Treinreizigers spreiden zich goed: spitsdrukte verdwenen

Het verschil tussen de spits en de daluren is in het openbaar vervoer vrijwel volledig verdwenen. Doordat nog veel mensen thuis werken en veel onderwijsinstellingen gesloten zijn, is het in de spits veel rustiger dan normaal. Terwijl in de daluren steeds meer reizigers terugkeren. Dat blijkt uit cijfers van de vervoersbedrijven.

Daluren relatief druk

Het drukste moment van de dag valt nog wel in de spits: rond 17:00 uur, maar van piekdrukte is geen sprake meer. De ochtendspits kan zelfs rustiger uitvallen dan de daluren. Zo zagen de ov-bedrijven eerder deze week, op dinsdag 7 juli, rond 8 uur ‘s ochtends circa 114.000 keer in- of uitgecheckt werd. Normaal is dat aantal ruim 2,5 keer zo hoog (297.000). Met andere woorden: 62% van de normale aantal reizigers ontbreekt.

In de middag rond 14 uur, werd diezelfde dag 122.000 keer in- en uitgecheckt. Dat komt neer dat slechts 34 procent van het normale aantal reizigers ontbreekt. De cijfers worden verzameld door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Cijfers NS

Per vervoerder en regio zijn er verschillen. Zo zegt NS nu circa 30 procent van het normale aantal reizigers te zien, terwijl volgens Translink over het gehele openbaar vervoer alweer 50 a 60 procent van het normale aantal reizigers registreert. Het verschil tussen NS en Translink kan overigens ook deels veroorzaakt worden door meetmethode, bijvoorbeeld door wat als referentieperiode wordt gebruikt.

“Spreiding is het toverwoord en dat gaat nu erg goed. Er is ruimte” zegt NS woordvoerder Hessel Koster. Wel kunnen er onverwacht soms piekmomenten ontstaan. “En dat hoeft niet in de spits te zijn. Dat kan ook in het weekend. Bijvoorbeeld bij warm weer richt Zandvoort”. Door de inzet van extra treinen – er rijden nu 6 in plaats van 2 treinen per uur naar Zandvoort – hoopt NS drukte te voorkomen. Als alle stoelen bezet zijn in de trein, is het advies te wachten op de volgende trein.

Dakpanmodel

NS verwacht dat de traditionele drukke ochtend- en avondspits voorlopig niet terug komt. Het spoorbedrijf gaat er vanuit dat ook vanaf september het advies zal blijven om zoveel mogelijk thuis te werken. Wel zullen onderwijsinstellingen weer opgestart worden. “Met scholen en universiteiten zijn er afspraken gemaakt. Die zullen een dakpanmodel bij hun roosters hanteren” vertelt Koster. Met het dakpanmodel wordt bedoeld dat de lestijden overlap hebben, zodat studenten straks niet op het zelfde moment van en naar de onderwijsinstelling hoeven te reizen.

This post was last modified on 9 juli 2020 11:50

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

30 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug