fbpx
(c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Staatssecretaris blijft erbij: geen extra geld voor HSL

29 mrt 2019 14:24

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur blijft erbij: er komt voorlopig geen extra geld om de infrastructuur van de HSL aan te passen. De bewindsvrouw vindt dat NS en ProRail eerst maar eens moeten leveren. Dat vertelt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.

Betrouwbaarheid

Toen de hogesnelheidslijn werd aanbesteed was het juist de bedoeling dat de snelle lijn de meest betrouwbare lijn van het land zou worden: NS beloofde dat slechts 1 op de 200 treinen door verwijtbare redenen zou uitvallen. De praktijk liep anders. De uitval is in de praktijk tot wel meer dan tien keer zo hoog. De normen waar NS op afgerekend wordt zijn dan ook gewijzigd. Maar nog altijd heeft NS moeite om de huidige, lagere normen te halen. In 2015 en 2016 haalde NS de afspraken niet, in 2017 en 2018 nipt wel.

700 miljoen euro

NS wijst vaak op de “complexiteit” van de spoorlijn. ProRail en NS willen dat de staatssecretaris 700 miljoen euro investeert om de spoorlijn te verbeteren, bijvoorbeeld door de spanningssluizen te verplaatsen. Nu gebeurt het regelmatig dat er door de ongunstige ligging bij de spanningssluis een trein stil valt. Staatssecretaris Van Veldhoven had al eerder laten weten er niets voor te voelen om nu meer geld te investeren. Dat standpunt herhaalt ze in het interview met het Algemeen Dagblad.

Eurostar en Thalys

Van Veldhoven vindt dat NS en ProRail eerst maar eens moeten leveren. Ze wijst erop dat de storingsgevoelige Traxx-locomotieven in 2021 worden vervangen door de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). “Die treinen zijn al veel beter geschikt voor de HSL, ik verwacht daar véél van”, vertelt de bewindsvrouw tegen de krant. Ook verwijst de staatssecretaris naar de Thalys en Eurostar. “Die rijden over hetzelfde HSL-spoor en vallen zelden uit. Het zou ook verstandig zijn als NS bij Eurostar en Thalys aanklopt om van hen te leren. Hoe doen zij het? Kan de training van machinisten worden verbeterd?”

Deur op een kiertje

Alhoewel de staatssecretaris nu niet de portemonnee wil trekken, houdt de bewindsvrouw de deur wel op een kiertje. Als NS en ProRail hebben laten zien dat ze alles hebben gedaan, wil ze wellicht wel over de brug komen. “Maar ik moet bij elke euro goed kijken waar die voor de reiziger het meeste oplevert.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hanzeboog2012
5 jaren geleden

Laten ze eerst kijken hoe de ICNG gaat presteren op de HSL Zuid. Als dan blijkt dat er nog steeds problemen zijn zal het duidelijk zijn dat de problemen ook deels aan de HSL te wijten zijn.

En de HSL Zuid is een complexe spoorlijn waar tussen Amsterdam – Breda v.v. per slag al 4 keer omgeschakeld wordt in elk richting met IC Direct. De Eurostar/Thalys schakelt 3 keer om. De Eurostar/Thalys rijden altijd naar Amsterdam Centraal. En hebben regelmatig vertragingen. Maar vallen niet uit.

De goederenlocomotief Traxx is niet op gebouwd om regelmatig om te schakelen. In Italië schakelt de AGV Italo (HST van Alstom) regelmatig om. Maar de AGV Italo is volledig aangepast voor het rijden op de Italiaanse HSL en Italiaanse klassieke spoortrajecten. Omschakelen is geen probleem.

De ICNG zal alle specificaties hebben voor het rijden op de HSL en hoofdrailnet. Zoals AGV Italo dat in Italië heeft. Zien hoe Alstom en NS omgaan met de HSL. Ze zullen geen tweede Fyra willen hebben. En kort geleden gaven treinmachinisten aan dat ze niet echt worden opgeleid voor het bedienen van de Traxx op de HSL. Dat is dus ook een verbeterpunt.

De staatssecretaris refereert naar de treinmachinisten van Thalys en Eurostar. Al is dat niet geheel te vergelijken omdat de treinmachinisten hun locomotief veel vaker moeten laten omschakelen.

Vraag me hoe politiek gevoelig het is voor een staatssecretaris om weer extra miljoenen Euro’s te vragen voor verbetering van de HSL?

Anoniem
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Voor de echte inzet van nieuwe treinen moet nog lang gewacht worden. Met wachten win je de oorlog niet.

Klein werk waar iedereen wat aan heeft zou men best kunnen doenen. Er is geld genoeg bij IenW en die paar miljoen kan wel geleden worden. Extra wissels voor meer flexibiliteit zou helemaal niet gek zijn. Duidelijk een weggelaten stuk uit het verleden.

Rotterdam en Hoofddorp-Schiphol-WTC onder ERTMS brengen zou ook wel nuttig zijn maar waarschijnlijk wat begrotelijk.

De Leeuw
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Die miljoenen kunnen dan beter gebruikt worden voor verbetering van het Binnenlandse spoor. Daar hebben veel meer mensen voordeel van.

J. Struijk
5 jaren geleden

Als voorheen beter was nagedacht over het aanbrengen van de spanningssluizen en niet die ongelofelijke blunder met de Fyra en nu met de ongeschikte/storingsgevoelige Traxx locomotieven. Dan had het uiteindelijk een grotere investering geweest, met uiteindelijk moderne treinen en zeer veel tevreden reizigers via de HSL.

Hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  J. Struijk

Heb je gelijk in. En zolang die problemen niet opgelost zijn zal het vertrouwen in de HSL niet beter op worden. Zeker als het al zolang duurt.

In Italië, Spanje, Frankrijk hebben ze ook spanningssluizen waar ze omschakelen. Lees er niet over dat dit een probleem is. Hoop dat ze bij uitrol van ERTMS de prioriteit gaan geven aan de spoortraject tussen Amsterdam Centraal – opstelterrein Hoofddorp, tunnel Rotterdam Noord – Rotterdam Centraal – overkapping Barendrecht, Zevenbergse Hoek – station Breda en station Breda – aansluiting HSL richting Antwerpen. Dat zou al een verbetering zijn omdat ze dan minder om te schakelen met beveiligingssysteem. In hoeveel landen moeten treinmachinisten 2 – 4 keer p/u omschakelen van nationale beveiligingssysteem naar ERTMS?

De NS en NMBS Traxx kunnen t/m station Antwerpen Centraal gebruik maken van ERTMS. ERTMS en TBL zijn geïnstalleerd tussen station Antwerpen Centraal – aansluiting HSL Antwerpen – Nederlandse grens.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  J. Struijk

U gaat met grote kans voor het kampioenschap achteraf de toekomst voorspellen.

Martijn Kösters
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

As…is verbrande turf.

Qwerty
5 jaren geleden

Je zou haast denken dat het na tien jaar tijd is om de problemen goed op te lossen en de hele spoorlijn nog eens goed onder de loep te nemen.

Misschien zouden de sluizen verwijderd kunnen worden waardoor het een opzichzelfstaande lijn wordt.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Qwerty

En welke treinen kunnen er dan nop op rijden wanneer het opzichzelf zou staan?

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Qwerty

Spanningsluizen en naar een ander beveiligingssysteem moeten schakelen is normaal.
Wanneer een goederentrein vanuit Duitsland over de Betuweroute naar de Maasvlakte rijdt moet de machinist ook schakelen; in Emmerich, bij Zevenaar, in de Sofiatunnel en bij Barendrecht-vork. Hier rijden ook Traxx-locomotieven.
Nu NS verklaart dat de softwareproblemen verholpen zijn moet er te rijden zijn.

bert sitters
5 jaren geleden

Werkt de nieuwe software op de Traxx?

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Zie de berichten elders

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ook structureel over een langere termijn? Als dat zo is prima tot de nieuwe treinen gaan zoeven.

hanzeboog2012
5 jaren geleden

NS & ProRail probeert het nog eens bij vaste kamercommissie I & W:

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiA8Pu41anhAhVD2KQKHbeuB4UQxfQBMAB6BAgAEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.spoorpro.nl%2Fmanagement%2F2019%2F03%2F29%2Ftweede-kamer-volgende-halte-bij-hsl-verbetermissie-ns-en-prorail%2F&usg=AOvVaw2AIjooNDvSghQLpo-qG9JT

Mooi om te lezen dat ze ERTMS willen installeren rondom Rotterdam. Lijk me goed plan. Gewoon ERTMS naast de bestaande ATB installeren. En dan op termijn ATB geheel vervangen door ERTMS. Zo doen ze in België dat ook tussen station Antwerpen Centraal – aansluiting HSL Antwerpen – Nederlandse grens. Waardoor alle treinen kunnen rijden tussen Antwerpen Centraal – Antwerpen Noorderdokken. Alleen hoeven de HSL treinen geen gebruik te maken van TBL. En hoeven ze pas na Antwerpen Centraal om te schakelen.

Lees ook over twee toekomstvisies. Hoop dat ze kiezen voor integratie van HSL in het hoofdrailnet. Niet omdat dit veel ‘goedkoper’ is. Maar omdat de HSL vooral voor binnenlandse diensten het meest oplevert. 2 HST p/u tussen Amsterdam – Brussel gaat niet meer lukken omdat NMBS terecht hier niets in ziet. Wel één geïntegreerde Benelux + Thalys & Eurostar.

Niet voor niets pleit ROVER voor doortrekken van huidige Intercity Direct verbindingen naar andere bestemmingen in het land.

Ing ACF Sierts
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

@Hanzeboog: omschakelen tussen ETCS en NS54/ATB kan nooitentenimmer ooit een oorzaak zijn van technische storingen. Dat is een proces dat nog simpeler is dan het openen & sluiten van treindeuren. Dit zal dus ook geen enkel probleem oplossen. Het is een van de vele technische zwamverhalen & rookgordijnen die door NS opgeworpen worden om het ware probleem te maskeren: de chronisch instabiele Bombardier Traxx Multisysteemloc – die te vaak crasht bij systeemomschakeling. Wat is een multisysteemloc die niet tegen omschakeling kan? Juist: een softwarematig wrak.

Train Bleu
5 jaren geleden

De enige ontwerpfout bij de hsl is de positie van de aansluiting ten noorden van Breda-Prinsenbeek waardoor een ernstig knelpunt qua capaciteit is ontstaan. Men had hier beter kunnen aansluiten op de veel minder drukke lijn naar Roosendaal zoals de aansluiting richting Antwerpen.

r van bekkum
5 jaren geleden

“De HSL-Zuid wordt het meest ingewikkelde stuk spoor in Europa genoemd en ik denk dat dat klopt”, aldus John Voppen, directeur Operatie bij ProRail.

Die complexiteit zit vooral in de overgangen tussen conventioneel spoor en hsl-spoor. Er zijn niet alleen verschillen in spanning, waardoor spanningssluizen nodig zijn, maar ook overgangen naar verschillende beveiligingssystemen. De tunnels en bruggen maken het er nog lastiger op.

Prorail en NS zijn de grootste prutsers op rails. Ze zouden zich helemaal kapot moeten schamen. Al geef je ze onbeperkt geld, die trein gaat nooit meer rijden zoals beloofd / bedoeld.

r van bekkum
5 jaren geleden

TRAXX-locs zijn tijdelijke oplossing n.a.v. Fyra en niet specifiek ontworpen
voor HSL en inzet t.b.v. reizigersbedrijf (bijv. niet voorzien van deurbediening)

Dus voor de 2e keer rijdt er een trein op een spoorlijn van 10miljard euro die ongeschikt is. En de 3e trein gaat het ook niet worden (kinderziektes), die gaat ook retour afzender. De NS is compleet incompetent om een trein aan te schaffen welke goed functioneert op hun rails.

Het is te zot voor woorden, je moet niet nu weer je infrastructuur gaan wijzigen, want dan doet trein nummer 3 het ook niet. Je moet de trein aanpassen aan de infrastructuur. En als die trein er niet is, laat die lijn dan maar liggen als scholingsproject.

r van bekkum
5 jaren geleden

Het nieuwe ICNG-materieel (79 treinen met een aanschafwaarde van
EUR 800 mln.)1) zal na een mogelijke dip bij de voorziene introductie in
2021 op termijn leiden tot een verbetering van de materieelprestaties en
storingsafhandelingen dankzij snellere keer- en halteertijden, het
volautomatisch kunnen nemen van spanningssluizen en het integrale
ontwerp van het treinstel met betere bedieningsinterfaces.

Een mogelijke dip in de dipsaus.

Lees mijn tekst:

Die trein zal mensen wanhopig maken en doen verlangen naar de Fyra. De NS zal pogingen ondernemen om de Fyra terug te krijgen in Nederland, tegen elke prijs.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  r van bekkum

De Fyralala V250 is nu juist de oorzaak van het probleem. Waren er destijds goede treinen besteld, dan hadden er geen noodmaatregelen getroffen hoeven te worden.

Ante
4 jaren geleden
Antwoord aan  r van bekkum

De V250 vind ik echt een perfecte trein voor de hsl. Ik snap echt niet waarom NS de icng kocht, je kan maar 200 met dat ding. Met de Fyra kan je 250. Perfect voor Amsterdam-Rotterdam. NS moet gewoon de order bij Alstom annuleren, en de V250 terugkopen.

Ante
4 jaren geleden
Antwoord aan  r van bekkum

Ik hoop echt dat NS de V250 gaat terugkopen, tegen elke prijs.