OV-Staking: dit zijn de gevolgen

Op dinsdag 28 mei zullen er nauwelijks tot geen treinen, bussen en metro’s rijden in Nederland als gevolg van een staking. Vakbonden roepen machinisten, conducteurs, buschauffeurs, tram- en metrobestuurders op om het werk neer te leggen. Dit uit onvrede over het uitblijven van een pensioenakkoord. Treinreiziger.nl heeft een overzicht gemaakt van de verwachte gevolgen van de staking.

Stand van zaken dinsdag:
6:15 uur situatie NS: Vrijwel alle NS-treinen vallen uit, uitgezonderd de pendel Amsterdam – Schiphol – Hoofddorp, welke vier keer per uur rijdt.
Situatie andere vervoerders
Connexxion (Amersfoort – Ede-Wageningen), Qbuzz (Dordrecht – Geldermalsen) en Breng (Arnhem – Doetinchem) rijden volgens de actuele vertrektijden van de NS app normaal. Bij Keolis rijden eveneens de meeste treinen ook. Bij Arriva vallen alle ritten uit.

Belangrijkste info over de staking

  • NS roept op: kom niet naar het station dinsdag.
  • De staking begint bij NS op dinsdag 28 mei om 4:00 uur en duurt tot woensdag 29 mei 4:00 uur.
  • De verwachting is dat er vrijwel geen tot zeer beperkt treinverkeer / busverkeer / metroverkeer zal zijn.
  • Tussen Amsterdam Centraal, Sloterdijk, Lelylaan, Schiphol en Hoofddorp rijdt er op last van de rechter 4x per uur een trein (van 5:00 tot 21:00 uur)
  • Veel treinen van Keolis zullen wel rijden. Bij Arriva is de verwachting dat er (vrijwel) geen treinen en bussen zullen rijden. Uitzondering is Limburg, waar er naar verwachting minder treinen en bussen rijden. Maar ook hier geldt een negatief reisadvies.
  • GVB, RET, HTM zullen geen poging doen om reizigers te vervoeren. Alle ritten zijn daar geschrapt.

Gevolgen staking voor internationale treinen

  • De Belgische spoorwegen verwacht dat de Thalys normaal rijdt, maar raadt reizigers aan om real-time informatie te raadplegen. UPDATE: een aantal ritten zijn vertraagd en worden samengevoegd met een latere rit.
  • De Eurostar valt uit tussen Amsterdam en Brussel.
  • Voor de intercity Amsterdam – Brussel / Den Haag wordt volgens de NMBS de normale dienstregeling voorzien.
  • NMBS laat weten dat de stoptreinen Roosendaal – Antwerpen – Puurs en Maastricht – Luik – Hasselt door de staking niet rijden van en naar Nederland. Ze vallen uit tussen Roosendaal – Essen en Maastricht- Visé / Wezet.
  • ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel valt volgens de Duitse Spoorwegen uit tussen Amsterdam en Emmerich. DB meldt een vervangende busdienst voor te bereiden (voor internationale reizigers).
  • Intercity Amsterdam – Berlijn valt volgens de Duitse Spoorwegen uit tussen Amsterdam en Bad Bentheim. DB meldt een vervangende busdienst voor te bereiden (voor internationale reizigers).
  • NS International meldt dat internationale treinen niet of nauwelijks zullen rijden door de staking. “Reist u 28 mei van of naar het buitenland met een internationale trein? Dan kunt u uw reis bij uw oorspronkelijke verkooppunt annuleren of omboeken zonder dat hiervoor annuleringskosten in rekening worden gebracht. Dit kan tot uiterlijk 3 juni 2019” aldus NS International.

Gevolgen OV-staking in Nederland

  • NS geeft aan geen betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden, maar zal proberen waar mogelijk wel te rijden. De verwachting is dat de actiebereidheid onder personeel groot zal zijn, en daardoor er zeer beperkt tot geen treinverkeer zal mogelijk zijn.
  • Zoals gemeld zal NS tussen 5:00 en 21:00 uur rijden tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en Hoofddorp. Deze pendel kan de normale reizigersaantallen niet aan.
  • Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz zullen waar mogelijk is rijden. “Hoeveel er kan rijden is afhankelijk van het aantal werkwilligen”, laat een woordvoerder weten. De verwachting is dat de actiebereidheid ook onder buschauffeurs groot zal zijn.
  • RET, HTM en GVB doen geen poging om te rijden. Deze vervoerders hebben aangekondigd dat alle bussen, trams en metro’s uitvallen.
  • Keolis verwacht dat de meeste treinen wel zullen rijden. Op de site van Keolis is een overzicht te vinden welke ritten gegarandeerd zullen rijden, ondanks de staking.
  • Eerder meldde het FNV dat er in een aantal regio’s niet gestaakt zou worden. Inmiddels is de verwachting ook dat de staking gevolgen kan hebben voor alle regio’s. Dus mogelijk ook voor het streekvervoer rond Utrecht (Keolis en Qbuzz), op de Veluwe (Keolis), in de Achterhoek en Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion).
  • Op veel plekken zullen speciale scholierenlijnen wel rijden.
  • Op de Waddeneilanden zullen de bussen naar verwachting wel rijden.

Gevolgen OV-staking Schiphol

Rond Schiphol wordt grote drukte, mogelijk chaos verwacht. Normaal komt 40% met het openbaar vervoer. KLM adviseert mensen die dinsdag met het vliegtuig wilden reizen, als het kan, hun reis uit te stellen of aan te passen. Ook vraagt de vliegmaatschappij reizigers slechts naar Schiphol te komen als dit strikt noodzakelijk is. Het boekingssysteem is voor 28 en 29 mei op slot gegaan. KLM reizigers die al een ticket hebben geboekt hebben een SMS gekregen daarin wordt gewezen op een “verstoorde operatie”. Reizigers die een vlucht hebben van of naar Schiphol op 28 mei kunnen zonder extra kosten omboeken of annuleren. Omboeken kan tot en met 31 mei, de nieuwe vlucht mag niet later plaats vinden dan 7 juni. Schiphol en de Gemeente Haarlemmermeer zullen extra verkeersregelaars inzetten in een poging om chaos te voorkomen.

Gevolgen veren en boten

Ook veerponten zullen op een aantal plekken niet of nauwelijks varen. De rechter heeft beslist dat werknemers van de veerpont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid mogen staken. De veren over het IJ, over het Noordzeekanaal, de Buitenhuizerpont en de Hempont zullen door de staking niet varen. De waterbus in regio Rotterdam zal naar verwachting wel gewoon varen.

Alternatieven

Op enkele routes, bijvoorbeeld tussen Amsterdam – Groningen en Amsterdam – Rotterdam kun je een paar keer per dag reizen met Flixbus. Voor Flixbus moet je reserveren en kun je geen gebruik maken van de reguliere OV-tarieven. Je kunt Flixbus reserveren via flixbus.nl. Voor de meeste binnenlandse routes zal Flixbus echter geen alternatief kunnen bieden. Voor internationale reizen is dat anders.

Voor kleine afstanden kan de fiets een alternatief vormen. De Amsterdamse IJtunnel is dinsdag open voor fietsers en bromverkeer, zoals bromfietsers en gehandicaptenauto’s. De gemeente liet dat maandag weten. De tunnel is officieel een autotunnel onder het IJ, die van het centrum van Amsterdam naar Amsterdam-Noord loopt.

This post was last modified on 30 mei 2019 16:35

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

10 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug