fbpx

Overijssel wil spoorverdubbeling voor betere treinverbinding met Duitsland

De treinreis tussen de Randstad, Zwolle en Twente kan met zeker een half uur worden bekort als er aanpassingen aan het spoor in Overijssel worden gedaan. De aanpassingen verbeteren ook de grensoverschrijdende treinverbinding naar Münster in Duitsland en op termijn zelfs naar Berlijn. Dat pleidooi hielden Nederlandse en Duitse bestuurders donderdag tijdens een bijeenkomst met Kamerleden in Den Haag.

3,5 miljard euro

De provincie Overijssel pleit al lang voor verbeteringen aan het spoor in de provincie. Recent is door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat het 3,5 miljard euro gaat kosten om de spoorverbinding in Overijssel te verdubbelen, het spoorknelpunt bij Wierden aan te pakken en stations aan te passen. De bestuurders vinden dat “een redelijke investering”.

Door de spoorverdubbeling zou de trein naar Berlijn voortaan via Zwolle kunnen rijden, in plaats van via Amersfoort en Deventer. Een dergelijke aanpassing pakt niet per definitie positief uit voor alle reizigers. Voor reizigers uit bijvoorbeeld Rotterdam, Gouda en Utrecht zal het de reistijd niet korter maken, zo niet langer. Voor de provincie is de nieuwe route echter wel positief want dan krijgt Zwolle een directe snelle trein met Duitsland. Vanuit Leeuwarden en Groningen wordt Berlijn eveneens beter bereikbaar.

Regionale trein Zwolle – Münster ?

Voor nog eens 100 miljoen euro kunnen de regionale treinen naar Münster en Dortmund worden verduurzaamd. Als dat gebeurt, is een overstap in Enschede niet meer nodig, Nu moet twee derde van de dagelijkse reizigers vanuit Duitsland in Enschede wel een andere trein pakken.

De Duitse en Nederlandse bestuurders vinden verbetering van het spoor in Overijssel “een zaak van nationaal belang”. Ze noemen het onbegrijpelijk dat er nog geen beter spoorverbinding is tussen “twee economische topregio’s, de Randstad en Twente”.

Gerelateerde berichten

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
138 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
2 jaren geleden

Dat is hier al eens betoogd. Alleen de bedragen zijn wat monstrueuzer. Beter zou Utrecht het centrum van de internationale treinen worden. In de goede richting voor Oost en Zuid waardoor de geadverteerde reistijd voor beide korter is.

Heeft het rapport gelezen
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ding is alleen dat de meeste reizigers uit de Intercity Berlijn niet Utrecht maar Amsterdam als eindbestemming hebben. Hierdoor is voor deze trein een begin of eindpunt via Utrecht zeer onlogisch. Daarnaast wordt er nu al in Amersfoort een goede overstap geboden en met deze plannen is die mogelijkheid er straks in Hengelo of Zwolle met praktisch dezelfde reistijd.

dries molenaar
2 jaren geleden

Het eindpunt hoeft niet voor de meeste reizigers gemakkelijk zijn. Het gaat er omdat de trein in zo’n groot mogelijk behoefte voorziet. Utrecht is een mooi vertrekpunt voor de hele Randstad.
Strikt genomen zou Den Haag of Amsterdam Zuid ook goed kunnen omdat men vandaar zo in Utrecht is en daar de rest van de reizigers kan opstappen (of aankomen). Dat zou dan niet het officiële eindpunt moeten zijn maar eerder een remise-rit.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Wil je bezoekers uit het buitenland een aantrekkelijke treinverbinding bieden die op kan tegen de auto of het vliegtuig, dan moet deze trein simpelweg naar Amsterdam. Moet ook zo duidelijk worden aangeboden.

hanzeboog2012
2 jaren geleden

Quote:

Daarnaast wordt er nu al in Amersfoort een goede overstap geboden en met deze plannen is die mogelijkheid er straks in Hengelo of Zwolle met praktisch dezelfde reistijd.

Amersfoort bedient een grotere gebied. Vooral vanaf Randstad richting Berlijn zullen velen via Amersfoort gaan.

De reistijd is tussen Almelo – Wierden – Zwolle korter. Een omgeleide Berlijn trein is al even snel als de IC Berlijn via Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Hilversum. Wel rijdt een omgeleide Berlijn trein non stop van Deventer naar Amsterdam Centraal via Zwolle, Lelystad en Weesp.

Dan is duidelijk dat via een rechtstreekse route Wierden – Zwolle aanzienlijke tijdswinst geboekt wordt. Berlijn trein via Hengelo – Deventer – Zwolle is geen optie.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Moet Wdn-Zl dan weer onder het HRN gaan vallen?

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

@Anoniem:

Tja, als alle mooie plannetjes doorgaan, valt alles straks weer onder
het HRN.

Misschien is dit zelfs deels een poging om die rotte aanbestedingen niet
meer te hoeven doen (vooral gezien het bus-debacle, waarbij het ook al
om Keolis ging).

Lucas
2 jaren geleden

In het artikel wordt vermeld dat er vanuit Rotterdam, Gouda en Utrecht een langere reistijd is, maar dan laat men toch gewoon een Intercity van Rotterdam/Den Haag naar Enschede rijden, die in Almelo of Hengelo aansluit op de trein naar Berlijn. Kortom: de overstap vanuit de randstad vindt in Twente plaats, i.p.v. in Amersfoort.

Ook ben ik wel benieuwd wat het qua reistijd zal opleveren om via Zwolle te reizen. Dit staat namelijk niet in het artikel vermeld.

Bram
2 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

Zeker een half uur volgens Spoorpro.nl

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bram

Hoe men aan dat half uur komt is me een raadsel.

Heeft het rapport gelezen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Valt gewoon te lezen in het rapport. Met deze maatregelen kan men in ongeveer 30 minuten van Enschede naar Zwolle en in 50 minuten vanuit Zwolle naar Amsterdam. Totaal 80 tot 90 minuten reistijd. Nu doe je over Enschede – Amsterdam via Deventer er nog minstens 120 minuten over.

Volgens de plannen zou de reistijd Amsterdam – Berlijn door deze maatregelen straks nog maar 5 uur zijn.

mars
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Waar kan ik dat rapport vinden?

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Het was even zoeken, maar ik heb het nu gevonden.

https://www.overijssel.nl/publish/pages/181706/quickscan.pdf

Op zich een goed uitgewerkt rapport. Het gaat om een vrij forse investering tussen Enschede en Zwolle om 200 kilometer per uur te kunnen rijden. En dan nog denk ik dat er vrij optimistisch gedacht wordt over de reistijd tussen Enschede en Zwolle. Dat zou volgens het rapport in exact een half uur moeten kunnen, terwijl het traject 67,5 kilometer is. Dat impliceert dus een gemiddelde snelheid van 135 kilometer per uur, terwijl er ook nog eens gestopt moet worden in Hengelo en Almelo. Ter referentie: de ICNG haalt straks op de HSL tussen Schiphol en Rotterdam een gemiddelde snelheid van 138 kilometer per uur.

Verder is ook een uitgangspunt dat de trein gaat stoppen in Enschede, Hengelo, Almelo, Zwolle, Almere en Amsterdam. Lelystad wordt overgeslagen, dat zullen ze leuk vinden daar.

Ik vind dit plan op zich wel iets om in overweging te nemen, maar gevoelsmatig heeft de Lelylijn toch wat meer prioriteit. Uiteindelijk moet de politiek toch keuzes maken.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

De winst zit er in dat er goed gebruik gemaakt kan gaan worden van de Flevolijn (160 km/h) en de Hanzelijn (200 km/h). Investeringen kunnen beperkt blijven tot Zwolle-Wierden waarbij bij Nijverdal het spoor al dubbelsporig is gemaakt. Als de NS en Prorail een bijdrage willen leveren om dat IC Berlijn te versnellen (en het niet alleen aan de Duitsers over te laten) dan kan het zo. Een Lelylijn zorgt voor een verdunning van de huidige corridor Hengelo-Osnabruck (Hamburg/Berlijn) en ondermijnt het economisch draagvlak voor de al lang gewenste verbeteringen van de verbinding Amsterdam-Berlijn.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Zie dat Sallandlijn dan voorzien wordt van ERTMS + Bovenleidingsysteem B4. Kortom hetzelfde concept als de Hanzelijn.

Daar staat ook bij dat de maximumsnelheid dan 180 km p/u i.p.v. 200 km p/u vanwege bovenleiding met 1500 volt. Aanschaf van extra onderstations is dan nodig vanwege de extra energievoorziening.

180 km p/u of 200 km p/u tussen Zwolle – Wierden maakt weinig uit. De afstand is zodanig dat de tijdswinst bijna nihil is als je 20 km p/u harder rijdt.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

@lezer
Het argument dat op de Hanzelijn 200 kilometer per uur kan worden gereden wordt vaker gebruikt. Maar op de route van Amsterdam naar Hengelo is het wel een omweg ten opzichte van de route via Apeldoorn die de hogere snelheid op de Hanzelijn volledig teniet doet.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

@Joost2, hier direct boven:

Ik vrees inderdaad dat de 200km/u op de Hanzelijn in feite alleen nuttig
zal worden vermits en tenzij de Zuiderzeelijn — of ten minste het deel
tot Heerenveen — wordt aangelegd.

200 wordt vaak beschouwd als de maximumsnelheid met conventioneel
materieel op conventioneel spoor. Het terrein was geschikt dus ik
begrijp de keuze prima. Maar vooralsnog is het in de praktijk redelijk
nutteloos.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

@Joost2: plus dat deze route minder stops heeft waarbij Lelystad op snelheid gepasseerd kan worden, mijn inschatting is 100 km/h of meer. Ik rij ook graag om over de snelweg. Ik woon trouwens zelf niet in regio Zwolle en een verlegging via Zwolle werkt lichtjes in mijn nadeel.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Minder vaak stoppen kan op de huidige route ook. Qua beschikbare infrastructuur op dit moment zijn beide routes ongeveer even snel.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

@Joost2: dan zou ik een keer tijdens werkzaamheden met een omgeleide Berlijn Intercity reizen. Toen ik dat deed was ik ook ‘om’. Ik gaf al aan dat Lelystad met 100 a 120 km/h gepasseerd kon worden (als het niet gewoon 140 km/h is). Dat gaat zeker niet op voor Apeldoorn of Hilversum.
En dat route via Lelystad is nu nog allemaal met 140 km/h. Maar de Flevolijn en Hanzelijn zijn ontworpen voor hogere snelheden en het is gewoon een kwestie van ERMTS om dat alsnog in te voeren. Een snelheidsverhoging via de bestaande routes wordt een veel kostbaarder verhaal. Het is voor Nederland de goedkoopste en meest effectieve manier om haar bijdrage te leveren aan de versnelling van de dienst Amsterdam-Berlijn (. Een bekende ambitie en politieke wens in het licht van het klimaatbeleid.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Een discussie die er natuurlijk ook mee te maken heeft, is wat voor functie die internationale trein heeft. Primair regionaal verbindend of primair tussen Amsterdam en Berlijn. Deutschlandtakt lijkt in te zetten op een mix. Eén keer per twee uur een trein die vaak stopt en één keer per twee uur een trein die weinig stops aandoet. Het meest logische is misschien wel om daar aan Nederlandse zijde bij aan te sluiten. Dan kan je de ene trein volgens de bestaande route met de bestaande stops laten rijden en één trein over de route via Zwolle laten rijden met alleen stops in Hengelo, Zwolle en eventueel Almere.

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Ik denk dat de route via Zwolle om praktische en politieke redenen gekozen is.Merk op dat Amersfoort – Apeldoorn heel lang en hogesnelheids testtraject is geweest. Zonder al te veel ingrepen kan je daar al 160 kmh rijden

– De provincies hebben meer regie. Overijssel is erg actief en wenst geld uit te geven. Zwolle – Almelo ligt geheel in Overijssel. Gelderland is veel terughoudender en alle varianten via Gelderland vereisen samenwerking.
– Weesp – Amersfoort is een flessenhals met capaciteitsproblemen, veel stations en potentie omgebouwd te worden tot een soort S-bahn. Sneltreinen zijn daar alleen maar lastig zolang op Weesp – Hilversum geen 4 sporen liggen.
– Amersfoort is een station met lange standtijden; het aanpakken van dit probleem is de goedkoopste oplossing van versnelling. Het plan ontwijkt Amersfoort.

Peter Janssen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

200 km/h rijden op de Hanzelijn klinkt leuk. Maar inmiddels niet meer haalbaar door de verzakkingen en hobbels in het spoor. In de praktijk zal de maximale snelheid 160km/h zijn.

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

@Peter Janssen Geldt dat niet voor 50% van Nederland. De slappe bodem zal altijd blijven verzakken of je moet het spoor op beton met heipalen leggen. Alleen de (zand)gronden in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant zijn stevig genoeg voor 200 kmh.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

Ooit zette NS een Berlijn trein in tussen Schiphol – Berlijn. Maar (inter) nationale treinreizigers klaagden hierover omdat ze dan toch een overstap bij Amersfoort/Schiphol moesten maken om naar Amsterdam Centraal te maken.

De Berlijn trein heeft een segment treinreizigers die graag naar Amsterdam Centraal willen. Daarom zijn andere stations niet geschikt als begin/eindpunt. Voor forenzen en dagjesmensen is het geen probleem.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Het is dan ook een stukje hoofdstadnijd. Waarbij Amsterdammers het geen bal kan schelen of die trein in Amsterdam stopt, maar waarbij Rotterdamers koste wat kost niet willen dat die trein naar Amsterdam rijdt en daarvoor onzinnige excuses verzinnen.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ze zijn daar in Holland dus zo bezig met elkaar, dat ze de rest van “het
land” vergeten.

Mooi is dat.

CARLOS
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

ALS ZE NET ALS IN DUITSLAND WAGONS UIT ROTTERDAM DEN HAAG EN AMSTERDAM KOPPELEN IS ER GEEN VUILTJE AAN DE LUCHT MET ZIJN ALLEN NAAR BERLIN HBF DAT IS DE JUISTE OPLOSSING AUB !!!

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

@CARLOS: Zou je misschien wat minder kunnen schreeuwen? :X

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

@CARLOS. Dat is helemaal niet DE oplossing, want dat kost klauwen vol geld en capaciteit, terwijl het weinig oplevert en die reizigers gewoon van de prima binnenlandse verbindingen gebruik kunnen maken.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Het grote geld wordt geïnvesteerd om te kunnen vertrekken niet om anderen aan te laten komen.

Een veel groter segment heeft daarbij geen enkele behoefte aan een aankomst/verktrek in Amsterdam centrum. Waar is de auto te parkeren? Strikt genomen zou Schiphol nog beter zijn. Of een speciaal vrij gelegen international station. Dat WTC ook niet zal zijn.
Zoiets als ICE Limburg in Duitsland of Noorder-Kempen in Vlaanderen. Voor PArijs is er ook nog een buiten station dat geloof ik niet erg gebruikt wordt. Wanneer er vliegvervanging gepromoot moet worden moeten het voor de mensen makkelijk zijn. EN dat is Amsterdam of Utrecht centraal geen van beide.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Je idee is ongeveer net zo zinloos als de intercity naar Berlijn vervangen door een intercity naar Stendal, vanwege de ‘te adverteren reistijden’ of de parkeermogelijkheden. Ook dat is voor geen enkele buitenlandse reiziger interessant. Mensen willen naar Amsterdam. Daarin voorziet Amsterdam Centraal uitstekend.

Als de aanbieders van de IC Berlijn, Thalys en Eurostar vandaag nog moeten kiezen voor een enkel station waar ze mogen stoppen, stopt er nooit meer een Thalys of Eurostar in Rotterdam en geen IC Berlijn meer elders dan in Amsterdam.

En dan moet een ICE Limburg een voorbeeld zijn voor hoe het moet zijn? Dat is een station met ongeveer evenveel reizigers als Amersfoort Vathorst!

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Annemikek heeft een beetje een hekel aan andere steden dan Amsterdam, terwijl ze schijnbaar zelf in het Groningense moet overnachten. Zodoende op weg naar London enz meer tijd bestaat aan de reis naar SChiphol dan aan SChiphol-London-any-airport.
Wanneer er ook nog collega’s mee moeten kan het wel interessant zijn om een zakenvliegtuig van Groningen te laten vertrekken. Waarschijnlijk ben je dan eerder in London dan de gelijk vertrokken trein op Schiphol. Succes.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Laten we nou niet doen alsof er op dit moment een redelijk alternatief per spoor bestaat voor het vliegen naar Londen (waar ik al geruime tijd niet ben geweest overigens) voor mensen die daar een dagje naartoe moeten.

Bert Sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ik ben het deze keer volkomen eens met Annemiek. Verder dient waar iemand woont er niet toe. Het gaat erom waar (potentiële) reizigers naar toe willen.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

sitters, dat is van de steden en dorpen van Nederland naar leuke bestemmingen als Berlijn, Keulen, Brussel en Parijs.
Een efficiënte start is mogelijk door een centraal gelegen startpunt te kiezen. Utrecht, of Utrecht-buiten met een fatsoenlijke perkeervorzieningen als een vliegveld als het ware..

Haagse Harry
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Heeeeel lang geleden reed deze trein van Schiphol via Amsterdam naar Duitsland, maar dat was in 1990.

Ger Nijman
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Zou je uitgaan van treinstellen ipv getrokken materieel, dan kun je in Zwolle splitsen in een treinstel richting Amsterdam en een richting Rotterdam c.q. Den Haag. Of de hele trein via Amsterdam Zuid, en dan deels over de HSL naar Rotterdam en deels via Leiden naar Den Haag.

Het lijkt er sowieso op dat Amsterdam Zuid / WTC steeds belangrijker wordt t.o.v. Amsterdam CS. Helaas is er nog steeds geen verbinding tussen Lelylaan (Westtak) en Zuid/WTC (Zuidtak). Dat is ook jammer voor reizigers van benoorden het IJ die naar Zuid, Bijlmer of Almere willen. En jammer wanneer Sloterdijk-CS-Muiderpoort door werkzaamheden of stremming uitvalt.

Ben
2 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

Reizigers uit Rotterdam/Den Haag stappen nu ook al over in Amersfoort.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ben

Klopt

Rudy
2 jaren geleden

Erg onduidelijk en erg eenzijdig. Er zijn talloze routes voor internationale treinen naar Hengelo en verder via Oldenzaal naar Rheine en Berlijn of Enschede en verder naar Münster of het Ruhrgebiet. Essentieel is de vraag: Hoe kom je in Hengelo?

1: Amsterdam CS/Schiphol- Almere – Zwolle – Nijverdal – Hengelo
2: Amsterdam CS/ Schiphol – Amersfoort – Deventer – Hengelo
3: Amsterdam CS/ Schiphol – Amersfoort – Zutphen – Hengelo
4: Den Haag/Rotterdam – Utrecht – Amersfoort – Deventer – Hengelo (kop maken Utrecht)
5: Den Haag/Rotterdam – Utrecht – Amersfoort – Zutphen – Hengelo (kop maken Utrecht)
6 Den Haag/Rotterdam – Utrecht – Arnhem – Zutphen – Hengelo (zonder kop maken in Utrecht)

Waarom de route over Zwolle de voorkeur heeft is een raadsel. De kortste route loopt nog steeds via Zutphen. Deze route heeft als voordeel dat die zowel de verbinding met Den Haag/Rotterdam als met Amsterdam CS/Schiphol verkort. Tevens kan je vanuit Den Haag/Rotterdam via Arnhem rijden zodat kopmaken in Utrecht vermeden wordt.

Ik begrijp dat de verbinding Duitsland – Noord Nederland via Zwolle potentieel heeft. Maar spoorverdubbeling en elektrificatie van Apeldoorn – Zutphen – Hengelo is veruit het meest effectief. Daarnaast is die verbinding ook nodig als uitloper van de Betuweroute naar Hengelo.

Heeft het rapport gelezen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

De route over Zwolle heeft een voorkeur gekregen aangezien het spoor tussen Almere en Lelystad al geschikt is voor 160km/h. De baan van de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle) is geschikt voor 200km/h. Hierdoor blijft er alleen nog maar een kort stuk van 40 kilometer over dat grotere investeringen nodig heeft.
Daarnaast komt dit omdat de Overijsselse en Duitse politiek graag een Intercityverbinding zien komen tussen Zwolle en Münster. Ook daarvoor zijn investeringen nodig op de Sallandlijn. En als je dan toch aan het investeren bent kun je het beter in een keer goed doen.

De route over Apeldoorn kan ook, maar dat vraagt over een langere afstand dezelfde eisen als die nu aan de Sallandlijn worden gesteld.

bert sitters
2 jaren geleden

Blijven de knelpunten Weesp en Almere, maar daar denkt men in Zwolle blijkbaar niet aan.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Weesp is ook een knelpunt voor de bestaande route, hoewel de Gooilijn wel meer profijt heeft van de doorrij-sporen in Weesp. Almere behoeft wel meer capaciteit, wellicht kunnen ze de SAAL weer oppakken aldaar.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Weesp is een knelpunt door die brug. Die brug moet zoals de gemeente Weesp dat al langer wenst vervangen worden door een spoortunnel. Dan is het knelpunt tussen scheep – en treinverkeer opgelost bij een zeer hoog frequentie.

Tevens is het duurzamer. En creëert het meer capaciteit. Lees niets meer over uitbreiding met 2 sporen. Vraag me ook af hoe ze dat moet inpassen. Vanuit de trein zie je al allerlei bebouwing en infrastructuur naast de bestaande station.

De dienstregeling kan NS of andere vervoerders aanpassen in overleg met ProRail. ICNG Breda – Zwolle (2 keer p/u) – Groningen (1 keer p/u)/Leeuwarden (1 keer p/u) kan dan samen rijden met Berlijn/Enschede – Zwolle – Amsterdam Centraal (totaal 2 keer p/u). IC Lelystad – Dordrecht kan dan vervallen. En dan de rest met Sprinters.

En ETCS zal de capaciteit verhogen tussen Lelystad – Weesp.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Dat kan de gemeente wel willen maar zo’n projectje gaat niet voor minder dan twee miljard gereed komen. Dat is een beetje veel voor zo’n lokatie.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

NB overigens zou gezien de breedte van zes sporen eerder een aquaduct een oplossing zijn. Ook kostbaar maar zeker goedkopen. De gemeente zal liever een tunnel voor zes zien (met station). Zo zou men ook van de herrie af zijn.

Peter Heerens
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

gemakkelijker gezegd dan gedaan. De bruggen liggen vrij dicht op het station. Dat zal je dan ook verdiept moeten heraanleggen. Of verplaatsen, maar is daar de ruimte voor? Bovendien zal dan ook wel gelijk worden overwogen de aftakking/aansluiting op de flevolijn aan te pakken. De bocht laat nu een Vmax van 110km/h toe. Alles bij elkaar is dat geen kleine actie.

hanzeboog2012
2 jaren geleden

Mee eens. Uitrol van ETCS in periode 2025 – 2030 zal Flevolijn geschikt maken voor 160 km p/u. En tussen Zwolle – Lelystad 180/200 km p/u.

bert sitters
2 jaren geleden

Leuk dat de bestuurders van Overijssel het belang van hun eigen parochie naar voren brengen.
Veel beter is een snel spoor geschikt voor 200 km via de A1 van Amsterdam/Schiphol naar Hengelo. Is een stuk korter dan via een ommetje Zwolle. Kunnen ook snelle treinen uit de Randstad naar Deventer en Twente. Kunnen dan ook meer Sprinters op de huidige lijn via Weesp, Bussum en Hilversum. Voor Corona waren op dit traject in de spits veel Sprinters vaak overbelast.
Leeuwarden heeft weinig potentiele reizigers richting Duitsland. Ook vanuit Groningen is dat beperkt.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn voor een internationale lijn naar Hannover en Berlijn met een aftakking naar Bremen, Hamburg en Kopenhagen stukken en stukken belangrijker dan Zwolle.
Treinen uit Den Haag en Rotterdam kunnen sneller naar Amersfoort voor een goede aansluiting op de treinen naar Berlijn, Hamburg en Kopenhagen.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Quote:

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn voor een internationale lijn naar Hannover en Berlijn met een aftakking naar Bremen, Hamburg en Kopenhagen stukken en stukken belangrijker dan Zwolle.

Treinen uit Den Haag en Rotterdam kunnen sneller naar Amersfoort voor een goede aansluiting op de treinen naar Berlijn, Hamburg en Kopenhagen.

Het is net waar je woont. De geografische situatie in Nederland voor reizen met de trein van/naar Berlijn is verschillend. Voor snellere reistijd naar Berlijn heeft Friesland en Groningen het meest aan Lelylijn & Wunderlinien. Vanaf Zwolle is versnelling naar Berlijn het beste via Wierden. En vanaf Randstad/Zeeland/Noord Holland zal een A 1 tracé het beste zijn. Voor Noord Brabant en Limburg is het niet van toepassing.

Maar overal zal een kosten – en baten discussie op losgelaten worden. De aanlegkosten tussen Zwolle – Wierden zal waarschijnlijk het goedkoopst zijn. Daar staat tegenover wat het oplevert omdat tussen Zwolle – Wierden weinig inwoners zijn. Het is te vergelijken met Zwolle – Kampen Zuid – Dronten. Daar zijn de Sprinters bijna nooit vol.

MaxBaktBrood
2 jaren geleden

Ze mogen eerst maar eens het spoor tussen Olst en Deventer verdubbelen. Snellere verbinding naar Arnhem en stations voor Deventer Noord en Zwolle Zuid. Maar nee, iedereen wil naar Münster…

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  MaxBaktBrood

> Ze mogen eerst maar eens het spoor tussen Olst en Deventer verdubbelen.

Je haalt me de woorden uit de mond.

Het gaat nota bene nog om herstel van oorlogsschade!

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

zeur, dan zou de rekening wellicht naar het Oosten kunnen. Of wellicht hebben die al betaald en is het geld gebruikt voor een tramlijn in Den Haag?

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat geld “toevallig” al aan “meer
waardige projecten” besteed is. Of misschien “per ongeluk” verkeerd
is begroot, of hoe dan ook. Maar dat zo’n lullig stukje, dat desondanks
een behoorlijk knelpunt vormt, nog niet is hersteld, spreekt boekdelen
over het gevoerde beleid. Hier is iets grondig mis.

Gezien dat de over de lijn “IC’s” (lees: sneltreinen die juist daar
overal stoppen) rijden, lijkt het me in ieder geval wel redelijk dat de
staat een flinke duit in het zakje doet. Maar de provincies mogen ook
best bijdragen, daar niet van…

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Of bedoel je dat we Berlijn er nog even voor aanslaan?

Dat is eigenlijk een beetje als de Telegraaf alsnog opheffen: mosterd
na de maaltijd.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Beide lijkt mij win-win

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Laat het ballast storten maar beginnen. Bestel de spoorleggers. De bezetter betaalt het herstel.

Ik zag wel wat schakelkasten op het ongebruikte deel staan, heel dom. Maar die kunnen verzet worden.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dries, we zijn het eens volledig eens =)

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

En wat betreft de mosterd doen we er gewoon een lekkere kosterworst bij!

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

Verdubbeling van spoor Olst – Deventer is alleen zinvol als de frequentie meer dan 2 treinen p/u wordt. Zie de IC vanaf helemaal Roosendaal vaak op tijd binnenkomen.

En als de ICNG Groningen/Leeuwarden – Breda gaat rijden zal een deel van de vervoersstroom naar Breda vanaf Zwolle niet meer via Deventer gaan. Zal relatief niet veel zijn. Maar die ICNG sluit bij Schiphol, Rotterdam en Breda aansluiten op de Thalys, Eurostar en Benelux trein.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

De frequentie is juist zo beperkt vanwege dat knelpunt.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

inderdaad, oorzaak en gevolg. Dan zouden IC’s gewoon doorrijden en niet als stopper rijden

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  MaxBaktBrood

het is ook zo’n beperkt stukje, het is toch vreemd dat dit niet reeds lang geleden werd gedaan. In een tijd dat je zo’n stukje nog nog simpel kon aanleggen zonder MER en actiegroepen. Nu zal het wel een half miljard moeten kosten.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  MaxBaktBrood

Het is 8km. Vreemd genoeg heeft het hele traject al brede portalen voor de bovenleiding. Het spoorbed ligt er nog en oude viaducten zijn ook al dubbel. Aan beide kanten kun je zo beginnen met het opknappen van het spoorbed, kaal maken van de berm en het bestellen van een spoorlegmachine. Wel zijn er wat overwegen die eigenlijk niet meer kunnen en die aangepast moeten worden. De drukte blijft gelijk dus de sluittijden ook.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ja precies. Materieel gaat het om een kleine wagenlading dwarsliggers,
een {,deels }beladen Roebeltrein, en een waslijnophanger met een
halfvolle rol.

Dat maakt het gewoon raar. Sabotage vanuit HGB III?

zeurkous
2 jaren geleden

Zwolle is als knooppunt al veel te belangrijk (in de zin van “mag niet
falen”; zelfs als Kampenaar gun ik de Blauwvingers van harte hun grote
station). De Berlijn-IC die omweg standaard laten maken, maakt het
allemaal nog veel fragieler. Geen goed idee.

Zwolle – Muenster is natuurlijk weer een ander verhaal. Dat lijkt mij
een goede toevoeging.

Anoniem
2 jaren geleden

Eigen provincie eerst, een onzinnig idee.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Want Muenster ligt in Overijssel 😕

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Of bedoel je soms dat verbindingen in Holland uiteraard van staatsbelang
zijn, terwijl verbindingen in Overijssel maar lokaal geneuzel zijn waar
je gewoon geen aandacht een moet besteden?

(Hap, hap.)

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

,s/een/aan/-1

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

Ach heb niets met de lokale sentiment. 😉 Maar als je ziet wat in de Randstad wordt geïnvesteerd aan infrastructuur. En hoe weinig in de rest van het Oosten. Overigens zou het goed zijn als ze de Noord – Zuidmetrolijn doortrekken naar Schiphol.

Dan mag een verdubbeling van het spoor tussen Zwolle – Wierden best gebeuren. Want daardoor wordt de economie ook in andere delen van het land gestimuleerd.

En een flinke tijdswinst tussen Twente – Amsterdam via Zwolle en Flevoland is indirect ook prima voor de versnelling van de Berlijn trein. Ze hebben in het linkje ook over de ICNG (Enschede – Amsterdam).

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Het probleem is dat “lokaal sentiment” voor veel Hollanders neerkomt op
“het sentiment binnen Nederland, maar buiten Holland”. En waar worden de
Grote Beslissingen ook weer genomen? (Ik heb al eens gespeeld met het
idee om de staatsoverheid maar eens naar Utrecht te verplaatsen.)

Maar met je “dit maar dan ook dat”-redenatie kan ik het volledig eens
zijn. Ik misgun Schiphol haar metroaansluiting niet. Ook al ken ik daar
niemand en kom ik daar nooit 🙂

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Zeurkous:

Goede metroverbinding tussen het overbelaste deel tussen Amsterdam Zuid – Schiphol is ook in het belang van de rest van Nederland. Het is een slagader in het verkeer van Nederland.

Daardoor wordt de doorstroming ook bevorderd naar andere delen van Nederland. En dat heeft effect op de punctualiteit.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Ik weet het niet. Men is in .nl wel *erg* gefixeerd op Schiphol. Als dat
veranderd, is de metro misschien niet meer zo nodig.

Neemt niet weg dat een metroverbinding tussen een grote stad en haar
luchthaven eigenlijk een beetje vanzelfsprekend zou moeten zijn.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Schiphol is nu eenmaal erg belangrijk als motor van de economie. Nederland is een internationaal handelsland. Bedrijven kiezen een vestiging goed bereikbaar vanaf Schiphol.
Met de metro kunnen veel werkers op Schiphol en omgeving die nu met de sprinters reizen. Daardoor komt er ruimte op het spoor voor andere treinen.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

Ook Overijssel heeft baat bij een snelle lijn langs de A1 naar Hengelo.

hanzeboog2012
2 jaren geleden

Quote:

Daaruit blijkt dat het 3,5 miljard euro gaat kosten om de spoorverbinding in Overijssel te verdubbelen, het spoorknelpunt bij Wierden aan te pakken en stations aan te passen. De bestuurders vinden dat “een redelijke investering”.

Is maar hoe ze het willen moderniseren. Maar als ze het geschikt willen maken voor 200 km p/u door o.a.

– alle spoorwegovergangen te vervangen door ongelijkvloerse kruisingen
– ATB te vervangen door ETCS level 2
– bogen recht te trekken. Of wijder maken zodat er 200 km p/u gereden kan worden
– ondergrond te verstevigen waar nodig zodat er 200 km p/u gereden kan worden. Of goederentreinen met een zware aslast van maximaal 25 ton kan rijden.
– de ruimte tussen het spoor maximaal 3 meter te maken zodat treinen elkaar met 200 km p/u kunnen passeren
– aanschaf van extra onderstations voor de extra energievoorziening

Het spoor verdubbelen tussen Zwolle – Wierden is bij de bewoonde kernen het lastigste. Bij Nijverdal hoeft dat niet. Daartussen is weinig bebouwing. Waarschijnlijk wel onteigeningen van een aantal huizen.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

> – ATB te vervangen door ETCS level 2

Of “gewoon” LZB, als we er toch een soort grenstraject van maken.

Onteigening heb ik trouwens een broertje dood aan. “Give ’em an offer
they cunt refoose” werkt net zo goed (en maakt lui blij in plaats van
boos (en mogelijk depressief)).

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  zeurkous

Quote:

Of “gewoon” LZB, als we er toch een soort grenstraject van maken.

Wordt vanwege Europese regelgeving niet toegestaan. Elke nieuwe (Europees/Nederlands) spoorlijn moet van ETCS voorzien worden vanwege interoperabiliteit.

Is ook niet praktisch. Gaan ze ETCS uitrollen. En heb je een eilandje met LZB. Totaal onhandig voor de vervoerders die er gebruik van maken.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Ja, dat is naar. Een schoolvoorbeeld van regelgeving die alleen de
commercie dient en verder alleen maar in de weg staat.

Bert Sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Dan kun je beter een snel spoor langs de A1 aanleggen.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Sinds de Grote Sloopacties (in de decennia na de oorlog) is men niet
meer zo happig op nieuwe aanleg. Misschien ten onrechte.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Zie hier filmpje over traject Zwolle – Wierden:

https://www.youtube.com/watch?v=FyTNFucYmio&t=193s

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Zie 16 (onbewaakte)spoorwegovergangen tussen Zwolle – Wierden die vervangen moeten worden door ongelijkvloerse kruisingen in een relatief leeg gebied.

Grote kunstwerken met tunnels, bruggen, viaducten zijn niet echt nodig. Spoordijken is vaak voldoende bij bepaalde kruisingen om extra spoor in te leggen.

De 100 km HSL Zuid met betonnen ondergrond en vele kunstwerken kostte 7,2 miljard euro. Maar dit stukje van hooguit 40 km zal 3.5 miljard euro moeten kosten? Lijk me dit keer juist te hoog begroot. Of mogelijk een reële begroting?

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Laten we eens een flinke uitstap nemen, naar het lijndeel Jaegerndorf –
Troppau.

Een paar jaar geleden is dat deel volledig vernieuwd. Overal staan er nu
hekjes, bordjes, e.w.d.m.z., waar dat eigenlijk volledig onnodig is (en
in het gebied verder ook niet gebruikelijk). Veel te veel. Maar de EU
betaalde. En de leveranciers waren min of meer regionaal. Dus dat moest
worden uitgemolken. Men is er immers relatief arm.

Terug naar het waterlandje. Is het voorstel van de provincie Overijssel
misschien een doodordinaire poging om een zak geld los te troggelen,
omdat het op andere manieren niet lukt?

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

De HSL-Zuid is uiteindelijk veel te duur geworden, maar is wel een belangrijke verbinding door de Thalys, de Eurostar, de Benelux, de IC-Direct naar Rotterdam en Breda en wat er mogelijk nog meer aankomt, zoals snelle treinen Frankrijk in voorbij Parijs. Nu is er in de vakantiemaanden alleen nog maar de Zon-Thalys naar Avignon en Marseille.
Zwolle – Wierden is feitelijk een regionale lijn, waar een internationaal sausje overheen wordt gegoten om 3,5 miljard binnen te halen.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

@bert sitters:
Mwah, een “regionale lijn”, dat zegt men ook van Harlingen – Nieuwe
Schans – Ihrhove. En daar zit zeker wel meer potentie in.

Elektrisch rijden van Zwolle naar Muenster zou dat ook wel hebben. Maar
een echte IC? Voorlopig niet.

Anoniem
2 jaren geleden

En nergens een woord over het aantal verwachte reizigers.

Otto
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Uiteraard niet want vanuit Arnhem/Nijmegen en Brabant wordt de Berlijntrein nutteloos als die via Zwolle gaat rijden. Het aantal reizigers zal waarschijnlijk alleen maar minder worden.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Vanaf Arnhem naar Berlijn is sneller met de ICE via een overstap in Duisburg Hbf. En vanaf pakweg Eindhoven gaat je eerst naar Venlo. Vanaf 2025 een EC/IC Eindhoven – Hamm die aansluit bij Düsseldorf op de ICE.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Omdat de geschiedenis leert dat daar bij voorbaat niks zinnigs over is
te zeggen.

Het is, tot op zekere hoogte, natuurlijk ook een kwestie van “kwaliteit
van leven”. Dan doen reizigersaantallen er minder toe.

Maar het is hoe dan ook koffiedikkijken.

JanN
2 jaren geleden

Ik zit me af te vragen hoe zo’n miljardenbelang is samengesteld. Wie kan daar meer info over verstrekken? Verder denk ik dat de aansluiting in Wierden beter geregeld moet worden.
a. Een tunnel in plaats van overweg in de Hexelseweg.
b. Verbreding van perron 2 en 3 dat je door passerende treinen niet weggeblazen wordt. Verbreding naar het noorden (Vriezenveense kant)
c. Hoe moet de aansluiting Zwolle-Wierden op de lijn Deventer-Almelo gerealiseerd worden. Wie het weet mag het zeggen.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

Er hoeven niet veel meer treinen te komen. Er rijden al IC’s Enschede-Zwolle en de IC-Berlijn komt in dat scenario dan uit Zwolle i.p.v. Deventer. Wellicht dat die in een verre toekomst om het uur gaat rijden i.p.v. de twee uur.

Otto
2 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

Dat betekent dan dat we voorlopig 3 miljard gaan uitgever voor 6-7 treinen per dag? Daar maakt de rekenkamer gehakt van.

lezer
2 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Het onderliggende probleem is dat infra aanleggen heel duur is geworden. Want technisch is het enige wat gedaan wordt om Zwolle-Wierden van enkelspoor naar dubbelspoor te brengen (al dan niet met 200 km/h), in dunbevolkt gebied waar volgens mij geen sprake is van hoogveen of laagveen, (dus niet met de ellende die Prorail in de Randstad heeft met het Hollandse spoor). En waarbij het moeilijke stuk bij Nijverdal al gedaan is. Of ‘Overijssel’ heeft het uit een begrijpelijke voorzichtigheid ruim begroot, of erger.

2N2
2 jaren geleden

Ze hebben gemist dat het geld uit het ‘Nationale’ Structuurfonds integraal naar Amsterdam gaat voor de verlenging van de Noord-Zuidlijn. Dit project zal er dus nooit komen.

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  2N2

Ik geloof niet dat het hele fonds naar die suffe metrolijn geld. Niettemin was het wel veel geld en van onmiddellijk beginnen is geen sprake. Die lijn zien we de eerste 20 jaar niet gebouwd worden. Het voordeel van de kleine projecten zoals vanaf Olst is dat je praktisch sofort zou kunnen beginnen.
Eigenlijk is het fonds nonsense want er de bouw is al overbelast.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ik hou niet van appels met peren vergelijken, maar de heer Molenaar heeft gelijk dat het eenvoudig op te lossen knelpunt bij Olst al jaren geleden aangepakt had moeten worden. Hoeft ingewikkelde projecten totaal niet in de weg te staan.
Kunnen er eindelijk echte Intercity’s rijden tussen Deventer en Zwolle.

Ron Swart
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Laat ProRail en de provincie Overijssel beginnen met het plukken van het laaghangend fruit: dubbelspoor bij Glanerbrug, zodat de trein niet meer 09 minuten hoeft te wachten in Gronau en heraanleg van dubbelspoor tussen Deventer en Olst, inclusief heraanleg van de boog ten noorden van station Olst waardoor de snelheid daar omhoog kan van 90 naar 130 km/h. Door opening van de haltes Zwolle Zuid en Deventer Noord kan de reistijd van de IC tussen Zwolle en Deventer met zo’n zes minuten bekort worden.
200 km/h tussen Zwolle en Wierden (inclusief dubbelspoor) betekent ook het opheffen van alle overwegen.

M
2 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dries molenaar de anti Amsterdam kapitein

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Van de 320.000 hotelbedden in Nederland zijn er 87.000 in Amsterdam. Toch mogen er van de heer Molenaar geen internationale treinen naar Amsterdam.

zeurkous
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

A’dam staat veel te hoog in het “nationaal” aanzien. Tegengas is wat mij
betreft dus welkom 🙂

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Wat is er anti amsterdam aan? Veel geld reserverven voor iets wat er waarschijnlijk de eerste 20 jaar niet komt is geen hulp aan de maatschappij. Wellicht hebben ze het daarom maar op de lijst gezet.
Vooralsnog kan NS gewoon zeer frequent Sprinters laten rijden. Die kunnen naar meer bestemmingen en dan hebben lokaties elders er ook wat aan.

Arjan Krabbenbos
2 jaren geleden

Den Haag Centraal kan een interessant station worden als de Berlijntrein via Leiden Centraal en Schiphol Airport gaat rijden. Nu zijn de sporen 11 en 12 al jaren trein loos , daar moet ook iets mee gedaan worden.
Zwolle-Zuid en Deventer Noord kunnen na verdubbeling van het enkelspoor Olst-Deventer gebruikt worden voor een Sprinter Ede- Wageningen-Arnhem Centraal/ Nijmegen-Arnhem Centraal-Zutphen-Deventer -Zwole. IC treinen Zwolle-Zutphen-Roosendaal rijdt dan verder naar Vlissingen en stopt alleen op de knooppuntstations aan die route.
De lelylijn zal niet alleen moeten komen ook een omleiding via een andere route dan Weesp van en naar Almere.
Zwolle- Enschede naar Munster kan met bicourante treinen gaan rijden, met een zijtak naar Dortmund, welke gesplitst of aangekoppeld del in Gronau. De stoptreinen Dortmund/Munster-Enschede verlengen naar Hengelo.
De trein Bielefeld-Hengelo kan misschien ook wel verlengd worden via Almelo naar Zwolle zodat er meerdere snelle verbindingen naar onze Oosterburen gerealiseerd kunnen worden.
Regionale treinen naar België zoals Hamont-Weert, Puurs-Antwerpen-Roosendaal, Gent -Terneuzen en Eeklo naar Maldegem zijn ook niet moeilijk te realiseren en binnen enkele jaren kunnen openen.
regio Nijmegen-Kleve en Roermond- Dalheim, Coevorden-Bad Bentheim en Winterswijk naar Wesel kunnen ook interessant worden. Het is niet alleen maar de hoofdlijnen die voor reizigers interessant zijn ook de wat mindere drukke zijn een boost. Het belangrijkste zijn goede voor en natransporten, goede aansluitingen overal en goede promotie van bezienswaardigheden, recreatieve voorzieningen in een bepaalde streek op plaats. Samenwerking onder elkaar is belangrijk voor ieder mens, regio en buurland.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

@Arjan Kabbenbos.
Laat men beginnen met knelpunten op hoofdlijnen aan te pakken en de aandacht niet laten afleiden door onbeduidende boemeltjes op zijlijnen van zijlijnen.
De trein zit nu alweer op 70% van 2019, maar wanneer gaat dit over de 100%.

JanAlmelo
2 jaren geleden

We hebben deze discussie al eerder gehad. Ik ben het met Bert eens. Bouw een nieuwe lijn langs se A1. Hengelo – Utrecht is hemelsbreed 115 km. De nieuwe DB Berlijn trein heeft een Vmax van 230.
In 30 minuten van Hengelo naar Utrecht. Daarna in 25 minuten verder naar Amsterdam. Dus in 1 uur naar Amsterdam. Vanaf Utrecht ook makkelijk doorreizen naar Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

In het bericht wordt gesproken over sneller naar de randstad. Dat is niet waar. Als ze eerlijk zijn hadden ze gezegd sneller naar Amsterdam. De UT+studenten heeft aangegeven dat men GEEN snelle verbinding naar Zwolle wil maar naar de randstad.

In de PP heeft men over theoretische tijden. Hun ideen lijkt men niet praktisch realiseerbaar. Het traject Hengelo – Wierden is nu al overbelast. 10 treinen per richting per uur. Door Zwolle-Wierden te verdubbelen worden de problemen tussen Wierden-Hengelo alleen maar groter. In de tunnelbak in zowel Almelo als in Nijverdal is de Vmax=60 kmh.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Quote:

In het bericht wordt gesproken over sneller naar de randstad. Dat is niet waar. Als ze eerlijk zijn hadden ze gezegd sneller naar Amsterdam.

Inderdaad. Richting Schiphol is het al amper sneller via Enschede – Nijverdal – Zwolle – Lelystad – Weesp. Dan is de tijdswinst al bijna nihil.

Dat kleine stukje dat snelheid verminderd moet worden in de tunnelbak bij Nijverdal en Almelo levert amper vertraging op. Het is geen Gotthard basistunnel. De IC vanaf Lelystad mindert ook eventjes wat snelheid. Maar op een afstand van 790 meter afstand is dat geen probleem.

Inderdaad is het tussen Hengelo – Wierden druk. Maar bij uitrol ETCS zal meer treinen achter mekaar kunnen rijden. Komt door de blokverdichting. ETCS is flexibeler dan ATB door snelheidstrappen. ATB heeft grofweg 3 standen.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

@JanAlmelo
Ik moet toch wel een beetje lachen om uw bijdrage. U verwijt de onderzoekers dat ze uitgaan van theoretische reistijden.

En in dezelfde post zegt u: Hemelsbreed is Utrecht-Hengelo 115 kilometer. De trein kan 230 kilometer per uur, dus dat is een half uur. Theoretischer dan dat wordt het niet.

JanAlmelo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joost2

Beste Joost,
Ik tijd vrij gemaakt om een realistische schatting/berekening te maken.

Vraag: Hoelang doet een trein, die een Vmax=230 kmh heeft, over een nieuwe lijn Hengelo-Utrecht(115 km)?

Een traject bestaat uit:
– Optrekken tot Vmax
– Rijden met snelheid Vmax
– Afremmen naar 0

IC Amsterdam – Berlijn Vmax= 200 kmh
Hannover – Wolfsburg
Afstand= 71 km
Duur= 35 min.

Ons traject is 115 km er moet bij bovenstaand voorbeeld dus nog 115-71=44 km extra gereden worden met Vmax.
44 km rijden met Vmax(200)= 44/200 x 60= 13,2 min.
Voor Afstand= 115 km wordt de totale duur 35 + 13,2 min = 48,2 min.

———————————-
ICE Hannover – Wurzburg Vmax=250 kmh

Fulda – Wurzburg
Afstand= 86 km
Duur= 34 min.

Ons traject is 115 km er moet bij bovenstaand voorbeeld dus nog 115-86=29 km extra gereden worden met Vmax.
29 km rijden met Vmax(250)= 29/250 x 60= 7,0 min.
Voor Afstand= 115 km wordt de totale duur 34 + 7,0 min = 41,0 min.

Vmax 250 duur 41,0 min.
Vmax 200 duur 48,2 min.

Lineariseren we onze bovenstaand Vmax/duur data dan komen we voor onze Vmax=230 op een duur van 45 min.

Valt iets tegen. Maar zoals door anderen op dit forum al is aangegeven is het afleggen van een traject met een hoog Vgemiddeld niet eenvoudig.

Kijken we op NS.nl dan is nu de snelste reistijd Hengelo-Utrecht 1:29= 89 min.
Deze nieuwe lijn geeft een tijdswinst van 89-45= 44 min.

Bovenstaande geeft veel meer tijdswinst dan b.v. de 500 miljoen die men in Almelo wil investeren om 1 minuut tijdswinst te halen.

JanAlmelo
2 jaren geleden

Belangrijk EU project om veel subsidie te krijgen zijn de ten-t goederencorridors.
Utrecht-Hengelo is daar een onderdeel van.
North Sea-Baltic Core Network Corridor | Mobility and Transport https://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/ten-t-guidelines/corridors/northsea-baltic_en

Hemelsbreed is de afstand Enschede-Zwolle 63 km
Stations:
ENSCHEDE
ENSCHEDE KENNISPARK
HENGELO
BORNE
ALMELO DE RIET
ALMELO
WIERDEN
NIJVERDAL
RAALTE
HEINO
ZWOLLE

Gem. afstand tussen de stations is 63/10= 6.3 km
Met stoptreinen, goederentreinen en geen inhaalmogelijkheden en dan intercity’s 200 km per uur laten rijden. Ik geloof daar niet in.

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Verwacht tussen Wierden – Zwolle zoal amper goederentreinen. Goederentreinen van/naar Nederland rijden vooral naar Kijfhoek/Maasvlakte.

En als ze naar IJmuiden of richting Amsterdam zal het niet via Wierden – Zwolle gaan. Maar via Wierden – Deventer – Amersfoort gaan als het tussen Wierden – Zwolle gaan omdat het spoortraject tussen Wierden – Deventer – Amersfoort ontlast wordt. Goederentreinen rijden ook niet/nauwelijks tussen Rotterdam – Den Haag – Schiphol. Maar wel tussen Rotterdam – Gouda – Utrecht (Amersfoort/Deventer)

Tussen Wierden – Zwolle zullen alleen stoptreinen en IC rijden als het tweesporig is. En op een afstand van minder dan 40 km is dan geen probleem. Net als op de Hanzelijn. Vanaf Wierden tot Hengelo delen alle treinen dan nog het spoor. En dan vindt er een splitsing plaats. Vanaf Hengelo naar Duitse grens rijden de goederentreinen, regiotrein Bielefeld – Hengelo en Berlijn trein. En richting Enschede de IC.

Op een afstand van minder dan 40 km p/u zal een Sprinter die 160 km p/u rijdt de IC bepaald niet in de weg zitten als het minimaal 10 minuten voor de IC uit rijdt. Bij Wierden kan het de Sprinter Zwolle – Enschede passeren zoals de IC Groningen/Leeuwarden – Den Haag de Sprinter Zwolle – Amsterdam bij station Almere Oostvaarders passeert.

JanAlmelo
2 jaren geleden

Onderzoek bevestigt: Snelste treinroute naar Berlijn gaat via Hengelo | Hengelo | tubantia.nl

https://www.tubantia.nl/hengelo/onderzoek-bevestigt-snelste-treinroute-naar-berlijn-gaat-via-hengelo~a5e020ba/

hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Voor het grootste deel van Nederland is de snelste treinroute via Hengelo. Uitgezonderd Limburg, Groningen, Friesland en zelfs Drenthe.

Het kan alleen nog sneller als het tussen Schiphol/Amsterdam – Almere – Lelystad (OV SAAL) 160 km p/u gereden wordt na uitrol van ETCS. En op de Hanzelijn & Sallandlijn maximaal 200 km p/u. Daardoor kan er ook een snellere verbinding tussen Enschede – Amsterdam Centraal. En hoeft de bestaande route tussen Hengelo – Deventer – Amersfoort ook niet aangepast te worden. Want de IC Enschede – Schiphol/Rotterdam/Den Haag kan gewoon via Amersfoort blijven rijden.

Vergelijkbaar met de Veluwelijn die na aanleg van de Hanzelijn ook niet uitgebreid hoefde te worden.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Via A1-trace kan stuk sneller (geen ommetje via Lelystad Zwolle en Almelo) en daarmee hoeven de treinen ook niet meer via knelpunt Weesp.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Dit onderzoek gaat ook nog een uit van gebruik van de huidige lijn. Via een A1-trace gaat het nog een stuk sneller.

JanAlmelo
2 jaren geleden

Goederentreinen van/naar Nederland rijden vooral naar Kijfhoek/Maasvlakte.

Ik zie ook veel goederentreinen naar:
Tilburg: containertrein china
Oss: Graan en stookolie
Vlissingen: Nosta shuttle en gastrein
Amersfoort: Volkswagen/audi, skoda en volkswagen busjes treinen
Antwerpen: Unit Cargo naar Zweden en Tsjechië
Zeebrugge: Autotreinen
Gent: Volvo trein

Eemshaven/Veendam: Treinen met vuile grond
Amersfoort: Militaire treinen

Ik ben er vast nog een paar vergeten. Er zijn dus veel goederentreinen die NIET naar Rotterdam gaan.

In de laatste rapportages geeft het ministerie aan dat nu het traject Deventer-Hengelo al een knelpunt is voor goederentreinen.

Mocht de uitbreiding Wierden Zwolle er komen zullen er zeker ook goederentreinen gaan rijden.

JanAlmelo
2 jaren geleden

De provincie overijssel heeft een oplossing, maar welke problemen lossen we hier mee op.

Ik zie zelf onderstaande problemen/wensen:

– Berlijn trein veel sneller

– In 2030 12.000 goederentreinen per jaar door Twente/Hengelo deze kunnen niet over het huidige spoor rijden.

Als onderdeel van de problematiek van de grote hoeveelheden goederen treinen klagen steeds meer bewoners van twentse steden omdat deze goederentreinen veel hinder veroorzaken.
Wierden moet zich meer inspannen voor aanwonenden van spoor: Daarvoor dien je in de bres te springen
https://www.tubantia.nl/wierden/wierden-moet-zich-meer-inspannen-voor-aanwonenden-van-spoor-daarvoor-dien-je-in-de-bres-te-springen~acaca784/

– Twente wil een snellere verbinding met de randstad

De vraag is of je met 1 oplossing aan alle wensen kunt voldoen.

De oplossing van de provincie Overijssel scoort niet heel goed voor bovengenoemde wensen.
– Berlijn trein: Kleine tijdswinst en alleen voor reizigers naar/van amsterdam.
– Cargo: Goederentreinen blijven door de stadskernen rijden. Knelpunt Wierden – Hengelo wordt niet opgelost.
– Sneller naar de randstad: Alleen de reizigers naar Amsterdam hebben hier voordeel van.

De provincie Overijssel zal toch nog eens met een breder perspectief naar de spoorproblemen/spooroplossingen moeten kijken.

Schoot met net te binnen. Als de berlijn trein langs zwolle gaat waarom dan nog langs Hengelo. Waarom niet rechtstreeks van Zwolle naar Rheine?

afstand Zwolle – Rheine 95 km. Vmax DB Talgo=230 kmh. Reistijd=30 min

Reistijd Zwolle – Rheine via Hengelo.
Zwolle – Hengelo = 42 min.

Hengelo -Rheine = 41 min. (Berlijn trein met lokomotief wissel)
Hengelo -Rheine = 37 min. (Stoptrein)
Gaan we er vanuit dat in de toekomst deze reis 25 min. duurt.

Totaal= 42 + 25 = 67 min.
Tijdswinst via de nieuwe route Zwolle -Rheine/Salzbergen= 67 – 30= 37 min.
Dit is een aanzienlijke tijdswinst. Als twentenaar hoeft de berlijn trein voor mij niet in Twente te stoppen.

Als ik met de berlijn trein ga dan rij ik met de auto naar Bad Bentheim en parkeer daar de auto naast het perron.
De treinreis is vanaf Bad Bentheim ook nog 10 Euro goedkoper. Als je met 2 personen gaat is dat dan 40 Euro goedkoper.
Als ik in de toekomst naar Rheine zou moeten gaan met de Trein/Auto zou dat voor mij geen probleem zijn.

De goederentreinen kunnen ook gebruik gaan maken van deze verbinding. Geen goederen treinen meer door: Oldenzaal, Hengelo, Almelo, Wierden, Rijssen, Holten, Deventer en Apeldoorn.
Bij Zwolle kunnen de goederentreinen die naar Belgie/Zuid-Nederland moeten gaan rijden via Amersfoort en de goederentreinen voor Amsterdam/Rotterdam kunnen via de hanzelijn gaan rijden.

Zou de provincie Overijssel ook naar dit discussie forum kijken?

Hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo
PJV
2 jaren geleden

Van mij hoeft dit allemaal niet. Gewoon investeren in/verbeteren van de bestaande verbindingen.

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  PJV

Met alleen oplappen van bestaande verbindingen red je het niet.
Er moet wel de juiste keuzes gemaakt worden.

Anoniem
2 jaren geleden

De kosten garanderen dat er van dit plan niets terecht komt.

Rudy
2 jaren geleden

De QuickScan waarnaar verwezen wordt.

https://www.overijssel.nl/publish/pages/181706/quickscan.pdf

Bizar, ze willen 3kV elektrificeren en niet 1.5 kV of 25 kV. Dan heb je speciaal rollend materieel nodig met 3 spanningen 1.5kV, 3 kV en 15 kV

Bizar, de tunnel in Nijverdal kan bijna geheel gesloopt worden voor vrijliggende sporen 200 kmh

Bizer, 1 min tijdswinst in Almelo voor 100 tot 500 miljoen

Bizar, 1 min tijdswinst in Hengelo voor 100 tot 500 miljoen

De miljarden rollen over de tafel. De ambities een beetje terugnemen en beperken tot 160 kmh maken het plan financieel haalbaar.

De basiskosten voor Zwolle – Enschede dubbelspoor en 3kV en ERTMS is 255 miljoen en geeft een rijtijdwinst van 15 min. Ik kan geen snelheidsspecificatie vinden, maar de basis lijkt 160 kmh te zijn. De overige ruim 3 miljard is nodig voor uitbouw tot semi HSL.

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Aanvulling: op grond van deze kostenberekening voor de basiskosten voor Zwolle – Enschede schat ik dat de dubbelsporige uitbouw, elektrificatie en ERTMS voor:
– Zwolle – Enschede
– Hengelo – Zutphen – Apeldoorn
– Deventer – Zwolle
samen op basisniveau 160 kmh ruimschoots haalbaar is binnen 1 miljard. De overige 2.5 miljard van de 3.5 miljard blijven dan over voor andere projecten.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Van die 3.5 miljard blijven dan 2.5 miljard over? Die 3.5 miljard zijn er helemaal niet.

Rene N
2 jaren geleden

De beste oplossing is van Amsterdam-Berlijn een echte internationale lijn te maken die slechts in een paar steden stopt en geen locomotiefwissel nodig heeft.(waarom kan dit bijvoorbeeld wel op A’dam-Frankfurt-Basel)

JanAlmelo
2 jaren geleden

Quick Scan
Verbetering treinverbinding Amsterdam-Berlijn

https://www.eerstekamer.nl/overig/20190131/quick_scan_verbetering/meta

Nieuwe lijn Rijssen – Hengelo
Het huidige tracé maakt tussen Rijssen en Hengelo een omweg door de kernen van Wierden en
Almelo. Snelheidsverhoging is dan ook op het huidige tracé kostbaar en belastend voor de
omgeving. Derhalve is gekozen om hier uit te gaan van aanleg van een vrij liggend tracé, zo veel
mogelijk gebundeld met de A1. De (zeer indicatieve) kosten voor deze maatregel bedraagt ca. €
0.5 – 0.9 miljard.

Royal Haskoning praat de opdrachtgever(Provincie Overijssel)naar de mond. Bij hun vorige quick scan was de conclusie dat uitbreiding van het huide traject Wierden-Almelo veel te kostbaar is en natuurlijk zeer weinig tijdswinst oplevert.
(Zie boven)

treingraag
2 jaren geleden

Berlijn aankomst 0600 uur (Praag 4 uur later) vanaf april prima met de nachttrein te doen 3x/week met European Sleeper zie Noordwestexpress.nl.

JanAlmelo
2 jaren geleden

Zwolle wil aangesloten worden op treinverbinding naar Berlijn | OVPro.nl
Uit 2016. Daarom komt de provincie Overijssel (Zwolle) met dit onrealistische plan.

https://www.ovpro.nl/trein/2016/03/31/zwolle-wil-aangesloten-worden-op-treinverbinding-naar-berlijn/?gdpr=accept

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Kennelijk was dat een 1 april grap om Berlijn – Hengelo – Almelo – Deventer – Zwolle – Lelystad – Almere – Amsterdam te gaan rijden.

Treinspotters Twente
2 jaren geleden

Ik wil het kort houden: de snelste verbinding Hengelo – Amsterdam is, en blijft via Zutphen en Apeldoorn- Amersfoort richting de Hoofdstad.
In de jaren 50 van de vorige eeuw reden er NS sneltreinen vanuit Duitsland via Hengelo- Zutphen naar Amsterdam, Rotterdam en zelfs de Scandinavië Expres naar Hoek van Holland!
Maar nu is Zutphen-Hengelo Keolis, tsja….
hoe lossen we dat op? In deze jaren 90 wilde men het baanvak netwerk genoemd, moderniseren…
Nu hebben we een simpel boemeltje………

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Treinspotters Twente

Het baanvak heeft nog andere voordelen. Ooit reden er sneltreinen Enschede – Hengelo – Arnhem. Dan zijn er verschillende mogelijkheden om verder te rijden
1. Enschede – Hengelo – Arnhem – Nijmegen – Venlo – Maastricht
2. Enschede – Hengelo – Arnhem – Nijmegen – Den Bosch – Breda – Roosendaal
3. Enschede – Hengelo – Arnhem – Utrecht (zonder kop maken) – Gouda – Den Haag/Rotterdam

bert sitters
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy
Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Dit is een volkomen misvatting. Er is juist vrij veel verkeer tussen Twente en Arnhem (en verder). Dat is juist de reden waarom de N18/A18 is uitgebouwd. De N18/A18 is vrij druk met lange afstandsverkeer en kon in zijn oorspronkelijke vorm slechts met files het verkeer aan. Ik heb jarenlang in Hengelo gewoond en per OV naar Brabant reed je de gigantische omweg Hengelo – Utrecht – Den Bosch – Eindhoven. Als het even kom pakten we liever een auto.

JanAlmelo
2 jaren geleden

Havenlobby wil nieuwe goederenspoorlijn naar Oldenzaal in regeerakkoord | Oldenzaal | tubantia.nl

https://www.tubantia.nl/oldenzaal/havenlobby-wil-nieuwe-goederenspoorlijn-naar-oldenzaal-in-regeerakkoord~a1938cb2/

Zijn we af van al die goederentreinen die nu door de steden rijden. Hopelijk blijft er nog geld over voor andere plannen o.a. De versnelling van de Berlijn trein

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  JanAlmelo

Zie ook de eerder genoemde referentie:
https://www.tubantia.nl/oldenzaal/twentse-actiegroepen-slaan-handen-ineen-snel-noordtak-betuweroute~ad455642/

Dit is nagenoeg het herbouwen van het Schaddenspoor: Doetinchem – Zelhem – Ruurlo – Borculo – Neede – Haaksbergen – Boekelo – Hengelo
Het is vrijwel dezelfde route, maar nu niet door de plaatsen maar langs de plaatsen. Het Schaddenspoor is ten onder gegaan wegens onder andere het uitblijven van het verwachte goederenvervoer. De laatste restjes zijn opgeruimd in WOII t.b.v. de levering van bovenbouw materieel voor de Rusland veldtocht van de Duitsers. Alleen de zijtak Haaksbergen – Boekelo – Enschede heeft het wat langer uitgehouden.

Jan
2 jaren geleden

Weinig enthousiasme bij staatssecretaris voor snellere trein Zwolle-Enschede-Munster | Enschede |

https://www.tubantia.nl/enschede/weinig-enthousiasme-bij-staatssecretaris-voor-snellere-trein-zwolle-enschede-munster~aac1e46c/