Regionale vervoerders hebben last van structureel ziekteverzuim

Regionale vervoerders kampen met een structureel ziekteverzuim, sommigen meer dan voor de coronacrisis. Dat zeggen vervoerders Connexxion en Arriva. De huidige griepgolf leidt bij hen vooralsnog niet tot extra ingrijpen zoals het afschalen van dienstregelingen, maar medewerkers zijn bijvoorbeeld door corona en uitgestelde zorg wel langer uit de running dan voor de pandemie.

GVB

Bij de Amsterdamse vervoerder GVB stijgt het verzuim en is het plannen van de dienstregeling “lastiger”, maar de dienstregeling wordt nog niet aangepast, zegt een woordvoerder. “Om verzuim te voorkomen, kijken we wat mensen nodig hebben zodat ze zich niet ziek melden. Zijn ze toch ziek dan kijken we welke werkzaamheden ze kunnen doen zodat de afstand tot werk zo klein mogelijk gehouden wordt”, zegt een woordvoerder. Bij het GVB werken ongeveer 5000 mensen.

Transdev

Transdev, het moederbedrijf van regionaal vervoerder Connexxion, signaleert een “echt wel structureel hoger ziekteverzuim dan pre-corona”, zegt een woordvoerder. “Dat is een mix van corona, griep en uitgestelde zorg.” Transdev vervoert dagelijks zo’n 400.000 reizigers.

Transdev neemt nog geen maatregelen vanwege griepverzuim, zegt het bedrijf op 9 januari. De griepgolven zijn volgens het bedrijf “van alle tijden”. Door de coronacrisis weet de onderneming nu hoe te handelen, aldus de woordvoerder. “Het moet wel heel erg uit de hand lopen” voordat de vervoerder maatregelen zal nemen. Dan wordt medewerkers gevraagd extra te werken of diensten te ruilen. “Soms is afschalen beter dan ongeplande uitval, maar daar is nu geen sprake van.” Transdev biedt openbaar vervoer in onder meer de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant.

Aangepaste dienstregeling Noord-Brabant

Een dag later, op 10 januari, heeft Transdev bij dochter Hermes alsnog maatregelen genomen vanwege het ziekteverzuim. Hermes gaat vanwege personeelstekort in het zuidoosten van Noord-Brabant volgens een aangepaste dienstregeling rijden. De busvervoerder meldt op de website dat het de komende weken noodgedwongen de vakantiedienstregeling voortzet.

Hermes zegt dat het mogelijk drukker kan zijn in bussen dan normaal, maar dat met deze maatregel wordt voorkomen dat onverwacht bussen uitvallen. Het bedrijf zet zoveel mogelijk lange bussen in en als het nodig is worden er extra ritten ingepland. Zo kan het zijn dat in de spits op de drukste lijnen meer bussen rijden. Deze bussen staan niet in de reisplanner, maar rijden kort voor de bus die volgens het normale schema vertrekt.

Arriva

Arriva, waar zo’n 5500 medewerkers zijn, zegt “zeker last” te hebben van ziekteverzuim, maar merkt vooralsnog geen grote impact van het huidige griepseizoen. “Sowieso hebben we meer last van ziekteverzuim als gevolg van corona, zoals medewerkers die langdurig in de ziektewet zitten. Dat speelt al sinds vorig jaar”, zegt een woordvoerder. Het ziekteverzuim is op dit moment “niet anders dan in andere jaren”, zegt de woordvoerder. “Er valt wel eens een rit uit, maar we hoeven geen hele dienstregeling af te schalen.”

Critici vinden dat Arriva te veel treinen schrapt en ze vinden het onbegrijpelijk dat de vervoerder tegelijkertijd een nieuwe nachttrein Groningen – Schiphol opzet. Arriva wijst erop dat voor de nieuwe nachttrein extern personeel wordt ingehuurd. Dit is nodig omdat machinisten van Arriva geen ‘wegbekendheid’ hebben op het NS-traject.

Arriva stelt dat de inhuur van meer medewerkers voor het reguliere openbaar vervoer nog niet nodig is. Arriva, dat actief is in bijna alle provincies, rijdt met zo’n 1500 bussen. Ook rijden 164 treinen op trajecten in het noorden, oosten en in Limburg. Arriva vervoert momenteel zo’n 400.000 reizigers per dag. Dat is nog altijd niet op het niveau van voor de pandemie. De OV-sector zit gemiddeld op 80 procent van de reizigers van 2019.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 11 januari 2023 10:04

Share
Tags: Personeel

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug