fbpx
Foto: (c) Spoorwegmuseum (door: Photosteron.com)

Spoorwegmuseum drie dagen open voor museumkaarthouders

07 apr 2021 17:32

Van 23 t/m 25 april opent het Spoorwegmuseum zijn deuren voor Museumkaarthouders. Het museum doet mee aan een pilot waarbij bezitters van een Museumkaart een kaartje kunnen reserveren en met een negatieve sneltest het museum mogen bezoeken. Reserveren kan binnenkort via museum.nl.

1500 bezoekers

Bezoekers die aan deze pilot meedoen hebben een primeur, zij krijgen een preview van de nieuwe tentoonstelling Spoor van Verbeelding over 150 jaar spoorwegaffiches in Nederland. Daarnaast zijn alle onderdelen van het museum geopend en gelden de gangbare coronavoorschriften.

Per dag is er plek voor 1500 bezoekers, verdeeld over de dag. Dat komt neer op 4500 bezoekers tijdens de pilot. Tijdens een regulier weekend ontvangt het museum een vergelijkbaar aantal bezoekers, maar pre-corona verwerkte het museum op piekdagen tot 10.000 bezoekers per dag. Bijvoorbeeld tijdens vakanties en evenementen.

Het Spoorwegmuseum benadrukt dat een bezoek veilig en verantwoord mogelijk is. “Dat blijkt ook uit de ervaringen van vorig jaar” zegt een woordvoerder van het museum. Toen had het museum eveneens de capaciteit beperkt tot 1500 bezoekers per dag. Directeur Nicole Kuppens zegt dat de pilot als een feestje voelt, ondanks dat het slechts voor drie dagen is.

Tentoonstelling Spoor van Verbeelding

Eigenlijk had de nieuwe tentoonstelling Spoor van Verbeelding al eerder van start zullen gaan. Dat kon echter door de lockdown niet doorgaan. De tentoonstelling toont ruim 100 prachtige Nederlandse spoorwegaffiches van vroeger tot nu. Centraal staat de vraag hoe reizigers met beeld werden verleid om de trein te nemen.

De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, maar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen. De tentoonstelling is samengesteld door verzamelaar en publicist Arjan den Boer. Wie niet het museum kan bezoeken, maar wel geïnteresseerd is in spoorwegaffiches kan terecht op retours.eu. Die website is een aanrader en is eveneens het werk van Arjan den Boer.

Vooraf testen

Wie met een museumkaart het Spoorwegmuseum wil bezoeken, moet eerst een coronatest inplannen. De testuitslag zelf is 40 uur geldig dus je moet je binnen 40 uur voor aanvang van je bezoek laten testen. Dat kan alleen op geselecteerde locaties via testenvoortoegang.nl. Het is niet mogelijk om zelf een test in te plannen bij één van de GGD-testlocaties. De website van Testen voor toegang geeft je een aantal opties in jouw omgeving. Deze procedure is niet alleen van toepassing voor het Spoorwegmuseum, maar ook voor alle andere uitjes die aan de pilot meedoen.

Tijdens de pilot is het dus niet mogelijk een ticket met korting voor het Spoorwegmuseum te kopen.

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaap
3 jaren geleden

Zou graag gaan, ben al gevaccineerd, maar ik heb geen zin om me weer te laten testen met al dat gedoe eromheen. Dan nog maar wachten tot normaal bezoek mogelijk is en je ook zonder al die coronaregels het museum “net als vroeger” kan bezoeken.

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap

Je zou toch vanaf juni/juli zonder toegangstesten, etc. een museum kunnen bezoeken, lijkt mij. Wel met 1,5-meter afstand en mondkapjes, maar zonder toegangstesten.

Baardstaart
3 jaren geleden

Hopelijk laat men dit testcircus na de proefperiode, anders zie ik heel de culturele en recreatieve sector naar de gallemiezen gaan. Wellicht gaan de mensen de eerste 2 weken dat doen, maar dan denkt men laat maar. Bovendien is deze Open Nederland teststraat in een andere stad dan waar ik woon. Lekker makkelijk allemaal. Vrees dat de overheid dit testbeleid wilt doordrukken en dat een ieder voor een dagje uit naar de teststraat moet. Sorry ik heb geen zin in dit gedoe, dus dan illegaal vermaak voor mij deze zomer.

Heb zelf al Corona gehad en zou dus een behoorlijke mate van immuniteit moeten hebben.

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Zo gauw de zorg niet meer overbelast is, is het gedaan met het testcircus voor museabezoeken. Dan rest enkel nog de 1,5-meterafstandregel en de mondkapjesplicht voor bezoek aan musea. Afgelopen zomer kon je ook zonder testcircus musea bezoeken, want de zorg was toen niet overbelast. Waarom zou dat deze zomer niet kunnen?

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Afgelopen zomer bestond niet de mogelijkheid om massaal sneltests af te nemen, aanstaande zomer wel. Waarom zouden we die mogelijkheid bij voorbaat onbenut moeten laten?

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Moet alles wat kan? Een mens is meer dan een rationeelwezen en gevoelsmatig kan je je constant laten testen erg tegenstaan. Als ik me overal voor moet laten testen ga ik liever naar illegale feesten en bijeenkomsten. Ik ga de komende zomer ook niet thuis blijven zitten. En naar goed bureaucratisch gebruik is voor NL open ook nog eens andere testcentra en mogen die van de GGD niet gebruikt worden.

Bovendien is in de zomer de besmettingskansen toch al behoorlijk klein en hebben we nu in tegenstelling tot de vorige zomer ook nog de mondkapjes ter beschikking.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Baardstaart. erno-berk stelt dat het gedaan is met het testcircus zodra de zorg minder belast wordt. Ik stel dat de mogelijkheid tot testen niet bij voorbaat onbenut moet blijven. Als we daarmee tientallen doden per dag voorkomen, mogen ze mij wel iedere dag testen.

Ook vorige zomer waren er mondkapjes beschikbaar. In het openbaar vervoer zijn ze sinds 1 juni 2020 verplicht.

Ger Nijman
3 jaren geleden

Interessant, die spoorwegaffiches.
Want het OV heeft het probleem 3C naar 4P: communicatie, communicatie en communicatie, naar Passagiers, Politiek, Pers en Personeel.
Het gaat er daarbij niet zozeer om dat je deze doelgroepen “verleidt” (resp. om de trein te nemen; om meer regelingen en geld t.b.v. OV; om ook positief over OV te berichten; om te profiteren van uitvoeringsdeskundigheid van werknemers).

Het gaat er vooral om, dat OV wordt gevoeld als geïntegreerd in de samenleving als geheel (geen “zij”-spoor maar “wij”-spoor) en in het dagelijks bestaan van het individu. Zwitserland is daarbij een voorbeeld.

dries molenaar
3 jaren geleden

Leuk, stond die TEE van die ene poster maar bij hen in de hallen in plaats van weg te roesten op een rangeerterrein. Je kan in ieder geval de buitenkant tentoonstellen als je die even proper zou maken.

Ariën
3 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Die TEE moet echt met specialistisch werk van de Dijksgracht worden gehaald, is mij verteld. Daarnaast is die nu eigendom van het Openbaar Vervoersmuseum in Nieuw-Vennep.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ariën

Ik had er nog nooit van gehoord. Het heet eigenlijk: Nederlands transportmuseum. Het lijkt een Aviodrome met een treinafdeling er bij.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ariën

Het is niet mogelijk de wagons en motorwagons eenvoudig te duwen en ‘s nacht met lage snelheid over de rails te verhuizen? Duidelijk dat het nieuwe museum geen spoorverbinding heeft. Ze moeten ergens anders naar toe en dan bij voorkeur ergens binnen. Zijn er nog rangterreinen met opstelloodsen die de spullen een jaar of vijf kunnen/willnen herbergen? Uiteindelijk lopen ze overal gevaar op verdere vandalisering en vernietiging.