fbpx
Archieffoto, (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Omvangrijke werkzaamheden aan het spoor tijdens herfstvakantie

18 okt 2018 12:22

Op verschillende plekken in het land wordt tijdens de herfstvakantie aan het spoor gewerkt. Zo rijden er van 20 t/m 28 oktober geen treinen tussen Utrecht en Woerden. De omvangrijke werkzaamheden rond Groningen zijn al begonnen en duren eveneens tot en met 28 oktober. Vanaf vrijdag 19 oktober rijden er eveneens geen treinen van en naar Hengelo. 

Meerdere plekken

In de weekenden wordt er zoals gebruikelijk op nog veel meer plekken aan het spoor gewerkt. ProRail werkt met name rond de avonduren, weekenden en vakanties aan het spoor, omdat er dan minder mensen met de trein reizen. Sommige reizigers krijgen te maken met meerdere werkzaamheden. Zo kunnen reizigers normaal gesproken rechtstreeks van Den Haag naar Enschede, maar doordat er zowel bij Woerden als Hengelo aan het spoor wordt gewerkt moeten reizigers nu deels met de bus en twee keer overstappen.

Utrecht – Woerden

Vooral de werkzaamheden tussen Utrecht en Woerden treft veel reizigers. Door die werkzaamheden kunnen ook de intercity’s Utrecht – Rotterdam / Den Haag niet rijden. Reizigers krijgen in veel gevallen het advies om via een andere route te reizen. Zo krijgen reizigers tussen Utrecht en Gouda het advies om via Amsterdam Bijlmer te reizen, en reizigers tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam/Leiden via Amsterdam Zuid/Schiphol Airport. Als de werkzaamheden zijn afgerond zijn er straks vier bruikbare sporen tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn, in plaats van twee. Daardoor rijden Sprinters en Intercity’s vanaf medio december niet meer op hetzelfde spoor.

Rond Groningen

Ook rond Groningen zijn er omvangrijke werkzaamheden. Daardoor rijden er sinds dinsdag al geen treinen tussen Groningen en Delfzijl, Roodeschool/Eemshaven en Buitenpost. In het laatste weekend van de herfstvakantie (27 en 28 oktober) rijden er helemaal geen treinen van en naar het hoofdstation in Groningen. Een overzicht van alle werkzaamheden is te vinden op ns.nl. Vooral in de weekenden zijn er veel werkzaamheden. Komend weekend (20 en 21 oktober) rijden er bijvoorbeeld ook geen treinen rond Heerlen.

De foto bij dit artikel is een archieffoto.

0 0 stemmen
Artikel waardering
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tonny Schonewille
5 jaren geleden

Heel betrouwbaar vervoermiddel, de trein. Vooral als je dingen met zulke grote impact niet meeneemt in de punctualiteit.

Stokbosveen
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Alsof het op de weg zoveel beter is…
Dan krijg je als automobilist vaak te maken met opgebroken wegen en omleidingroutes. En sta je vaak stil in een of andere file. Oke, je hebt dan in elk geval een zitplaats (en je eigen muziek). Dat is altijd weer afvragen als je met de trein reist. Zie vaak genoeg mensen op de trap zitten, bij gebrek aan beter.

Oscar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

1. Als de (snel)weg opgebroken is, dan is het een kwestie van even de snelweg af, een paar kilometer N-weg rijden en dan de snelweg weer op. Soms is er tijdelijk een rijbaan minder beschikbaar, dus eventjes langzaam rijden en daarna weer de toegestane vmax.
Bij de trein is de impact veel groter, bv. a.s. weekend Hengelo en Almelo eruit. Een reis Amsterdam-Berlijn wordt dan omreizen via Dortmund of tussen Deventer en Bad Bentheim met de bus.

2. Ik ervaar dat vertraging als gevolg van file een maatschappelijk geaccepteerd fenomeen is (“Wat sneu voor je, we verzetten de vergadering naar een half uur later.”), terwijl treinvertraging wordt uitgelegd als… laten we het beschaafd houden… onvolwassen (“Welke &%^$#&@ gaat dan ook met de trein? Kom, we beginnen vast.”)

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Oscar

2 hangt misschien ook wel af in wat voor omgeving je werkt, bij mij op het werk wordt er absoluut niet moeilijk over gedaan als je een keer vertraging hebt, maar dat komt denk ik ook doordat een aanzienlijk deel van de mensen met het OV komt.

En anders, is het nou echt een straf als een vergadering zonder je begint? Ik kan er namelijk niet wakker van liggen als een vergadering begint zonder mij, dan was mijn input blijkbaar toch niet nodig en dan kan ik mijn tijd wel beter gebruiken.

Puck
5 jaren geleden
Antwoord aan  Oscar

1. Als er gewerkt wordt aan het spoor, ga je gewoon een klein stukje met de bus (al kun je vaak beter de lijnbus pakken dan het treinvervangend busvervoer). Ben je in de meeste gevallen ook hooguit een kwartiertje langer onderweg. Met de auto is dat maar afwachten, want je bent immers niet de enige die de omweg via de N-wegen neemt, en die wegen zijn helemaal niet berekend op zulke grote stromen auto’s.
Het busvervoer van Deventer tot Bad Bentheim is alleen op zondag, de andere dagen is de beperking op een veel korter traject.
2. Je kan natuurlijk ook gewoon een kwartiertje of een half uurtje eerder van huis vertrekken. Je weet nu immers dat die werkzaamheden er zijn, dus hou je daar rekening mee. Wat ik in het dagelijks leven heel erg veel vaker meemaak is dat automobilisten te laat zijn omdat files onvoorspelbaar zijn, en het gevloek dus eerder daarop is, want wie gaat er tegenwoordig nu nog met de auto? Overigens, wat een vervelende werkgever heb je als zulke belangrijke vergaderingen in het weekend worden gepland. Werkzaamheden vinden immers vooral in het weekend plaats.

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Dit soort omvangrijke werkzaamheden in het weekeinde en tijdens vakanties waren, samen met de achteruitlopende kwaliteit van het openbaar vervoer, voor mij een reden om 14 jaar geleden een auto aan te schaffen.
Ik reis nog steeds zoveel mogelijk met het openbaar vervoer maar soms kun je echt niet zonder auto. Files zijn vooral in de spits een probleem maar in de meeste files sta je niet langer dan pakweg 20 minuten. De autoreizen zijn van deur tot deur en dat is gewoon veel sneller.

dries molenaar
5 jaren geleden

Stel je voor dat je met de trein zou willen reizen in de vakantie. Thalys blijkt 10 November ook niet te rijden, handig zou je naar Paris Photo willen. Dat wordt dus een busreis. Wel veel goedkoper maar helaas wat minder ruim.

Tim
5 jaren geleden

De trein is er in de optiek van ProRail en NS toch alleen maar voor studenten, dus in het weekend en de schoolvakanties kun je de boel best plat leggen.

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Nee hoor, in het weekend en in de schoolvakanties zijn er gewoon minder reizigers, dus minder mensen die last hebben van de stremmingen. En dat verschil komt wel grotendeels doordat er minder of geen studenten in de trein zitten, maar waarom zou je hen overlast geven als dat niet nodig is? Voor de andere reizigers verandert de overlast toch niet of je de werkzaamheden nu in of buiten de schoolvakanties doet.
Daarnaast bij werkzaamheden aan het spoor: minder reizigers is minder vervangende bussen is minder uitgaven.

Puck
5 jaren geleden
Antwoord aan  Erwin Wessels

Met dat laatste slaat NS overigens vaak wel een beetje door: meestal worden er veel te weinig bussen ingezet voor het treinvervangend busvervoer en kun je er beter voor kiezen een stukje met de lijnbus te gaan…

Bert Sitters
5 jaren geleden

Met de juiste veiligheidsmaatregelen moet de Belgische methode kunnen. Werkzaamheden zoveel mogelijk uitvoeren aan één spoor tegelijk. Het andere spoor blijft dan open voor reizigersverkeer. Er kunnen dan minder treinen rijden, maar tijdens de meeste weekeinden en vakantieperiodes moet dat kunnen. Er rijden dan in ieder geval wél treinen en heb je géén gedoe met bussen die extra reistijd opleveren.
Als er toch bussen moeten worden ingezet, dan wel voldoende bussen, zodat het zo soepel mogelijk kan verlopen.
Denk ook na wanneer werkzaamheden worden gepland. Dus niet op een zondag in juli tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee, of met Pinksteren op de Intercity-lijn naar Maastricht.

Ari
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Die Belgische methode is in het verleden in Nederland ingezet, maar dat is niet zonder risico’s. Zie bijvoorbeeld:

https://www.treinreiziger.nl/trein-reed-over-ander-spoor-bij-treinbotsing/

Natuurlijk kun je beargumenteren dat een rood licht voldoende is als veiligheidsmaatregel, maar in dat geval helaas niet.

Dan is er ook nog het probleem van een veilige werkplek voor de werklieden. Werken aan een spoor terwijl het naastgelegen spoor in gebruik is, is niet veiligste werkplek die er is. Het is veiliger om ook andere sporen buiten gebruik te stellen.

Je laatste punt is zeker waar. Werkzaamheden zouden gepland moeten worden op momenten dat het rustig is, niet wanneer er evenementen gepland zijn of je redelijkerwijs kunt verwachten dat er veel reizigers zullen zijn. Aan de andere kant van het verhaal is dat niet eenvoudig zodra het op evenementen aankomt. Grootschalige werkzaamheden worden lang van tevoren gepland en zijn niet zomaar te verplaatsen. Als besloten is dat een lijn eruit gaat in een bepaald weekend en daarna komt de aankondiging van de organisatie van zo’n evenement, dan is de hele zaak verplaatsen een lastige optie.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ari

Het zou helpen als spoorwerkzaamheden direct bekend worden gemaakt als ze worden ingepland, dus één tot anderhalf jaar van tevoren. Nu kunnen organisatoren van evenementen geen rekening houden met spoorwerkzaamheden, omdat ze om onduidelijke redenen geheim worden gehouden tot een week of 3 van tevoren. Alleen verstoringen van internationale treinen door werkzaamheden worden iets eerder gepubliceerd.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ari

Ari,
Je kunt natuurlijk machinisten duidelijke instructies geven tijdens werkzaamheden en vooral op de seinen te letten.
Ook las geen werkzaamheden is het rijden door een rood sein gevaarlijk.

Tonny Schonewille
5 jaren geleden

Helemaal mee eens Bert. Soms kom je er niet onderuit, maar het kan veel handiger dan nu. Ik las overigens laatst dat de regels in België ook gaan veranderen.

Veiligheid is belangrijk, maar het is welvtypisch dat 600 doden per jaar op de weg oke is maar in andere sectoren elke dode er een teveel is. Dat is op z’n minst niet rationeel.

Ari
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Op de weg accepteren we met z’n allen het risico op een ongeluk en de kans daarop is pittig klein. Zeshonderd doden op hoeveel tijd die we met z’n allen onderweg zijn in een jaar? Dat is een zeer kleine hoeveelheid en we voelen ons veilig op de weg.

Zodra het gaat om werk dan hebben we andere verwachtingen. We verwachten dat een arbeider veilige werkomstandigheden heeft en elke avond gewoon terugkeert van het werk. Als je zou uitrekenen hoeveel een dode zou betekenen op de werktijd die in het spoor gestoken wordt dan denk ik dat het meer is dan die zeshonderd doden op het verkeer. In absolute zin is het zeker minder, maar in relatieve zin waarschijnlijk meer.

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

In het verleden werd veel onderhoud ’s nachts en tussen de treinenloop door uitgevoerd. Daarbij zijn veel baanwerkers omgekomen, soms kwam er een hele ploeg onder de trein. Overdag werken op een buitendienst gesteld baanvak is veel veiliger en goedkoper maar legt het probleem bij de reiziger die het maar moet ‘uitzoeken’.
Zolang het reizen per trein een klein deel van de totale vervoerscapaciteit dekt zijn de nadelen voor de maatschappij nog te overzien. Wanneer de vervoerscapaciteit van het spoorvervoer moet toenemen, en daar ziet het wel naar uit, denk ik dat deze manier van onderhoud plegen problemen gaat geven. Er zal de reiziger een beter alternatief moeten worden geboden dan het vervangend busvervoer zoals het nu is geregeld.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Het ontbreekt in de regel ook aan de wil om de overlast voor reizigers te beperken.

Voor de werkzaamheden Utrecht-Woerden laat men momenteel bijvoorbeeld niet één reizigerstrein extra via het binnendoortje rijden, terwijl Woerden – Breukelen – Utrecht ongeveer net zo snel als, maar wel comfortabeler en milieuvriendelijker is dan een snelbus.

Onlangs waren er werkzaamheden ten zuiden van Delft. Dat er dan nog maar twee treinen per uur tussen Den Haag en Delft rijden is weinig ambitieus, maar vooruit. Wat volstrekt belachelijk is, is dat dan de IC’s tussen Leiden C en Den Haag HS ook maar voor het gemak worden geschrapt en de overstap in Den Haag Centraal van en naar de overgebleven treinen 12 of 15 minuten is. Als er ook ten noorden van Delft geen treinverkeer mogelijk is, maakt men het nog bonter: Ook dan worden de IC’s ingekort tot Leiden C en laat men alleen stopbussen rijden tussen Den Haag C en Delft, terwijl er vooral in Den Haag Moerwijk amper iemand in- of uit wil stappen en de rit door de ligging van de wegen daar aanzienlijk langer duurt dan een snelbus. Ook een pendeltrein Den Haag – Den Haag HS kan er nooit vanaf.

En waarom worden er zo weinig werkzaamheden over meerdere jaren gebundeld? In plaats van voortdurend overal en nergens te werken, zou men ook in dezelfde periode (verspreid over zeg een of twee jaar) álle bruggen, tunnels en stations op een bepaald traject kunnen verbouwen, zodat daar de komende 10 jaar geen grote buitendienststellingen meer nodig zijn. De aanleg van die brug tussen Utrecht en Woerden had bijvoorbeeld ook gewoon tegelijk met de verbouwing van Utrecht Centraal gepland kunnen worden, dan waren er geen extra buitendienststellingen voor nodig geweest. Hetzelfde geldt voor de verbouwing van station Zwolle, waar eerst het station is verbouwd (nieuwe reizigerstunnel) en daarna pas aan de bouw van een busviaduct werd begonnen en de sporen werden verlegd, wéér de boel plat.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

@Tonny Schonewille.
Is bekend hoeveel ongelukken er zijn gebeurd in Belgie tijdens werkzaamheden aan één spoor terwijl het andere spoor in gebruik was?

Tonny Schonewille
5 jaren geleden

Staan we als land niet vrij alleen in dit soort buitendienststellingen? In Duitsland en België zie ik voornamelijk enkele sporen buiten dienst terwijl het tweede spoor nog open is. In Japan doen ze (bijna) alles ‘s nachts lijkt het.

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Nachtwerk is altijd duurder door de toeslagen en vraagt veel personeelscapaciteit van de aannemer, hij kan maar een deel van zijn mensen ’s nachts laten werken.
Ook zijn de ‘slots’ in de nacht maar van korte duur. Het spoor moet al vroeg in dienst.
Het is sowieso een ‘centenkwestie’. Meer preventief (gepland) onderhoud en betere materialen kosten altijd meer geld.
Een kleine verbetering in kwaliteit is soms al heel duur.
De veiligheidseisen zijn in de loop van de tijd hoger geworden waardoor het werken tussen de treinenloop door moeilijker wordt. Hopelijk komen er veel nieuwe technische mogelijkheden om dat werk veiliger te maken zoals de ‘Flintstoneswagens’ die als een kap over de werkenden staan en ze beschermen.

Tonny Schonewille
5 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Zou nachtwerk nog steeds duurder zijn als je de kosten voor alle bussen meerekent denk je? Dat z toch best wel een bedrag zijn..

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Ja, ik denk dat wanneer een aannemer een aantal dagen met vroege, late en nachtdiensten achter elkaar door kan werken er veel geld wordt bespaard in vergelijking met alleen (betrekkelijk korte) nachtdiensten.
De vraag is natuurlijk of dat bespaarde geld aan vervangend vervoer wordt besteed.

Tonny Schonewille
5 jaren geleden

Daarnaast, op de snelweg zie je ook in Nederland regelmatig een baan afgesloten met die ernaast nog steeds open, toch? Waarom is het daar wel “veilig genoeg”?

Joris van den Hurk
5 jaren geleden

NS en Prorail hebben lak aan klanten! In het weekend met de trein reizen is totaal zinloos, omdat het over langere afstanden niet lukt om zonder bus bestemmingen te bereiken. In het verleden werd er meer ‘s nachts gewerkt en werd er bij werkzaamheden gewoon over 1 ipv 2 sporen gereden. Door totaal doorgeslagen veiligheidsbeleid bij Prorail is er niets meer mogelijk en zijn er hekwerkjes van tientallen kilometers langs het spoor verschenen om de spoorwerkers vooral niet attent te houden. Natuurlijk is het nodig om 100% te voorkomen dat er doden vallen, maar dat kan ook anders. Dit is doorgeslagen bureaucratie. Gewoon nog even wachten op de zelfrijzende (vracht)auto en dan is het over met het spoor!

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Joris van den Hurk

Het kan wel eens slecht uitkomen maar u overdrijft. Alsof ieder weekend overal de boel op de schop gaat.

Tonny Schonewille
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Tussen Maastricht en Utrecht is het wel ongeveer elk tweede weekend. Dat lijkt me in een klein land als Nederland toch best heftig, 8% van de dagen stremming.

De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat dit een schatting is, ik heb het niet echt bijgehouden.

P Heesakkers
5 jaren geleden

Ik onderschrijf de zienswijze van Joris van den Hurk, vooral in zijn eerste strofe met betrekking op klanten en klantvriendelijkheid in deze. Inderdaad beste Dries, ieder wekend gaat de boel massaal op de schop bij onze spoorwegverbindingen. Waarvan bijkomend allerlei technisch en ander falen elders te lande op de sporen, met aanzienlijke vertragingen, ik zal ze niet opsommen maar de lijst wordt intussen indrukwekkend. En dit al duurt al jaren en lijkt me niet bevorderlijk voor de klandizie. De of het autobezit wordt steeds populairder. Ook moet ik met Tony Schonewille vaststellen dat de route Maastricht Eindhoven Utrecht een crime aan het worden is en trouwens intussen bijna overal, zeker de Randstad dreigt een Rampstad te worden met de vele afsluitingen als in de weekeinden.