofdstations frequent en in alle richtingen. Volgens mij benut zo’n aanpak de mogelijkheden van het spoorsysteem het best.

Aan de andere kant ben ik wel heel blij met de positieve benadering. Het hogesnelheidsverkeer zie ik eerder populariseren dan de nachhtrein.

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eric

Nu ik er nog eens naar kijk vind ik een doorgaande trein naar Murcia toch wel een grote verbetering in elk geval tot Barcelona. De trein zou uit Rotterdam vertrekken om 9:30 en aankomen in Barcelona om 18:30. Dat is een reistijd van 9 uur, dat is goed te doen.

Met een overstap in Lyon of Montpellier worden ook veel steden in het zuiden van Frankrijk veel makkelijker bereikbaar. Vanuit Spaans perspectief bekeken is de doorgaande verbinding naar Murcia aantrekkelijk.

De reistijd kan verminderen tot ruim 8 uur als de hogesnelheidslijn tussen Montpellier en Perpignan wordt aangelegd.

Het valt te hopen dat men vaart maakt met de totstandkoming van de verbinding!

RH&DR-fan
2 jaren geleden

Een goede ontwikkeling! Tot nu toe is een reis naar Gronau relatief duur en vanwege de verschillende tariefsystemen ook ingewikkeld en omslachtig. Mooi om te zien dat Gronau even makkelijk bereikbaar wordt als een binnenlandse bestemming. Hopelijk vormt Gronau het begin van een uitbreiding tot Münster, dat zou de trein voor nog meer mensen tot een logische keuze maken.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

U d nkt kennelijk nog steeds half Duitsland te gaan bereizen met een binnenlands Nederlands jaartje.

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik denk vooral aan de problemen in het grensgebied. Münster, zo’n 60 kilometer van de grens, ligt aan de rand van de grenszône. Maar als men verder wil gaan, alleen maar goed. Het bevordert de Europese samenwerking en reizen met de trein is goed voor het milieu. Dat moet je dus zo makkelijk mogelijk maken.

Nellele
2 jaren geleden

Kan je.eigenlijk met een “Bejaardenkaartje” oftewel een vrije keuzedag.dan ook gratis naar Gronau, Aken, en Leer?

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Nellele

Ja hoor, met de keuzedag voor senioren mag je gewoon naar Aken en Leer reizen met de Arriva trein of het treinvervangend busvervoer.

Voor Aken kun je dit vinden op arriva.nl door te zoeken op “ Nieuwe directe treinverbinding naar Aachen”. Je vindt dan de volgende informatie “ Zolang het om grensoverschrijdend vervoer gaat, op de RE18, zijn alle Nederlandse producten gewoon geldig. Wil je bijvoorbeeld, voor de reis naar Aachen, gebruik maken van keuzedagen, meereiskorting of je studentenreisproducten, dan kan dat.”

Voor Leer kun je dit vinden op arriva.nl door te zoeken op “ Grensoverschrijdend reizen Groningen”. Je vindt dan de volgende informatie: “ In onze treinen van Groningen naar Weener (Duitsland) en in de vervangende snelbus Groningen-Leer kun je reizen met alle geldende landelijke en regionale (OV-chipkaart) producten. ”

Het zou ook wat on-europees, bureaucratisch en nodeloos ingewikkeld zijn als er uitzonderingen bedacht worden. Hier is het in elk geval goed geregeld, al zou het mooi zijn als ook NS er wat meer aandacht aan zou besteden.

Geniet van uw keuzedag!

Nelleke
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

Bedankt!

Frans Eekhout
2 jaren geleden

In een vaktechnisch tijdschrift las ik eens dat – toen nog in het pré-corona tijdperk – er gemiddeld 40 miljoen OV chipkaart transacties per week werden gedaan, per maand dus gemiddeld 120 miljoen. In Duitsland bekeek men het Nederlandse OV chipkaart systeem dat z’n wortels o.a. in Hong Kong heeft en kwam men tot de conclusie dat het vooralsnog ondoenlijk was om dit in geheel Duitsland toe te passen, wel lokaal met contactloze kaarten. Een Europese OV chipkaart die in geheel Europa, en welke landen moet men dan rekenen, is door wet en regelgeving al helemaal een huzarenstuk. Lands- of streekgebonden zou nog kunnen, maar pan Europees, meer een utopie dan werkelijkheid. De vervoersmaatchappijen zullen er – voorlopig – hun vingers niet aan branden, laten we dus blij zijn dat met het huidige OV chipkaart systeem al een stuk over de Duitse grens gereisd kan worden al is dat een druppel op een gloeiende plaat. En a propos, zelfs in Nederland kijkt men al naar een vervanger c,q, opvolger van de huidige OV chipkaart via Apps, mobiele telefoon enzovoorts. Voor verdere Duitse bestemmingen dan waarvoor men met de OV chipkaart kan reizen, is een aanvullende vervoersbewijs noodzakelijk online of via de aanwezige kaartautomaten of info bureaus. Zou Antwerpen met o.a. z’n vlooienmarkt tot de mogelijkheden behoren en wenst men verder naar Brussel of Zeebrugge te reizen, koop dan een bijkomend kaartje, maar of dat echt zo goedkoop en handig is zal de toekomst uitwijzen…

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Vaak, als je de grens over gaat, loont het om in elk land dat je reist een apart treinkaartje te kopen.

Mocht je bijvoorbeeld verder dan Antwerpen willen reizen dan koop je bij de NS een treinkaartje naar Antwerpen of Roosendaal en van Antwerpen of Roosendaal een treinkaartje bij de NMBS naar je eindbestemming.

Om deze reden denk ik dat we blij moeten zijn als we met de ov chipkaart net de grens over kunnen.

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Mee eens, Antwerpen per chipkaart vind ik ook een logische bestemming, als toeristische trekpleister en als spoorwegknooppunt. Ik verwacht dat dit economisch een groot succes wordt omdat het veel makkelijker wordt om Antwerpen per trein te bezoeken.

En voor de reiziger die naar verdere bestemmingen in België wil reizen, voor hen is het voordeel dat er een keuzemogelijkheid ontstaat tussen het kopen van een doorgaand internationaal kaartje, of om in Antwerpen een kaartje uit het binnenlandse NMBS-assortiment erbij te kopen. Het voordeel is dat de reiziger dan niet meer “gedwongen” is om een doorgaand kaartje te kopen als dat veel duurder is dan de binnenlandse tarieven in Nederland en België.

Otto
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

Antwerpen is 40 km van de grens en het is dus helemaal niet logisch dat Nederlandse abonnementen tot daar geldig zouden zijn. Sommige mensen willen alles maar gratis hebben en nergens voor betalen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

De exploitatie van de IC Brussel is peperduur. NS heeft jarenlang de exploitatietekorten aan de Belgische zijde van het traject moeten dekken. Dat was een kostenpost van 35 miljoen per jaar. De rit gratis maken voor reizigers met een WeekendVrij- of DalVrij-abonnement zal leiden tot nieuwe tekorten en gaat dus echt niet gebeuren.

Ik snap ook niet dat mensen hier hun eigen gierigheid onder het mom van duurzaamheid/gemak op het bordje van NS proberen te leggen (met allerlei sneue reisadviezen erbij, bijvoorbeeld naar Aken). Als je graag naar Antwerpen wilt, dan koop je toch gewoon een kaartje. Dat kan binnen een minuut en is echt niet onoverkomelijk duur. De enige barrière daarin is gierigheid en heeft niets met gemak te maken.

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Probleem is volgens mij makkelijk op te lossen.

Abonnementen zoals studenten ov of een dalvrij zijn tot aan de grens geldig. Mocht je met een ov chipkaart de grens overgaan en in bijvoorbeeld Antwerpen uitchecken dan moet het systeem dat kunnen zien. In zo’n geval wordt een abonnement tot aan de grens gerekend en daarna betaal je het tarief wat je moet betalen.

Mocht je dit om wat voor reden niet willen dan heb je pech.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

En wat als je met je DalVrij gewoon niet uitcheckt in Antwerpen?

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Dan heb je op de terugreis een probleem.

Als je niet uitcheckt kun je ook niet inchecken. Dit kunnen ze zien als ze je kaart controleren bij je terugreis. In dit geval zou de regel moeten zijn dat je een boete krijgt.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Wouter en RH&DR-fan, ik ben het volledig met jullie stelling eens. Omdat er in Aken bijvoorbeeld een leuke modelbouw winkel is tegenover das Rathaus, naam mag ik hier niet noemen, reklame, is het gemak van de OV chipkaart reden om er gemakkelijk regelmatig een bezoek te brengen. Vorige week zaterdag nog zag ik een model van een cruise schip die ik in 2018 notabene in Amsterdam had gezien en in Nederland niet of moeilijk te krijgen is. Met 40 % korting wipte ik zo per trein de grens over en met de Arriva voordeelkaart met 20 % korting per comfortabele bus vanaf het Akense centrum naar Maastricht. Het gemak dient de mens en daar hielp en helpt de OV chipkaart een steentje aan bij…!

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u met een Nederlandse treinabonnement maar overal in de wereld voor een habbekrats kunt gaan reizen.
U betaalt alleen voor reizen binnen Nederland.

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als je op een station in Nederland incheck en in Aken uitcheckt dan kan het systeem zien wat voor afstand je hebt gereisd. Het systeem zou ook moeten zien dat je de grens over bent gegaan. In dit geval kan het systeem misschien ook korting geven tot aan de grens en vanaf de grens het normale tarief rekenen.

Karel Geerts
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

Het grootste probleem is dat een groot deel van de grensgangers abonnementhouders zijn zoals studenten die helemaal niets betalen als ze met hun chipkaart naar het buitenland kunnen reizen.

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

@Karel Voor elk probleem is een oplossing. Als een groot deel van de reizigers studenten en abonnementhouders zijn en we willen dat deze groepen vanaf de grens betalen dan lijkt het mij dat we hier wel een oplossing voor kunnen vinden.

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

@Wouter
Ja, maar betalen vanaf de grens is nou net wat die studenten en keuzedagenreizigers nou net niet willen.

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

@Brabo In dit geval is de oplossing heel simpel. Is de grens ver genoeg dan is er geen probleem maar wil je verder dan moet je toch echt betalen. Of je het nu wil of niet.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

Je kunt wel op zoek gaan naar een oplossing, maar er is niet eens een probleem. De huidige situatie is niet gecompliceerd. Het is voor iedereen eenvoudig uit te vinden hoe de tickets werken en hoe ze te verkrijgen. Complicaties ontstaan pas als de boel gewijzigd wordt. Dan moeten oplossingen worden bedacht voor de OV-chipkaart. Kies je voor Antwerpen voor het verste punt voor een OV-chipkaart, dan gaan mensen zeiken dat dat problematisch is als ze naar Brussel willen. En de Belgen zullen wensen dat in ruil hun MoBIB tot ver in Nederland geldig wordt. En de reisdoelen waarvoor wijzigingen nodig zouden zijn, zoals ik ze verneem via deze website, zouden dan het bezoeken van een rommelmarkt, het kopen van een blad of het bezoeken van een modelspoorwinkel zijn. Daarvoor ga je toch niet serieus denken de boel op de schop te gooien. De enige reden waarvoor mensen voorstander zijn van OV-chipzuilen in het buitenland, is dat ze verwachten dat ze dan gratis tripjes kunnen maken met hun goedkope abonnementen. Er is voor NS geen enkel voordeel te behalen door daar aan mee te werken.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

…INFO aan Anoniem en Wouter..
De sneltrein RE 18 van Arriva van Maastricht met stops in Meerssen, Valkenburg, Heerlen, Landgraaf, Eygelshoven Markt, Herzogenrath, Aachen West en Aachen HBf valt onder de Nederlandse Arriva concessie en gelden dus alle Nederlandse treinkortingen zoals we die OOK in de rest van Nederland kunnen gebruiken, heb ik van Arriva klantenservice te horen gekregen.
Wie in Nederland in de daluren met korting instapt op RE 18 reist dus naar zowel de Nederlandse als Duitse stations over het gehele traject met korting.
OOK is de 35 minuten regeling van toepassing. Dit laatste betekent dat wanneer men na het uitchecken in bijvoorbeeld Aachen HBF (Centraal) weer binnen 35 minuten incheckt ook de OVERSTAP regeling wordt toegepast zoals we die in Nederland kennen. Ik maak van deze reisopties zéér regelmatig gebruik en reist dus niet alleen op het Nederlandse deel tot en met Eygelshoven Markt met 40 % korting, maar ook tot en met Aachen HBF. Meestal loop ik daar PRESS & Book tijdschriften winkel binnen, koop een van de talrijke tijdschriften en keert met dezelfde trein als waarmee ik ben aangekomen weer terug naar Limburg en bespaart dus geld, aankomst 11 minuten over het uur, vertrek Aken ’46. Aan het moment van uit- en inchecken bij de twee paaltjes in HBF kies ik mijn 35 minuten even goed uit. Als ik binnen 35 minuten overstap van RE 18 trein op bus 350 richting Maastricht, stopt ook tegenover het station 4 per uur, die via het centrum gaat, krijg ik ook de 35 minuten overstapkorting.
NIET is toegestaan om met de OV chipkaart tussen de Duitse steden Herzogenrath, en Aken HBF te reizen en op deze stations in te checken en uit te checken, dus NIET geldig voor binnenlands Duits verkeer ! Men moet vooraf of in Nederland of in Duitsland zijn ingecheckt en of uitgecheckt. Dus wie in Nederland met korting in de daluren is ingecheckt krijgt tot en met een van de bovengenoemde Duitse stations op lijn RE 18 gewoon de 40 % korting. Voordeel is: 1) er is voldoende ruimte in de drielanden FLIRT trein die uit 3 bakken bestaat en 2 stroomafnemers en 3 deuren heeft dus stroomtechnisch naar Luik kan doorrijden in tegenstelling tot de 2 bakken Arriva FLIRT treinen die slechts voor 1500 volt geschikt is, 2) meestal een werkend toilet heeft, 3) er met maximaal 120 km/u tussen Herzogenrath en Aachen West gereden wordt, FLIRT 3 is Vmax 140, 4) de tweede klas stoelen comfortabeler zijn dan de NS FLIRT en zelfs stoelen met klaptafeltjes hebben, 5) vanwege het enkelsporige Heerlen – Landgraaf traject voorlopig 1 per uur rijdt en eerdaags na verdubbeling ook 2 per uur. Arriva heeft een jaarkortingsabonnement waarmee men 20 % korting op de bus en 40 % korting op alle Arriva treinen krijgt. Wie dus geen NS abo wilt en slechts in Limburg van Zuid naar Noord v.v. tot aan Nijmegen wilt treinen geniet dus ook van deze optie. E.e.a. is uniek in Nederland. Voordeelactiekaarten van Kruidvat of AH mogen alleen op het Nederlandse deel tot aan Eygelshoven Markt gebruikt worden en NIET op het Duitse deel !
Eygelshoven heeft nog een tweede station bereikbaar met RS 15 richting Kerkrade Centrum.
Wie geen OV chipkaart heeft kan in een van de Arriva automaten een los kaartje kopen. Kaartcontrole in de trein wordt door zowel Nederlandse als Duitse Arriva medewerkers gedaan. Vaak vindt in Heerlen een machinisten wisseling plaats tussen een Nederlandse en Duitse machinist en zijn er in Aken HBF voor Duitse reizigers speciale RE 18 folders gratis beschikbaar. Eygelshoven Markt is geliefd bij Duitse bezoekers die er op zaterdag de gezellige markt bezoeken en met RE 18 soms nog even naar Maastricht gaan. In Aken HBF kan men overstappen op het overige Duitse net en zelfs de ICE 3 naar Luik, Brussel en Parijs of Keulen of Frankfurt Flughafen nemen, dus zowel de Akense Dom als de Parijse Eifeltoren liggen binnen handbereik, goede reis…!

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Aangezien het traject richting Aken onder Nederlandse Arriva concessie valt hebben we er ook voor gekozen dat abonnementen geldig zijn op dit traject. Als we dit oneerlijk vinden dan moet dit tijdens de volgende aanbesteding geregeld worden.

Toch denk ik dat we hier niet al te groot probleem van moeten maken. Ik denk dat een groep mensen juist voor bepaalde abonnementen kiezen omdat zo’n traject erbij zit.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Een hele lap tekst waar eigenlijk niets nieuws in staat. Het geeft wel een mooi inkijkje in hoe verschrikkelijk veel moeite mensen doen om ergens maar niet de volle mep voor te hoeven betalen. Ik vind het een beetje zielig.

Foutief is wel de melding dat bij een overstap naar bus 350 overstapkorting geldt. Dat is niet zo. Wel geldt voor sommige reizigers de bejaardenkorting, maar die staat los van de overstap.

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Een lang verhaal met als enige boodschap: ik wil naar het buitenland maar ik wil er niet voorbetalen.

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Frans Eekhout,
Leuk idee om op de heenreis met de trein via Heerlen te reizen. En dan terug via Maastricht met bus 350! Op arriva.nl zie ik dat bus 350 best vaak rijdt, twee tot vier keer per uur. Bedankt voor de tip!

Joeri
2 jaren geleden

Ben ik de enige die het vreemd vindt dat de tarieven en de abonnementen puur en alleen door de Ov Chip technologie wordt aangepast? Die twee staan toch totaal los van elkaar. Zeker in de discussie rond invoering in BE zie ik het gebruiksgemak van de kaart zelf als voordeel… maar dan wel met een automatische verrekening van het buitenlandse deel. Het is leuk dat de abonnementen ook geldig zijn (en voorkomt dat mensen die zich ee niet bewust van zijn ineens in het buitenland moeten betalen en zodoende flink de min in kunnen gaan) maar dat zou niet vanuit de ov chipkaart materie maar vanuit een interregionale tariefbenadering moeten voortkomen.

Conclusie: leuk… maar vreemde benadering.

RH&DR-fan
2 jaren geleden

Er is geen reden voor een prijsverhoging als het geldigheidsgebied van Nederlandse treinabonnementen wordt uitgebreid met een grenszône tot de eerste grotere stad in het buitenland waar een compleet winkelassortiment is, enige toeristische waarde en overstapmogelijkheden naar verdere bestemmingen.

Ik zie in mijn kennissenkring dat in het begin wordt gereisd naar Middelburg, Maastricht, Groningen en Leeuwarden. Binnen een maand is de lol eraf en komt men maanden niet buiten de Randstad. Men wil ook wel eens een rondje fietsen in de buurt of gewoon nietsdoen. Een groter geldigheidsgebied heeft bij dagtochten geen relatie met de gereisde kilometers.

Netabonnementen hoeven bij een groter gebied niet duurder te zijn. Een NS Altijd Vrij inclusief Intercity Direct kost € 418 per maand. Duitsland is een veel groter land, maar een BahnCard100 is juist goedkoper: € 372 per maand. De Deutsche Bahn geeft er ook nog waardevolle extra’s bij: City-Ticket gratis aansluitend stadsvervoer in 130 steden, de fiets mag gratis mee en hiervoor is veel ruimte gecreëerd, en de kinderen tot 14 jaar mogen gratis meereizen.

Ik trek nog niet de conclusie hoe groter het gebied, hoe goedkoper. Maar een prijsverhoging of uitzonderingen zijn in elk geval niet nodig. Het is vooral de vraag: denk je ouderwets in grenzen. Of denk je Europees in mogelijkheden.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

De IC Brussel is nauwelijks rendabel te exploiteren. Je kunt de rit tot Antwerpen wel ‘gratis’ maken voor mensen met DalVrij, Studentenreisproduct of WeekendVrij en met korting aanbieden aan iedereen die een abonnementje heeft, maar daarmee creëer je alleen maar een gigantisch exploitatietekort. Je kunt mensen wel verwijten dat ze ouderwets denken of niet Europees in mogelijkheden, maar dat is kolder. De Europese regelgeving verbiedt overheden juist om exploitatietekorten voor grensoverschrijdende treinen te dekken middels subsidies. Dat is de Europese gedachte. NS is gekke Henkie niet! De huidige situatie voor de trein naar Antwerpen is geen enkel probleem.

Wouter
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik wil niet zeggen dat iedereen met zijn/haar abonnement gratis de over moet kunnen maar ik kan het me zo voorstellen sommige mensen juist kiezen voor een bepaald abonnement omdat een bepaald traject erbij zit.

Daarnaast vraag ik me af of er geen nieuwe abonnementen moet komen voor grensoverschrijdende trajecten. Voor binnenlandse trajecten hebben we genoeg keus aan abonnenten en kaartsoorten maar waarom hebben we niks voor buitenlandse trajecten?

Rian van der Borgt
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

Het is niet zo dat er niks is voor internationale forenzen, aangezien alle NS- en NMBS-abonnementen tot aan het grenspunt verkrijgbaar zijn. Maar iets meer keuze, met name voor mensen die niet iedere dag moeten reizen, zou wel wenselijk zijn.

Eric
2 jaren geleden

Als , ja als (ik verwacht van niet) de nmbs ooit de ov-chipkaart accepteert, dan hooguit tot Essen. Het station ligt een kilometertjes van de grens. Op het traject Maastricht Liege speelt een andere discussie, die kennen we hier allemaal.

Travelmarcel
2 jaren geleden

Er zijn vaak zoveel mogelijkheden om te reizen. Dat maakt het wel ingewikkeld, maar via internet is veel uit te zoeken. Zo bestaat er een Niedersachsen + Groningen-ticket. Dit is een zogenoemd Duits Länderticket (deelstaat-ticket) dat voor iets extra ook geldig is tot aan de stad Groningen. Hiermee ben ik met een vriendengroep vanuit Groningen-stad naar Bremen geweest. Gezellig en voor een mooie prijs. De mogelijkheid om met de OV-chipkaart naar Leer te reizen hebben we daarbij helemaal niet benut, al is die optie vaak ook wel handig (in combinatie met Duitse tickets verder Duitsland in, of nog verder richting Denemarken, Polen, Tjechië etc.). Ook naar Antwerpen zijn er mogelijkheden zat qua reisroutes en prijsstellingen. Dit op de OV-kaart te willen hebben lijkt mij – aansluitend bij Annemiek – een onredelijke eis. het is te ver over de grens, en warempel, natuurlijk krijg je dan weer vragen: waarom niet tot Brussel? Of Gent?

RH&DR-fan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Travelmarcel

Travelmarcel: je hebt bij de reis naar Bremen gebruik gemaakt van een overlappend tarief, in dit geval een Duitse kaartsoort die geldig is tot Groningen, 47 km over de grens. Wel wordt er voor het Nederlandse deel een toeslag gevraagd. Het is een goed initiatief. Alleen vind ik het nog niet ideaal. Een reiziger van Groningen naar Bremen betaalt nu extra, een reiziger van Norddeich naar Bremen niet. Een volledige overlap zou ik beter vinden. Dat neemt niet weg dat ik de huidige situatie wel lovenswaardig vind.

RH&DR-fan
2 jaren geleden

Ik heb er moeite mee als treinreizigers worden weggezet als gierigaards. Treinreizigers verdienen respect. Treinreizigers zijn de helden op het gebied van milieuvriendelijk reizen. Al jaren rijden de elektrische treinen in Nederland op windstroom.

Het milieu is geen hobby, maar wetenschap. Heel verhelderend om te lezen vind ik het boek “een leven op onze planeet” van David Attenborough.

Treinreizigers kiezen niet de makkelijkste weg. Wie makkelijk wil leven koopt een grote SUV en gaat scheuren door Nationaal Park De Veluwezoom. Of men maakt een gezellige roadtrip met een grote camper. Of als men een kleine beurs heeft, boek elke maand voor een paar tientjes een goedkope vlucht.

Ik denk dat het belangrijk is om ook voor milieuvriendelijke mensen nieuwe interessante bestemmingen dichtbij eenvoudig bereikbaar te maken, ook voor de kleine beurs en de milieubewuste gezinnen. Ik vind de beste manier om een gebied van overlappende tarieven in het grensgebied te maken. Zodat men bestemmingen als Antwerpen, Luik en Münster net zo makkelijk kan bezoeken als Groningen of Maastricht, en tegen dezelfde voorwaarden als men gewend is voor binnenlandse reizen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  RH&DR-fan

En tot zover het idealistische gezever uit je droomwereld.

De kosten voor het reizen per trein moeten ergens vandaan komen. Het is niet meer dan redelijk dat de gebruiker daarvoor betaalt. Zeker als het om buitenlandse pleziertripjes (er staat onder dit topic nota bene iemand die naar Duitsland reist om een blad te kopen) gaat. De tickets naar steden als Munster en Antwerpen zijn helemaal niet duur of moeilijk verkrijgbaar. Het punt is dat een bepaald type reizigers een reisje wel interessant vindt, maar er blijkbaar niet voor wil betalen. Die gierigheid wordt dan verkapt onder het zogenaamd milieuvriendelijk of duurzaam zijn. Dat is absurd.

De IC Brussel is al nauwelijks rendabel. Maak je die trein nog goedkoper, dan profiteert niet alleen het duurzame houtenblokken gezinnetje dat een interessant reisje wil maken daarvan, maar ook de meerderheid die nu zonder zeuren gewoon een ticket koopt. Dan zit NS met een gat in de begroting van tientallen miljoenen. En dat dan omwille van idealistische lulkoek, van mensen die niet voor hun treinkaartje willen betalen.

Alle stroom die in Nederland wordt gebruikt is even vies/schoon. Dat Eneco op verzoek van NS wat certificaten heeft ingekocht (grotendeels voor windstroom uit Scandinavië die niet eens wordt geïmporteerd) om de boel als milieuvriendelijk te kunnen verkopen, betekent nog niet dat de stroom daadwerkelijk schoner is dan andere stroom. Er is geen enkel windpark dedicated voor NS aangelegd, er is geen windpark dat exclusief aan NS levert. De kWh die in een horizonvervuilend windpark bij Urk wordt opgewekt, kan letterlijk net zo goed bij NS verdwijnen als in de Hoogovens.

D G Rossiter
2 jaren geleden

Ter informatie: de OV-chipkaart werkt ook in SB58 Nijmegen-Kleve-Emmerich, óok binnen Duitsland. Er zijn chipkaart lezers in de bussen. Én het is goedkoop met vergelijking met de Duitse kartjes. Maar in the RE19 Arnhem-Elten-Emmerich niet (tot Zevenaar wel).

Rian van der Borgt
2 jaren geleden
Antwoord aan  D G Rossiter

De laatste keer dat ik het opzocht (een paar jaar geleden), was een enkeltje tegen VRR-tarief goedkoper dan reizen op de OV-chipkaart. Dat kan gewijzigd zijn natuurlijk. Met een groep zijn de Duitse groepskaartjes sowieso goedkoper.