Treinen in de spits blijven rustig: een derde van normaal

In augustus hebben veel mensen de weg naar de treinen van NS weer teruggevonden, maar het thuiswerken zorgt ervoor dat we nog ver van het aantal reizigers van voor de coronatijd zitten. Dat is de voorzichtige eerste conclusie van de Nederlandse Spoorwegen in een analyse van de reizigersaantallen.

Weekenden relatief druk

Normaal gesproken is september de drukste maand van het jaar. Voorgaande jaren liep het aantal reizigers op tot 1,3 miljoen per dag, maar dit jaar zal dat niet gebeuren. NS blijft nu steken op iets minder dan de helft van normaal: circa 600.000 reizen per dag.

Vrijetijdsreizigers weten de trein steeds beter terug te vinden. Daardoor bleek de trein de afgelopen periode vooral in het weekend populair. “Op sommige momenten zagen we dat meer dan tweederde van de reizen weer gemaakt werd”, zegt het spoorbedrijf. Het gemiddelde over de gehele week blijft steken op ongeveer de helft.

Spits vlakker

De laatste dagen van augustus is te merken dat de vakantie erop zit. Ook doordeweeks wordt het weer wat drukker, met soms meer dan de helft van de reizigers die weer terug is. De avondspits blijft het drukste moment van de dag, maar de spits is wat vlakker. “In de ochtend- en avondspits zien we ongeveer een derde van het normale aantal reizigers terug. In de daluren is dat ongeveer de helft”, zegt NS.

Afbeelding NS: Aantal ritten per uur is met name in de spits fors afgenomen.

Dat de spits nu vlakker is, komt volgens het spoorbedrijf mede door afspraken die zijn gemaakt met onderwijsinstellingen. Ook aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken wordt goed gehoor gegeven. “Maar dat mensen goed gehoor geven aan de oproep om thuis te werken, betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo”, zegt Tjalling Smit namens de Raad van Bestuur van NS. In 2020 worden de gemiste inkomsten grotendeels door de overheid gecompenseerd.

Cijfers CBS

De cijfers van NS staan niet op zich, blijkt ook uit cijfers van het CBS en Translink. Op 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, bedroeg het aantal check-ins in het gehele openbaar vervoer 4,73 miljoen, vergelijkbaar met een gemiddelde dinsdag in 2019. Later die week werd de lockdown afgekondigd, waardoor reizigers massaal thuis bleven. Een week later, op dinsdag 17 maart, waren er nog maar 1,01 miljoen check-ins. Een afname van bijna 80 procent. En die afname zette zich ook daarna door. In de weken daarop schommelde op dinsdagen het aantal check-ins rond de 0,5 à 0,6 miljoen. Een afname dus van 90 procent.

This post was last modified on 13 september 2020 09:05

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug