fbpx
Foto: Julianatoren

Rover: “Pretparken en musea open? Dan ook reizen met OV”

06 mei 2020 12:17

Zorg dat de reiziger zich weer welkom voelt in het openbaar vervoer. Deze oproep doet Reizigersvereniging Rover aan vervoersbedrijven. De vereniging wil bovendien zodra pretparken en musea open gaan, reizigers hier ook per openbaar vervoer heen moeten kunnen reizen.

Update: Inmiddels is duidelijk dat de dienstregeling vanaf 1 juni volledig hervat zal worden. De capaciteit zal echter beperkt blijven: slechts 40% van de stoelen zullen bezet mogen worden.

“Stel OV-reizigers niet achter”

De pretparksector werkt momenteel aan een plan om weer open te kunnen. De sector wil mensen oproepen om per auto te komen, en niet per openbaar vervoer. Tot onvrede van Rover-directeur Freek Bos. “Als musea en pretparken open gaan, dan moeten reizigers daar ook per openbaar vervoer heen mogen”, stelt hij. Als iedereen met de auto zou komen, zouden er bovendien sneller files zouden ontstaan. “Dat moeten we ook niet willen.”

“Er dreigt reisschaamte te ontstaan onder een aantal reizigers”, observeert Bos. “We zijn als samenleving blij dat deze mensen hebben gekozen voor duurzaam vervoer. Stel deze reizigers nu niet achter door ze als laatste groep weer in beweging te brengen.”

NS-woordvoerder Hessel Koster heeft begrip voor de oproep van Rover. “Rover heeft het over de periode waarin we langzaam uit de lockdown opstarten, het OV moet dan inderdaad meebewegen. Dat is essentieel. Hoe dat exact invulling krijgt is nu nog te vroeg”, reageert de woordvoerder namens het spoorbedrijf.

Essentiële reizen

Ook Rover ziet dat er voorlopig nog beperkt ruimte is in het openbaar vervoer. “Zelfs met een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, zullen reizigers nog de nodige onderlinge afstand moeten bewaren en zal de capaciteit beperkt blijven.” De vereniging verwacht daarom dat thuiswerken en onderwijs op afstand voorlopig de norm zullen blijven.

Toch zal thuiswerken niet voor iedereen mogelijk zijn. “Vervoerders stellen nu dat het openbaar vervoer er is voor mensen met een vitaal beroep. Maar het openbaar vervoer is er voor iedereen die een essentiële reis moet maken. Mensen die nu voor hun werk het OV moeten blijven reizen, hebben het gevoel dat ze niet welkom zijn.”

Ziekteverzuim

Rover stelde eerder al dat de volledige dienstregeling zo snel mogelijk hervat zal moeten worden. De vraag is in hoeverre het ziekteverzuim dat toelaat. Door ziekteverzuim moest halverwege maart noodgedwongen in de treindienst gesneden worden. Hoe hoog het ziekteverzuim toen was en nu is, wil NS niet zeggen. Maar dat het ziekteverzuim hoger is dan normaal staat vast. “Net als andere sectoren hebben we te maken met het advies om thuis te blijven bij verkoudheid”, legt Koster namens het spoorbedrijf uit. “Ook moeten we rekening houden met collega’s die zelf kwetsbaar zijn, of samenleven met iemand die kwetsbaar is. Dat heeft effect. Daar kan niemand iets aan doen. En daar moeten we rekening mee houden.”

Op dit moment komt personeel van het openbaar vervoer nog niet in aanmerking voor testen bij ziekte. Volgens NS was dat, gezien de uitgedunde dienstregeling, ook niet noodzakelijk. Maar NS sluit niet uit dat dit in een volgende fase het OV-personeel wel in aanmerking komt om getest te worden. “Als dat helpt om de dienstregeling weer volledig te laten hervatten, dan moet er meer getest worden”, reageert de Rover-voorman. Hij wijst erop dat ook met een hoog ziekteverzuim gezocht kan worden naar creatieve maatregelen. “Sommige treinen hebben nu twee conducteurs. Maar wellicht zijn er omstandigheden waarin dat nu niet altijd nodig is.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanzeboog2012
4 jaren geleden

Tegenstrijdig wat ROVER directeur zegt. Natuurlijk zullen er enorme files ontstaan. Maar de auto is nu veiliger dan OV i v.m. de coronavirus.

En NS heeft niet voor niets alle voordeelacties afgeschaft. Uit oogpunt van veiligheid. En natuurlijk moet OV meebewegen. Maar veiligheid moet op eerste plaats staan. Als er toename komt van aantal besmette coronapatienten zal NS en andere vervoerders de schuld krijgen.

Maar gelukkig gaat ROVER daar niet over. Eindverantwoordelijk zal vooral Minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven zijn. Die zullen waarschijnlijk gefaseerd het aantal treinreizigers laten toenemen. Nu nog vooral de treinreizigers met de vitale beroepen.

Stokbosveen
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Ik hoop dat de NS het enig juiste besluit neemt om definitief geen actiekaartjes en voordeelabbo’s meer uit te geven. Zodat de trein alleen gebruikt wordt door reizigers die met het ov moeten reizen omdat ze geen ander vervoer hebben om hun bestemming te bereiken.

Stefan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Je weet dat door die voordeelabo’s de bezettingsgraad in de trein met name in de daluren daardoor op acceptabel niveau is en dat er daardoor in het geheel tussen 630 en 2000 zoveel treinen kunnen rijden ipv alleen in de spitsen(zie Belgisch model met P treinen). Ik heb een WeekendVrij dus dat abonnement had ik veel plezier van.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

De mensen die wel met goedkope kaartjes/abonnementen reisden zijn ook vaak mensen die met het OV moeten omdat ze geen ander vervoer hebben.

Anoniem
4 jaren geleden

Eens met ROVER.

Als pret dingen open gaan moeten die voor iedereen toegankelijk zijn. Promoot eigen vervoer wel . Als je een auto heb ga met de auto. Desnoods met goedkoper parkeren of een goedp en r systeem waar eventueel ook deelfietsen ingezet kunnen worden. Heb je geen auto of zelfs geen fiets omdat je dat niet kan dooor een handicap dan moet het ov beschikbaar blijven. Echter moet de trein ook niet gepromoot worden dus geen actie kaartjes. Reizen in de spits moet sterk ontmoetingd worden door thuiswerk en andere werk tijden en evt door nog grotere prijs verschillen tussen dal en spits en weekenden. Ook pretbestemmingen tijden aanpassen dat mensen niet alsnog in de spits reizen om om 10 uur bij het hek te kunnen staan. Desnoods alléén in het weekend open

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

En dan met zijn allen in het weekend gaan? Ik dacht dat dat juist NIET de bedoeling was.

Anoniem
4 jaren geleden

De auto lijkt misschien veiliger voor degene in de auto, echter niet voor de samenleving als geheel. Auto’s produceren veel meer luchtvervuiling en dat is in combinatie met Corona uiterst riskant. Dus oproepen tot auto reizen die op een andere manier kunnen is ronduit asociaal.

Wouter G.
4 jaren geleden

Geldt er in het OV vanaf juni, als het verplicht wordt, echt specifiek een plicht voor het dragen van een mondkapje of mag het sjaal ook?

Stokbosveen
4 jaren geleden

Stel dat bijna iedereen met eigen auto naar een pretpark gaat, ik vrees dat de pretparken niet eens voldoende parkeerplaatsen hebben voor al die auto’s. En bij museums en dierenparken zal het verhaal hetzelfde zijn.
Alleen het Spoorwegmuseum heeft een hele goede bereikbaarheid voor treinreizigers. Je stapt uit pal naast de entree van het Spoorwegmuseum. Daarheen met de auto is geen goed idee, want parkeerplaatsen zijn daar schaars.

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Vrijwel alle bezoekers van een pretpark kwamen altijd al met de auto. Wat dat betreft verandert er niet zo veel.

Walibiabbohouder
4 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Nog nooit van de walibi express gehoord zeker?
Buslijn tussen station harderwijk/ walibi
Waar veel gebruik van word gemaakt

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Walibiabbohouder

Als je enigszins op tijd in het park wil zijn moet je de eerste vier bussen nemen. Uitgaande van een capaciteit van 100 personen per bus, kunnen er dus 400 personen met de bus komen. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 4000 per dag in Walibi, is het dus zeker dat minder dan 10% met de bus komt. Het is dus helemaal niet zo dat daar veel gebruik van gemaakt wordt.

Anton
4 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Er mogen niet veel mensen binnen in een pretpark, veel minder dan normaal, en alleen op afspraak met vooraf gekochte kaartjes

Wim Lubbers
4 jaren geleden

Ik lees dat Rover-directeur Freek Bos het woord ‘reisschaamte’ gebruikt. Ik bezigde dat woord hier half maart ook toen ik schreef dat ik in het weekend al vroeg gewoon 10 – 15 minuten de stad uit rijd om een stukje te wandelen. In die Sprinter zit ik met hooguit 2 of 3 medepassagiers. Volkomen verantwoord dus. Normaal rijd ik het hele land door.
Ik ben dat gezeik van NS dus meer dan zat. Als ik op maandagmorgen voor de lol in de Sprinter van Uithoorn naar Rotterdam rijd, hebben ze gelijk.

Baardstaart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Klopt. Maar ik heb geen reiskeus en ik ben na de Corona 1 x keer in het OV geweest om een goede fiets op te halen in een nabij gelegen plaats. Ik wil als rijbewijsloze de komende zomer ook schaamteloos naar vrienden etc toe. Ik ben zo langzamerhand wel voorstander om te roepen… Heb je een auto?? Gebruik dan deze!! Zelfs denk ik dat mondkapjes een mooi medium is voor tweedehands autohandelaren om hun reclames op te zetten. Iedereen die ze ziet en hopelijk denkt er iemand in de trein over. In de auto geen gezeik, dus ik ga naar een auto omkijken. Weer meer plek voor diegene, die niet anders kunnen. Hopelijk leest iemand dit en weet dit idee bedrijfsmatig vorm te geven.

Hans
4 jaren geleden

Als je wil dat mensen naar een pretpark gaan met hé openbare vervoer… En zo min mogelijk met de auto.. Dan moet je je treinkaartje laten zien bij de pretpark.. Of bus kaartje.. Dan kom je er in… Dan kan je de auto weren..

Hans
4 jaren geleden

Het kan echt niet zo zijn dat je straks als de horeca, musea, pretparken weer geopend zijn, je niet per OV naartoe zou mogen of je zou moeten “schamen” als je dat toch doet. De omgekeerde wereld – ik heb geen rijbewijs, altijd bewust gekozen voor OV, zowel nationaal als internationaal en zou voor onbepaalde tijd met een soort huisarrest thuiszitten en hooguit met de fiets in mijn directe omgeving kunnen rondrijden. Ook ik ga deze zomer weer naar musea, attractiepark en familie elders in het land. Met stoflapje voor mijn mond en neus, dat dan wel. Trouwens… dat betekent dat dan ook dat je gedurende een rit niets meer kan eten en drinken. Zal AH to Go fijn vinden… Ik voorspel dat velen hun kapje even af gaan zetten. Bescherming!? Zinloos zo’n ding. Maar dat is weer een andere discussie.

Cole
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Ja goede opmerking.
Rotterdam – Groningen is 2h37
Je moet dan gedurende de hele reis je mondkapje ophouden zodat je tijdens de reis en ook op de stations niets kan eten en drinken; en je mag zeker ook niet naar de wc?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Cole

Alleen in de trein is het verplicht.

W. Bedijn
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Ben het hiermee eens. En ook nog, de meeste musea liggen in de stad zonder of met slechts beperkte en dure parkeergelegenheid. Heb je dan een museumkaart, dan kun je die wel weggooien want je mag niet in het ov en je duurbetaalde treinabonnement verloopt bovendien ongebruikt.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  W. Bedijn

Dat abonnement had je toch al op kunnen zeggen? Verder is het aan een ieder om te bepalen wat essentieel is.

Anoniem
4 jaren geleden

Ik ben blij dat u opkomt voor mensen die bewust (zoals wij) of door financiële noodzaak geen auto bezitten. Van alles gaat in juni weer open, zoals musea en campings, maar wij zouden alleen musea etc. op fiets- en loopafstand kunnen bezoeken. En wellicht ons hele verder leven lang (ben nu 72 jaar, met Dalvrijabonnement). Ik begrijp dat Rover niet voluit iedereen kan oproepen bussen en treinen ook voor sociale bezoekjes, wandelingen, cultuur etc., te gaan bevolken, maar ik vind de impliciete oproep van de regering om wel allemaal overal heen te gaan, per auto en niet per ov, verontrustend (vanwege fileproblemen) en nadelig voor mensen zoals wij. Morgen proberen wij per trein naar mijn zus in Arnhem te gaan, vanuit Zwolle. Met mondkapje op. Daar heb ik geen bezwaar tegen.