‘Schrappen Eurostar Amsterdam – Londen is niet noodzakelijk’

De Eurostar, de hogesnelheidstrein naar Londen, hoeft tijdens de komende renovatie van Amsterdam Centraal Station niet noodzakelijkerwijs voor een half jaar tot een jaar te worden opgeheven. Dit staat in een concept eindrapportage die gemaakt is door Studio Bereikbaar in opdracht van het ministerie van Infrastructuur.

Second opinion

Het rapport is in handen van Treinreiziger.nl, dat er vrijdag al over schreef. Zondagavond citeerde ook het Algemeen Dagblad uit de concept rapportage van de door het ministerie gevraagde second opinion. Uit het rapport blijkt dat ProRail erop heeft aangedrongen om de Eurostar van en naar Amsterdam te schrappen. Volgens de spoorbeheerder is dit nodig om de veiligheid te garanderen.

In de second opinion worden drie scenario’s onderzocht:

  • Scenario A: huidige terminal langer blijven gebruiken, en enkele aanpassingen om dit mogelijk te maken.

  • Scenario B: tijdelijke passage in de Amstel-passage te Amsterdam Centraal.

  • Scenario C: Eurostar laten beginnen en eindigen in Rotterdam Centraal.

Huidige terminal langer gebruiken

“De enige realistische optie voor een aantrekkelijke (voor de reiziger) en bedrijfsmatige dienstverlening is het verlengen van de huidige terminal (optie A)” meldt Eurostar aan de onderzoekers van de second opinion. Ook voor NS International is dat de voorkeursvariant, zo valt te lezen in de concept eindrapportage. Rotterdam wordt als onwenselijk gezien. “Zowel vanuit huidig marktaandeel en oriëntatie reizigers, maar ook strategisch voor de lange termijn in concurrentie met het vliegverkeer” reageert NS.

Optie A is haalbaar, denkt NS International. Wel ziet de vervoerder dat er extra maatregelen nodig zijn om de reizigersstromen te scheiden van het bouwverkeer.

Studio Bereikbaar, die de second opinion heeft uitgevoerd, komt tot de conclusie dat het inderdaad haalbaar is om de huidige terminal langer te gebruiken. “Optie A is technisch zeer complex, maar lijkt niet onoplosbaar binnen het eigen invloedsgebied van I&W en ProRail” schrijven de onderzoekers. En vervolgens: “Onduidelijk is de mate van (bouw)hinder voor de reiziger en de veiligheid op de routes van en naar de terminal”.

Veiligheid

ProRail ziet echter niets in de optie om de Eurostar terminal ook na juni 2024 open te houden. “Het verlengen van de huidige terminal tot juni 2024 was complex en heeft alle lucht uit de planning gehaald” stelt de spoorbeheerder. De spoorbeheerder wil koste wat het kost dat de verbouwing van Amsterdam Centraal geen vertraging oploopt. Die werkzaamheden zijn nodig om de huidige perrons te verbreden, zodat er in de toekomst meer binnenlandse treinen kunnen vertrekken (vanaf minder perrons).

Volgens ProRail is het niet veilig om de huidige terminal langer open te houden. Dat zou kruisende stromen opleveren tussen reizigers en bouwvakkers. “Het is niet mogelijk om een verkeersveiligheidsplan op te stellen; externe adviseurs geven negatief advies; ook vluchtroutes en bereikbaarheid hulpdiensten zijn lastig”, stelt ProRail.

Gezamenlijk besluit?

Alhoewel NS International zich in eerste instantie achter Eurostar voegt, wijzigt de vervoerder later van standpunt. Treinreiziger.nl heeft signalen gekregen dat NS zich naar de mening van ProRail heeft gevoegd, om de verhoudingen met de spoorbeheerder niet onder druk te laten komen. Of deze interpretatie van zaken klopt kan de redactie echter niet beoordelen.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur houdt zich op de vlakte. “Na een externe toets en vervolggesprekken tussen veiligheidsexperts van NS en ProRail, is gezamenlijk besloten deze variant af te laten vallen” schreef de staatssecretaris vrijdag aan de Tweede Kamer.

 

This post was last modified on 8 juni 2023 19:41

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug