Twee dagen, twee onderzoeken over slechte bereikbaarheid

Versobering van het ov heeft voorzieningen slechter bereikbaar gemaakt. Nadat donderdag het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoek presenteerde over de verslechterde bereikbaarheid van voorzieningen, kwam reizigersorganisatie Rover op vrijdag met een onderzoek waaruit blijkt dat veel ziekenhuizen niet goed bereikbaar zijn met het ov. De oplossing: bouw meer in steden of bij ov-knooppunten.

Rover bezocht 24 ziekenhuizen en kwam tot de conclusie dat ziekenhuizen vooral zijn gebouwd op bereikbaarheid met de auto. In Boxmeer, Tiel, Woerden en Zutphen bleken de ziekenhuizen ’s avonds of in het weekend heel slecht en soms zelfs helemaal niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Veel ziekenhuizen zijn uit centra vertrokken om zich aan de rand van steden te vestigen waar het ov steeds meer is teruggetrokken. Rover adviseert om nieuwe ziekenhuizen weer in steden te bouwen.

Ook stadsrand slecht bereikbaar

Het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving toont aan dat voorzieningen als ziekenhuizen, supermarkten, scholen en bedrijven de laatste jaren slechter bereikbaar zijn geworden met het ov. Het gaat daarbij niet alleen om het landelijk gebied maar ook om de stadsranden en dorpen. Dat komt volgens het planbureau door de versobering van het ov en omdat voorzieningen uit de centra zijn getrokken.

Auto altijd sneller

Er is de afgelopen jaren wel geïnvesteerd in openbaar vervoer maar dan vooral in snelle verbindingen tussen de grote steden, aldus onderzoeker Jeroen Bastiaanssen tegen de NOS. Buiten de grote steden is het alleen maar achteruit gegaan met het ov. Het resultaat: je bent nu altijd, ook in de spits, met de auto sneller op je bestemming dan met het openbaar vervoer. Als je al op je bestemming kunt komen met het ov want dat wordt voor meer mensen een probleem.

Bouw bij ov-knooppunt

Het planbureau adviseert om voorzieningen en woningen meer in de buurt van ov-knooppunten te bouwen. Volgens het onderzoek blijkt dat er bij beslissingen over de plek van voorzieningen vooral wordt gekeken naar de bereikbaarheid met de auto en veel minder naar de bereikbaarheid met ov en fiets. En dat moet veranderen, adviseert het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen eerst op de fiets naar een treinstation of bushalte gaan. Daarom raadt het planbureau aan om het (snel-)fietsnetwerk te verbeteren. De fietspaden moeten beter gaan aansluiten op stations en metro-, tram- en bushaltes. Bij die haltes en stations moeten betere voorzieningen komen voor het parkeren van fietsen.

Naar Tweede Kamer

Voor de bereikbaarheid van ziekenhuizen stapt Rover naar de Tweede Kamer. Dinsdag overhandigt de reizigersorganisatie de resultaten van het onderzoek aan de Kamer. Volgens Rover kan de bereikbaarheid van de ziekenhuizen verbeteren als de bijdrage voor het ov wordt verhoogd. De zorgverzekeraars moeten, wat Rover betreft, ook bijdragen omdat zij verantwoordelijk zijn voor het bereikbaar maken van de zorg voor iedereen.

© Treinreiziger.nl

This post was last modified on 27 september 2024 12:34

Share

Recent Posts

Weinig hoop voor ov bij begrotingsbehandeling IenW

Voorstellen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de bezuinigingen op…

1 uur terug

Vanaf vandaag aangepaste dienstregeling Oostenrijk

In Oostenrijk gaat vandaag een aangepaste dienstregeling in die de komende maanden zal gelden. De…

9 uur terug

Trein Lelystad – Brussel wordt EuroCity Direct

De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…

1 dag terug

Afscheidsinterview: “Ik dacht dat je Railforum kon opheffen”

Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…

2 dagen terug

September 2025 start dagelijkse budgettrein Berlijn

GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam…

2 dagen terug

Minder door rood na plaatsing flitscamera’s

De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s…

3 dagen terug