fbpx

Stations rookvrij: laatste rookpaal naar Spoorwegmuseum

01 okt 2020 14:45

Vanaf vandaag zijn alle stations en perrons rookvrij. ProRail en NS schenken de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot de geschiedenis.

2019 eerste stap

In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al sinds 2004 niet meer toegestaan. De afgelopen maand zijn ook alle rookfaciliteiten op de perrons verwijderd, met als gevolg dat vanaf 1 oktober alle stations en perrons volledig rookvrij zijn.

In 2019 zette ProRail de eerste stap naar rookvrije perrons. De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten opgeruimd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer 100 van de ruim 400 stations in Nederland weggehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Geen verkoop

Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: “Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.”

Volgens Michael Rutgers van stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij steunt het overgrote deel van de Nederlanders de keuze van ProRail en NS. “Uit onderzoek weten we dat 67% van de Nederlanders voor een rookvrij perron is. Ruim 10 jaar geleden was dat nog maar 30%. Het is fantastisch om te zien dat NS en ProRail dit grote draagvlak serieus nemen en samen de rookvrije perrons mogelijk hebben gemaakt.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ab Normaal
3 jaren geleden

Geen omroepen, geen posters, geen servicemedewerkers, dus er werd nog volop gerookt vanmorgen op de diverse stations. Dat had toch beter gekeund…..?!

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Jammer dat de palen weg zijn toen kon je nog normaal voor paal staan om een sigaret te roken. Voor en nu na deze rookpallen-periode kun je dus weer abnormaal voor paal staan, tenzij dat lantaarn -en bovenleidingportalen zijn.
De enige rokers die nu alleen te zien zijn, zijn de dieseltreinen of sommige stoomtreinen!
Roken op de stations is ook verleden tijd in ons kleine Nederland,, in Groot-Brittannie is dat al veel langer het geval.
Dieseltreinen gaan er over enkele jaren ook mee stoppen , vooral in Groningen als eerste. Daar komen dan waterstoftreinen in de plaats die de oudere rokende treinen dan gaan vervangen.
Maar roken gebeurde ook bij speciale rooktegels, een systeem wat onder meer in Duitsland werd toegepast. Ook het roken bij centrales wordt steeds meer aan banden gelegd, dus Stoptober wordt geleidelijk uitgebreider en op veel meer plaatsen toegepast!
Nu nog een verbod op kauwgom en meer arrestaties op illegale graffitti kunstwerken binnen en buiten de trein. Deze kunstwerken kosten een hoop tijd qua reiniging en extra werk. Ook vaak veel ergenis en minder respect voor het openbare vervoermiddel.In deze tijd van de mondkapjes zie je deze ook her en der rondslingeren op straat! Als iedereen nou alles netjes opruimt in de vuilnisbakken zal de wereld er een stuk beter uit zien. Houd respect voor elkaar en de middelen die ons vervoeren netjes. In deze hectiek van Covid 19 is meer saamhorigheid en respect meer dan noodzakelijk. _Pro Rail en NS verbeteren station voor betere toegang voor ieder, dus vernielzucht is dom en zeker niet correct of stoer. Wees blij dat je kunt reizen dat alles zo ntjes op tijd rijdt en wees vriendelijk voor het dienstverlenende personeel en mede reizigers! ook al moet er een mondmasker gedragen worden en dat er nu een algeheel rook verbod rondom de stations geldt. Rook thuis of op het plein als je wilt roken en val geen mensen lastig, omdat de wetgeving weer is aangepast! Samen moeten we het doen met nieuwe en andere regels soms, zo is het leven eenmaal!

Wim Lubbers
3 jaren geleden

Op het personeelloze intercitystation van de stad waar ik woon was geen rookzone te bekennen. Dus werd er op de perrons van voor tot achter gerookt. Ik zou niet weten waarom die rokers nu wel hun fatsoen zouden houden.

frequente_treinreiziger
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Inderdaad, op veel perrons werd gewoon overal gerookt. En in de trein eergisteravond laat zat een Marokkaanse jongen gewoon te roken. Het trok door de hele coupé. En banjerden mensen zonder mondkapjes door de coupe’s en zaten er in de eerste klas met voeten op de bank. Waren toevallig allemaal wat tegenwoordig genoemd wordt “jongeren” – waarom moeten ze het stigma altijd bewijzen? En waag het niet er wat van te zeggen. Is toegenomen, want je ziet nergens meer een conducteur nu.

Arno
3 jaren geleden

als u een probleem in de trein dan kunt u het ook melden via een speciaal telefoonnummer (06 13 18 13 18) welke de NS in de meeste treinen ook meldt (die melding kan ook per whatsapp) waarna de verkeersleiding de conducteur of machenist van uw trein waarschuwt.
Meer info: https://www.ns.nl/reisinformatie/voorzieningen/veiligheid-in-de-trein-en-op-het-station.html

U heeft duidelijk problemen met Marokkaanse jongens anders kunt u gewoon schrijven dat er iemand zat te roken en dat is inderdaad schandalig en niet goed maar uw reactie getuigt dat u zelf stigmatiseert.

En voor al die reacties hier over het roken, het is fijn dat er duidelijkheid komt omtrent roken op stations en dat NS en haar beveiliging dit nu conform hun duidelijke regels kunnen aanpakken en handhaven.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

De rookregels verschilden per station. Dat was namelijk geregeld in de huisregels die niet voor alle stations hetzelfde zijn en ergens op een klein bordje bij de ingang staan. Nu is het rookbeleid tenminste gelijkgetrokken, dat helpt misschien iets.

Simon
3 jaren geleden

Ik ben wel benieuwd waar het rijdend personeel nu zijn sigaretje moet gaan roken. Zou daar helemaal geen rekening mee zijn gehouden?

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Als het rijdend personeel gelegenheid heeft om roken, heeft de vakbond reden om te klagen dat dat personeel later niet lang genoeg van Drees kan trekken. Beter van niet dus.

Bert sitters
3 jaren geleden

Mag roken bij die paal in het Spoorwegmuseum nog wel? Hahaha.

Baardstaart
3 jaren geleden

Gelukkig mogen we in het spoorwegmuseum wel gebruik maken van deze paal. (Waarom zou deze er anders staan?)

Frans Eekhout
3 jaren geleden

“Stinkstok”…
Misschien moet het Spoorwegmuseum eens een tentoonstelling houden over de geschiedenis van het roken in en buiten de trein en op het station zoals men een tijdelijke tentoonstelling heeft over catering. Het klepperende geluid van de asbakjes, de walm van de sigarettenlucht en vooral de doordringende geur van de sigaren en het gekeuvel van reizigers en de in sommige coupés aanwezig rookwaren reclame die ook op stations te zien was bepaalden in de afgelopen tientallen jaren het beeld van de rokende medemens en vooral het zoeken naar die nog ene rookplaats in een bomvolle trein is nu gelukkig verleden tijd. En die overgebleven (rook)paal, men kan er nog altijd mee paaldansen om de klamme spieren weer soepel te maken…, nog altijd beter dan een “stinkstok”, eufemisme voor sigaret, aansteken of heeft men een beter idee ?

Laurens Smid
3 jaren geleden

De waterstof treinen komen op zijn vroegst in 2035 als de huidige concessie is afgelopen voor die tijd gaar de provincie Groningen&Friesland de huidige treinen niet vervangen.

treingraag
3 jaren geleden
Antwoord aan  Laurens Smid

Laatst achter een 1944 takelwagen van USA Army Club, met de auto dus, nou dat is even wat anders dan een sigaretje van de buurman in de trein. Ongelofelijk dat dit kan. Komplete zonsverduistering aan zwarte stinkrook. En trekker track ook zoiets, wanneer verbod? Met Formule 1.

Boutrous
3 jaren geleden

Niet alleen roken op het station moet niet worden toegestaan, maar ook
1.het nuttigen van een alkoholische versnapering;
2.het drugs- en narcoticagebruik!

Frans Eekhout
3 jaren geleden

…Totaalverbod…?
Misschien komt er nog eens een tijd dat men op de stations alleen nog maar gezonde waren kan kopen en ongezonde en vette happen die Burger King, Smullers, McDonalds om er maar een paar te noemen, ook gaat verbannen. De aanwezige supermarkten zoals AH to go en Jumbo (in Eindhoven) zullen dan ook hun assortiment waaronder alcoholische drank drastisch moeten aanpassen wat nog wel “gezond” is. Ook de “Huiskamers” op menig station zal bijvoorbeeld een broodje frikadel of saucijzenbroodje uit de schappen (moeten) halen en wat blijft dan over ?
Roken en rookwaren verbieden is één, maar al dat overige “lekkere” spul waartoe ook snoepgoed kan behoren weglaten zal velen misschien een stap te ver gaan. Als men straks alleen maar op de gezonde toer wilt gaan, kan men dan beter de winkels en dergelijke ook maar weglaten of slechts het nuttigen ervan op de stations verbieden en worden stations plaatsen waar men slechts de trein neemt of er aankomt. Nu de sigaret en zijn attributen naar het Spoorwegmuseum zijn gegaan, wat volgt hierna ? Doe alles met mate, dan kan een frietje mét op z’n tijd ook wel zo lekker zijn zeg ik zelf die geboren is op slechts 50 meter van een frituur en niet elke dag friet at en nog steeds eet..!