Treindetectie valt incidenteel uit

Een veiligheidssysteem op het spoor dat moet aangeven of er een trein rijdt op een stuk rails, werkt niet altijd goed. Koperdiefstal, maar ook roest en een te lage asdruk van treinen zorgen voor verkeerde meldingen in het treinvolgsysteem, stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De inspectie benadrukt in haar jaarverslag dat dit maar heel zelden voor mogelijk gevaar zorgt. ProRail heeft bovendien nog andere beveiligingssystemen. Veel vaker komt het voor dat er vertraging wordt veroorzaakt door een fout in het zogenoemde spoorstroomloopsysteem.

Detectie
"Dit systeem berust op het meten van de elektrische stroom die tussen de linker en rechter spoorstaaf kan gaan lopen als de wielen van een trein een verbinding tussen de beide spoorstaven maken. De rails zijn verdeeld in stukken variërend van circa 10 tot 1000 meter waarbinnen dankzij deze spoorstroomlopen bepaald kan worden of al dan niet in zo’n sectie een trein aanwezig zijn’’, legt een woordvoerster van de ILT uit.

Veilige faalvorm
Het komt regelmatig voor dat er ten onrechte wordt gemeld dat er een trein rijdt op een stuk spoor, bijvoorbeeld door een koperdiefstal. "Het beveiligingssysteem laat dan geen andere treinen toe tot het spoorgedeelte waarin deze sectie ligt. Het treindetectiesysteem is zo ontworpen dat in feite alle faaloorzaken leiden tot deze ‘veilige’ faalvorm.’’

Risicovolle faalvorm
Het kan ook voorkomen dat er een ‘risicovolle faalvorm’ optreedt, bijvoorbeeld als de wielen van een trein niet genoeg contact maken. Dat kan als er roest op de wielen of spoorstaven zit, of als de asdruk van een trein te laag is. Daardoor lijkt het alsof er geen trein rijdt op een stuk spoor, terwijl die er wel is.

Kortstondig
"Vaak is zo’n storing erg kortstondig, waarmee de directe risico’s beperkt blijven’’, aldus de ILT, die benadrukt dat "de veilige werking van treindetectiesystemen’’ continu in de gaten wordt gehouden door de ILT en ProRail.

Direct ingrijpen
ProRail laat in een reactie weten dat als de treinverkeerleiders een trein ´zien verdwijnen´, er direct wordt ingegrepen om ongelukken te voorkomen. Op het scherm van de verkeersleiding krijgt een trein bovendien een speciaal nummer, waardoor zij weten dat er iets aan de hand is met het spoorstroomloopsysteem.

Treinongeluk Zevenaar
Toch kan het fout gaan, bleek in 2011. Toen kwam bij Zevenaar een ICE in botsing met een goederentrein. Koperen kabels waren toen over een lengte van 150 meter gestolen door koperdieven. Deze kabels zijn onderdeel van het veiligheidsmechanisme. Door het ontbreken van een zogeheten railbreukbeschermingskabel botsten de treinen toen. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: (c) Patrick Hinderink

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug