Problemen winterweer spoor voorlopig niet opgelost

De problemen op het spoor als gevolg van sneeuw en winterweer zijn maandag niet verholpen. Het is NS en ProRail niet gelukt om te komen tot een betrouwbare dienstregeling. Dinsdag worden er opnieuw problemen verwacht.

Alleen sprinters

Dinsdag zullen er daarom opnieuw alleen sprinters rijden. ProRail verwacht in de tweede helft van deze week weer de normale dienstregeling te kunnen hervatten. Dat zei ProRail directeur John Voppen maandagmorgen in het radioprogramma 1op1. Al maakt hij ook een voorbehoud: “alles is afhankelijk van het weer.”

Met man en macht hebben ook maandag opnieuw enkele honderden spoormedewerkers getracht alle wisselstoringen op te lossen. Maar alle inzet ten spijt zijn er heel de dag grote problemen gebleven. In vergelijking met zondag zijn er veel storingen opgelost, maar er zijn ook weer nieuwe storingen ontstaan.

Zondagavond had de topman nog de hoop dat dinsdag weer alle treinen konden gaan rijden. Maar dat blijkt dus niet te lukken. Ook maandagochtend was de ProRail-directeur nog te optimistisch. “Ik denk dat we morgen een grote stap kunnen maken en weer intercity’s kunnen gaan rijden” vertelde de topman in de radio-uitzending. Ook dat lukt dus niet.

Geen betrouwbare dienstregeling

Maandag is het NS niet gelukt om een betrouwbare dienstregeling op te bouwen. Met name rond Amsterdam bleef de hinder de hele dag aanzienlijk. Tussen 16.00 en 17.00 uur vertrokken volgens de actuele reisinformatie slechts vier treinen, waar dat er normaal meer dan dertig zijn. Rond andere grote steden, zoals Utrecht, reden er iets meer treinen. Zo vertrokken er vanuit Utrecht ongeveer vijftien treinen tussen 16 en 17 uur. Door de problemen op het spoor raakten sommige treinen ook overvol.

In de ochtend had Voppen de hoop uitgesproken dat er dinsdag weer intercity’s zouden kunnen gaan rijden. “Ik denk dat we morgen een grote stap kunnen maken en weer intercity’s kunnen gaan rijden” vertelde de topman maandagmorgen in de radio-uitzending. Later op de dag is ervoor gekozen om die stap toch nog niet te zetten.

Bron: Twitter / Sam

Geen storingsinformatie

Tijdens eerdere winters lukte het NS en ProRail om in elk geval aan te geven op welke trajecten er geen treinen rijden. Dat is maandag niet gelukt. “We kunnen reizigers helaas geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie” stelde NS maandagmorgen. En die situatie is in de loop van de dag niet veranderd.

Opvallend is ook dat NS alleen informatie geeft over haar eigen netwerk en verder doorverwijst naar de websites van de overige vervoerders. In het verleden was ProRail verantwoordelijk voor de reisinformatie, maar op verzoek van de spoorvervoerder is dat in 2012 veranderd. Dat gebeurde nadat tijdens de winter van 2010/2011 de reisinformatie tekortschoot. 250 medewerkers van ProRail zijn per 2012 overgegaan naar NS. Sindsdien is NS verantwoordelijk voor de reisinformatie van alle vervoerders.

Foto: Stefan Verkerk

Uitzonderlijk

Voppen benadrukt dat de huidige situatie echt uitzonderlijk is. “Ik werk nu vijftien jaar bij ProRail, en ik heb dit nog niet eerder meegemaakt.” De topman van de spoorbeheerder denkt dat als de wind gaat liggen en het stopt met sneeuwen het treinverkeer weer ‘in control’ gebracht kan worden. Al kunnen de lage temperaturen weer voor nieuwe problemen zorgen. “Als het bij -15 blijft en het gaat niet sneeuwen, dan kunnen we het in het algemeen vrij goed aan” aldus Voppen bij 1op1.

Buitenland

De spoorbeheerder wijst erop dat sneeuwstormen ook in het buitenland voor problemen zorgen. En dat is correct. “Alleen bij sneeuwjacht of sneeuwstorm ontstaat er vertraging. (..) Zo’n situatie doet zich een à twee keer per jaar voor. Er kunnen dan vertragingen ontstaan tussen de twee en vier uur” vertelde een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegen in 2009 aan Treinreiziger.nl.

Dat het Nederlandse spoor minder goed is opgewassen tegen sneeuw als dat in Zwitserland en Oostenrijk is volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren niet gek. “Sneeuw komt daar natuurlijk veel vaker voor, en dus is het logisch dat er meer geïnvesteerd wordt om dergelijke problemen te voorkomen. Het zou gek zijn als wij beter zouden zijn voorbereid op winterweer dan Zwitserland.” Wel is het opvallend dat het de Nederlandse spoorsector niet is gelukt om binnen de huidige kaders de dienstregeling enigszins in stand te houden.

De Rhätische Bahn in Zwitserland

Sneeuw & Trein

This post was last modified on 9 februari 2021 12:07

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

13 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug