Home

Trein naar Brussel vanaf nu via Breda

De trein naar Brussel rijdt vanaf vandaag via Breda, en niet meer via Roosendaal. De vernieuwde treindienst vertrekt uit Amsterdam onder de naam Intercity Direct. Dit omdat binnenlandse treinreizigers tussen Schiphol en Rotterdam een toeslag dienen te betalen.

Na jaren van wachten heeft Breda nu eindelijk de fel begeerde internationale trein richting België. Volgens NS Regio-Zuid directeur Jeroen Alting von Geusau zal de nieuwe verbinding meer treinreizigers trekken uit de regio Noord-Brabant. “Een treinkaartje Breda – Antwerpen wordt beschikbaar vanaf 9 euro. Alleen de parkeerkosten in Antwerpen zijn al hoger. Bovendien staat het wegverkeer rond Antwerpen regelmatig behoorlijk vast”, zegt de directeur enthousiast.

Nieuwe route

De route is op meerdere plekken gewijzigd. De treinen vanuit Amsterdam naar Brussel stoppen niet meer te Den Haag, Dordrecht en Roosendaal, maar wel te Breda en Noorderkempen (België). Doordat de treinen Den Haag overslaan, wordt de treindienst ongeveer een half uur sneller. De frequentie gaat wel omlaag: van 16x per dag naar 12x per dag. Daarnaast rijdt er 4x per dag een trein Den Haag HS – Brussel Zuid. Met de nieuwe route wordt de verbindingsboog bij Breda richting België voor het eerst in gebruik genomen.

Noorderkempen

De stops Noorderkempen en Brussel Airport zijn voor veel Nederlanders niet interessant. Maar voor de regio Noord-Brabant is dat anders, stelt Alting von Geusau. “Voor sommige inwoners uit deze regio kan het aantrekkelijk zijn om met de auto naar Noorderkempen te rijden, en vervolgens de reis per trein te vervolgen”. Groot voordeel daarbij is dat parkeren op Noorderkempen gratis is, en een treinkaartje binnen België scherp geprijsd is. “Vanuit deze regio is luchthaven Zaventem ook interessant. Je bent vanuit Breda bijna even snel op Brussel Zaventem als op Schiphol”.

Nieuwe aansluiting

Voor veel andere reizigers biedt de nieuwe route tussen Rotterdam en Antwerpen minder voordelen. Op dit deel van de route wordt de trein slechts één minuut sneller. De intercity Zwolle – Arnhem – Breda (en verder naar Roosendaal) geeft in Breda net geen aansluiting op de trein naar Brussel. Wel krijgen reizigers vanuit Brussel in Breda aansluiting op een nieuwe bus naar de Efteling (lijn 802). De nieuwe Arriva snelbus rijdt in elk geval tijdens de Nederlandse en Belgische schoolvakanties en in het weekend. De frequentie is voorlopig nog wel beperkt: twee keer in de ochtend naar de Efteling, en twee keer in de middag terug naar Breda.

Afscheid oude route

In Dordrecht en Roosendaal zijn de inwoners een stuk minder blij met de nieuwe route. In Dordrecht verdwijnt de rechtstreekse trein met België helemaal, terwijl reizigers vanaf Roosendaal zijn aangewezen op de trage stoptrein. Een handjevol reizigers nam zondag de laatste trein vanuit Antwerpen naar Rotterdam, om stil te staan bij het verdwijnen van de oude route. Wie voor de trage stoptrein vanuit Roosendaal kiest, kan overigens vaak wel besparen in reiskosten. Reizigers kunnen namelijk in Nederland voordelig met een enkele reis naar Roosendaal reizen (€ 12). En vanaf Roosendaal met een voordelig treinkaartje van de NMBS verder reizen (enkeltje Antwerpen: € 6,80) . Bij de snelle verbinding via Breda werkt het splitsen niet.

Duurdere treinkaartjes

NS en NMBS hebben de nieuwe route aangegrepen om ook de tarieven te wijzigen. Vooral een lastminute retourreis in het weekend wordt fors duurder (+70%). Iedereen die minimaal 7 dagen vooraf een treinkaartje koopt (via NS International of B-Europe), kan echter besparen. Daardoor kan een enkeltje juist tot 50% goedkoper uitvallen. Reizigers met een internationaal treinkaartje hoeven voor de trein geen toeslag te betalen. Dat is anders voor binnenlandse reizigers. Tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt de trein namelijk als Intercity Direct. Het aantal Intercity Direct treinen wordt voorlopig niet verhoogd: de bestaande trein Amsterdam – Rotterdam gaat eigenlijk doorrijden naar Brussel. In België vervalt de pendeltrein Noorderkempen – Antwerpen. Reizigers zijn nu aangewezen op de Benelux, zoals de trein ook wel wordt genoemd.

Meer en langere treinen

Vanaf december 2018 zal er alsnog een snelle trein Amsterdam – Rotterdam bijkomen. Tot die tijd kan het extra druk zijn op de Intercity Direct. Daarom heeft NS besloten de toeslag voor binnenlandse reizigers tot die tijd tijdens de daluren met een euro te verlagen. Ook krijgt de trein vanaf mei een extra rijtuig.

This post was last modified on 9 april 2018 13:37

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug