fbpx

Roken op stations wordt volledig verboden

30 jan 2020 16:40

ProRail en NS gaan de stations rookvrij maken. Nu geldt er al (sinds 2004) een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. Wat ProRail betreft verdwijnen in oktober de rookvoorzieningen op de perrons. ProRail gaat in overleg met vervoerders om dit voor iedereen op het station eenduidig en herkenbaar te realiseren. NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules (geen grap).

Verkoop tabak

NS wil dat er op het station uiteindelijk helemaal geen rook- en tabakswaren meer te krijgen zijn. Vanaf 1 april van dit jaar stopt de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules op de 136 verkooplocaties van NS. Het gaat hier om de Kiosk en de StationsHuiskamer. Daarnaast sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Perrons rookvrij

ProRail is gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Op circa 100 van de 400 stations in Nederland bevinden zich nu nog rookpalen of roosters. Verder worden de rookzoneborden verwijderd en wordt de bestrating aangepast, net als de borden met huisregels.

Vorig jaar

Vorig jaar werd al bekend dat ProRail het voortouw wil nemen om stations rookvrij te maken. “Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan”, aldus ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom vorig jaar. NS reageerde vorig jaar op de vlakte op het initiatief van ProRail. “Het is belangrijk dat er op dit gebied landelijk een eenduidig beleid komt. Daarmee schep je duidelijkheid voor met name de reizigers en het personeel dat moet handhaven.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Eekhout
4 jaren geleden

Wat volgt na de treinstations, soms ook de bus- tram- en metro stations ? Winkelcentra en overige voetgangersgebieden volgen zij ook dit voorbeeld, je zult maar een roker zijn, wat ik niet ben, kan men alleen nog in zijn eigen huis met gesloten gordijnen gaan roken…
Nu ongezonde snoep- en etenswaren uit de schappen halen en alleen nog maar verantwoorde en gezonde artikelen verkopen kan een volgende stap zijn naar een leefbare omgeving, of toch niet…?

Ruud
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Ja bijna alles.
Ziekenhuizen zijn al een heel eind dat je op het hele terrein niet meer mag roken. En hier en daar beginnen ze ook met bijv parken.

Ben wel benieuwd naar de oplossing voor het rokende deel van het NS perosneel. Tot nu toe was dat volgens mij een reden om roken nog op de grote stations toe te staan.
Het rookverbod betekent feitelijk dat het treinpersoneel niet langer tijdens een wat langere stop een sigaret kan opsteken

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Waarom zou jet wel toestaan. Het is smerig en ongezond en inderdaad zou de hele openbare ruimte vrij gemaakt worden. Loop maar eens achter een roker op straat. En dan al die rokers bij een gebouwentree. Te goor om aan te denken laat staan om door heen te lopen.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

NB de hoofdzaak is ook om de niet rokende medemens te beschermen. Niet zo zeer om de schoorstenen dwars te zitten.

Tonny Schonewille
4 jaren geleden

De dictatuur van de meerderheid. Doodgaan door uitlaatgassen van auto’s vinden we nog altijd normaal.

Tim
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Vlees eten vinden we ook nog volledig normaal, terwijl we wel eten wat er voor nodig is om dat vlees in de schappen te krijgen. Geef het 20-30 jaar en de meerderheid weet beter.

Veggie
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

De “productie” van vlees geeft rondom de kippen- en varkesmesters ook veel stankoverlast en longproblemen.

Bert Sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Geen appels met peren vergelijken. Uitlaatgassen zijn ongezond. Een de redenen om het gebruik van de trein krachtig te stimuleren.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Niemand gaat aanwijsbaar dood door auto-uitlaatgassen. Behalve soms met opzet. Door het roken sterven jaarlijks duizenden mensen.

Wim Lubbers
4 jaren geleden

Op de meeste stations ontbreken rookzones. Rokers zien dat als een vrijbrief om er overal maar eentje op te steken. Alleen al daarom is een algemeen rookverbod op stations een goed idee.
Probleem blijft natuurlijk de handhaving, want personeel is er alleen nog op enkele zeer grote stations.

Maurice
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Het zal nog wel even duren voor er in Kropswolde ani-rook politie op het staan komt.

Johannes Bolt
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Handhaven van het rookverbod blijft cruciaal! Hopelijk laat NS dat niet aan de reizigers onderling over. Dat kan veel irritatie en onwenselijke spanningen oproepen. Dus NS: Naast woorden graag ook daden. Leid alvast maar een grote groep handhavers van het rookverbod op!

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Op veel stations is het buiten de overkapping toegestaan om te roken. Dat staat dan op een blauw bord met de huisregels van het betreffende station ergens bij de ingang. Voor zover ik weet is er momenteel alleen in de ondergrondse stations een totaal rookverbod.

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Roken op ondergrondse NS Stations is al verboden en op de RET-metrostations zowel boven als in de tunnel stations, mag roken ook niet meer.
In Amsterdam telt het nu alleen voor de ondergrondse stations, maar zal ook op de bovengrondse binnenkort wel aan banden gelegd worden.
Alcoholische versnaperingen mogen op feestdagen ook niet genuttigd worden in trein en op de NS Stations. Denk maar aan Koningsdag, wanneer het extra druk is! Dan wordt er ook extra controles door politie en door middel van omroepberichten gecontroleerd en gewaarschuwd.

Tim
4 jaren geleden

Ach, er is toch geen controle.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Misschien niet , maar dan is er altijd wel weer zo’n brave Hendrik(a) die zich ermee wil bemoeien en je op de regels wijst. Heel irritant. Zelf ben ik geen roker, maar laat mensen toch gewoon (buiten) hun sigaretje opsteken.Er is al genoeg betutteling in dit land.

Johannes
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Jammer dat Janneke bepaalde mensen betiteld als brave Hendrik(a).Het betreft mensen die terecht niet in de rookwalmen van hun medepassagiers willen zitten. Helaas realiseren rokers zich vaak niet dat ze óók de gezondheid van hun omstanders schaden. Ook hier geldt: Respect moet je doen!

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johannes

Johannes, ik ben zelf geen roker en vind andermans rook ook niet zo lekker ruiken, maar zal er niks van zeggen omdat ik iedereen zijn sigaretje gun. Met brave Hendrik(a) bedoel ik iemand die niet echt last heeft van de rook op zich, maar graag anderen corrigeert.Mee eens dat respect moet zijn.

Leo
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johannes

Als je ergens in een RUIMTE staat (bv. Schiphol, Best, Rijswijjk, Delft) kan ik mij dat levendig voorstellen! Maar als ik dat, buiten de overkapping (of voor mijn part op straat doe, waar uitwijkmogelijkheden genoeg zijn!!), dan zie ik geen problemen! Laat mensen hun peuk opsteken!
Wat volgt? Algeheel rookverbod op straat? Want één persoon zóu er last van kúnnen hebben?
Dat NS (op de stations) de verkoop van tabak wil verbieden, moeten ze zelf weten. Immers, er is altijd wel iets in de buurt buiten ‘t station. Maar buiten verbieden om te roken… gaat mij te ver.
Gelukkig woon ik in België. Daar doen ze (nog) niet zo moeilijk. En is de tabak nog iets goedkoper. Maar daar zijn geen rookzones in ondergrondse stations! (wat in Best, dat ik weet, wél het geval is)

Karin
4 jaren geleden

Ik wil ook niet meer in de stank van Smullers (NS’ patatesfrietkraam) hoeven lopen. Op station Zaandam komt die misselijkmakende geur je gezellig tegemoet zodra je het station nadert. Zo vies, en net als roken ook heel ongezond.

Opmerker
4 jaren geleden
Antwoord aan  Karin

Heb je er wetenschappelijke cijfers van m.b.t. gevallen van kanker zoals je beweert, of blijft het bij een kreetje?

Dries Molenaar
4 jaren geleden

Roken is slecht voor de omstanders. Dikke mensen met frietzakken en frikadellen zijn alleen gevaarlijk voor zichzelf (en het budget van onze gezondheidszorg) en niet voor omstanders.

Opmerker
4 jaren geleden

Neen, ik zie het woord kanker bij Karin ook niet, maar daar draait het wel om: ik kan kanker of andere longziekten krijgen van Karin d’r rookgedrag in het openbaar. Maar niet als Karin in het openbaar een “frietje van Smullers” consumeert.

lezer
4 jaren geleden

Er was nog een tijd dat Singapore een schrikbeeld was (ondanks de voordelen).

Jan
4 jaren geleden

Hier hebben rokers het ook zelf naar gemaakt door de rookzones massaal te negeren, en gewoon op het hele perron staan te paffen. Inclusief conducteurs zelfs!
Hierboven worden weer idiote vergelijkingen gemaakt: als andere mensen snoepen heeft niemand daar last van. En de buitenlucht in een stad is veel en veel minder ongezond dan de gevolgen van passief roken.
Roken moet kunnen, maar dan alleen op plekken waar niemand er last van heeft. In je eigen huis bijvoorbeeld.

R
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Passief meeroken is natuurlijk wel wat anders dan langs een rookzone lopen.
En zo gezond is de buitenlucht in de stad niet.
https://www.parool.nl/nieuws/amsterdammer-rookt-ruim-6-sigaretten-per-dag-mee-door-luchtvervuiling~bf5755aab/

Niet-roker
4 jaren geleden
Antwoord aan  R

Tel de effecten van “buitenlucht in de stad” en “sigarettenrook” eens bij elkaar op.
Extra schadelijk volgens mij.

Jo
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Helemaal met je eens Jan, al ben ik zelf ook een roker en rookte ik wel enkel bij rookzones pf ver buiten overkappingen waar niemand kwam. Ik zie dit rookverbod ook meer als een middel tegen de lui die zich niet aan het rookverbod konden houden, dan echt iets tegen roken. Want waar ik nu bang voor ben is dat er meer wordt gerookt bij de uitgangen, waar mensen er nog meer last van gaan hebben.

Roos
4 jaren geleden

Komt er dan ook een verbod op die figuren die een hele coupé vullen met hun overmaat aan parfum? Zeer regelmatig moet ik naar een andere wagon of het balkon om andermans chemisch geurtje uit mijn longen te houden. Bij sommige van die mannen vraag je je af of ze wel een milieuvergunning hebben…

Bert Sitters
4 jaren geleden
Antwoord aan  Roos

Wat een flauwe opmerking.

Jo
4 jaren geleden

Goed plan met het nieuwe rookbeleid. Veel rokers hielden zich er al niet aan om enkel bij rookzones te gaan roken. Als rokers beter aan het rookverbod hadden gehouden, was er minder drang geweest naar dit totaalrookverbod. Helaas voor de rokers die zich er wel aan hielden, maar als roker ergerde me ik ook aan de mederokers die elders hun sigaret rookten.

Peter Janssen
4 jaren geleden

Roken is ook niet meer van deze tijd. Het zelfde dat er nu nog tieners zijn die met roken beginnen dan ben je echt zo dom bezig. Net als zieke mensen die buiten bij het ziekenhuis staan met een sigaret in de ene hand en de andere hand een infuuspaal. Ik dacht dat er sinds 2004 niet meer in treinen gerookt mag worden dat gaat nu toch ook goed daar hoor je toch ook niemand meer over. Het is even aanpassen voor de rokers en roken doe je maar lekker in je eigen huis en dan heeft niemand er last van.

Travelmarcel
4 jaren geleden

Aangaande roken is er sprake van een uitsterfbeleid, figuurlijk dan. Het letterlijke uitsterven is geen beleid maar een gevolg. Van roken.

lexio
4 jaren geleden

Dus dat wordt niet meer met de trein reizen dus ik pak de auto wel weer om te reizen. Vindt het belachelijk of je een overstap moet maken en je moet 20 minuten wachten dat je geen sigaret meer kan opsteken bij de aangewezen plekken daarvoor.

Patrick
4 jaren geleden

Ik vind het beleid eerlijk gezegd een beetje te betuttelend. Het is je eigen verantwoording of je wel of niet wil roken. Ik begrijp dat niet rokers last ondervinden van de rokers. Ik begrijp ook dat je op ondergrondse stations niet mag roken en ik begrijp ook dat het hinderlijk is om onder een redelijk dichte stationsoverkapping te roken (zoals bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam Centraal). Op de perrons heb je altijd plekken buiten de stationskap. Daar staan bijna toch nooit mensen. Je kan daar toch best een sigaretje opsteken. Dat is ook weer fijner voor de rokende treinpersoneel.

Ja de tijd zijn veranderd ten opzichte van vroeger. Maar we moeten niet gaan doorslaan…..

Jan
3 jaren geleden

Naast de hoge prijs van een treinkaartje, nog een reden om niet meer de trein te pakken. Wie heeft er nu last van als iemand aan het einde van het perron een sigaret opsteekt! Zeker als je moet overstappen en je moet langere tijd wachten.