Snelle trein naar Berlijn vertraagd: pas tussen 2026-2030 half uur sneller

Het gaat niet lukken om de trein naar Berlijn per 2024 een half uur te versnellen. Pas tussen 2026 en 2030 is een dergelijke reistijdwinst reëel. Wel wordt er gekeken of op een andere manier de trein per 2024 versneld kan worden. Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg aan de Tweede Kamer.

Planologische procedures

Door ProRail is er een verkenning uitgevoerd hoe de reistijdwinst gerealiseerd zou moeten worden. “Voor de versnelling is het onder meer nodig dat station Oldenzaal een extra perron krijgt, er aanpassingen worden gedaan aan station Deventer en er maatregelen worden genomen op het baanvak Hengelo-Duitse grens waardoor de baanvaksnelheid omhoog kan van 125 km per uur naar 140 km per uur” schrijft de staatssecretaris.

Dat die aanpassingen nodig zijn, werd al langer voorzien, maar de planologische procedures die doorlopen moeten worden zullen niet 4 à 5 jaar duren, maar 5 à 9 jaar. “Afhankelijk van de te kiezen maatregelen is realisatie nu voorzien tussen 2026 en 2030. Versnelling op basis van het oorspronkelijke plan per dienstregeling 2024 is daarmee niet meer haalbaar.”

Twee uur sneller

Daarmee lijkt er weinig meer over van de ambities van ProRail en NS van een paar jaar terug. Ook zonder nieuwe hogesnelheidslijn zou de reistijd van de trein naar Berlijn tot twee uur versneld kunnen worden. Met die boodschap kwam toenmalig ProRail-topman Pier Eringa in 2018 naar buiten. Roger van Boxtel deelde namens NS die ambitie, al wees hij erop dat ook de Duitsers moesten meewerken. “Als zij van hun kant willen meewerken dan ben ik ervan overtuigd dat we over een paar jaar een veel snellere trein hebben”.

De afgelopen drie jaar is het ambitieniveau gedaald. Alhoewel ProRail de plannen voor twee uur reistijdwinst in 2018 nog realistisch noemde, bleek dat later toch niet het geval. De doelstelling werd aangepast naar dertig minuten reistijdwinst per 2024. Om de versnelling mogelijk te maken, liet NS weten een reeks Vectron-locomotieven te gaan leasen. Zo kon de tijdrovende locwissel aan de grens naar het verleden verbannen worden. Maar dat plan is in de prullenbak beland. Wel zijn er nieuwe treinen besteld bij Talgo. Of die op tijd gereed zijn, is echter maar zeer de vraag. Eerder kwam Treinreiziger.nl tot de conclusie dat het zeer reëel is dat de treinen later geleverd gaan worden.

Tijdelijke oplossingen

Alhoewel een half uur versnelling er per 2024 niet in zit, wil de staatssecretaris nog wel kijken of een deel van de versnelling per dienstregeling 2024 gerealiseerd kan worden. “Bijvoorbeeld door tijdelijke en/of gefaseerde oplossingen. Opnieuw wordt daarbij gekeken naar zowel oplossingen in de dienstregeling, de infrastructuur als het materieel.” Rond het voorjaar van 2022 moet er meer duidelijkheid zijn.

Gerelateerde berichten

This post was last modified on 6 december 2021 16:47

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug