fbpx

Staatssteun openbaar vervoer vertraagd

17 sep 2020 8:33

De openbaar vervoersbedrijven hebben nog niet de beloofde 1,5 miljard staatssteun ontvangen. Daardoor moeten betrokken bedrijven nu honderden miljoenen lenen op de kapitaalmarkt. Dat meldt NRC Handelsblad.

Spoedprocedure niet gebruikt

De staatssteun is nog niet overgemaakt omdat Nederland het plan nog steeds niet heeft voorgelegd aan de Europese Commissie. Het akkoord werd al in juni bereikt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven verzocht de Tweede en Eerste Kamer om er zo snel mogelijk, nog voor het zomerreces, mee in te stemmen, “zodat uitvoering zo snel mogelijk kan plaatsvinden”, zo schreef de bewindsvrouw op 5 juni.

Dezelfde maand stemde het parlement in met het voorstel. Vervolgens is er echter geen toestemming aangevraagd bij de Europese Commissie. Er is wel informeel overleg met de Commissie geweest en vooral veel overleg met de vervoersbedrijven, gemeenten en provincies.

Tegenover NRC vertelt een woordvoerder van de Europese Commissie dat via een spoedprocedure mogelijk is om snel groen licht te krijgen. Duitsland heeft hier onder andere gebruik van gemaakt: op 15 juni werd er toestemming gevraagd, binnen twee maanden kregen onze buren goedkeuring voor de compensatie.

Leningen

Door de coronacrisis hebben ov-bedrijven te maken gehad met dagen tot meer dan 90 procent minder reizigers. Het ministerie zou tot eind 2020 zo’n 93 procent van de verliezen afdekken.

Doordat het ministerie nog geen steun heeft aangevraagd, moeten vervoerders geld lenen. NS vertelde eerder aan NRC al 600 à 700 miljoen euro extern geleend moest worden om de bedrijfsvoering intact te houden. Bij de andere vervoerders gaat het veelal om minder geld, maar oom om miljoenen euro’s. Zo heeft de Rotterdamse RET 80 miljoen euro moeten lenen bij de gemeente en de bank.

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
3 jaren geleden

Als de spoedprocedure al twee maanden duurt, hoe lang willen ze in de normale procedure dan wel niet op zo’n plan kluiven?

Paul Lamote
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Europa is het werelddeel van de bureaucratie, daar duurt alles een eeuwigheid.

Simon
3 jaren geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Misschien moet u het stukje nog een keertje lezen en daarna bepalen wie er traag is; Europa of Nederland.

Paul Lamote
3 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Ik heb het niet over de EU maar over Europa en dat is inclusief alle landen op het continent. Het is een cultureel probleem dat in Europa altijd eerst jarenlang over alles gepraat moet worden

Simon
3 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

@ Lamote
Ah, bedoelt u het zo. Ja dan heeft u wel een punt.
Het werkt, denk ik, een beetje zoals in een vereniging waar iedereen eerst zijn mening moet geven voordat de voorzitter iets af mag hameren.
Het kan misschien niet anders binnen een democratisch proces.