September 2025 start dagelijkse budgettrein Berlijn

GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam naar Berlijn. Volgens medeoprichter Hessel Winkelman van GoVolta heeft de nieuwe vervoerder een goede dienstregeling en route toegewezen gekregen.

GoVolta kan kort na het starten van de trein naar Berlijn ook starten met treinen naar Kopenhagen en Basel. Volgens Winkelman kunnen die treinen in een kwestie van weken volgen. Maar helemaal zeker of dit ook gaat gebeuren is hij nog niet. ’’We hebben wel de treinpaden gekregen die we nodig hebben. De reden voor de twijfel is meer commercieel. De vraag is bijvoorbeeld of we wel in de winter willen beginnen met een lijn naar Basel. Dit is toch meer een zomerroute.’’

Eerder dit jaar had GoVolta gemeld op zijn vroegst in april 2025 met de trein te kunnen beginnen. Maar dat was al met een slag om de arm. Eerdere plannen gingen uit van een start dit jaar, maar dat bleek al snel niet haalbaar.

Vanaf 10 euro

GoVolta had al aangekondigd dat kaartjes voor Berlijn vanaf 10 euro gaan kosten. Volgens Winkelman zal dit nog steeds het geval zijn. De trein gaat een keer per dag rijden. In de ochtend rijdt er een trein van Amsterdam Centraal naar het centraal station van Berlijn. Daar komt de trein dan in de loop van de middag aan. Vanuit Berlijn moet de trein in de middag vertrekken om dan in de avond in Amsterdam aan te komen.

GoVolta gaat met ‘gewone’ treinen rijden. De reistijd is daarom langer dan de reis met de snellere IC Berlijn van de NS. GoVolta rijdt in acht uur naar Berlijn terwijl de IC Berlijn de rit in krap zes uur doet.

Onlangs dreigde European Sleeper nog de nachttrein naar Berlijn en Praag stop te moeten zetten omdat de vervoerder geen goed treinpad kreeg in Duitsland. Dat is bij GoVolta niet het geval. ’’Wij zijn erg te spreken over het treinpad dat we hebben gekregen’’, zegt Winkelman. In Berlijn en in Amsterdam heeft GoVolta ook de gewenste parkeergelegenheid gekregen voor de treinen.

Kaartverkoop januari

Eind januari moet de kaartverkoop voor de trein naar Berlijn beginnen. Tegen die tijd zullen ook meer details over de nieuwe verbinding bekend zijn.

Onder de naam Green City Trip lieten de initiatiefnemers achter GoVolta, Hessel Winkelman en Maarten Bastian, enkele jaren terug nachttreinen rijden naar Praag, Milaan, Venetië, Wenen en Verona. Green City Trip is met die verbindingen gestopt. Nu werkt Green City Trip samen met European Sleeper.

This post was last modified on 10 oktober 2024 09:50

Bekijk reacties

  • Wat houdt "gewone treinen" in? "Vanaf 10 euro", wat is het maximum bedrag dat een kaartje kan gaan kosten?

    • Gewone treinen betekent geen HSL-treinen. Verder zitplaatsen en geen slaapaccomodatie.

      De tarieven zullen variabel zijn, ik verwacht een vergelijkbaar prijsniveau als bij Flixtrain.

      Het zou me niet verbazen als ze de kaartjes ook via het Flixplatform gaan verkopen.

      • Geen HSL stond al in het bericht. Zelfs nog twee uur langzamer dan de huidige trein, die voor het grootste deel over "gewoon" spoor gaat. De ene "gewone trein" is de andere niet. Wat voor comfort mogen reizigers verwachten?

  • Als eerste vind ik dat concessie vervoer boven open access vervoer gaat. Hiermee wordt de gewone reiziger niet gedupeerd omdat er minder treinen rijden ivm open access vervoer. Vandaar dat treinpaden verkrijgen een behoorlijke klus is.
    Dit neemt niet weg dat ik denk dat er een serieuze markt is voor dit soort budget treinen. Het is echt aantrekkelijk als je voor een zacht prijsje van A naar Buitenland kunt komen en dit kan zeker de budget luchtvaartmaatschappijen de wind uit de zeilen nemen. Verwacht in dit soort treinen geen enkele vorm van luxe als een bar, eerste klas en hou rekening mee met een beperkte bagage ruim.
    De vraag naar goedkopere trein van NL naar Berlijn zal zeker toenemen met de ICE-L, want ik denk dat DB met dit product ook extra toeslagen gaat vragen, vanwege een kwaliteitsverbetering.
    Ik denk dat deze trein het voornamelijk moet hebben van de NL reizigers, omdat veel Duiters hun Klimaticket gebruiken om met RB / RE treinen van in de buurt van de NL grens naar Berlijn te reizen.
    Verder zal deze trein onderaan de prioriteitenlijstje staan bij de Duitse spoorverkeersleiding als er ongein is op het spoor en dat je reelerwijs toch extra vertragingstijd mag rekenen. Dit geldt ook voor de concurrenten zoals de Flixtrein. Zeker omdat het een behoorlijke puinhoop is op het Duitse spoor.

    • Omdat ze geen HSL materieel gebruiken zullen ze tussen Hannover en Berlijn waarschijnlijk via Braunschweig, Magdeburg en Potsdam rijden wat interessante extra stops zijn.

      Duitse reizigers zijn zeker ook mogelijk als ze hun tickets via Flix gaan verkopen.

    • Hoezo? Tot de grens met de klimaatticket en dan 30 euro betalen bij NS?
      Kun je beter gewoon 10-20 euro betalen zonder overstap etc..

    • > Het is echt aantrekkelijk als je voor een zacht prijsje van A naar Buitenland kunt komen en dit kan zeker de budget luchtvaartmaatschappijen de wind uit de zeilen nemen.

      1. Budget airlines schrikken niet van GoVolta. Acht uur in een trein? In die tijd vlieg je Europa uit.
      2. Er is één heel groot verschil tussen budget treinen en budget airlines: een budgetvlucht van A naar B is vrijwel even snel als een vlucht met een "dure" airline. GoVolta is daarentegen twee uur langzamer dan DB. Hierdoor is GoVolta hoofdzakelijk interessant voor mensen voor wie tijd geen rol speelt.

      Het wordt pas echt interessant als er zoiets als FlixSpeed komt. Budget treinreizen met ICE-achtige treinen. Zoals de Ouigo in Frankrijk. Alleen vrees ik dat we dan bij China aan moeten kloppen. CRRC kan treinen bouwen die net als de BR408 300 km/u en op alle Europese systemen kunnen rijden, maar dan voor een fractie van de Siemens-prijs. Helaas heerst er een soort aversie tegen alles wat Chinees is. Ondertussen groeien Huawei, TEMU, Shein, BYD en Dongfeng hier als kool. Dat is kennelijk wél oké.

  • Vergeleken met het oorspronkelijke plan (aangemeld bij de ACM) is er toch flink wat veranderd aan het concept naar Berlijn. In het oorspronkelijke plan reden de treinen in beide richtingen midden op dag zodat er twee treinsets nodig waren. Dat was kennelijk te duur, het wordt nu een dagelijkse retourrit met dezelfde treinset met als consequentie heel vroeg vertrekken uit Amsterdam en daar heel laat weer aankomen. Ook wilde men in Berlijn doorrijden naar het vliegveld (waarom?) en dat lijkt ook geschrapt te zijn.

    Overigens is dit het zoveelste uitstel wat mij wel wat sceptisch maakt.

      • De ICR is niet toegelaten in Duitsland en bovendien kunnen ICR-rijtuigen slechts 160 km/h.

        • Die snelheidsbeperking zal geen probleem zijn. Dat ze niet toegelaten zijn, kan wellicht technisch opgelost worden. Of het financieel haalbaar is, is een andere zaak. Ik verwacht eerder oud-DB-InterRegio-materieel zoals FlixTrains ook gebruikt.

          • Geld om ICR te verbouwen zal er niet zijn. Govalta zal dus direct inzetbare rijtuigen huren, wellicht oude Duitse IC-rijtuigen.

          • Genoeg DB rijtuigen die verhuurd of gekocht kunnen worden.

            Goed voorbeeld is nu tussen Hamburg - Kopenhagen. Een DSB Vectron trekt Duitse rijtuigen die tijdelijk door DSB gehuurd worden totdat de DSB Talgo rijtuigen de DB rijtuigen vervangen.

          • De ICR is aan het einde van de economische levensduur en straks rijp voor de sloop of eventueel inzet in een vaag Balkanland. Het is bedrijfseconomisch niet verantwoord om nog een toelating voor de ICR in Duitsland te regelen. Dus waarschijnlijk komen er oude DB-rijtuigen te rijden op de GoVolta-treindiensten aangezien deze wel een toelating voor Nederland hebben.

          • > Dus waarschijnlijk komen er oude DB-rijtuigen te rijden op de GoVolta-treindiensten aangezien deze wel een toelating voor Nederland hebben.

            1. Niet alle DB-IC-rijtuigen hebben die toelating. Dat zijn slechts enkele stammen.
            2. De DB-IC-rijtuigen hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de ICR-stammen.
          • Voor een enkele trein, dus een trein die niet in een vaste takt rijdt zul je altijd een wat minder mooi pad krijgen in Duitsland. Treinen die binnen een vaste takt rijden gaan voor.

          • Jain, want aan de andere kant kan je enkele slot natuurlijk wel toevalligerwijs beter passen dan een vaste dienst. Immers, je klokvaste uurdienst moet om alles heen passen, terwijl de enkele dienst gebruik kan maken van gaten in de dienstregeling die op een specifiek moment vallen. Als bijv. bepaalde treinen maar eens per twee uur rijden, dan krijg je best wel een raar patroon soms.
            Meestal heb je gelijk, maar je kan mazzel hebben. Het zou me niets verbazen als dat ook de reden is dat de European Sleeper nu zo aan het klagen is, omdat hun pad van dit jaar volgend jaar niet bestaat (al dan niet vanwege bewust geklooi van DB).

    • De ICR is niet toegelaten in Duitsland en bovendien kunnen ICR-rijtuigen slechts 160 km/h.

      • Nee, ik denk eerder om de SLT sprinter zonder WC op dit traject in te zetten. En die als stoptrein tot Berlijn te laten rijden.

  • Voor een tientje naar Bazel ook of juist in de winter zou perfect zijn, kun je nog Graubuenden halen bijv. en zeker Zuerich. Italie is een goeie vraag.

    • Uit de twijfel over Bazel en uit de gewijzigde opzet voor Berlijn is duidelijk dat de initiatiefnemers van Govolta zich in eerste instantie zwaar verkeken hebben op de kosten. Wil je met een budgettrein ooit uit de kosten komen dan moet je lange treinen inzetten en die ook nog eens dag in dag uit zeer goed gevuld zien te krijgen tegen voldoende hoge tarieven. Het idee dat dat kan als je tickets Amsterdam-Bazel voor €10 gaat verkopen is natuurlijk grenzeloos naief, dat is hooguit een stunttarief voor slechts enkele stoelen.

      • De meesten zullen op hun klompen aanvoelen dat € 10,-- voor Amsterdam - Basel een lokkertje is.

        Maar qua marketing zal het werken. Dan zal GoVolta reclame voor zichzelf maken.

    • Doorgaande reizen kun je beter niet plannen met low-budgetoperators aangezien low-budgetoperators vaak enkel van punt tot punt rijden en niet samenwerken met andere vervoerders. Interrail is niet geldig op een low-budgetvervoerder en als er vertragingen en incidenten zijn kan bestaat de kans dat je ergens strand en alsnog een duur DB/SBB-ticket moet kopen. Is er iets aan de hand met Deutsche Bahn en je hebt een doorgaand ticket naar bijvoorbeeld Chur, dan mag je gewoon de volgende trein nemen.

      • Alleen is het met DB vaak drie tot vier keer zo duur en met DB kun je ook overal stranden.

        • Bij Deutsche Bahn mag je gewoon de volgende trein nemen als je een aansluiting mist. Bij Flixtrain en andere low-budgetoperators moet je een nieuw ticket kopen. Vooral als je ook nog voor- en natransport hebt, kun je gewoon veel ellende krijgen als je met Flixtrain of andere low-budgetoperators reist, want aansluiting missen, betekent nieuw ticket kopen.

          Verder als je van Utrecht naar Basel wilt reizen met een overstap in Düsseldorf: als je met de ICE reist en je komt in Düsseldorf aan en de ICE naar Basel heeft een uur vertraging, dan mag je gewoon blijven zitten tot aan Frankfurt en dan vervolgens in Frankfurt met een andere ICE verder reizen naar Basel. Reis je met Flixtrain of andere low-budgetoperators dan moet je in Düsseldorf gewoon wachten op de trein van Flixtrain en mocht de trein opgeheven worden, sta je in Düsseldorf.

  • Schrijf je Berlijn dan is het ook Bazel.
    Hopelijk wordt er goed aan marketing gedaan want wie wil er nou niet voor 10 of wat meer een Rijnreisje maken zeker met conventionele schuiframen. Trein/hotel ticket idee wellicht.

    • DB heeft straks een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam - München. En niet meer naar Basel.

      Kunnen ze in het gat springen. Vraag me af met welke snelheid er tussen Amsterdam - Basel gereden worden. Natuurlijk is het mooi als de GoVolta via Köln - Mainz rijdt.

      • Leuk, een baanvak die nu al overvol is, ook nog eens volproppen met low-budgettreinen die al net zo vertragingsgevoelig zijn als de treinen van Deutsche Bahn. Deutsche Bahn wil vanaf december het aantal IC- en ICE-treinen langs de Rijn verminderen en over de HSL Köln-Frankfurt sturen omdat de HSL betrouwbaarder is dan de Rijnroute. Dan moet je de Rijnroute niet vervolgens nog opnieuw gaan volstouwen met ontzettend vertragingsgevoelige treinen.

        • Hoe vaak zal GoVolta rijden? DB Netz zal als spoorbeheerder niet zo'n last hebben van een spoorbedrijf die heel incidenteel rijdt.

          • Ook een trein die 1x per dag rijdt kan vertraging oplopen en zo zijn pad kwijtraken. Zo'n vertraagde trein rijdt vervolgens andere treinen in de weg.

          • Dat hoeft niet, die valt gewoon in het volgende gat in de dienstregeling. Als je in je dienstregeling geen gaten over houdt daarvoor, dan ligt dat niet aan de vertraagde trein.

    • De Nederlandse aardrijkskundige naam is Bazel, maar de stations heten Basel Bad en Basel SBB net als Berlin Hbf.

  • De liberalisering van het Europese spoornet begint te werken. GoVolta zal nu nog geen echte concurrent van DB & NS International worden

    Maar treinreizigers kunnen wel kiezen. Waardoor de tarieven van tickets van DB & NS International wel lager kunnen worden.

    GoVolta hoeft met de lage tarieven niet de beste treinen te hebben. Vectron/Traxx die tussen Duitsland - Nederland v.v. zijn er genoeg. Zie Betuweroute. En de oude rijtuigen verdwijnen door de instroom van de ICE 4 en andere ICE steeds meer. De ICE 1 is op sommige trajecten al een veredelde Intercity.

    • Liberalisering op het spoor moet je op drukbereden spoornetten in onder andere Nederland en Duitsland niet willen, want dat is garantie voor ellende. Trein van vervoerder A heeft vertraging en rijdt daardoor de trein van vervoerder B in de weg. Ook reizigers zijn slechter af. Reizigers die vervoerbewijzen hebben voor vervoerder A mogen bij vertraging geen treinen van vervoerder B nemen. Ook worden reispassen als Interrail vaak niet geaccepteerd bij vervoerders als Flixtrain. De enige manier om meer concurrentie te krijgen is ook om bij het langeafstandsvervoer te gaan werken met concessies waarbij vervoerder A en vervoerder B hun monopolie op hun eigen deelnetten hebben en ook elkaars vervoerbewijzen accepteren, maar ook aan concessies kleven haken en ogen aan.

  • GoVolta wil ook een verbinding creëren richting Kopenhagen.

    Dat kan best een succes worden. Want ze kunnen mogelijk in een gat springen die door niemand wordt opgevuld. Hoe de tarieven zijn in combinatie met de comfort van de trein zal bepalend zijn.

    In de zomerperiode zal deze trein wellicht kunnen aanslaan. Vooral als toeristische trein. En de treinreizigers alle tijd hebben.

    • Het (financiële) probleem met bestemmingen als Bazel en Kopenhagen is dat die in de praktijk niet met een dagelijkse retourrit te rijden zijn en je dus twee treinsets nodig hebt. De treinreizigers hebben dan misschien wel alle tijd, de penningmeester van Govolta vrees ik niet.

      Dat wordt vrees ik al een probleem naar Berlijn met een reistijd van 8 uur, bij de minste of geringste vertraging komt die trein straks midden in de nacht in Amsterdam aan.

      • Sterker nog, 8 uur reistijd betekent om 5 uur uit Amsterdam vertrekken (precies een uur voor de IC141), om 13 uur in Berlin Lichtenberg arriveren, daar twee uur keren, om 15 uur in Berlin Lichtenberg vertrekken en om 23 uur in Amsterdam arriveren.

        • Om 5 uur vertrekken betekent dus dat je geen enkele reiziger trekt die niet uit Amsterdam komt want die kunnen die trein vanuit hun woonplaats niet halen. En 23 uur aankomen met het risico op 2 uur vertraging heeft een zelfde probleem.

          Ik denk dat je beter de ene kant als dagtrein en de andere kant als nachttrein kunt rijden. Dus bijv.

          Amsterdam (10 uur) - Berlijn (18 uur)
          Berlijn (23 uur) - Amsterdam (7 uur)

          • Met een nachttrein met enkel zitplaatsen (dus geen lig- en slaapplaatsen) kun je ook geen reizigers trekken. Dus als je Amsterdam-Berlin v.v. in één omloop wilt rijden dan moet je echt om 5 uur in Amsterdam vertrekken, om 13 uur in Berlin arriveren, om 15 uur in Berlin vertrekken en om 23 uur in Amsterdam arriveren.

          • De nachttrein Rostock-Berlijn-Wenen met ex-Westbahn materieel heeft ook uitsluitend zitplaatsen (die treinen moeten steeds naar Wenen voor onderhoud) en draait boven alle verwachtingen en is ook buiten het seizoen vaak hardstikke vol. Oorspronkelijk was het de bedoeling leeg te rijden maar iemand in de DB-Tower bedacht dat iedere betalende reiziger meegenomen was.

          • De oorspronkelijke bedoeling was om zowel in Amsterdam als Berlijn in de loop van de ochtend te vertrekken en dan aan het eind van de middag aan te komen. Maar een tweede trein blijkt financieel niet haalbaar, dan zouden de tickets te duur worden. Ook Govolta worstelt duidelijk met het businessmodel.

          • Vaak genoeg een vliegtuig gepakt vanaf Schiphol om 5/6 uur in de ochtend en heel Schiphol is helemaal VOL...
            Dus treinreizigers zijn gewoon LUI

          • Wat is de toegevoegde waarde van van die plus en min cijfers? En zeker die kul van min rood. Is dat leuk of zo een ander downgraden? Alle comments zijn toch ok voor de infotainment. Zo kinderachtig allemaal.

        • Govolta zegt zelf "We hebben wel de treinpaden gekregen die we nodig hebben. De reden voor de twijfel is meer commercieel."

      • De TEE Rheingold legde de afstand Amsterdam naar Basel in 7 1/2 uur af. Ik begrijp niet hoe GoVolta naar Basel een slag wil maken. Bovendien moet je vertraging incalculeren. De trein GoVolta gaat echt niet zoals de TEE Rheingold rijden.

    • Wie gaat er 12 uur in een oncomfortabele oude trein zitten die andere treinen enkel in de weg rijden? De budgetreiziger gaat gewoon met RyanAir vliegen. De treinreiziger is beter af met Deutsche Bahn: comfortabele zetels met veel beenruimte, moderne treinen met restauratie. Bovendien is zowel het Nederlandse als het Duitse spoornet gewoon vol en is er geen plaats voor dit soort neptreinen. Ik hoop dat GoVolta aan een stille dood sterft. En Flixtrain mag wat mij betreft ook gewoon weg. Als je Flixtrain weghaalt, dan gaat de punctualiteit van Deutsche Bahn ook gewoon omhoog, omdat er op het Duits spoornet minder vertragingsgevoelige treinen rijden.

      • Dat het spoorwegnet overvol is, is onzin. NS heeft op veel lijnen de frequenties verlaagt en daar is nu capaciteit over. Flixtrain rijdt voornamelijk op lijnen naar Berlijn waar overal ruim voldoende capaciteit vrij is.

        Daarnaast is concurrentie op het spoor dringend noodzakelijk om de vastgeroeste staatsmaatschappijen te dwingen eindelijk eens wat efficiënter te gaan werken. Als er bij DB nu plotseling 30.000 man gemist kunnen worden dan waren die dus al jarenlang overbodig.

        Overigens rijdt DB ondanks alle beloften naar Berlijn ook met 40 jaar oud materieel. ICE-L wordt al jarenlang ieder jaar weer een jaar uitgesteld (als het ooit nog komt).

        Wel mee eens dat mensen ook met het vliegtuig kunnen gaan. Behalve in Nederland roept men ook nergens anders dat de luchtvaart moet verdwijnen.

        • Vanuit Amsterdam naar de Duitse of Belgische grens kom je sowieso over een aantal baanvakken die nu al overbelast zijn. Extra treinen, zeker zeer vertragingsgevoelige langeafstandstreinen passen gewoon niet, simpel zat. NS heeft met name 's avonds en in het weekend een aantal sprinters buiten de Randstad geschrapt. Een private vervoerder gaat nooit voor eigen rekening en zonder tariefsintegratie Sprinterverbindingen buiten de Randstad rijden.

          Het Duitse spoor is ook vol. Een symptoom van een overvol spoornet zijn de vele vertragingen die in Duitsland voorkomen. Juist meer treinen is niet de oplossing, eigenlijk is minder treinen de oplossing om het spoornet te ontlasten.

          Deutsche Bahn ontslaat met name kantoorpersoneel. Aan machinisten, conducteurs en treindienstleiders is er een behoorlijk tekort en ik zie liever dat de bestaande treinen blijven rijden (vooral de regionale treinen die veelvuldig uitvallen door tekort aan personeel) dan dat een cowboy als GoVolta machinisten en conducteurs wegkaapt voor hun onzintreinen.

          Dat de ICE L vertraagd is, komt door de verplichte aanbestedingsregels uit Brussel en het feit dat nieuwe treinen gelijkvloers moeten zijn en daardoor Deutsche Bahn geen materieel bij Siemens kon bestellen, maar materieel moest bestellen bij het inferieure Talgo.

          • Talgo treinen zijn beter dan de Siemens treinen. Ik heb gereisd met de ICE van Amsterdam naar Frankfurt. Er waren problemen met de koppelingen van twee ICE. Hierdoor was de trein te laat en heb ik de aansluiting naar Wenen gemist. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ICE ( 103) hoge onderhoudskosten hebben.
            Ik heb ook gereisd van Malaga naar Barcelona en werd gekoppeld in Cordoba zonder enig probleem. Bovendien zijn de zitplaatsen vrijwel altijd in de rijrichting voor de series 102/ 112 ,130 en 730.

          • Alle Europese fabrikanten hebben last van te late levering. Denk aan Alstom aan de NS en de nieuwe TGV en Siemens heeft ook de ICE aan de Renfe te laat geleverd

      • Je gaat ervan uit dat GoVolta andere treinen in de weg gaat zitten? Daar heb je spoorbeheerders voor. Die zullen de GoVolta een rijpad geven. Zo niet gaat het niet door voor GoVolta.

        Want hoe snel rijdt de trein van GoVolta op 200 km p/u trajecten? Voordat GoVolta echt mag rijden moeten ze een toelating krijgen. En dat duurde met ICNG al behoorlijk lang.

        • Simpel gezegd: meer treinen betekent grotere kans op vertragingen. En treinen van cowboys als Flix en GoVolta zijn door het gebrek aan tariefintegratie eerder een last dan een verrijking.

          • O, dan moet DB dus ook maar 20% van zijn treinen opheffen. Dan rijdt de rest immers plotseling supergoed op tijd. Geloof je het zelf?

            Met een vervallen infrastructuur, waarvoor overigens DB primair verantwoordelijk is, zullen de vertragingen gewoon door gaan, los van of er meer of minder treinen rijden.

  • Hé, is GoVolta weer in de lucht? Want ik had een notitie in mijn agenda dat ze va 1 okt supervoordelige tickets gingen aanbieden, maar website was 'under constuction'. #dtv

Share

Recent Posts

Vanaf vandaag aangepaste dienstregeling Oostenrijk

In Oostenrijk gaat vandaag een aangepaste dienstregeling in die de komende maanden zal gelden. De…

3 uur terug

Trein Lelystad – Brussel wordt EuroCity Direct

De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…

21 uur terug

Afscheidsinterview: “Ik dacht dat je Railforum kon opheffen”

Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…

2 dagen terug

Minder door rood na plaatsing flitscamera’s

De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s…

3 dagen terug

Treinkaartjes: hoe duur is duur?

De dure treinkaartjes. Er wordt veel over gesproken en geschreven, maar hoe duur zijn die…

5 dagen terug

Onderzoek naar voordelig ov-kaartje

Het NL-ticket lijkt van de baan nu het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) heeft besloten…

6 dagen terug