Reizen met bankpas is een succes, landelijke invoering is duur

De duizend treinreizigers die tussen Den Haag en Leiden reizen met hun bankpas of creditcard doen dat naar alle tevredenheid. Dat heeft NS bekend gemaakt. Toch is nog onduidelijk of en wanneer er een landelijk vervolg komt. Vooral de kosten vormen een belemmering, meldt dagblad Trouw.

Proef

In januari zijn duizend treinreizigers geselecteerd die bij wijze van proef niet met de OV-chipkaart in- en uitchecken, maar met de bankpas of creditcard. Voor de proef is op ieder station tussen Den Haag en Leiden één poortje geschikt gemaakt voor de nieuwe manier van reizen. Inmiddels hebben de testreizigers 1783 ritten gemaakt. Een derde gebruikt de creditcard, de rest de bankpas. Reizigers hebben via een app inzicht in de reiskosten.

Eerste resultaten positief

De testreizigers zijn positief over de proef. Het wordt als een voordeel ervaren dat het niet nodig is om saldo op een kaart te laden; de reiskosten worden aan het einde van de dag van de bankrekening afgeschreven. Ook vinden reizigers het handig dat je ‘de reispas’ al op zak hebt, je hoeft geen OV-chipkaart aan te schaffen. De gedachte is dat de drempel voor incidentele reizigers verlaagd kan worden. Bijvoorbeeld voor toeristen.

Onduidelijkheid over vervolg

De huidige proef loopt tot en met juli, maar of de proef daarna een vervolg krijgt is nog niet duidelijk. “De eerste tussentijdse resultaten zijn bemoedigend, maar de besluitvorming zal echt nog een stuk langer op zich laten wachten. Het gaat uiteindelijk om de de vervanging van alle techniek bij alle vervoerders” legt NS woordvoerder Hessel Koster uit.

Kosten zijn een belemmering

Een belangrijk obstakel voor een vervolg is de kosten. Bij ieder paaltje of poortje moet de hardware vervangen worden. Hoeveel dat precies gaat kosten weet NS niet, maar wel is duidelijk dat het om een mega investering gaat. Toch is dat uiteindelijk wel de wens van alle vervoerders, blijkt uit de eerdere Visie OV. Maar wanneer het zover komt is vooralsnog onduidelijk.

In- en uitchecken duurt langer

Behalve de kosten zijn er ook andere uitdagingen: de afhandelingssnelheid. Het in- en uitchecken gaat langzamer dan met de OV-chipkaart. Dit is niet alleen een verbeterpunt volgens de testreizigers, ook voor de vervoerders is het wenselijk dat het in- en uitchecken snel verloopt. Bij een traag proces kunnen immers minder mensen in- en uitchecken bij hetzelfde poortje.

This post was last modified on 24 mei 2019 15:12

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug