Rover: registratiesysteem NS moet vrijwillig blijven

Rover vindt dat het registratiesysteem voor reizen met NS vrijwillig moet blijven. De reizigersorganisatie ziet liever dat innovatieve technieken worden ingezet om een betrouwbaardere voorspelling van drukte in de trein te bieden.

Geen extra drempels

In een nieuwe campagne roept NS reizigers vanaf woensdag op hun reis vooraf te registreren via de NS-app, zodat er een signaal kan worden gegeven wanneer onverwachte drukte dreigt. De reiziger kan er dan voor kiezen grote drukte te vermijden.

Rover denkt dat de nieuwe service voor veel reizigers welkom is, maar dat net zoveel reizigers bezwaar hebben tegen het vooraf registreren van hun reis. “Tijdens de proef met de NS-aanmeldservice voor treinen naar Zandvoort kwamen er klachten binnen van reizigers die een extra drempel opgeworpen zagen worden voor hun treinreis”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “We vinden het daarom van groot belang dat het registratiesysteem vrijwillig blijft en nooit zal uitmonden in een verplichte reservering van de reis.”

Bezwaar

NS verplichtte deze zomer bij sommige treinkaartjes de aanmeldservice, die vanaf nu Treinwijzer heet. “Wij hebben toen bij NS kenbaar gemaakt dat wij daar bezwaar tegen hadden” zegt Bos. Maar daarmee deed NS vrij weinig. “We kregen als reactie terug dat ze dit nodig vonden”. Nu zegt het bedrijf expliciet dat de aanmeldservice niet verplicht wordt.

Rover wijst erop dat de NS-app al enige jaren voorzien is van een druktemelder. Rover juicht verbeteringen in de druktemelder toe maar zou graag zien dat er wordt gekozen voor een methode die geen extra handelingen vraagt van de reiziger. “Door bijvoorbeeld met sensoren metingen uit te voeren van het aantal reizigers dat de treindeuren passeert, zou een betrouwbaarder drukte-indicatie ontstaan dan bij een aanmeldservice” vertelt Bos.

Geld terug bij Vertraging

De Rover-directeur vindt het niet perse erg dat reizigers geen gegarandeerde zitplek krijgen als ze zich aanmelden. Wel heeft de reizigersvereniging moeite als reizigers niet mee kunnen geen beroep mogen doen op de regeling Geld terug bij Vertraging.

Reizigersvereniging Voor Beter OV wees er eerder deze week op dat NS tegenwoordig expliciet heeft opgenomen dat de regeling Geld terug bij Vertraging niet van toepassing is bij volle treinen door de coronamaatregelen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 11 november 2020 09:41

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug