Onderzoek ING: internationale trein moet aantrekkelijker

Om reizigers voor relatief korte afstanden massaal uit het vliegtuig en in de trein te krijgen, moet volgens ING Research nog een hoop werk worden verzet. “Het kan de reiziger nog veel makkelijker en aantrekkelijker worden gemaakt”, concluderen onderzoekers van de bank. Ze zien wel “een duidelijke kans” voor groei van het aantal internationale treinreizen.

Beter voor het milieu

Hoe meer mensen tussen Europese steden met de trein reizen in plaats van met het vliegtuig, des te beter dat is voor het milieu. De CO2-uitstoot van de trein is onder de streep 80 procent lager. Bovendien stoot een trein geen schadelijke stoffen uit, terwijl vliegtuigen naast het broeikasgas CO2 de lucht ook nog vervuilen met stikstofoxiden en fijnstof.

Volgens de onderzoekers moeten de capaciteit én de frequentie op het spoor omhoog. De afstemming tussen landen moet ook beter. Verder is er behoefte aan een simpel internationaal boekingssysteem, waarmee mensen alle treinen en aansluitingen direct kunnen boeken. Dat is nu vaak nog te complex en dat is volgens ING een belemmering.

Vliegheffing

ING Research merkt op dat een verschuiving van korteafstandsvluchten naar treinen ook ruimte oplevert op “het begrensde Schiphol”. Bijna een kwart van de vluchten (23 procent) was daar in 2019, het laatste ‘normale’ jaar voor de coronapandemie, korter dan 500 kilometer, becijfert de bank. Het gaat dan vooral om vluchten naar Londen. Ook naar Frankfurt en Parijs wordt volop gevlogen, terwijl die bestemmingen binnen een paar uur per trein te bereiken zijn.

Voor veel reizigers blijven prijs en reistijd bepalend. Mede door de opkomst van prijsvechters in de luchtvaart is die sector jarenlang veel sterker gegroeid dan het spoorvervoer in Europa. Het aantal vluchten lag 5,5 procent hoger in 2019 dan in 2010, terwijl het treinverkeer met slechts 1,8 procent toenam. Omdat in 2023 de vliegheffing omhoog gaat, verbetert de positie van het spoor in dit opzicht wel, stellen de opstellers van de studie vast.

(c) ANP

This post was last modified on 18 december 2022 12:06

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

3 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

6 dagen terug