fbpx
Foto: Stefan Verkerk

ProRail: 3,5 miljard voor station van de toekomst

24 apr 2019 9:17

Spoorbeheerder ProRail investeert de komende tien jaar 3,5 miljard euro in het vernieuwen en comfortabeler maken van stations. De stations krijgen meer liften, hellingbanen, sanitaire voorzieningen, camera’s en andere technische snufjes. Dat heeft de spoorbeheerder woensdag bekend gemaakt.

Station van de toekomst

Het zogeheten station van de toekomst koppelt data waardoor krant en koffie klaar staan zodra de reiziger aankomt. Verlichting in tegels op het perron geeft aan waar ingestapt kan worden. En via de app kan een parkeerplek in de fietsenstalling worden gereserveerd.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Nieuw meubulair

ProRail-baas Pier Eringa presenteert de plannen woensdag. Hij denkt zo in te kunnen spelen op de wensen van reizigers die comfortabeler en vooral sneller willen overstappen. Zo krijgen alle 402 stations nieuw meubilair en wachtruimten.

Meer fietsplekken

Ook komen er meer fietsplekken bij. Nu zijn er bij alle stations in totaal 554.773 fietsparkeerplekken. Al voor 2020 gaat dat aantal omhoog. In 2030 moet het aantal stallingsplaatsen zijn uitgebreid naar 700.000. “Dit betekent niet alleen meer ruimte vrijmaken voor fietsen, maar ook slimmer omgaan met de ruimte”, schrijft ProRail in de toekomstvisie – bijvoorbeeld door stalling door middel van een robot.

Nieuwe stations

Er komen de komende jaren ook diverse nieuwe stations bij. Volgens spoorbeheerder ProRail is daar veel behoefte aan, vooral doordat er steeds meer woonwijken verrijzen. Veel gemeenten hebben al gevraagd om een nieuw station. In 2014 is er een lijst gemaakt, waarbij duidelijk werd dat circa 20 stations tot 2028 gerealiseerd kunnen worden.

Jaarverslag

ProRail publiceert woensdag ook haar jaarverslag. De spoorbeheerder kijkt tevreden terug op 2018. Meer treinen reden op tijd: ruim 91 procent was op tijd, terwijl dat in 2017 nog ruim 90 procent was, blijkt uit het jaarverslag. Ook de met softwareproblemen kampende Hogesnelheidslijn (HSL) deed het beter. 82,7 procent van de HSL-reizigers arriveerde op tijd, boven de norm van het ministerie van 82,5 procent, aldus ProRail.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemiek
5 jaren geleden

Als een fantast als Pier Eringa iets zegt of presenteert, kun je dat maar beter met een flinke schep zout nemen.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Er zijn wel een aantal stations bijgekomen in de laatste jaren. En 20 nieuwe stations in 9 jaar tijd is reëel. Of het gaat gebeuren is afwachten.

Wel heeft Dhr. Eringa al vele proefballonnetjes opgelaten die niet erg realistisch waren. Dus is het begrijpelijk dat de opmerkingen van Dhr. Eringa met een korreltje zout genomen worden. Zelfs door de staatssecretaris van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Persoonlijk vind ik dat ie ook veel uitvoert van wat ie zegt, neem de betonblokken bij overwegen. Ik nam het niet zo serieus, maar onterecht.
Ook pleidooi van de non-stop IC leek in eerste instantie weinig serieus: NS zag er niets in. Maar een paar maanden later bleek de wind gedraaid: NS maakt nu serieus werk van een versnelde intercity, niet volledig non-stop maar wel van het doel om het Noorden dichterbij de Randstad te brengen

hanzeboog2012
5 jaren geleden

Onze spoornet is toch vooral gebouwd op starre patronen en hoge frequenties. Logisch omdat hoge tijdswinst hier in Nederland moeilijk te halen zijn.

In Noord Nederland streven ze al een tijd naar snellere reistijden richting Randstad. Zie deze PDF:

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwjnmOGk_OjhAhVDyKQKHb-zCzgQFjABegQIAxAC&url=https%3A%2F%2Fstateninformatie.flevoland.nl%2Fdocumenten%2Fingekomen-stukken%2FDOCUVITP-2368397-v4-Mededeling-PS-Versnelling-spoorverbinding-Noord-Nederland.PDF&usg=AOvVaw3bbHdgrUa6uIZ-wyVl6rbg

Ook wordt gedacht aan modernisering van het spoor tussen Herfte – Groningen/Leeuwarden. Maar dat is nog niet concreet. Ook wordt er gepleit voor aanleg van Lelylijn. Vooral door provincie Flevoland. Maar Lelylijn gaat waarschijnlijk ten koste van de rendabiliteit van de bestaande spoorlijn Groningen/Leeuwarden – Zwolle – Lelystad.

Het zal een win – win situatie zijn voor meer partijen als de reistijd tussen Randstad – Noord Nederland v.v. versneld wordt. Zien over hoeveel jaar het echt concreet is.

Bert sitters
5 jaren geleden

Ik zie “Eindhoven Airport” als nieuw station. Wat gaat dat inhouden?

Jan Hendrik de Groot
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bert sitters

Ik ga er vanuit dat hiermee station Eindhoven Acht bedoeld wordt. Op enkele websites wordt het plan van een nieuw station t.h.v. de Anthony Fokkerweg in de bestaande spoorlijn ‘s-Hertogenbosch – Eindhoven vermeld met het doel de luchthaven per spoor sneller te ontsluiten.

Evert
5 jaren geleden

In het bericht van De Telegraaf staat een overzichtsfoto van eventuele nieuwe treinstations in Nederland. Maar blijkbaar liggen ze bij de Telegraaf te slapen:

http://www.telegraaf.nl/nieuws/3486365/nederland-krijgt-30-nieuwe-stations-in-tien-jaar-tijd

Want de stations Maastricht Noord en Winschoten bestaan toch al, net als Zoeterwoude-Lansingerland? Alleen Zoeterwoude-Lansingerland heeft een nieuwe definitieve naam, Zoetermeer-Lansingerland.

Ariën
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Ik gok dat ze met Winschoten station Stadskanaal bedoelen. Ik kan me niet indenken dat Winschoten een extra station erbij zou krijgen, terwijl er voor Stadskanaal juist al tijden een flinke vraag is als nieuwe bestemming.

Evert
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Als het aan de Telegraaf / Prorail ligt, komt er tussen Lelystad en Heerenveen / Groningen een nieuwe spoorlijn, de Lelylijn / Noordlink er wel… Ik hoop dat deze “nieuwe lijn” binnen nu en 50 jaar word gerealiseerd.

Heel veel reizigers juigen dit van harte toe, omdat de flessenhals Meppel – Zwolle wekelijks voor wisselstoringen en ander gedoe zorgt.

Hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Flessenhals Meppel – Zwolle met 6 treinen p/u? Dit deel is bepaald niet overbelast. En dan voor vele miljoenen Lelylijn aanleggen? Enigszins overdreven.

Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Beste Hanzeboog. U bent de 1 voor de 6 vergeten. Plus u telt de langskomende goederentreinen in het geheel niet.
Ik ben ervaringsdeskundige van dit traject. Als er op dit traject iets gebeurt, dan zijn alle drie noordelijke provincies spoortechnisch afgesneden. Een flessenhals dus.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

@Willem: 6 treinen per uur toch? 2x p.u IC Groningen, 2.u IC Leeuwarden en 2x p/u Sprinter Groningen. Goederenpad wordt beperkt gebruikt, zeker niet ieder uur. 6 a 7 treinen per uur, zonder tussenstations is niet extreem. Neem Rijswijk – Rotterdam (10 a 11 treinen per uur). Het klopt dat als Zwolle – Meppel eruit ligt het Noorden een probleem heeft. Maar de focus zou dan moeten zijn om de betrouwbaarheid te vergroten. Desalniettemin zou ik de Lelylaan wel positief vinden. Niet omdat Zwolle – Meppel overbelast is en niet omdat de infra nu kennelijk onvoldoende betrouwbaar is, maar om de reistijd tussen het Noorden en de Randstad te verkorten.

Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Het gaat om de flessenhals. Treinen gaan heen. En ook weer terug. Dat maakt het aantal al dubbel. Bovendien worden in deze berekening de treinen naar en van Emmen/Coevorden vergeten. Voeg daarbij het gegeven dat het gehele baanvak slechts gelijkvloerse wissels en afslagen heeft. De filosofie van de dienstregeling van het station Zwolle is dat de gehele dag door twee keer per uur in een kort tijdsbestek alle treinen uit alle richtingen aankomen en weer vertrekken. Twee keer per uur een piek dus waarbij treinen elkaar in de weg zitten en op elkaar moeten wachten. Richting Meppel zijn tot nu toe alle wissels en kruisingen gelijkvloers. Zo vertrekt de intercity uit de randstad richting Leeuwarden niet eerder dan de treinen naar Emmen en naar (intercity)Groningen is vertrokken. Ook al is de intercity naar Groningen vertraagd. De intercity naar Leeuwarden stopt namelijk wel in Meppel en de intercity naar Groningen niet. Soms – als er ruimte is – wordt dat opgelost door de in Meppel stoppende intercity, via het linker spoor aan hetzelfde perron te laten passeren door de andere intercity die niet stopt. Kortom, het gaat er niet om, om zoveel mogelijk treinen goed verspreid over het uur achterelkaar te laten rijden. Het is passen en meten in de twee pieken van dit traject. Gelukkig is -na vele jaren en na vele politieke pressie- inmiddels begonnen met een dive-under in Herfte en het viersporig maken van het gedeelte Zwolle – Herfte. Daardoor kan de dienstregeling van de treinen van/naar Coevorden/Emmen ontvlochten worden van de dienstregeling van de treinen naar Groningen en Leeuwarden. Ook kan daarna de sprinter van Leeuwarden naar Meppel (zoals altijd al de bedoeling is geweest) gewoon doorrijden naar Zwolle. Tot nu toe was dat onmogelijk omdat (ook de officiële reden) de beschikbare capaciteit op het traject Meppel – Zwolle dat niet toelaat. Dan kan tevens de stop in Meppel van de intercity naar/van Leeuwarden weer vervallen. Die stop is nu nodig om aansluiting te bieden op de in Meppel eindigende/ beginnende sprinter naar/van Leeuwarden.

Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Wat betreft de Lelylijn: Nog maar zo’n twintig jaar geleden heette dat de Zuiderzeelijn. Daar was al een principebesluit over genomen en er waren fondsen beschikbaar gesteld. Maar vanwege de -vantevoren- angst dat de raming zou kunnen worden overschreden heeft de overheid dit toen afgekocht met het beschikbaarstellen aan de noordelijke provincies van een ruim bedrag voor andere infrastructurele projecten. (de “Langman-gelden”) Verkeerstechnisch is het niet erg logisch om van een groot deel van het noorden via Meppel – Zwolle naar de randstad te reizen. Dat is nogal om. De veel directere route (maar dan met de auto dus) kan zomaar drie kwartier sneller zijn. Het aanleggen van een spoorlijn Groningen – Heerenveen – Emmeloord – Lelystad zou van een zekere visie getuigen.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Kunnen we Lelylijn als lelijkste onzinwoord op een zwarte lijst zetten? Het is gewoon de Zuiderzeelijn. Spoorlijnen naar personen noemen is een nono. Die er niet zal komen tenzij er iets is waardoor er plots ontzettend veel mensen uit Amsterdam naar het Noorden willen. En dat is niet voor een tentoonstelling of dergelijk.

Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Vroeger had je de Zuiderzee en verliepen de reislijnen rond deze zee. En een treinreis vanuit de noordelijke provincies naar het westen werd gewoon volgens het spoorboekje onderbroken met een vaartocht van Staveren naar Enkhuizen. Later werd de afsluitdijk aangelegd en nog later werden flinke delen van de Zuiderzee drooggelegd. (Noordoostpolder en de Flevopolders). Daardoor kwamen voor het wegverkeer vanuit het noorden aanzienlijk kortere afstanden met het westen (dat is dus alles naar en achter Utrecht/ Rotterdam/ DenHaag/ Amsterdam) in gebruik. Doordat het nu niet meer nodig was om rond de Zuiderzee te rijden, kwamen de reislijnen via de weg totaal anders te liggen. Dat leverde ook een andere dynamiek op. Het is inmiddels geen zeldzaamheid meer dat mensen die in het westen werken, in het noorden wonen. Helaas is het sporenplan in ons land nog steeds gebaseerd op het bestaan van de Zuiderzee. De bootreis is dan wel afgeschaft, maar de treinen rijden in beginsel nog steeds een route rond het IJsselmeer, in ieder geval nog steeds langs een grote omweg via Zwolle. Tot de aanleg van de spoorverbinding tussen Zwolle en Lelystad is indertijd besloten om daarmee een goedkopere methode te vinden om de Zuiderzeelijn overbodig te maken. Dat was en is dus niet erg geloofwaardig. In de adherentie van de hanzelijn wordt in de noordelijke provincies slechts een klein deel van de bevolking bediend. Later is door de landelijke overheid alsnog een principebesluit genomen tot de aanleg van de echte Zuiderzeelijn, zelfs inclusief de reservering van de benodigde fondsen. Maar in een latere bezuinigingsronde is deze verplichting afgekocht door aan de noordelijke provincies veel geld toe te zeggen voor extra infrastructurele projecten. (de Langman-gelden). Of andersom: De betrokken provinciale en gemeentelijke overheden hebben zich met een heleboel geld laten afkopen. De gemeente Groningen is nu nog bezig met de aanleg van de nieuwe ringweg om de stad die voor een belangrijk deel betaald wordt uit deze Langmangelden. De roep om een Zuiderzeelijn is ook weer terug. Natuurlijk, want wel een afsluitdijk, en wel een snelle A6 langs Heerenveen en Emmeloord met daarnaast nog steeds een sporenplan dat gebaseerd is op het bestaan van de Zuiderzee is niet erg logisch. Die druk zal blijven. Op enig moment zal de Zuiderzeelijn daarom vast en zeker aangelegd worden. Is het nu niet, dan later wel.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Zoals in het artikel staat, is de lijst opgesteld in 2014. Een aantal zijn inmiddels gerealiseerd.

Eduard de Jong
5 jaren geleden

Fantast Eringa, tevens beter bekend als ongefundeerde schreeuwer, presenteert alweer oude wijn uit 2014 in nieuwe zakken. Niet serieus te nemen en geen aandacht aan besteden. Hoe staat het met het nieuwe station Zwolle Stadshagen? Deze wanprestatie ie Eringa zeker vergeten.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

Daar is hij weer. Alsof Eringa de stations of het spoor zelf ontwerpt. Probeer eens een ingenieursbureau. Of wellicht is het gewoon pech. Wie gaat het talud en cuvette van een 140 jaar oude bestaande spoorlijn onderzoeken.

Eduard de Jong
5 jaren geleden

Ook geen nieuwe stations langs de spoorlijn Nijmegen-Roermond.

Eduard de Jong
5 jaren geleden

Tevens ontbreken stations langs te reactiveren trajecten, zoals o.a. Groesbeek, Budel, Schijndel, Veghel, Lanaken. Succesvolle initiatieven als tramtrein schitteren eveneens door afwezigheid. Aankondigingen zijn als opgewarmde koffie, die enkele dagen geleden gezet is. Visieloos en smakeloos.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Op dat kaartje staat geen station Zoeterwoude-Lansingerland, maar een station Zoeterwoude (tussen Leiden en Alphen a/d Rijn) en een station Lansingerland.

Het kaartje lijkt me alsnog niet helemaal te kloppen. Waddinxveen als nieuw station? – Station Waddinxveen bestaat al, nota bene als een van de drie stations in het gelijknamige dorp.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Evert

Zoeterwoude ligt ook helemaal niet tegen Lansingerland (ter plekke Bleiswijk) aan dus die naam kan ook helemaal niet.

Hans
5 jaren geleden

Wel nieuwe stationnetjes, geen nieuwe spoorlijnen. Breda – Gorinchem – Utrecht komt er bijvoorbeeld niet. Heel Oost-Nederland krijgt geen nieuwe stations, geen enkele. Geen station Eefde, geen station Bathmen. Jammer. Iedere plaats en ieder dorp van enige omvang dat direct aan het al bestaande spoor ligt, zou een halte moeten hebben voor een regiotrein….

Ruben
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Met elk station extra vertraag je wel weer alle voorgaande reizigers. Daar moet dus een afweging in worden gemaakt.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ruben

Inderdaad, en die afweging valt al steeds de verkeerde kant op, omdat elk nieuw station op zichzelf maar een of twee minuten scheelt voor de doorgaande reiziger, maar als je jaar in jaar uit nieuwe stations bijbouwt moeten de “intercity’s” steeds een beetje langzamer gaan rijden (en/of langer stilstaan op stations). Onder meer door dat achteruitboeren zijn de rijtijden van de “intercity’s” in Nederland heden ten dage nog altijd niet korter dan die van de stoomtreinen een halve eeuw geleden.

Henk de Klerk
5 jaren geleden

Het oosten van Nederland komt er weer slecht van af. Daar wonen ook mensen. Niet alleen de randstad en omgeving.

Jules Vismale
5 jaren geleden

Helaas zijn de meeste kleinere stations hier in Nederland niet eens meer uitgerust met een stationsgebouw, is het interieur van monumentale stations helemaal veranderd in dat van saaie decorgebouwen, zijn moderne stations haast gewoon prutsgebouwen zonder ziel die kapitalen aan onderhoudt kosten, verpauperen stations enorm snel, worden veel enkelsporige lijnen niet of nauwelijks verdubbelt of geëlektrificeerd en jammer genoeg worden hier zelfs gevaarlijke spoorwegovergangen bijna niet meer ondertunneld of overbrugt!
Ik vrees dat de kosten voor de “stations van de toekomst” niet meer afwegen tegenover de resultaten en alles bij de NS, Prorail enz. alleen maar erger gaan worden!

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jules Vismale

Een vreemd kletsverhaal. Overwegen worden massaal aangepakt en opgeheven waar dat maar even kan. Spoor wordt verbeterd waar nodig. Moderne gebouwen zijn veel efficiënter en goedkoper om bij te houden. Oude gebouwen verpauperen, nieuwe voorlopig niet.
Komisch dat u “verdubbelt of geëlektrificeerd” na elkaar schrijft.

Jules Vismale
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

@Dries Molenaar, over kletsverhalen gesproken: ik heb de moderne stations van ‘s-Hertogenbosch, Breda, Arnhem. Leiden etc. al jaren bezocht en als ik zie en lees hoeveel die tegenwoordig al kosten aan renovaties dan vraag ik me af of niet toevallig aan kletsverhalen doet! Ik reis al bijna 30 jaar met de trein en vindt talloze moderne stations gewoon prutszooi, veel monumentale stations van binnen op lege decorgebouwen lijken en kleinere stations hebben inderdaad geen stationsgebouw meer.
Ze lijken gewoon op verhoogde bushaltes met een kleine overkapping, een enkele keer een lift, trappen waar vaak fietsgleuven ontbreken en alleen maar kaartjesautomaten dei ook lang niet altijd naar behoren werken!

Johan
5 jaren geleden

Ik lees dat de stations nog meer camera’s krijgen. Waar dan? – Onder de bankjes soms? Veel andere plekken die nog niet in het zicht van minstens één camera zijn, zijn er niet meer over. Tegenwoordig vind je op stations meer camera’s dan wissels. Dan heb je als spoorbeheerder duidelijk niet begrepen waar je prioriteit zou moeten liggen.

Jan Hendrik de Groot
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

“Tegenwoordig vind je op stations meer camera’s dan wissels. Dan heb je als spoorbeheerder duidelijk niet begrepen waar je prioriteit zou moeten liggen.”

Dat er meer camera’s dan wissels zijn betekent niet dat de spoorbeheerder niet weet waar de prioriteit ligt. Het veilig vervoeren van de reiziger, zowel in de trein als op het station, is een van de doelen van de vervoerders / spoorbeheerders. Met meer camera’s kan er ook alerter gereageerd worden op spoedgevallen etc.
Wissels zijn storingsgevoelig en kunnen de dienstregeling onbetrouwbaar maken. Dat is ook de reden dat er meer wissels gesaneerd worden waardoor treinen elkaar minder hoeven te kruisen, minder lang hoeven te wachten en sneller kunnen door rijden waardoor de reiziger sneller op de bestemming geraakt.
Dus om per direct te zeggen dat op stations meer wissels dan camera’s moeten zijn en daardoor de prioriteiten bij de spoorbeheerder niet op orde zijn is naar mijn mening te kort door de bocht.

lezer
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Hendrik de Groot

Het is wel van belang om (eerlijk) de extra uitval van treinen te meten vanwege de kleinere bijsturingscapaciteit.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Hendrik de Groot

U lepelt perfect de kletspraat van de persvoorlichting van Prorail op.

Als je een wissel weghaalt die voor de onverstoorde dienstregeling kennelijk toch al niet nodig was, gaan treinen elkaar niet minder kruisen. Treinen gaan elkaar minder kruisen als je bijvoorbeeld een fly-over aanlegt.

Wissels zijn nodig om bij verstoringen treinen naar een ander spoor te leiden dan gebruikelijk of om ze te kunnen laten keren. Als de wissels weg zijn, kan dat niet meer. Als er dan bijvoorbeeld een trein stuk gaat, komen er andere treinen achter vast te staan die er niet meer via het linker spoor voorbij kunnen. Vervolgens worden er tegenwoordig hele treinseries soms tot aan de andere kant van het land opgeheven omdat alle keermogelijkheden onderweg zijn wegbezuinigd. Kortom: hoe meer wissels er worden weggehaald, hoe meer last reizigers hebben van verstoringen. Er moeten juist veel méér wissels worden aangelegd, zodat bij een stremming de sprinters gewoon kunnen keren op het dichtstbijzijnde sprinterstation ervoor en de intercity’s op het eerstvolgende intercitystation ervoor, zodat de treindienst alleen verstoord raakt op de plaats waar de stremming daadwerkelijk is.

En wat die camera’s betreft: Daar wordt pas achteraf naar gekeken als het kwaad al is geschied. Of dat dan op 5 of op 7 camera’s te zien is maakt dan ook geen donder uit. Zie bijvoorbeeld https://www.treinreiziger.nl/commotie-op-station-leiden-veroorzaakt-door-reclamebureau/ : Je kunt blijkbaar probleemloos onder het oog van bosjes camera’s een verdacht pakketje aan een paal hangen zonder dat je op heterdaad in de kraag word gevat. Bovendien is de kans dat je een ongeluk krijgt in het wegverkeer onderweg van of naar het station vele malen groter dan dat iemand je neersteekt of iets dergelijks op het station, met of zonder camera’s. Men wakkert echter een vals gevoel van onveiligheid aan op de stations met al die camera’s en toegangspoortjes.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Alsof ze met elkaar te maken hebben. Wat doet het er toe.

bert sitters
5 jaren geleden

Aantrekkelijke horeca, zoals de stations Dalfsen, Ommen en Overveen!

jan-jaap
5 jaren geleden

De lijn nijmegen-roermond zou eens elektrisch moeten worden. De dieseltjes zitten veel te vol, en met dit enkelspoor is het geen volwaardig alternatief voor de route via den bosch. Ik heb eens gelezen dat dit 175mln zou kosten.
En dan kun je ook aan meer stations denken.

bert sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  jan-jaap

Wat kost een snelweg voor automobielen?

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Euro 100.000 per meter.

Dhr. F. Eekhout
5 jaren geleden

Mooie plannen, nu de uitvoering nog. T.a.v. Maastricht-Noord betreft het hier een perron voor de stoptreinen van Maastricht Randwyck naar Sittard waar deze nog niet stoppen, wel de Arriva stoptreinen naar Heerlen.
Het valt mij op dat niet tegenstaande alle voor- en tegen men in Nederland tenminste nog “iets” doet om het gebruik van de trein c.q. OV te optimaliseren en wij het verhoudingsgewijs nog zo slecht niet doen al zijn verbeteringen altijd wenselijk en welkom ! Maar soms vraag ik mij af hoe het zit met onze buurlanden zoals Duitsland en met name België. Hebben zij daar ook uitgebreide plannen zoals Nederland om stations en spoorlijnen te moderniseren en het gebruik van de trein te stimuleren of loopt men daar mede door de Taalstrijd achter of heeft men een ander perceptie t.a.v. de trein enerzijds en OV anderzijds, om over de gebrekkige verbindingen met o.a. Nederland nog maar te zwijgen…

jan-jaap
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dhr. F. Eekhout

In Vlaanderen is een zeer voordelige regeling waardoot heel mensen een auto van de zaak rijden. Daardoor wordt er weinig in het OV geinvesteerd

jan-jaap
5 jaren geleden
Antwoord aan  jan-jaap

Sorry voor de typo’s

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  jan-jaap

Dat heb je in Nederland ook. Het zijn echter geen OV klanten die in die auto’s zitten. Of krijgt in Vlaanderen iedereen potentieel een autootje?

jan-jaap
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

De regeling in vlaanderen is veel gunstiger dan de leaseregelingen in NL. Werkgevers bieden daarmee op grote schaal een belastingvoordeel. Vlaanderen heeft om die reden veel minder bussen dan de Walen hebben. Politici zijn niet in staat om dit voordeel te doen veverdwijnen. Dit is een erkend probleem.

De Leeuw
5 jaren geleden

Ga eerst maar eens het in 2016 tot “ongezelligste Station van Nederland” verkozen station Rijswijk maar eens aanpakken om te zorgen dat dit station lichter en aantrekkelijker wordt.

jan-jaap
5 jaren geleden

Het zou fijn zijn als het aankoppelen van flirttreinstellen wat minder problemen gaf met de deuren. Getuige problemen vanmorgen in den bosch is dit nog steeds niet helemaal verholpen.

Het koppelen is bij de oudere sprinters ook nog een probleem in geval van vorst.

Als dit vaker in de dienstregeling wordt opgenomen, betekent dit een extra storingsgevoeligheid

Arjan Krabbbenbos
5 jaren geleden

Stations die volgens mij gesloten kunnen worden zijn: Dordrecht Zuid dat vervangen kan worden door station Amstelpark en Zoetermeer Oost.

Stations die nog ontbreken aan de nog niet bestaande spooruitbreidingen zijn: Emmen Noord, Ter Apel, Stadskanaal, Groningen Hoogkerk, Beetserzwaag, Leek, Drachten, Emmeloord, Urk, Swifterbant en Budel.

Stations die ook gebouwd moeten worden buiten de Randstad zijn: Deventer Platvoet, Zwolle Zuid, Bathmen,Apeldoorn West, Glimmen, Nieuwleusen, .
ook een heropende lijn Amersfoort-Leusden-Veenendaal-Rhenen zal een aanwinst zijn!

Station Schiedam Kethel gaat er eindelijk komen, waar straks kan worden overgestapt op de verlengde tramlijn 21. Wordt het thans tweesporige spoortraject nu wel spoedig verdubbeld? dan zijn we eindelijk verlost van dit knelpunt aan de oudste spoorlijn van ons land!.
De stations Lansingerland-Zoetermeer en Winschoten zijn beiden al in dienst.

Ook een halteplaats bij Zoeterwoude wordt gewenst ,alsmede de verdubbeling van het spoor Utrecht-Leiden Centraal wat nu al een flessenhals is. Laten we meer voor spoor kiezen dan alleen voor meer asfalt. Dat stimuleert het milieu en openbaarvervoer ook meer!
Godzijdank komen er wel liften en/of hellingbanen, wat de toegankelijkheid voor iedere reiziger verbetert. Goede zaak!

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbbenbos

Amstelpark en Zoetermeer Oost liggen toch niet in Dordrecht. Hoezo zijn ze een vervanging? En hoe kin je één vervangen door twee?

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbbenbos

Dordrecht Zuid sluiten? Kijk even op de kaart van Dordrecht naar de verdeling en bereikbaarheid van de drie stations die de stad heeft.
Vraag je daarna af waarom dat slim zou zijn!

Jan Hendrik de Groot
5 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Er waren plannen om het station Dordrecht Zuid te vervangen door station Dordrecht Copernicusweg (Amstelwijck). Zoals op internet te vinden is hebben ze besloten om station Dordrecht Zuid verder op te knappen. Wat betreft de locatie van het station ben ik het zeker eens. De ligging aan de Galileilaan biedt directe verbindingen aan beide zijden van het spoor en een snelle verbinding tot de winkelcentra van de wijken Crabbehof en Sterrenburg. De Copernicusweg ligt daarentegen ongunstiger.

Arjan Krabbenbos
5 jaren geleden

Station Lelystad Airport komt op de plek te liggen van het nog niet bestaande station Lelystad Zuid?
Eindhoven Airport krijgt ook een luchthavenstation, wordt dit een IC-stop of enkel voor Sprinters. Het nabijgelegen dorp Best had ooit ook tijdelijk een IC functie, vanwege werk aan de autosnelweg daar. Dat vonden ze Best daar in Best, maar het was beter om dit te handhaven, vooral tijdens de spitsuren. Gaat dat daar het daar weer terugkeren, of wordt dat straks overgenomen bij het Airport-station van onze Hollandse Lichtstad?

Nu nog Rotterdam Rhe Hague Airport met metro lijn E of verlengde tramlijn 4 (HTM( van Zoetermeer naar deze Rotterdamse luchthaven doortrekken. Dan hebben de meeste vliegvelden een snelle en makkelijke railverbinding met de regio.

Maastricht Aachen Airport met de sneltram naar Hasselt als deze van Belgie naar Maastricht NS station via het oude goederentraject wordt aangelegd.
Groningen Eelde met een sneltram aanleggen van Groningen Zernike via Hoofdstation naar Assen NS station. dan is er op ieder vliegveld een snelle spoorverbinding in tram, metro of trein vorm. Doe nu echt duurzaam en milieubewust en kies voor meer spoor dan extra asfalt, terwijl de files maar blijven toenemen. En de parkeerdruk ook, met steeds oplopende parkeertarieven elders en meer blik in de vaak smalle centra van vaak oude binnensteden.
Trek de spoorlijn Moenchengladbach via de ijzeren Rijn dooor naar Roermond. Met accutreinen of biobrandstof, zodat je milieubewust het recreatiegebied Meinweg bereiken kan. Goederentreinen gaan via maaslijn en Venlo deze zijn voor dit traject in een natuurgebied niet geschikt. Voor passagiers is dit een snelle verbinding met de Oosterbuur en je bent duurzaam aan het waandelen in een fraai natuurpark. Een win-win situatie in de steeds meer milieu bewust wordende maatschappij! Doe er wat mee!

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Meinweg is geen recreatiegebied maar een natuurgebied. Wat vreemd genoeg direct bij de Duitse grens stopt.
De IJzeren Rijn kan inderdaad beter maar snel in gebruik genomen worden. De Duitsers zullen er ook wel wat aan moeten en in Nederland moet het stuk opnieuw aangelegd worden. De bielzen zijn kuis verrot. Die paar kilometer is een peulenschilletje. Het ligt op zandgrond en het is 130 jaar oud of meer.

Arjan Krabbenbos
5 jaren geleden

Er zijn geen extra stations nodig tussen Delft en Den haag Centraal. station Rijswijk moet wel een stuk lichter worden en minder onguur, zo als het nu is. In Delft, Schiphol Airport, Best en Rotterdam Blaak liggen ook ondergronds en zijn minder eng in de stille uren dan dat laatstgenoemde station tussen Delft en Den Haag Moerwijk.

Het treinstation Zoetermeer laten omdopen in Zoetermeer-Driemanspolder, naar de gelijknamige tramhalte van lijn 3 aan de voormalige Sprinter- Zoetermeerlijn. Aan de overzijde van de drukke snelweg!

Station Zwolle Stadshagen gaat per december 2019 na twee jaar werkloos te zijn geweest eindelijk in bedrijf.

De nieuwe Hoekse Lijn-metroverbinding gaat na maanden van vertraging dan eindelijk van start per juli 2019. Dan kan er op de trein en metro worden overgestapt op de stations Schiedam Centrum, Rotterdam Blaak en Rotterdam Alexander. In eerste instanie zal het een aangepaste dienstregeling zijn 9ik denk eens per 20 minuten) op het hele B-traject van Nesselande tot Hoek van Holland Haven. In de spits elke 10 minuten en verlengde A-lijn van Binnenhof naar Vlaardingen West.

Het traject gedeelte Hoek van Holland Haven- Hoek van Holland Strand zal nog twee jaar met pendelbussen overbrugt moeten worden. De metro gaat tot het nieuwe station Strand rijden per voorjaar 2021 als het laatste stukje verlengde Hoekse lijn in dienst komt.

Als alle software problematiek over de Hoekse Lijn achter de rug zijn worden de frequenties binnen en buiten de spitsuren verdubbeld! Maar het lange wachten op ingebruikname van deze geplaagde nieuwe spoorverbinding nadert zijn einde, even nog een paar maandjes op je tanden bijten. En nog even doorbijten in soms volle en kleinere vervangbussen. We kunnen nu eindelijk aftellen voor de lang verwachte start van de metro over de Hoekse Lijn!

Frans Eekhout
5 jaren geleden

Lessen…
Laten we hopen dat men lering trekt uit de Hoekse lijn en bij eventueel volgende metro en tram- c.q. trein=net uitbreidingen in Rotterdam en daarbuiten, men nog beter kijkt hoe hard- en software problemen worden voorkomen of adequaat snel worden opgelost. Rotterdam heeft het plan om mogelijk nog een derde metro noord -zuid lijn aan te leggen als aftakking van de sneltram verbinding. Moge de lessen van de Hoekse lijn hierin verwerkt worden en de OV gebruiker daar profijt van trekken.

Jur
4 jaren geleden

Naast het invoegen van nieuwe stations mag er ook wel eens kritisch worden gekeken naar de invulling van huidige kleine stations. Waarom stoppen er standaard nog treinen in Soest (naast soest noord en zuid). Waarom stopt de sprinter nog standaard in bovenkarspel flora (slechts 1 km van bovenkarspel). En zo kan ik er nog wel een paar noemen.
Lokaal vervoer per stoptrein is gunstig, maar niet als hij om de km stilstaat.

Murk
4 jaren geleden

Ondanks dat iedereen een smartphone heeft om de tijd te checken zou het heel handig en prettig zijn als er op de buitenkant en in de stationshallen etc weer analoge klokken komen. Met een snelle blik kun je dan zien hoeveel tijd je nog hebt.

Jules Vismale
4 jaren geleden

Het verfoeide station van ‘s-Hertogenbosch komt niettemin, gelijk aan talloze winkels in Nederland, steeds leger te staan en de leegstaande winkels en kantoren aldaar worden al jaren niet meer in dit “station van de toekomst” verhuurd!