Nieuws

Deze reizigers zijn niet blij met de tienminutentrein

Elke tien minuten een trein: vanaf december is dit tussen Amsterdam en Eindhoven dagelijks de realiteit. Vier maal per uur rechtstreeks en twee maal per uur met overstap in Utrecht. Voor de meeste intercityreizigers vormt de wijziging een grote verbetering. Maar op een aantal trajecten pakt de tienminutentrein voor reizigers juist nadelig uit.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als aansluitingen slechter worden of treinen slechter verspreid gaan rijden. Dat is bijvoorbeeld van toepassing tussen Breukelen en Amsterdam. Daar rijdt nu elk kwartier een trein. Vanaf december wijzigt dat. Er blijven weliswaar vier treinen per uur rijden, maar de wachttijd tussen twee treinen kan straks oplopen tot 26 minuten. De treinen kunnen namelijk door de tienminutentrein niet meer goed verspreid over het uur vertrekken. “Tussen Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Centraal maken de Intercity’s en Sprinters gebruik van dezelfde sporen. Als de Sprinter elk kwartier zou vertrekken, dan zou ‘ie in de weg gaan zitten van de intercity. Daarom rijden straks twee treinen vier minuten na elkaar, en daarna 26 minuten niets,” legt redacteur Hildebrand van Kuijeren uit. Bovendien wordt de reistijd voor deze reizigers tot 5 minuten langer.

Rivierenland
Andere reizigers die niet blij zijn met de tienminutentrein, zijn reizigers in Rivierenland. De treinreis Utrecht – Kesteren duurt straks bijvoorbeeld geen 51 minuten meer, maar 1 uur en 15 minuten. “De aansluiting in Tiel gaat er behoorlijk op achteruit. Ook weer door de tienminutentrein. Het wordt zelfs sneller om via Arnhem te reizen. Maar dan kost een enkeltje opeens geen 9,66 euro meer, maar 16,43 euro. Dus dat zullen denk ik niet veel reizigers doen,” zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Noord-Holland
Ook tussen Amsterdam en Uitgeest / Alkmaar zal er waarschijnlijk beperkt enthousiasme zijn voor de tienminutentrein. Nu rijden de intercity’s Amsterdam – Alkmaar nog elk kwartier. Straks gaan treinen slechter verspreid rijden. Daarnaast wordt de reistijd Uitgeest – Amsterdam langer, doordat de Sprinter aan de kant moet voor de intercity. Een paar keer per dag kan de trein bovendien niet doorrijden richting richting Breukelen.

Per saldo
Ondanks al deze nadelen is de verwachting dat er per saldo meer reizigers op vooruit gaan dan achteruit. “Maar de impact voor de mensen die erop achteruit gaat is veel groter,” zegt van Kuijeren. Rover stelde eerder dat de Sprinter-reizigers het kind van de rekening dreigen te worden. “En in zekere zin lijkt dat inderdaad zo,” beaamt Van Kuijeren. In de kern wordt dat probleem veroorzaakt doordat Sprinters bijna overal ieder kwartier blijven rijden, en dat matcht niet met de tienminutentrein.

 

This post was last modified on 13 november 2017 10:47

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

18 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug