Spaanse spoorwegen wil concurrentie voor zijn

De Spaanse spoorwegen (RENFE) wil volgend jaar starten met een budget hogesnelheidstrein. Die trein moet 40% goedkoper zijn dan de AVE, de huidige snelheidsduivel van het Spaanse spoor. Met de budget hogesnelheidstrein wil RENFE de toekomstige toetreders op het Spaanse spoor een stap voor zijn.

Infrastructuur beter benutten

Want vanaf december 2020 gaat de Spaanse spoormarkt open. Andere spoorwegmaatschappijen kunnen vanaf dat moment de Spaanse markt betreden. “Het uiteindelijke doel van liberalisering is om geld te verdienen aan een infrastructuur waarin miljarden zijn geïnvesteerd, en dat is bekritiseerd omdat het te weinig wordt gebruikt”, vertelde topvrouw Isabel Pardo de Vera van de Spaanse spoorbeheerder (Adif) eerder dit jaar aan de Spaanse media.

40% prijsdaling voorzien

En alleen al de dreiging van nieuwe toetreders is voor de Spaanse spoorwegen voldoende om in beweging te komen. Een ticket met hogesnelheidstrein AVE kost momenteel gemiddeld 52 euro. Met de budgettrein wil de Spaanse spoorwegen de kosten met 40% laten dalen naar gemiddeld ongeveer 30 euro per ticket.

Meer zitplaatsen, hogere bezetting

Ondanks het prijskaartje straks aanzienlijk zal dalen, wil het spoorbedrijf wel winstgevend zijn. De winst moet gehaald worden door meer zitplaatsen in een trein te creëren. Zo hebben de AVE-treinen die worden omgebouwd nu 507 zitplaatsen en straks 581. Ook is de hoop dat de lagere ticketprijzen voor een hogere bezetting zullen zorgen. Daarnaast kan er bespaard worden door een ander serviceniveau aan boord te bieden, en de treinen slimmer in te zetten.

EVA

Het project voor de budgettreinen draagt de naam EVA, maar volgens Spaanse media zal de trein uiteindelijk een andere naam krijgen. Volgens de Spaanse media wil de RENFE tussen april 2020 en september 2021 tot 8.750 zitplaatsen creëren voor de goedkope treinen. De ombouw van de eerste treinen is al in volle gang.

30% groei

Of de Spaanse spoorwegen met budgettrein EVA de concurrentie buiten de deur kan houden, valt te bezien. Maar de Spanjaarden zullen zeker een voorsprong hebben. De RENFE betaalt nu ongeveer 500 miljoen euro aan gebruikersvergoedingen aan Adif voor hogesnelheidstreinen en langeafstandstreinen. Adif mikt in 2025 op een omzet van 650 miljoen euro. Dat zou neerkomen op een groei van 30 procent.

Onderzoek naar nacht hogesnelheidstreinen

De infrabeheerder onderzoekt volgens Spaanse media ook nieuwe exploitatiemodellen. Bijvoorbeeld of een nacht-HST mogelijk gemaakt kan worden. Of dat er naast de supersnelle hogesnelheidstreinen ook langzamere treinen op de HSL kunnen rijden.

Reizen met de Spaanse AVE

Archieffoto’s

This post was last modified on 2 mei 2021 18:03

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug