Topman NS biedt excuses aan voor Fyra

Engelhardt Robbe, plaatsvervangend president-directeur NS, startte het verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie met excuses aan de reiziger. "Die hebben we in de kou laten staan," voegde hij eraan toe. Hij vond het ook triest voor de mensen binnen zijn bedrijf die keihard aan het project hebben gewerkt.

Robbe vervangt Timo Huges, die vorige week opstapte omdat hij was betrokken bij onregelmatigheden rond aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De commissie hield Robbe voor dat de Fyra (aangevuld met Thalys) 32 keer per dag zou gaan rijden, terwijl er nu op zijn hoogst zestien Thalys het spoor op gaan. Volgens de tijdelijke NS-topman is er na het falen van de Fyra vervangend vervoer gekomen dat in zijn totaliteit op zijn minst gelijkwaardig is. Ook Merel van Vroonhoven bepleitte dat donderdag al voor de commissie.

Treinen rijden vaker, er zijn meer bestemmingen en de reiziger kan kiezen uit meerdere soorten van vervoer. Zo is de Benelux teruggekeerd, die in de toekomst via de HSL gaat rijden en dan Benelux-Plus genoemd zal worden. "Wij hebben begrepen dat de plus betekent dat er een half uur reistijd bijkomt," hield commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg hem voor. Maar volgens Robbe wordt de Benelux-Plus in de toekomst wel wat sneller.

Robbe herhaalde nogmaals dat NS niet meer de ambitie heeft om een vervoerder te zijn met hogesnelheidstreinen. De samenwerking met de Belgen en de Fransen in de Thalys is een goede constructie, aldus de topman. Hij merkte ook op dat de samenwerking met de Belgische spoorwegen beter gaat sinds NMBS-topman Marc de Scheemaecker is vertrokken.

De huidige afspraken kosten de NS jaarlijks ruim 180 miljoen euro: 101 miljoen euro voor de hogesnelheidslijn en 80 miljoen voor het hoofdrailnet. Robbe verzekerde dat zijn bedrijf aan die verplichting kan voldoen. De NS doet alleen nog maar biedingen op treinvervoer als die een redelijke rendement garanderen.

Het bod van 178 miljoen dat de NS destijds deed op het vervoer over de hogesnelheidslijn was heel hoog. NS-dochter HSA, dat de hogesnelheidslijn exploiteerde, zat voortdurend in de financiële problemen en moest van een faillissement gered worden.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt vindt het "netjes dat NS excuses aanbiedt." Belangrijker dan excuses vindt Kruyt dat "NS er de komende jaren voor zorgt dat de Benelux-verbinding verbeterd en versneld wordt," aldus de voorzitter desgevraagd.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 28 oktober 2016 11:25

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug