Vakbonden eisen maatregelen voor NS-medewerkers

De vakbonden CNV, FNV Spoor, VVMC en VHS zijn de incidenten rond NS-medewerkers zat. De organisaties zien al sinds de “intelligente lockdown” incidenten, maar rond het paasweekend is dit verder toegenomen. De vakbonden hebben de signalen met NS gedeeld. “NS gaat nu in beraad en komt donderdag met aanvullende maatregelen ter bescherming van de medewerkers”, stellen de vakbonden in een gezamenlijke verklaring.

NS zelf bevestigt dat er donderdag een vervolggesprek plaatsvindt naar aanleiding van het overleg van vandaag. Maar of daar nieuwe maatregelen uit voort komen zegt het spoorbedrijf nog niet op vooruit te kunnen lopen.

Speciaal treinkaartje

De vakbonden willen dat NS opnieuw met de minister in gesprek gaan en dat de treinen alleen toegankelijk worden voor medewerkers met een cruciaal beroep. Om met de trein te mogen reizen zou dan een speciaal vervoersbewijs noodzakelijk zijn.

Ook vinden de vakbonden dat er duidelijkheid moet komen wie bij de handhaving waarvoor verantwoordelijk is. Volgens de vakbonden heeft NS aangegeven donderdag in overleg te gaan met de betrokken ministeries (infrastructuur en justitie).

Recht op veilige werkplek

“Als vakbonden zijn wij van mening dat alle medewerkers bij NS, in welke functie dan ook, recht op een veilige werkplek hebben. Ondanks dat er heel veel treinen zijn die nagenoeg leeg zijn, komt het wat ons betreft nog teveel voor dat er sprake is van een overvolle trein. Hierbij lijkt het vaak er op dat het lang niet meer alleen om medewerkers uit de cruciale sectoren gaat.”

Incidenten

Zaterdag werden twee treinen bij Gouda opgeheven omdat ze te vol waren. Vandaag werd bekend dat 20% van de reizigers zwart reist bij de bussen en trams. Zaterdag was er bovendien een incident waarbij een conductrice in het gezicht werd gespuugd en geslagen.

FNV deed eerder een pleidooi om het openbaar vervoer te beperken tot medewerkers van de vitale sectoren. Minister Cora van Nieuwenhuizen besloot toen (25 maart) het openbaar vervoer vooralsnog beschikbaar te houden voor iedereen. Wel ondersteunde de minister de oproep om het OV alleen te gebruiken voor uitsluitend noodzakelijke reizen.

Sinds 21 maart hanteert NS de zogenoemde Basisdienstregeling. In de regel rijdt er elk halfuur een Sprinter, op een enkel traject rijdt er ook nog een intercity. Sinds 21 maart roept het spoorbedrijf op om alleen met de trein te reizen als het echt moet.

This post was last modified on 16 april 2020 10:31

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug