Regeerakkoord: meer geld voor spoor

Het vierde kabinet Rutte trekt miljarden uit om te investeren in spoor en infrastructuur. Zo wordt er 7,5 miljard toegevoegd aan het Mobiliteitsfonds. Daarnaast wordt er jaarlijks 1,25 miljard euro vrij gemaakt om de achterstanden bij beheer en onderhoud weg te werken. Dat is niet alleen voor het spoor, maar voor alle vormen van infrastructuur (wegen, bruggen, vaarwegen) en dergelijke.

Lelylijn, op termijn

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde regeerakkoord. Ook is het de bedoeling dat ‘op termijn’ de Lelylijn wordt aangelegd, met medefinanciering uit de regio en Europese fondsen. “De komende periode werken we uit hoe de Lelylijn, in het kader van het Deltaplan voor het Noorden, kan bijdragen aan versterking van de economie van het Noorden, de ontsluiting van nieuw te ontwikkelen woningbouwgebieden en betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland” aldus het akkoord.

Ook belooft het nieuwe regeerakkoord in te zetten op betere internationale treinverbindingen, die aansluiten op HSL-knooppunten over de grens. Er worden ook investeringen aangekondigd in fietsenstallingen bij OV-knooppunten. Om reizen naar werk betaalbaar te houden, verhoogt het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding.

Luchtvaart

Het nieuwe kabinet wil de hub-functie van Schiphol behouden. Volgens de partijen dankt Nederland zijn goede vestigingsklimaat mede aan de luchthaven. “Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het verminderen van de negatieve effecten van luchtvaart op mens, milieu en natuur. (…) Het kabinet zal hierover in 2022 besluiten en hierbij de opening van vliegveld Lelystad betrekken en hierbij ook de laagvliegroutes in ogenschouw nemen.” Vliegen over korte afstanden wordt ontmoedigd.

Reactie NS

“Uit dit coalitieakkoord blijkt dat het nieuwe kabinet groene mobiliteit als sleutel ziet om de grote maatschappelijke problemen van Nederland op te lossen. Heel mooi en hard nodig, want klimaatverandering en woningnood zullen zonder forse investeringen in openbaar vervoer niet worden opgelost. In het akkoord worden die investeringen soms al wel genoemd maar soms ook niet” reageert NS op het akkoord.

Met de combinatie van het Nationaal Groeifonds en het Mobiliteitsfonds wordt geld vrijgemaakt voor bekende knelpunten. NS denkt dan aan de Oude Lijn in Zuid-Holland, waar ook nog eens 200.000 woningen worden gebouwd.

Gerelateerde berichten

This post was last modified on 16 december 2021 16:00

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

5 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug