fbpx
Foto: Fantaglobe11 / CC BY-SA 4.0

Storing Geldermalsen – Tiel lijkt permanent

12 nov 2021 9:22

Sinds 18 oktober is er sprake van vertraging door een defect aan het spoor tussen Geldermalsen en Tiel. Waar eerst de hoop was dat de hinder na één dag verholpen zou zijn, lijkt die inmiddels permanent. Zelfs zo permanent dat NS het geen storing meer noemt en de dienstregeling van Geldermalsen naar Tiel is aangepast. Spoorbeheerder ProRail laat aan Treinreiziger.nl weten te werken aan een oplossing, maar dat de hinder in elk geval in november blijft.

Spoor buiten gebruik

“Het spoor tussen Tiel en Geldermalsen zit bijna aan het einde van zijn levensduur” legt ProRail-woordvoerder Joke van der Cruysen uit. De bedoeling was om het spoor in 2023 te vervangen, maar recent is echter aan het licht gekomen dat het spoor sneller is gesleten dan gedacht.

In eerste instantie heeft ProRail besloten vaker te inspecteren en er waren plannen in de maak om de levensduur van het spoor op te rekken. Maar zover is het niet gekomen, tijdens de inspecties is gebleken dat het spoor nu al niet meer voldoet aan de normen. “Om een onveilige situatie te voorkomen, hebben we het spoor buiten dienst moeten nemen” legt Van der Cruysen uit. Daardoor moet het treinverkeer tussen Geldermalsen en Tiel worden afgehandeld over één spoor. Doordat treinen elkaar normaal gesproken onderweg tegenkomen, is de dienstregeling nu aangepast.

Dwarsliggers

Concreet zijn de dwarsliggers de boosdoeners. Van der Cruysen: “Deze zijn afgekeurd op basis van inspectie, waaruit bleek dat de kraagbout onvoldoende grip heeft in de dwarsligger doordat het hout zacht is geworden.” Het hout is zacht geworden doordat water onvoldoende goed weg kan. Volgens de spoorbeheerder zijn nu 80.000 kraagbouten gecontroleerd en is duidelijk wat er nodig is voor herstel.

De herstelwerkzaamheden beginnen komende week. Toch zal de reiziger voorlopig nog hinder blijven ondervinden. Dat komt omdat een deel van de werkzaamheden ‘s nachts gedaan moet worden. Bovendien moeten er mogelijk ook dwarsliggers vervangen worden. Daardoor durft ProRail niet precies te zeggen hoe lang reizigers last zullen blijven houden van vertraging.

Hinder blijft voorlopig

Duidelijk is wel dat de spoorbeheerder in elk geval de rest van de maand nodig heeft maar mogelijk zullen de werkzaamheden dus ook in december verder gaan. Doordat er nu één spoor tussen Geldermalsen en Tiel buiten gebruik is, moeten treinen naar Tiel circa twintig minuten wachten voordat ze naar de eindbestemming kunnen doorrijden. Formeel vervalt in Tiel ook de aansluiting op de Arriva-trein naar Arnhem.

0 0 stemmen
Artikel waardering
53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bert sitters
2 jaren geleden

Houten dwarsliggers, die dateren toch uit het stoomtijdperk?

Wouter van Nijnatten
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Het is wat ouderwets inmiddels. Maar als ze nog niet vervangen hoeven worden, blijven ze liggen. Ze zijn nog door het hele land te vinden. In dit geval lijkt het erop dat ze iets te lang gewacht hebben met vervangen, of het in ieder geval verkeerd ingeschat hebben.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

In de meeste landen wel maar niet in Nederland.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Je in veel landen in Europa nog houten dwarsliggers liggen

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

de kleine Baudet

johan II
2 jaren geleden

dwarsliggen is een werkwoord
wie is van hout?
misschien toch terug naar de elektoshocks, voor prorail? innovatie, beginnen bij directie, top-down benadering is passend bij patient

anderetijden.nl/aflevering/101/Wie-is-van-hout

Henk Meijer
2 jaren geleden

Vreemd genoeg werd er tijdens werkzaamheden in Geldermalsen het andere, nu gebruikte spoor, wel vervangen. Ook een gevolg van vertraging is dat vaak de overstap in Tiel richting Arnhem niet gehaald wordt. En het verwerken in de dienstregeling heeft geen gevolg voor vertragingscijfers van NS vlgs mij is dat een beetje vals spelen. Tijd dat de gemeentelijke politiek aan de bel trekt!

Jordy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Meijer

Tja, op zich kan NS in dit geval ook niets aan de extra reistijd doen. Dit is een overmachtssituatie voor hen, want ProRail blijkt nu het onderhoud aan dat stuk spoor niet op orde te hebben. De politiek zou wmb eerder moeten kijken hoe ProRail dit heeft kunnen laten gebeuren in plaats van naar NS wijzen.

rob
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jordy

Dat is geen overmacht (misschien wel voor NS) maar gebrek aan vakkundigheid bij Prorail. Ze hebben kennelijk niet gemerkt dat het spoor aan vervanging toe is. Een ernstige zaak! Hoe veilig zijn de overige spoorbanen nog? Wat heeft men nog meer niet op tijd in de gaten?

Oscar
2 jaren geleden

Mijn eerste gedachte: “Geldermalsen-Tiel? Geldermalsen-Culemborg, toch?”
Daar wordt al jarenlang niet harder gereden dan 100 km/u. Volgens mij een verzakking in de bodem of zo. Langs de kant van het spoor staan van die gele L-, gele A- en groene E-borden.

Maar nu lees ik dus dat Geldermalsen-Tiel er nog erger aan toe is.

Peter Haaswijk
2 jaren geleden

Als oud monteur Seinwezen vraag ik mij af of dat een ten onrechte bezetspoor melding is door die natte dwarsliggers.Klopt dat ?
Peter

Peter Haaswijk
2 jaren geleden

Voor de duidelijkheid :
Op de luchtfoto’s van Prorail is te zien. dat vrijwel het hele spoor in de richting van Tiel naar Geldermalsen houten dwl. heeft, in de andere richting is het spoor naar Tiel ,tot het enkelspoor wordt tot Tiel, al met betonnen dwl. uitgerust.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Haaswijk

Tijdens ombouw van Geldermalsen vorig jaar is dit gedeelte vervangen en het andere niet.

Jordy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Haaswijk

Dit klopt, het spoor ‘richting tiel’ is nu ook het enige spoor dat in gebruik is. Het andere spoor met houten dwarsliggers is nu juist buiten gebruik gesteld.

vissers
2 jaren geleden

Is dat spoor dan niet erbij gelegd in de jaren dat dat stukje electrisch werd? Voorheen dieselde je met Rooie Sien/gele Mien tussen Geldermalsen en afwisselend Arnhem/Nijmegen. Dat zou verklaren waarom er zo groot verschil tussen die 2 sporen is

Otto
2 jaren geleden
Antwoord aan  vissers

Nee, Tiel-Waddenoyen was altijd al dubbelspoor. De Betuwelijn van Dordrecht tot Elst was vóór de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal dubbelspoor. Vanwege een gebrek aan staal voor hun wapenfabrieken hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog op een deel van het traject het tweede spoor afgebroken. Na de oorlog is dat nooit meer hersteld.

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Hetzelfde is gebeurd tussen Deventer en Wijhe. Ook daar is in de oorlog het tweede spoor afgebroken door de Duitsers en tot op de dag van vandaag nooit meer heraangelegd.

Tim
2 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Nee, er heeft nooit een 2e spoor gelegen van Deventer naar Olst.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

tim, kijk gewoon op Google maps luchtfoto’s en je kan het spoorbed zo zien liggen.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

ook de bovenleidingsportalen en viaducten zijn gereed voor dubbelspoor. Als er een locatie is waar je zo aan de gang kan met onmiddellijk effect is het daar. En bij Geldermalsen natuurlijk.

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

@Otto De NS heeft in de oorlog de lijnen afgebroken. De NS moest in twee leveringen een gegeven hoeveelheid bovenbouw materieel aan de Duitsers leveren. Dit materieel is gebruikt voor de Rusland veldtocht. Het staal is nimmer in de hoogovens verdwenen.

Na de spoorwegstaking heeft er ongeordende sloop door de Duitsers plaats gevonden. Bijvoorbeeld Amsterdam – Utrecht is geheel afgebroken omdat Amsterdam – Hilversum – Utrecht de functie van deze lijn kon overnemen. Ook bij Dordrecht richting Moerdijk is geheel gesloopt omdat de lijn dood liep op het front.

Eef
2 jaren geleden

De aanhoudende grote kostenoverschrijdingen bij bouwprojecten (recentelijk weer tientallen miljoenen voor Groningen Centraal) worden gecompenseerd door steeds meer te bezuinigen op onderhoud. Het wordt tijd dat de budgetten voor bouwprojecten en onderhoud strict gescheiden gaan worden.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eef

kletskoek, verreweg de meeste projecten hebben geen kostenoverschrijding.
en Geldermalsen of Tiel zijn geen deel van de gemeente Groningen.

Rudy
2 jaren geleden

De Betuwelijn was van Dordrecht tot Nijmegen merendeels dubbelsporig. Echter in de oorlog zijn flink stukken opgebroken en naar Rusland verdwenen. In Juli 1944 was het opbraak proces in volle gang maar Geldermalsen – Wadenoyen lag er nog. Ik kan niet zien of het opgebroken geweest is. Het stond wel in de planning voor opbraak. In de jaren zestig, ruim voor de elektrificatie, was het in ieder geval weer dubbelsporig.

Maurice
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Nee, de rails zijn verdwenen naar Krupp in het Ruhrgebied dat er kanonnen van gemaakt heeft.

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Maurice

@Maurice Dit is een volslagen nieuw gegeven, kan je de bron geven?

Spoorwegbedrijf in oorlogstijd pag. 165 paragraaf 4.2

Vordering van bovenbouwmateriaal.
De Duitsers krijgen in 1941 behoefte aan bovenbouwmateriaal voor gebruik op het uitgestrekte spoorwegnet in Rusland. Op basis van Führererlass van 23 januari 1942 vordert de DRB van de NS 500 kilometer compleet spoor. ……

pag. 300 paragraaf 7.3

Tweede vordering van bovenbouwmateriaal
…… De levering van bovenbouwmateriaal (rails plus bielzen) is ditmaal niet voor gebruik in Rusland , maar voor het herstellen van de zwaar gebombardeerde emplacementen in Duitsland……..

De dwarsliggers zijn uiteraard gebruikt om de hoogovens van Krupp te stoken.

Tijmen Stam
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

(moderne) Hoogovens kan je niet stoken op hout.
Je hebt daar cokes voor nodig. Ook in oorlogstijd zijn de hoogovens gewoon op cokes gestookt, voor zover niet uitgezet.

HM
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Wadenoyen – Kesteren is altijd enkel spoor geweest. Vanaf Kesteren is het dubbel spoor. Enkel de boog bij Elst, voormalige station de Vork, richting Nijmegen is verwijderd ivm aanleg Betuweroute.

Maurice
2 jaren geleden

“Het hout is zacht geworden doordat water onvoldoende goed weg kan.”

In gewoon Nederlands: het hout is verrot.

Simon
2 jaren geleden
Antwoord aan  Maurice

@ Maurice
Het hout hoeft niet per se rot te zijn.
Dwarsliggers horen niet in het water te liggen.
Ook betonnen dwarsliggers kunnen hier slecht tegen.
De ballast heeft het water niet goed af kunnen voeren, slecht onderhoud lijkt me de oorzaak.

Tonny
2 jaren geleden

Mooi, hebben de punctualiteitscijfers in ieder geval geen schade meer. De reiziger, die boeit niet. Als de statistieken maar mooi zijn.

… Bananenrepubliek.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny

dwaze kletspraat. Nederland is top 5 in ieder lijstje van welvaart en geluk.
Alleen zeurende bejaarden zitten omgekeerd.

Tonny
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dat wel, het OV draagt daar echter niet zoveel aan bij 😉

Baardstaart
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Maar dat is wel de leeftijdsgroep die afhankelijk is van het OV……..

Tonny
2 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ik zie in normale tijden ook genoeg jongeren in de trein…

Peter Haaswijk
2 jaren geleden

Kleine correctie Maar out of topic :
Een hoogoven stook je niet met hout maar met cokes.
Peter

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Haaswijk

Dat is net zo onwaarschijnlijk als dat de Duitsers in oorlogstijd schaarse spoorstaven gaan omsmelten voor kanonnen. Je kan dan beter ander schroot zoals bijvoorbeeld fietsen gebruiken. Trouwens, t.g.v. oorlogshandelingen was er schroot in overvloed.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Haaswijk

en flink zuurstof, anders kom je niet aan 1600 graden

Evert
2 jaren geleden

Als we de reisplanner mogen geloven, is de storing volgende week maandag (22 november) opgelost. Althans, de wachttijd in Geldermalsen is dan nog “maar” 8 minuten in plaats van de huidige 20 minuten.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Waarom zijn de trajecten waar ooit een stuk dubbelspoor had gelegen na de oorlog niet herstelt en weer dubbelsporig gemaakt dat zou de dienstuitvoering toch ten goede komen en zitten we niet met al die flessenhalzen bij Deventer, Maaslijn en Bosche lijn tussen Den Bosch en Nijmegen. Poen tekort, te weinig reizigers, NIMBY’s enzovoorts ? ?

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Na de oorlog dacht men in Nederland vooral van achter de autoramen.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

tot 1970 was autogebruik bij de burgers nog zeer beperkt. Eerder was er vaak budgetkrapte voor infrastructuur. Het is nog een klein wonder dat ze de Flevopolder hebben weten af te ronden.

Karel Geerts
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

ProRail zelf blijft tot op de dag van vandaag beweren dat dubbelspoor bij Ravenstein, de Maaslijn en Zwolle-Dwventer overbodig is.

Peter Heerens
2 jaren geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Dat hoeft niet per definitie onwaar te zijn. Het gaat niet om grote afstanden voordat het enkelspoor weer in dubbelspoor overgaat. Het wel lastig bij verstoringen in de dienstregeling

P. Heesakkers
2 jaren geleden

Karel en Frans@ :: Voor zulk een verbinding als Den Bosch– Nijmegen en Arnhem, bij Ravenstein de Maasbrug, en voor en na die brug, Maaslijn en Zwolle–Deventer, Had het spoor al tientallen jaren eerder een dubbele rijbaan verdiend i.p.v. enkelspoors. Het betekent dat deze lijn overbelast is nu al , en dus kan men erop wachten, dat daar eerdaags iets gruwelijk mis loopt, zoals op veel trajecten in den lande. Nu al knappende spoorrails, oponthoud in de vorm van stilvalllende treinen in niemandsland, {bijna dagelijkse kost}, bovenleidingen die stuk gaan, en meer van ongemakken die dienstuitvoeringen vertragen, of uren doen uitvallen. Men spreekt maar gemakkelijk over 10 min. verbindingen in de nabije toekomst op div. lijnen, maar onderschatten de extra belastingen van de voornoemde tracé’s m.n. genoemd. Dit wreekt zich later of eerder in spoorwegrampen, als er niet rap verbeteringen komen. De huidige lijnen kunnen de diensten niet meer waarborgen, dus aan uitbreiden zou ik als planner zeker niet durven denken. Maar goed ben maar een leek, maar toch…Ik griezel al bij de gedachte ván als ik weer eens in de trein zit…..

Frans Eekhout
2 jaren geleden

@ P. Heesakkers, ook al ben je maar een leek, net als ik die in 2018 met alle goedkope treinkaartjes en abonnement ruim 20520 km onder de kont kreeg, en nu een stuk minder, onderschrijf ik je stelling. NS onder aanvoering van nu Marjan Rintel propageren de “tien minuten” diensten op enkele trajecten om als een soort pseudo-Metro treinen door het land te laten rijden. Op zich geen slechte zaak, deed er bij een vertraging tussen Eindhoven en Amsterdam eens mijn voordeel mee, m a a r ik vraag mij ook af of het eigenlijk niet beter was geweest om die miljoenen niet beter te besteden aan o.a. het spoor verdubbelen van één van die enkelspoors trajecten. Tijdens een omleiding ervoer ik eens in een propvolle IC wat zo’n flessenhals betekende bij Ravenstein. Wachten op de tegemoetkomende trein en na enkele minuten weer verder boemelen naar Nijmegen terwijl we opeengepakt bij de deuren stonden, want in de coupe ruimten was geen plek, zelden zo blij toen de deuren weer open gingen en ik frisse lucht kon inademen. Kortom, van mij mag er minder poeha gemaakt worden van die tien minuten trajecten en als nieuwe minister van Verkeer haast maken van die ogenschijnlijk onbeduidende maar ook zo belangrijke flessenhalzen zoals boven omschreven. Jammer dat wij als eenvoudige reizigers weinig invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming, Nederland staat niet te wachten op een tweede geval Breukelen om met jou laatse alinea terecht te refereren. Ik heb in 2006 met mijn vader zaliger een treinbotsing op station Maastricht meegemaakt en letterlijk pijn moeten leiden, sindsdien ga en kijk ik anders tegen een treinreis aan. Veiligheid staat voorop en dat mag best een paar centen kosten en dus ook het opheffen van diverse enkelsporige trajecten en verbeteren van de rail infrastructuur ! …

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Er komen steeds meer vraagtekens bij die 10-minuten hobby van NS zolang die overal tot chaos in de aansluitingen leidet op de knooppunten.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

anonieme zeurmans, ontevreden medewerker

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

De belangrijkste investeringen die nodig zijn, zijn investeringen in betrouwbaarheid en stabiliteit. Denk aan extra verbindingsbogen, uitwijksporen, spoorverdubbelingen en alternatieve routes. Echter de trend is het optimaliseren en minimaliseren van de huidige infrastructuur met als gevolg single-points-of-failure.

Neem als voorbeeld de vernieuwing van Geldermalsen, de lijn naar Dordrecht heeft zijn uitwijkfunctie geheel verloren. De wissels Den Bosch – Geldermalsen – Dordrecht ontbreken (tegengestelde richting is wel mogelijk). Dordrecht – Geldermalsen – Tiel is volslagen onmogelijk geworden.

lezer
2 jaren geleden

Het is wel verontrustend als spindocters met termen als ‘gezeur’ komen.

Remco
2 jaren geleden

Enkelspoor Geldermalsen-Tiel kan best. Op voorwaarde dat de treinen Utrecht-Tiel in Geldermalsen kruisen.
Iets wat Prorail en NS al realiseerden in de drl van 1978 tot 2007 (een 15′-dienst Geldermalsen-Utrecht).

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Remco

Als je de treinen naar Tiel in Geldermalsen via laten kruisen geldt dat ook voor de sprinters van/naar Den Bosch. Dan ben je weer terug bij af met de erbarmelijke aansluitingen in Den Bosch die nu net verbeterd zijn.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  Remco

@Remco: en toen kwam begrijpelijkerwijs station Tiel Passewaaij erbij, een station zonder passeermogelijkheid. Nu zijn er trouwens al langere tijd lange wachttijden op station Geldermalsen voor doorgaande sprinters (0% verleiding voor een keuzereiziger). Hopelijk is er ruimte voor verbetering met de komende dienstregeling met het oog op de grote capaciteit in Geldermalsen. Anders wordt het wel een triest verhaal.