fbpx
Foto: (c) DB

Treinverkeer Duitsland en België ontregeld door stakingen

In Duitsland is het treinverkeer ernstig ontregeld. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben machinisten van passagierstreinen om 2.00 uur het werk neergelegd. De staking in het personenvervoer duurt 43 uur, aldus de vakbond van machinisten GDL. Ook bij onze zuiderburen wordt gestaakt.

Deutsche Bahn
Miljoenen reizigers zijn hierdoor getroffen. De Duitse spoorwegen, Deutsche Bahn (DB), verwacht dat slechts vijftien tot zestig procent van de treinen in de regio (vooral stoptreinen) rijdt, over langere afstanden geldt dat voor ongeveer een derde van de treinen. Ook de zogeheten S-Bahn, de stadstreinen rond grote steden, is getroffen. De Deutsche Bahn past zoveel mogelijk vooraf de dienstregeling aan. De aangepaste dienstregeling is zoveel mogelijk hier verwerkt.

Treinverkeer Nederland – Duitsland
Ook het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland ondervindt ernstige hinder van de staking. De City Night Line Amsterdam – München / Zürich valt bijvoorbeeld uit. De intercity´s Amsterdam – Berlijn rijden slechts tussen Amsterdam en Bad Bentheim. Treinreizigers tussen Amsterdam en Berlijn kunnen met hun treinkaartje omreizen met de ICE via Duisburg. Ook reizigers met de rechtstreekse ICE Amsterdam – Basel worden gehinderd en moeten nu overstappen in Keulen.

Conflict
De staking is het gevolg van een slepend conflict tussen de machinisten en de staatsspoorwegen, Deutsche Bahn (DB). De partijen liggen met elkaar overhoop over salaris en werktijden. Dinsdag legden machinisten in het goederenvervoer het werk al neer.

Treinverkeer België
Ook bij onze zuiderburen ligt het treinverkeer plat. Dinsdagavond om 22.00 uur is een staking van 24 uur van start gegaan. Ook treinreizigers van en naar Nederland zijn gedupeerd, omdat ook alle internationale treinen uitvallen. Ook de Thalys Amsterdam – Parijs rijdt niet. TGV-treinen en de Eurostar naar Londen starten vandaag in Lille, in plaats van Brussel. Met de staking protesteert de socialistische vakbond voor de publieke sector ACOD tegen de bezuinigingen door de regering.

(c) ANP / Treinreiziger.nl