OV blijft beschikbaar voor iedereen (voor noodzakelijke reizen)

Het openbaar vervoer blijft vooralsnog beschikbaar voor iedereen. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur besloten, meldt het AD. Wel wordt reizigers opgeroepen alleen noodzakelijke reizen te maken met trein, tram, bus of metro.

Oproep FNV

Daarmee reageert Van Nieuwenhuizen op de oproep van FNV. Die wil dat het openbaar vervoer alleen toegankelijk wordt voor mensen met een vitaal beroep. De minister gaat daar niet in mee. “De oproep aan iedereen is helder: reis alleen met het OV als dat strikt noodzakelijk is. We staan voortdurend in contact met alle vervoerders en er zijn op dit moment geen signalen van grote drukte die aanleiding geven tot het nemen van extra maatregelen.” Die kunnen volgens de minister in de toekomst wel volgen als dat nodig blijkt te zijn. 

Geen controle

De krant meldt dat het contact tussen personeel en reizigers al minimaal is. Het personeel doet geen ronde meer door de trein, weet het AD. Busreizigers stappen achterin de bus in, en kunnen in het voertuig geen kaartje meer kopen.

Vervoersplicht

Ook Pedro Peters, voorzitter van de branchevereniging OV-NL, laat aan het AD weten vooralsnog het gebruik van het OV niet beperken tot mensen met vitale beroepen. Hij vindt dat vervoersbedrijven hun best doen om uit te stralen dat hun diensten alleen bedoeld zijn voor mensen die het ook echt nodig hebben voor werk.

Het besluit om het openbaar vervoer in de toekomst te beperken tot vitale beroepen kan overigens niet door de vervoerders gemaakt worden, maar alleen door de overheid. Vervoerders hebben nu de plicht om reizigers met een geldig vervoersbewijs te vervoeren.

Treinkaartjes en abonnementen

Wie het advies van NS opvolgt, en niet met de trein reist, kan zijn abonnement in veel gevallen het beste omzetten naar NS Flex Basis. Reizigers maken dan geen kosten meer, zolang er niet met de trein gereisd wordt. Reizigers die al eerder een Kruidvat treinkaartje hadden gekocht, krijgen tot en met 31 december de tijd om hun reis te maken.

Vanwege de corona crisis is het openbaar vervoer in heel Nederland tot een minimum beperkt. Het aantal reizigers is met 90 procent gedaald. Ook de frequenties zijn sterk terug gebracht. NS rijdt in de regel alleen met Sprinters, 2x per uur, en op een enkel traject met intercity’s.

This post was last modified on 29 mei 2020 11:17

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug