Rechter blokkeert subsidie nachttrein (vooralsnog) niet

Een verzoek van verschillende particuliere vervoerders tegen het Ministerie van Infrastructuur om de subsidietoekenning aan de Nightjet te schorsen is afgewezen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) afgelopen week bepaald.

Bezwaarprocedure

Het ministerie heeft aan NS een subsidie van 6,7 miljoen euro toegekend om de nachttrein Amsterdam – Wenen / Innsbruck te exploiteren. Onder andere Flixbus en Allrail – de branchevereniging van nieuwe (particuliere) vervoerders in Europa – hebben daartegen bezwaar gemaakt. De partijen hadden gevraagd zolang de bezwaarprocedure loopt de subsidie te schorsen. Dat verzoek is door de rechter afgewezen. De schriftelijke motivering van de rechter volgt binnen twee weken.

Dat betekent echter niet het einde van de bezwaarprocedure van Allrail en Flixbus, maar wel dat er op dit moment geen streep komt door de subsidie. Daarvoor ziet de rechter onvoldoende spoedeisend belang. Een definitieve uitspraak zal naar verwachting één tot twee jaar op zich laten wachten, zegt marktordeningspecialist Arthur Kamminga namens Allrail. NS dreigde volgens Allrail de Nightjet niet te zullen rijden als de subsidie geschorst zou worden. De vereniging van nieuwe toetreders vindt daarom dat de voorzieningsrechter onder zware druk is gezet.

Ontduiking aanbestedingsregels

Allrail en Flixbus worden in hun bezwaar gesteund door de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, waarin onder andere Arriva, Keolis en Transdev verenigd zijn. De partijen vinden dat het ministerie door de subsidie de aanbestedingsplicht ontduikt en vinden het niet juist dat de trein in het hoofdrailnet wordt gevoegd. Ook stellen ze dat de overheid het deel Zevenaar grens – Düsseldorf subsidieert, en dat is niet toegestaan.

Kamminga constateert dat de ÖBB alleen samenwerkt met andere staatsspoorwegmaatschappijen. “ÖBB laat vervolgens die staatsbedrijven bij hun eigen overheid om subsidie vragen, en bij voorkeur ook om een onderhandse concessie zodat ze beschermd wordt tegen concurrentie” stelt de specialist.

Marktverkenning

Voordat de subsidie aan NS werd toegekend is er eerst een marktverkenning geweest. Daaruit bleek dat geen enkele partij concrete plannen had voor een nachttrein, behalve de ÖBB met NS. Andere spoorwegmaatschappijen waren er echter niet van op de hoogte dat het Nederlandse ministerie bereid was miljoenen euro’s subsidie toe te kennen.

This post was last modified on 23 mei 2021 10:31

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug