fbpx

In beeld: Station Zwolle Stadshagen eindelijk geopend

Eindelijk is het zover: station Zwolle Stadshagen is geopend. Twee jaar geleden werd het station al opgeleverd, maar toen bleek echter dat het gloednieuwe station niet in de dienstregeling paste. Door een aantal kleine maatregelen is het station zondag alsnog in gebruik genomen.

Feestelijk onthaal

Maandagochtend zijn de eerste forensen op het station feestelijk onthaald met koffie, thee en warme chocolademelk. Het nieuwe station is ook goed nieuws voor een aantal scholieren, die op Zwolle Stadshagen kunnen overstappen op een speciale scholierenbus naar de Deltion Campus. Daardoor kunnen de scholieren circa tien minuten reistijd winnen.

De opening van station Zwolle Stadshagen stond eigenlijk gepland op 10 december 2017. Niets wees erop dat die planning niet gehaald zou worden. Pas op het allerlaatste moment – 4 dagen voor de opening – komt via OV-Magazine naar buiten komt dat het station niet geopend kan worden. Reden: treinen blijken op de Kamerspoorlijn toch geen 140 kilometer per uur te kunnen rijden. De spoorlijn is weliswaar net opgeknapt, maar de grond is te zwak om de geplande snelheidsverhoging te kunnen doorvoeren. Daardoor past Zwolle Stadshagen niet in de dienstregeling.

Boosheid verdwenen

De provincie Overijssel is in eerste instantie woest. “Het kan niet zo zijn dat er een nieuw station is, dat maanden niet gebruikt kan worden”, foetert de provincie. De provincie eist een snelle oplossing van spoorbeheerder ProRail. Maar die komt er niet. Lange tijd staat de provincie lijnrecht tegenover de spoorbeheerder. Pas na een lang traject weten alle betrokken partijen op één lijn te komen.

Van de boosheid van eind 2017 is nu weinig meer te merken. Tegenover regionale media benadrukken de betrokken partijen – Keolis, ProRail en Provincie Overijssel – de goede samenwerking. De grond verstevigen bleek te duur. Dat de treinen nu toch te Zwolle Stadshagen kunnen stoppen komt doordat de seinen en borden zijn geoptimaliseerd. Ook is het perron te Stadshagen verlengd, zodat de treinen op hogere snelheid het station kunnen binnenrijden. De treinen blijven verder minder lang staan in Zwolle. Daarnaast moeten de treinen sneller optrekken dan aanvankelijk was bedacht.

Aansluitingen

De aangepaste dienstregeling heeft als gevolg dat de aansluitingen in Zwolle krapper zijn geworden. De aansluiting van de intercity uit Schiphol op de trein naar Kampen is zelfs volledig verdwenen. Toch valt dat te overzien: vanuit Amsterdam, Almere en Lelystad is er een directe Sprinter naar Kampen Zuid.

Hoe betrouwbaar de aansluitingen in praktijk zijn, zal de komende periode blijken. In de zomer – toen Stadshagen bij wijze van proef tijdelijk open ging – bleek de Keolistrein naar Kampen goed te scoren op het gebied van stiptheid.

0 0 stemmen
Artikel waardering
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
4 jaren geleden

Gefeliciteerd. Het aantal personen dat van de Hanzelijn komend naar Kampen zal willen zal wel zeer beperkt zijn. Vanaf Kampen-Zuid is er toch een fatsoenlijke busdienst naar alle bestemmingen. Zelfs zou je nog kunnen wandelen wanneer je fit ben.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

NB het ontgaat mij waarom het perron langer moest worden. De machinist moet toch gewoon op een vast punt stil komen te staan? Dit is gelijk bij een langer perron. Overigens is het een mooi traject voor automatische besturing. Het is een lang stuk zonder wissels en je gaat de hele dag heen en weer. Dan heb je ook geen last van plaspauzes en koffiehalen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Naar wat ik begreep wordt er in de spits met twee stellen gereden. Dat paste, maar dan bleef er tien meter marge over. Dat komt dus erg precies, en dan is een lagere snelgheid beter. Als er meer marge is, dan kan er iets later geremd worden.

Dries Molenaar
4 jaren geleden

In Japan staan er hekken langs het perron. De trein stopt zodanig dat de deuren van de trein precies voor de openingen in het hek komen. Knap remmen of laat men dat door een computer doen.
In Nederland stoppen treinen toch ook op minder dan een meter van het beoogde punt?

hanzeboog2012
4 jaren geleden

Stadshagen is de grootste wijk van Zwolle. Met een hoge bevolkingsdichtheid. De wijk Stadshagen en het noordwestelijk deel van Zwolle profiteren van station Zwolle Stadshagen. Zeker richting Kampen. Als je in de nabijheid van deze station woont scheelt het zeker in vergelijking met de fiets.

Heb even gekeken naar de tijden van de Blauwnet Sprinter Zwolle – Kampen:

Zwolle: .17
Zwolle Stadshagen: 21
Kampen: 28

Kampen: .32
Zwolle Stadshagen: .39
Zwolle: .43

Vanaf Kampen naar Zwolle zijn de aansluitingen op IC naar Lelystad/Schiphol/Den Haag en Amersfoort/Utrecht/Rotterdam goed.
Aansluiting met IC vanaf Groningen en Leeuwarden kan. Maar het is erg krap. Een paar minuten vertraging met de IC vanaf Groningen of Leeuwarden en je kunt de aansluiting niet halen.

De Kamperlijntje met Blauwnet Sprinter zal tussen Zwolle – Kampen het meest gebruikt worden. Dat was al zo. Met die extra mensen via Zwolle Stadshagen enigszins toenemen. Het grootste deel van Kampen ligt dichter bij station Kampen. Alleen het zuidwestelijke deel van Kampen heeft meer baat bij station Kampen Zuid.

Dat is ook te zien aan het aantal treinreizigers tussen Zwolle – Kampen Zuid en Zwolle – Kampen. De Keolis trein is vaak voller dan de NS Sprinter tussen Zwolle – Kampen Zuid. In omgekeerde volgorde is de NS Sprinter tussen Kampen Zuid – Zwolle. Maar dat heeft meer te maken met de extra treinreizigers uit Dronten en andere stations vanaf Almere en zelfs Lelystad.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Het is nog altijd jammer dat de Hanzelijn niet door/onder Kampen is gegaan en over het te verbeteren Kamperlijntje is gelegd. Dit ligt als een streep en komt mooi recht op Zwolle aan.
Een mooi Kampen Centrum station onder de grond en twee buitenstations aan de N50 en bij IJsselmuiden had voor iedereen zoveel beter geweest. Maar goed het ligt nu zo en Kampen groeit wel naar de Hanzelijn toe.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ze hadden verschillende tracé varianten bedacht vis de N 50 en Kamperlijntje. De N50 variant was het goedkoopste. En zou ook weinig juridische rompslomp, minder geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken. En veiliger zijn.

hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Op bladzijde 9 zie je twee varianten via de Kamperlijntje en twee varianten via N 50. Variant III is het geworden:

http://kamperalmanak.nl/downloads/almanak2013/20historischbijdragen07Hanzelijn.pdf

Via Kamperlijntje waren twee varianten. Eentje met tunnel onder Kampen. Veel te duur. Andere variant was vlak voor de huidige station. En dan met een spoorbrug over de IJssel parallel aan de weg via de autobrug over de IJssel.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Alle trajecten gaan Zuid van Kampen. Ik dacht meer wat Noordelijk langs entree vanaf de Dronterweg en daar op een moment de grond in. Waarschijnlijk geboord onder de stad en IJssel door en verderop schuin aansluiten op de oude Kamperlijn die vervangen zou moeten worden. Net buiten de stadswallen is ruimte voor een Centrum station.

Waarschijnlijk te stoutmoedig en te riskant. Gezien het perfecte boren in Amsterdam en op andere plekken zou dat moeten kunnen.

JanN
4 jaren geleden

Nu stil zitten en denken het zit wel goed met deze verbinding. Er moet ruimte zijn voor verbetering cq uitbreiding in de toekomst. Hoe? Dat is voor de bollebozen.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

Ga maar vanuit dat deze dienstregeling vele jaren hetzelfde blijft. Er zijn al de nodige studies vooraf gegaan om te zien wat ze met de Kamperlijntje moesten doen. Er waren plannen om er een tram op te laten rijden.

En de slappe ondergrond blijft een achilleshiel. Hoe meer treinen des te meer de ondergrond belast wordt.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

Er is maar één spoor over de hele lengte. Er is een wissel op Zwolle om treinen op het spoor te kunnen krijgen. Op IJsselmuiden is niets te beleven behalve stoppen en keren. Het lukt nu net om in een uur heen en terug te gaan.
Het enige zou zijn om een trein naar IJsselmuiden te sturen. Een tijdje later zou een tweede kunnen vertrekken die tot Stadshagen gaat en daar keert. Dan hebben ze daar twee treinen per uur (naar Zwolle). Die trein moet natuurlijk op tijd terug zijn op Zwolle. En eigenlijk moet het op Stadshagen een halfuursdienst zijn.
Op Zwolle zal men dan waarschijnlijk een tweede perron nodig hebben. Nummer 1 is te kort voor twee treinen. Dus dat wordt lastig.

Andries
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De trein is binnen het halve uur weer terug. Reistijd 2 keer 11 minuten en dan nog keren op Zwolle en IJselmuiden. De dienst kan worden uitgevoerd met één treinstel, eventueel verstrekt met een tweede in de spits.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Andries

Dan rijden ze een stuk sneller dan voorheen. Dan is met hetzelfde principe een kwartiersdienst mogelijk.

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Misschien kan de Kamperlijn ooit wel naar Emmeloord, misschien zelfs Urk verlengd worden. Zeker nu er weer een poging gedaan wordt om de Lelylijn , voorheen Zuiderzeeljn weer op de agenda te zetten. De trein is aan zijn come -back bezig, gezien de klimaat doelstellingen, stikstofproblematiek en vermindering CO2 uitstoot.
Dat zal gewoon kunnen met het enkelspoor en misschien met een extra perron op station Stadshagen ,plus passeerspoor. Anders een extra perron bij Kampen wat misschien in de toekomst dan Kampen-IJsselmuiden/Kampen Centrum kan gaan heten.
De Niedersachsenlijn Emmen-Stadskanaal-Veendam, Groningen en Coevorden-Neuenhaus zijn hot epic geworden dus het Noorden des lands wordt misschien binen 10 jaar wel via het westen als langs de Oostgrens beter bereikbaar gemaakt. Mag ook wel geen enkele stad of dorp is meer zo klein als 50 geleden. Toen was de visie op vervoer en transport een heel pak anders. Bovendien werd er nog niet of nauwelijks aan klimaatproblematiek gedaan. Time has changed!
Misschien een directe spoorboog tussen Veendam richting Winschoten aanleggen?

hanzeboog2012
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Er waren al vaker ideeën voor doortrekken van Kamperlijntje naar Emmeloord. Urk moet je niet aan beginnen. Te klein en te ver weg.

Maar als er een trein vanaf Kampen naar Emmeloord zal rijden moet het een Light Rail Train zijn. Zie Noord Nederland.

Maar een Light Rail Train tussen Kampen – Emmeloord heeft alleen nut als de Lelylijn aangelegd wordt. Want dan kunnen reizigers vanaf Groningen en Heerenveen bij Emmeloord via de Lelylijn overstappen op de Light Rail Train Emmeloord – Kampen – Zwolle.

Vermoed dat de Lelylijn op lange termijn zal worden aangelegd. Maar dan als een schakel tussen Amsterdam – Kopenhagen als de Fehmarnbelttunnel is aangelegd. En het gehele spoortraject tussen Kopenhagen – Hamburg in 150 minuten bereden kan worden. En goederentreinen (prognose 80 goederentreinen per dag) vanaf Scandinavië naar Nederland de kortste route via Hamburg, Bremen en Groningen moetennemen i.p.v. Osnabrück. Dat is minder stikstofdioxide en beter voor het milieu. Of het zo zal gaan is afwachten.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De Kamperlijn hadden ze in de 50-er jaren moeten verlengen naar de NOP. Later Dronten en Lelystad erbij. De vraag is of ze dan in bedrijf zouden zijn gebleven. Er wonen veel te weinig mensen in de NOP.
Nu heeft dat geen zin meer.

Jules Vismale
4 jaren geleden

Het was eigenlijk beter geweest als de trein van Kampen naar Zwolle gewoon als eindstation Enschede had of Emmen.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jules Vismale

Dat zou wel aardig zijn maar ik geloof niet dat de rails en wissels op frequent gebruik zijn ingericht. Vertragingen zijn dan een risico waardoor het heen en weer rijd-plan in duigen valt.

Jules Vismale
3 jaren geleden

Thans is het zeer opmerkelijk dat het (centrale) station van Zwolle steeds meer wordt verwaarloosd, ongeacht dat ze deze beige hebben geverfd! Hij staat van binnen al voor bijna de helft leeg en is feitelijk niets anders meer dan een saai decorgebouw terwijl ze een hoop winkels gewoon er pal naast hebben geplaatst, in plaats van erin!