Tilburg Universiteit sinds begin studiejaar bijna vijftig keer overgeslagen: ‘Erg vervelend’

Sinds september sloegen al bijna vijftig sprinters station Tilburg Universiteit over om opgelopen vertraging in te halen. Volgens NS is dat bij vertraging ‘de beste optie’, maar reizigers laten aan het Brabants Dagblad weten de situatie onacceptabel te vinden: ‘De trein rijdt dus wel, maar stopt gewoon niet op het station waar je moet zijn.’

Dagelijks maken ruim 5000 reizigers gebruik van station Tilburg Universiteit, één van de drie stations die de Brabantse stad telt. Het grootste deel daarvan is student aan de naastgelegen Tilburg University. Maar niet iedereen bereikt de collegezaal op tijd, want één op de 100 sprinters slaat door eerder opgelopen vertraging het station over, zo meldt het Brabants Dagblad. Daarbij laat NS vaak pas op het laatste moment weten dat Tilburg Universiteit geen tussenstop meer is.

Bus naar Tilburg

En daar zijn studenten helemaal niet blij mee: “Erg vervelend”, laat reiziger Frank Blous weten aan het Brabants Dagblad. “De trein rijdt dus wel, maar stopt gewoon niet op het station waar je moet zijn.” Volgens Blous mijdt een medereiziger die hij kent het station inmiddels helemaal; die pakt de bus naar het centraal station van Tilburg.

Het overslaan van stations is volgens NS noodzaak bij vertragingen. Een woordvoerder laat weten dat het skippen van een station de beste van alle ‘verre van ideale’ opties is. “Doen we dat niet, dan rijden de rest van de dag de treinen op dat traject niet meer op tijd. Een andere optie is de hele treindienst schappen, dan laat je de mensen in Tilburg uitstappen en rij je niet meer verder.”

Uiterste bijsturingsmaatregel

Tien jaar geleden vond toenmalig staatssecretaris Mansveld nog dat een station overslaan juist ‘een uiterste bijsturingsmaatregel’ moest zijn. Toen sloegen NS-treinen in gemiddeld 0,02% van de gevallen een station over waar volgens de dienstregeling eigenlijk gehalteerd had moeten worden. Bij station Tilburg Universiteit ligt dat percentage sinds het begin van het studiejaar 55 keer (!) zo hoog: volgens het Brabants Dagblad sloeg 1,1% van alle stoptreinen het universiteitsstation over.

Arnhem-Zuid

Tilburg Universiteit is overigens niet het enige station dat weleens wordt overgeslagen. In Arnhem-Zuid zijn ze ook af en toe de pineut, want bij vertraging kan de sprinter Dordrecht – Arnhem (die ook in Tilburg Universiteit moet stoppen) ook dat station voorbijsnellen. Data uit 2013 verraadt dat de lijn Nijmegen – Arnhem überhaupt een zorgenkindje is, want Elst en Nijmegen Lent vervolledigden toen de top 3.

This post was last modified on 25 oktober 2023 08:00

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 dag terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

2 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

3 dagen terug