fbpx

Translink: ov-chipkaart verdwijnt niet eind 2022 (maar er komt wel een nieuwe kaart)

12 mrt 2021 9:07

De ov-chipkaart verdwijnt niet eind 2022. Volgens de huidige planning is het wel de bedoeling dat de chipkaart eind 2023 vernieuwd wordt. Dat zegt Translink, de uitgever van de ov-kaart, naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De krant meldt dat de kaart plaatsmaakt voor de bankpas en de smartphone.

Opvolger ov-chipkaart

Volgens De Telegraaf heeft Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL gemeld dat de oude ov-chipkaart eind 2022 zal verdwijnen. Reizen met betaalpas en smartphone komt er al volgend jaar voor in de plaats. “Voor anoniem reizen komt een andere kaart” citeert De Telegraaf Peters.

Maar de datum van eind 2022 klopt niet, zeggen zowel Peters als Translink. In de huidige planning is het de bedoeling dat er eind 2023 een grote verandering wordt doorgevoerd. “Er blijft een ov-chipkaart bestaan, maar de techniek achter de kaart zal anders werken” reageert Translink-woordvoeder Gerbrant Corbee. Bij de nieuwe kaart zal de prijs niet bij het poortje berekend worden, maar achteraf. Omdat het tarief nu bij het poortje berekend wordt, is er geen retourkorting mogelijk en kan de prijs verschillen tussen de heen- en terugreis als er met twee vervoerders wordt gereisd.

Er zijn nu ov-chipkaarten in omloop die ook nog na 2023 geldig zijn, wat daarmee gebeurt is nog onduidelijk. Ook wat de nieuwe ov-chipkaart gaat kosten is nog niet bekend. Er is al jaar en dag kritiek op het huidige tarief van 7,50 euro. Of eind 2023 de huidige ov-chipkaart daadwerkelijk verdwijnt, zal afhangen van in hoeverre alles de komende tijd volgens planning verloopt en of er in de testfase nog grote issues naar boven komen. Op dit moment lijkt het redelijk voorspoedig te gaan: al in 2019 werd 2023 genoemd als uitfasering, die planning is nu niet veranderd.

Zie ook: ‘Chipkaart gratis? dan gaan vervoerders failliet”

Een eerdere proef met ov-chip mobiel mislukte.

Bankpas en smartphone

De gedachte is dat veel mensen in de toekomst overstappen naar de bankpas of smartphone. “De chipkaart weg en betalen met je bankpasje betekent weer een pasje minder in je portemonnee” vertelt Peters aan BNR. Hij benadrukt dat het ook voor toeristen een grote vooruitgang zal zijn: “Of je nu hier komt als toerist uit Italië, of je komt uit Amerika of wat dan ook, je hoeft geen chipkaart meer te kopen, je hoeft je niet te oriënteren hoe het werkt, maar je kunt gewoon betalen.” Wie ook een mobiele bankpas heeft op de smartphone of smartwatch, kan die ook gebruiken.

Peters benadrukt dat het voorlopig de testfase is, en er alleen getest wordt in de regio Lelystad. “We zullen daar kinderziektes tegenkomen, en langzaam gaan we het uitbreiden over heel Nederland”. De hoop is weliswaar dat het aantal kinderziektes zal meevallen. “Maar dat hoopten we ook toen we de ov-chipkaart introduceerden, toen dachten we ook dat het goed was uitgetest maar liepen we in de praktijk toch ook tegen issues aan.”

De voorman van de branchevereniging van alle vervoerders benadrukt dat de veiligheid van de bankpas zeer hoog is. “De bankpas voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, daar kun je je bijna niets bij voorstellen.”

Al jaren bezig

Dat de ov-sector nieuwe betaalvormen zoals de bankpas en de smartphone wil introduceren is geen geheim. Al in 2014 vertelde Arco Groothedde – toenmalig directeur van Translink – in een interview aan Treinreiziger.nl dat de nieuwe betaalvormen eraan zaten te komen. Dat de doorontwikkeling zeven à acht jaar zou duren voordat alle consumenten er gebruik van konden maken, was toen nog niet duidelijk.

Sinds die tijd zijn er wel stappen geweest, zo is er een proef geweest tussen Leiden en Den Haag. Die werd als succesvol gezien, maar de ov-sector hikte tegen de hoge kosten aan om de ov-paaltjes te vervangen. Inmiddels is dat besluit genomen, nog dit jaar worden volgens De Telegraaf 60.000 poortjes aangepast voor OVpay.

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
78 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
W. van der Elburg
3 jaren geleden

In tegenstelling tot uw bericht, vanochtend weer op het nieuws dat de OV-chipkaart verdwijnt eind 2022.Of het nu 2022 of 2023 is, ik kijk er niet naar uit. Bij deze hele planning wordt er vanuit gegaan dat iedereen een smartphone heeft. Ik kan er niet mee overweg en met mij veel anderen. Als de ov-chipkaart niet zou verdwijnen zoals in uw artikel aangegeven, zou dat zeer welkom zijn. De tegenstrijdige berichten bij de diverse journaal uitzendingen maken het er niet beter op.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  W. van der Elburg

Dat in de media vanmorgen foutief 2022 genoemd werd, wordt toch duidelijk beschreven in dit artikel?

Als mensen niet overweg kunnen met een smartphone, dan toch op zijn minst wel met een bankpas?

Volgens mij is er ook een bepaald minimum aan vaardigheden waarvan ondernemingen en ontwikkelaars mogen verwachten dat mensen zich het aanleren. Volgens mij is het in veel gevallen meer een kwestie van niet willen dan niet kunnen.

christa
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Mensen hebben het recht om iets niet te willen. Ik wil niet reizen met mbv een smartphone en een abonnement kun je vast niet op een bankpas zetten. Ben heel tevreden met m’n OV chipkaart

De mogelijkheden zijn eindeloos
3 jaren geleden
Antwoord aan  christa

Wanneer met de bankpas/telefoon/nieuwe kaart de prijs niet bij de paal wordt berekend, maar achteraf (zoals ook bij NS Flex), ontstaan juist veel meer mogelijkheden voor abonnementen. Je zet niks meer ‘op je kaart’, maar je kaart/telefoon/bankpas dienen enkel nog als identificatie en betaalmiddel. Beetje zoals bij in- en uitrijden van een parkeergarage. Zo wordt bijv. price capping zoals in Londen mogelijk, wat de OV-chipkaart nu niet kan.

mirandasilke@
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Er

mirandasilke
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Er zijn ook mensen die onder bewindvoering staan . Denk je daar wel aan . Die kunnen niet met een bankpas betalen

Ron Matsen
2 jaren geleden
Antwoord aan  mirandasilke

Zelfs mensen onder bewind kunnen de beschikking hebben over een bankpas van een aparte leefgeld rekening. Punt is dan wel met reizen op die wijze goed het overzicht houden en daar loopt het bij mensen in bewind vaak spaak op.

monique
1 jaar geleden
Antwoord aan  mirandasilke

Precies!! voor deze mensen wordt het er niet makkelijker op gemaakt. De meesten betalen niet meer contant. En diegene die dat wel wil of moet, wordt het gezien als niet willen. Hoe te betalen moet altijd een keus blijven in mijn ogen. Maar alles moet maar digitaal.

Eddy Molle
1 jaar geleden
Antwoord aan  mirandasilke

Voor mensen onder beschermingsbewind geldt ook vaak dat hun leefgeldpas geblokkeerd is voor incasso’s. Hoe wordt hierop ingehaakt?

Nelly
3 jaren geleden

Hoe gaan mensen die met beperkt budget werken,hiermee reizen.Zij hebben vaak geen bankpas en mogelijk ook geen mobiele telefoon.

Otto
3 jaren geleden

Nog meer betaalsystemen, nog meer kosten dus.

Dick van den Berg
1 jaar geleden

Wat te denken van mensen met een beperking die je niet met een bankpas Willy of kunt laten reizen maar wel met een OV-kaart. Het gaat niet altijd om niet willen, maar niet kunnen omdat de risico.s met een bankpas hoger kunnen zijn dan die met een OV-kaart. Daar is helemaal niet aangedacht.

Dick van den Berg
1 jaar geleden

Wat te denken van mensen met een beperking die je niet met een bankpas Willy of kunt laten reizen maar wel met een OV-kaart. Het gaat niet altijd om niet willen, maar niet kunnen omdat de risico.s met een bankpas hoger kunnen zijn dan die met een OV-kaart. Daar is helemaal niet aangedacht.

Ik heb dit niet eerder ingebracht

Paul Lamote
3 jaren geleden

Het grote probleem is dat betalen met bankpas en smartphone een doel op zich zijn geworden.

Brabo
3 jaren geleden

Het is me totaal onduidelijk hoe dat betalen met bankpas en telefoon gaat met abonnementen. Als je er alleen enkele reisjes vol tarief mee kunt kopen heeft 90% van de reizigers er niets aan.

Jan84
3 jaren geleden

Dag privacy. I rest my case…

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan84

Die is er al lang niet meer in het OV. Als je je met enige privacy wilt verplaatsen, kun je alleen nog wandelen, fietsen, of iets daartussenin.

Ger Nijman
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

En dat dan ook zonder ingeschakelde mobiele telefoon.

Tim H
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan84

Ha ha, dat speelt alleen voor figuren als André Hazes als die weer eens vreemd gaat.

frank
3 jaren geleden

inderdaad nelly !!

ze zijn zo bezig met gebruikers data af te dwingen dat ze vergeten waar het OV voor bedoeld was.

ik heb zo het idee dat de anonieme pas een doorn in het oog is, nu dat je een mobiel of pinpas MOET gebruiken is dat voor hun de oplossing.

tenzij ze de anonieme pas behouden zie ik het niet anders als een ordinaire manier om gebruikers data door te duwen.

frank
3 jaren geleden

sorry van de eerdere reactie.
ik ging er vanuit dat de anonieme pas op de schop ging.

Jordy
1 jaar geleden
Antwoord aan  frank

Niet alleen gaat de anonieme ov-chipkaart niet verdwijnen, bij gebruik van bankpas of creditcard krijgt het OV helemaal geen persoonsgegevens of financiele gegevens in handen. Alleen een pasnummer, nadat de reis gemaakt is wordt aan de bank gevraagd om bedrag X af te schrijven van de rekening die aan de pas gekoppeld zit, en de bank geeft een akkoord of niet akkoord. Al jouw persoonlijke gegevens blijven dus bij de bank.

Dat is zelfs juist betere privacybescherming dan het huidige systeem, want translink heeft de persoonsgevevens die aan een persoonlijke ov-chipkaart gekoppeld zitten.

Ger Nijman
3 jaren geleden

Verdwijnt nu ook het reizigerstreiterende uit- en weer inchecken bij wisseling van vervoerder?

Otto
3 jaren geleden

Technisch kan dat wel maar dan blijf je zitten met de verdeling van het geld. Eigen is dit alleen op te lossen met het Duitse aanbestedingsysteem waarbij een vervoersautoriteit verantwoordelijk is voor inkomsten en uitgaven.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Er zijn meer manieren om de inkomsten te verdelen. Op basis van het tijdstip en plaats van de eerste incheck en laatste uitcheck van een reis kun je aan de hand van de geregistreerde ritten in verreweg de meeste gevallen de reisroute al uniek bepalen. Dat aantal wordt nog groter als je plaatsen en tijdstippen meeneemt waarop een conducteur of controleur de OV-chipkaart scant voor controle. Dan blijft er nog een klein deel van de reizen over om via een verdeelsleutel te verdelen. Vervoerders kunnen dat deel zelf verkleinen in hun eigen voordeel, door vaker te controleren, of bijvoorbeeld korting te bieden aan reizigers die hun OV-chipkaart vrijwillig bij een zelfcontrole-apparaat in de trein scannen.

Zelfs het huidige systeem kun je in één klap een stuk gebruiksvriendelijker maken door bij een overstap alleen in te laten checken bij de volgende vervoerder. Dan word je bij een overstap dus automatisch uitgecheckt bij de vorige vervoerder zodra je incheckt bij de volgende. Daar is alleen bestuurlijke wil en een software-update voor nodig.

Rudy
3 jaren geleden

Leuke mededeling. Ik heb net de serie OV chipkaarten vervangen en ze zijn geldig tot 6-3-2026. De oude kaarten lagen al een jaar ongebruikt in de kast wegens Corona. Als ik dit geweten had, dan had ik de kaarten niet à 7,50 per stuk vervangen. Met het oog op de vaccinaties, leek vervanging om vanaf de zomer weer te gaan reizen een goed idee.

Misschien een goed idee om de tarieven drastisch aan te passen.
– betalen voor hemelsbrede kilometers, omrijden niet voor rekening van de klant
– kortingstarieven automatiseren, dus standaard: daluren geeft korting
– kilometerprijs die afneemt met het aantal in een jaar gereden kilometers
– geen belemmeringen met extra in- en uitchecken bij overstappen van vervoerder, trein-bus of verschillende maatschappijen

Paul Lamote
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Dat kan alleen met een volledig gecentraliseerd communistisch systeem waarbij de staat alle inkomsten en uitgaven beheert.

David Nijenhuis
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Rudy, bij tariefberekening met hemelsbrede kilometers krijg je automatisch een duurder km-tarief, omdat de vervoerder wel omrijdt en daarvoor extra kosten moet maken, dus de prijs voor eenzelfde rit zal dan toch wel ongeveer op hetzelfde neerkomen. Het maakt dus helemaal niet uit, of je nou door de hond of door de kat wordt gebeten.

Rudy
3 jaren geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

De reiziger wordt nu tweemaal gepakt: ten eerste is hij langer onderweg en ten tweede is de reis duurder.

Ja, bij hemelsbrede afstanden wordt de kilometerprijs wat hoger. Echter de lasten worden uitgesmeerd over alle reizigers.

Nu zijn er dure en onaantrekkelijke verbindingen t.g.v. het omrijden. De reistijd daar kan je weinig aan doen, maar de ritprijs wel.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Het maakt wel degelijk uit: In het huidige systeem is het voor busvervoerders financieel relatief aantrekkelijk om omwegen te maken, vooral op drukkere routes. Bij beprijzing op basis van de hemelsbrede afstand wordt het voor busvervoerders juist financieel aantrekkelijk om de routes te optimaliseren. Dan span je het prijsprikkelpaard dus vóór de wagen in plaats van erachter.

Bij treinen speelt dat natuurlijk minder, maar daar is door historische ontwikkelingen weer een rare scheefgroei ontstaan, waarbij sommige verbindingen zelfs per gereden kilometer duurder zijn dan andere. Die prijsverschillen zijn op geen enkele manier te uit te leggen op basis van de kwaliteit van de dienstverlening.

Chris
3 jaren geleden

Het is mij totaal niet duidelijk of we nou wél een persoongebonden OV chipkaart blijven houden, of dat we overgaan noodgedwongen de NFC elke keer aan en uit moeten zetten of met onze bankpas 4x op een dag in de lucht moeten gaan zwaaien op een overvol station.

Dus blijven we een soort persoonsgebonden OV-chipkaart houden?

Methusalina
3 jaren geleden

En hoe zit het met de ouderenkorting? Voor zover ik weet is die niet van mijn bankpas af te lezen.
En met een prepaid seniorentelefoon kom je ook niet veel verder (geen internet).

frank
3 jaren geleden
Antwoord aan  Methusalina

volgens mij is het gebruiken van uw bankpas juist het hele idee dat ze kunnen zien wat u doet.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Methusalina

Het is maar goed dat we bij technische vooruitgang niet teveel uitgaan van de vaardigheden van opoe die de mogelijkheden van simpele techniek niet wil begrijpen en die evenmin een duidelijk geschreven tekst niet kan bevatten.

Janneke 1
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ja, Annemiek, nu weten we wel dat je een hekel aan ouderen hebt. Zet eens een andere plaat op. (O nee, die zijn ook uit de tijd).

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Pardon? Ik heb helemaal geen hekel aan ouderen. Volgens mij reageer ik hier inhoudelijk op artikelen over verschillende onderwerpen, maar doe jij dat absoluut niet. De ene keer kom je vertellen dat ik een andere plaat op moet zetten als ik het over conducteurs heb en nu weer als het over ouderen gaat. Blijkbaar kun je er slecht mee omgaan dat je mijn mening niet deelt. Een goede manier om daar mee om te gaan is te proberen mij te overtuigen van jouw gelijk. Dat doe je op deze manier niet.

Waar ik graag wat van zeg, is als mensen besluiten de moeite niet te willen nemen om zich aan te passen, niet willen meedenken en onterecht allerlei beren op de weg zien om maar te voorkomen dat ze mee moeten doen met de vooruitgang. Zoals in de bijdrage waar ik op reageer, waarin onterecht/ongefundeerd (compleet uit de lucht gegrepen) wordt gesteld dat ouderenkorting niet gaat werken wanneer een bankpas wordt gebruikt om in te checken. En blijkbaar verwacht degene ook nog eens dat er ruim rekening moet worden gehouden met de kleine minderheid die, in plaats van een smartphone, kiest voor een prepaid seniorentelefoon. Als dat soort mensen eens een middagje (met wat hulp) besteden om uit te zoeken hoe een smartphone werkt, maken ze het zichzelf veel makkelijker dan maar onterecht blijven hangen in de sfeer van dat ze het niet begrijpen en niet kunnen.

Eddy Molle
1 jaar geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Dat is ook wat ik me afvraag. Wij hebben persoonlijke kaarten, waar een link is gemaakt met onze geboortedata. Die link lijkt mij verloren te gaan bij gebruik van een bankpas. En hoe loopt het dan bij een en/of-rekening?

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Voor sommige mensen is het gewoon erg lastig om te wennen aan een nieuw tijdperk waar alles technisch gaat via een klein apparaatje. Of vinden ze het nergens voor nodig om zo’n ingewikkeld stuk technologie te halen omdat ze misschien alleen hoeven te bellen met een paar andere mensen, en dus daarvoor het onnodig vinden om een telefoon te halen met van alles er op en er aan wat ze niet zullen gebruiken. Je kunt niet verwachteb dat iedereen mee zult kunnen gaan in de tijd waar van we nu leven er is veel gebeurt in misschien al wel 20 jaar, verwacht niet dat iedereen gelijk mee is gegaan, ze kunnen er ook gewoon oprecht moeite mee hebben om mee te gaan en daar is niks mee mis. Het is prima dat u het allemaal geweldig vindt, maar het is niet voor iedereen zo.

Marinella
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Helemaal met u eens. Af en toe kan ik het ook niet meer bijbenen al die veranderingen

Baardstaart
3 jaren geleden

Geef mij maar een pas. De bank en Google hoeft niet te weten waar ik allemaal ben geweest. Wellicht kan de NS als ze toch palen en automaten gaan vervangen de enkele reiskaartje voorzien van een QR code en de scanners van een QR lezer, dan kan de Euro toeslag ook weg en kunnen weer kortingskaartjes uit de automaat komen.

Nieuwwester
3 jaren geleden

Er valt niet uit het artikel af te leiden of er dan ook een eind komt aan het – reizigersonvriendelijke – vervoerdersgebonden in- en uitchecken op stations (d.w.z. de apartje poortjes en de ‘overstapmeubels’ met chico’s op perrons).
Ik vermoed dat vervoerders dit zullen blijven tegenwerken.

Paul Lamote
3 jaren geleden
Antwoord aan  Nieuwwester

Dat is geen tegenwerking maar om het geld te kunnen verdelen.

Tonny
3 jaren geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Onzin. Verdelen ging vroeger met een verdeelsleutel, en met abonnementen nog steeds. Dus overchecken is daar niet voor nodig.

chris
3 jaren geleden

I don’t get it! It is now 7 years since this was announced, and now they’re is just a test, again, and with no clear visibility how this will change our travel practices and prices? In Rome they did the same in 28 months. Not a test, the real thing. Did translink become incompetent?!

vissers
3 jaren geleden

FF wat verder kijken: in LONDON bij TfL is in feite deze stap al gemaakt-de Oyster, een van de eerste chipcards in Europa, wordt al vervangen door elk soort bankpas me RFID-of hoe dat ook heet. Net alks de MIVB in Brussel/Bruxelles en delen van deLIJN in VLaanderen. De rekening gebeurt dan eind van de dag en ook in LON nog eens eind van de week. IN principe wordt het gunsttigste taref toegepast. Overigens kunnen sociaal armlastigen in BE verplicht een gratis bankpas+rekening verkrijgen.
Dat omchecken is in feite enkel hier in Nl het geval-het is vanwege het zonder meer transplanteren van de in de bussen gebruikte systematiek (vervangen van de strippenkaart) naar treintjes-afgedwongen/opgelegd omdat eigenlijk NS er heel lang niet aan wou. Dat onderling verdelen bij spoortjes best kan getuigt Zwitserland en Duitsland, waar dat al vele jaren werkt.
Ipv een bankpas kan ook een ander soort pas worden gebruikt-voor degenen die de privacy zo overheilig vinden of zo. Dat kan dus ook voor eenieder die korting krijgt. Alsof je met je smartefoon toch al niet overal+altijd gevolgd kan worden. Maar bvb in Toronto/CA kan dat ook op je pas als extra worden ingebouwd. Zal hier wel weer ontstellende privacy geschreeuw oproepen. Of tenminste de sluizen naar bedrog openzetten (uitlenen van scholier naar pa).
In NL smelten in de praktijk vrijwel alle oso principiele bezwaren als sneeuw weg als er voordeel mee te behalen valt.
Overigens wordt bij de BUS al geexperimenteerd met wegdoen van ABOś en invoeren van vaste bovenlimiet in 1 maand-Conx Zeeland. Net als in LONdon. In DK werkt hun chipkaart ook een beetje zo als FLEX: achteraf betalen en dan met wat % korting als je veel reist.

Hans
3 jaren geleden

Alles via chips. Waarom niet ook weer gewoon papier?? Je hebt nu toch ook papieren e-tickets. Altijd die enorme dwang tot digitaliseren onder het mom van vooruitgang. Het levert weer allemaal nieuwe problemen op. In veel andere landen kan je op regionale netten ook met bankpas e.d reizen, prima, maar ook het lekker ouderwetse papieren chiploze kaartje bestaat er nog steeds.

RoB
3 jaren geleden

Is het niet veel nuttiger om eerst eens het ov-systeem te verbeteren? Meer rails, betere aansluitingen, beter busvervoer enzovoorts. Lijkt me zinvoller dan betalingsmogelijkheden uitbreiden voor vele miljoenen. Dat kan daarna dan nog wel!

David Nijenhuis
3 jaren geleden

Het wordt hoog tijd dat er een landelijk tariefstelsel komt dat op alle vormen van vervoer geldt. Dat is simpel in te voeren. Bereken vanuit de overheid een degressief kilometertarief en maak er een tariefplafond aan vast, zoals OysterCard in Londen kent.

Maak je een reis, maar ga je op dezelfde dag nog verder boorduur dan tariefmatig voor op de vorige reis/reizen: maak je eerst een reis van zoveel km en je vervolgt de reis, weet het systeem hoeveel km je hebt afgelegd, waardoor je voor de resterende km zoveel bijbetaalt, zodat je in totaal niet meer hebt betaald, dan als je de hele reis in een keer gemaakt hebt en zo ook als je zoveel km hebt gemaakt en op de prijs van een dagkaart komt, betaal je de rest van de dag geen cent extra meer.

Zo kun je ook met een abonnement buiten het geldigheidsgebied alleen de extra kilometers zonder opstaptarief in rekening brengen (want het opstaptarief heb je al in de vorm van een abonnement betaald). Wanneer je in de spits, of 1e klas reist, of met de trein of een ander duurder vervoermiddel dan bus, tram of metro, kun je een verhogingsfactor laten berekenen.

Kijk, dat heet nou innovatief tariefberekening van deur tot deur en kun je gelijk ook korte metten maken met de oneerlijkheden die het huidige OV-chipkaartsysteem nu kent (opnieuw basistarief betalen, als je langer dan 35 minuten op een aansluiting moet wachten of het betalen van vol tarief, omdat je noodgedwongen om 18:24 moet inchecken, terwijl je zo goed als de hele reis buiten de middagspits aflegt en daardoor geen korting krijgt).

De reizigersorganisaties ROVER en VoorBeterOV moeten gewoon de koppen bij elkaar steken en zich beiden hard voor eerlijke tariefinnovatie maken gaan maken ipv het eiland-denken dat nu binnen de vervoerssector geldt. Wil de vervoerssector of de overheid daar niet aan, dan moeten ze maar eens flink de barricaden op gaan.

Hans Niemeijer
3 jaren geleden

OV weer een echt NUTS b
edrijf maken. Financieren uit de algemene middelen zoals in Luxemburg.Alle OV-bedrijven en Translink opheffen.Salarissen zoals directeur van GVB Amsterdam ook niet meer nodig. En al die plastic kaarten, wat een onnodige troep.

Joost
3 jaren geleden

Dat van een “pasje minder” moet ik nog zien. Op mijn OV zit ook de OVfiets en Greenwheels. Moet ik daar straks een apart pasje voor?

Baardstaart
3 jaren geleden

Luxemburg heeft een interessant tarief systeem voor het OV. Wellicht moet men eens naar daar kijken.

Rudy
3 jaren geleden

Ik zou het Luxemburgse OV zeker niet ondermaats willen noemen. Het is behoorlijk modern en de frequentie past bij de merendeels landelijke omgeving.

Luxemburg zit met een structureel forensen probleem. Ze hebben gekozen voor een andere uitweg dan meer asfalt. Ik ben benieuwd hoe zich dit op termijn ontwikkelt.

Het OV heeft enorme incasso kosten. OV-chipkaart, conducteurs, controleurs, participatie chauffeurs in de incasso, afsluiten stations, TransLink, in- en uitcheck paaltjes, verkoopautomaten, extra standtijd aan de haltes, enzovoort. Als het OV gratis is, dan mis je deze kosten. En natuurlijk is gratis OV niet gratis; de belastingbetaler betaalt bij gratis OV alles.

Ik denk dat in gebieden waar geen extreem gebruik is te verwachten, gratis OV een prima oplossing is. Denk bijvoorbeeld aan het platte land.

Je kan ook iedere Nederlander 10.000 km OV per jaar gratis geven. Dat is de middenweg tussen bevordering en beperking van extreem gebruik.

Otto
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Conducteurs controleren nu ook geen kaartjes en toch worden ze niet afgeschaft. Je rekent je rijk.

Rudy
3 jaren geleden

@Hildebrand (Treinreiziger.nl) Files en meer asfalt kost ook vele miljarden. Daarnaast hebben we nog een klimaatprobleem dat ook miljarden gaat kosten. Eén ding is duidelijk, we kunnen niet zo doorgaan en er moeten keuzes gemaakt worden.

Gratis OV kan niet omdat de vraag onbegrensd is. Het financieren op het huidige niveau lijkt mij geen echt probleem. Daarom is het Luxemburgse experiment zo interessant. Echter Luxemburg is net zo groot als een provincie en kent derhalve geen lange afstandsverkeer. Daarom heb ik juist een gratis quotum aan OV voorgesteld. Dan is OV niet onbegrensd gratis, maar wel heel aantrekkelijk.

Harold Koster
3 jaren geleden

Ben benieuwd hoe heet deze soep uiteindelijk wordt opgediend en uiteindelijk gegeten.
Op zich maakt het systeem van inchecken met je bankpas het gemakkelijk voor incidentele reizigers of toeristen (voordeel) maar, zoals meerdere keren gesteld ben ik inderdaad benieuwd hoe ze het gaan doen met (kortings)abonnementen.
Mooiste zou zijn als de bestaande Chipkaarten blijven bestaan maar, het voor incidentele reizigers en toeristen mogelijk wordt om met de bankpas in en uit te checken.
Als je toch overgaat op de bankpas als chipkaart, maak dan eerst het in en uitchecken bij het wisselen van ( trein) vervoerder ongedaan, ben in die situatie al eens mijn chipkaart verloren, waar ik achter kwam toen ik wilde uitchekken.
Is uiteindelijk goed gekomen maar, moet er niet aan denken dat het in plaats van mijn chipkaart mijn bankpas was geweest.
Was in dit geval wel redelijk snel allemaal geregeld maar, toch

Johan Buinink
3 jaren geleden

Er roepen hier zoals gebruikelijk weer mensen dat privacy onzin is. Nog nooit nagedacht over de bescherming die we allemaal verliezen als niemand zich meer onbespied kan bewegen. Er moet altijd een privacy-vriendelijke mogelijkheid blijven om met OV te reizen, en dan niet duurder dan met zo’n digitaal stofzuigersysteem.

De huidige “anonieme” OV-chipkaart is trouwens helemaal niet anoniem. Er moet dus een echt anoniem, privacy-vriendelijk systeem terugkomen. En als ze dat niet digitaal kunnen of willen regelen, dan gewoon weer papieren kaartjes.

Maar het lijkt of de meeste Nederlanders het prima vinden als we onszelf alvast bij voorbaat klaarstomen voor een toekomstige Hong-Kong-situatie (maar dan een Nederlandse variant). Mekkerend over “gemak” en voordeeltjes van 2% korting lopen de schapen naar de afgrond. Straks is een klein duwtje genoeg.

Kwaak
3 jaren geleden

De ns is zowiezo een puinhoop
Reizen met de ov chipkaart is niet zo makkelijk
Er worden extreme eisen aan mensen gesteld
Als ik reis ben ik onderweg, niet om de onmogelijke weg te bewandelen

tamara
2 jaren geleden

ook ik wil niet met een pinpas of een smartphone gaan reizen,
ik sta namelijk onder bewind, hoe wil ik dat gaan doen allemaal??
met de ov chipkaart kan ik wel reizen en die bevalt mij prima.

G.H.Bourquin
1 jaar geleden

Mm ik reis vrij in DenHaag tot Zoetermeer
Ben als oudje blij met gratis ov van
Gemeente hoefniet achter de geraniums te
Zitten ,afwachten hoe gemeente,dat
gaat ,oplossen tegen die tijd ,moet toch
Rond zien te komen deze dure tijd!

Melissa
1 jaar geleden

Mijn grote vraag is dus ook hoe ga je reizen met een abonnement. Reis al 10 jaar met een abonnement, en nee ik ga ook niet mijn bankpas gebruiken.

Michiel
1 jaar geleden

Alles op er app, lekker makkelijk want iedereen heeft een smartphone.

Niet iedereen heeft een smartphone, genoeg zijn er die heel bewust zo’n ding niet hebben.

Waar heel eenvoudig aan voorbij word gegaan is de dwingende factor. Er zijn er die een oudere smartphone hebben , bijv uit kosten overweging.

Gebruikers worden straks gedwongen om een nieuwe telefoon te kopen enkel omdat zo’n app dan het nieuwste besturingssysteem wil hebben.
Bij banken is dat ook al van toepassing. Technisch nergens voor nodig maar onder het mom van “ veiligheid” dwingt men het wel af.

Nog even en je kunt niets meer doen zonder een telefoon . Dat is niet echt vooruitgang te noemen…

Curly
1 jaar geleden

Mensen die onder bewindvoering staan, dakloos zijn, uitsluitend contant geld tot hun beschikking hebben, globetrotters, travelears. Hun smartphone kwijt zijn. Jammer genoeg hebben zij het nakijken als zij moeten betalen met de bankpas. Velen hebben geen eens een bankpas! Contant een treinkaartje kopen bij de automaat is voor iedereen binnen bereik. Mensen uitsluiten vanwege de betalings efficientie is een foute ontwikkeling.

Andre
1 jaar geleden

Hoe gaat het dan met de 65 plus pas en korting ?

jan dijk
1 jaar geleden

ik heb een anonieme Ov-chipkaart, eind dat 1-3-2023.
Ik wil het rest bedrag terug vragen. Kan dat ook niet meer? Eerst de aanschaf betalen en later moeite moeten doen om het geld terug tevragen

Mauke
1 jaar geleden

Beste,…..

Ik vind dat anonieme kaart moet blijven.
Voor ieder wat wils toch.
Hoe je het went of keert. Dat moet ook betaald worden.
Niet zo moeilijk doen mensen.

Het is net als geld.
Cash moet ook blijven. .
Ieder moet weten hoe ze betalen willen.
De ene betaald met een pasje.
En de ene wil Cash betalen.
Jongens waar hebben we het over.

Het moet niet gekker worden zo.
Het leven is al zo ingewikkeld.
Ophouden met die grote onzin.
Bhaaa

Vriendelijke groet,

Mauke.

Martin Bakker
7 maanden geleden

Wanneer ik overstap op reizen met mijn bankpas krijg ik dan ook automatisch de ouderenkorting?