ÖBB wil gestrande nachttreinreizigers van DB-staking niet opvangen

De Oostenrijkse spoorwegen willen niet voor opvang zorgen voor treinreizigers die in Wenen of Innsbruck stranden door een staking van Deutsche Bahn. Dat laat ÖBB-woordvoerder Bernhard Rieder weten aan Treinreiziger.nl.

Geen opvang in Oostenrijk

“Helaas heeft Deutsche Bahn de Nightjet-nachttrein in Duitsland geannuleerd. Hierdoor kunnen wij deze trein ook niet rijden tijdens de staking. Het is ons niet toegestaan om hotelaccommodatie aan te bieden aan de passagiers die getroffen zijn door de staking” stelt de woordvoerder in een korte reactie.

Treinreizigers in Oostenrijk bevestigen dat de Oostenrijkse spoorwegen niet voor opvang willen zorgen. Zo laten reizigers die bij Treinrondreis.nl een stedentrip naar Wenen hebben geboekt weten dat ÖBB-medewerkers verwijzen naar het oorspronkelijke verkooppunt.

Reizigersrechten

Maar dat is niet terecht, vertelt Sabrina Carina Köcher van de Agentur für Passagier- und Fahrgastrechte (apf). De apf is in Oostenrijk de onafhankelijke geschillencommissie als een vervoerder geen oplossing biedt aan reizigers. Köcher wijst op de rechten die treinreizigers in Europa hebben. In een speciale verordening passagiersrechten (1371/2007) is opgenomen dat een vervoerder reizigers te hulp moet schieten die meer dan zestig minuten vertraging oplopen. “Artikel 18 van deze verordening regelt dat de vervoerder hulp moet verzorgen (huisvesting, vervoer, versnaperingen)” zegt de perswoordvoerder van apf.

Ze vervolgt: “Bij vertragingen van meer dan 60 minuten moet voor de reiziger tevens kosteloos een hotel of andere accommodatie aangeboden worden, alsmede vervoer tussen het treinstation en de plaats van accommodatie.” De stelling van de ÖBB dat het oorspronkelijk verkoopkanaal de opvang moet regelen, weerspreekt de autoriteit eveneens. Köcher: “Bij problemen moet de reiziger altijd contact opnemen met de lokale spoorwegmaatschappij. Bijvoorbeeld ÖBB in Oostenrijk, NS in Nederland. Want alleen dit bedrijf kan een ter plekke een accommodatie regelen.”

Treinreiziger.nl heeft de reactie van de apf aan de ÖBB voorgelegd en om een reactie gevraagd. Het Oostenrijkse spoorbedrijf heeft echter niet gereageerd. Wel liet ÖBB-woordvoerder Rieder eerder weten dat volgens hem de reizigersrechten bij staking niet van toepassing zijn.

Geen gevolgschade

In een situatie als deze, waarbij een vervoerder geen opvang regelt, kan de reiziger dat uiteindelijk zelf doen. Maar, benadrukt Köcher, reizigers doen er verstandig aan om eerst zelf bij de vervoerder aan te kloppen, voordat ze zelf geld uitgeven. Mocht een vervoerder geen opvang aanbieden, dan kan deze dit zelf organiseren. In dat geval moet de reiziger de kosten achteraf wél verhalen bij het oorspronkelijke verkooppunt. In Oostenrijk wordt er maximaal 80 euro per persoon aan accommodatie vergoed. Reizigers hebben overigens alleen recht op opvang als ze hun treinticket niet annuleren.

Köcher wijst er tot slot op dat een vervoerder niet aansprakelijk is voor gevolgschade. Mocht een reiziger bijvoorbeeld zijn vakantiebestemming niet (tijdig) bereiken, en daardoor zijn eerder geboekte hotel willen annuleren, dan zijn de eventuele kosten daarvan voor de reiziger.

Overdag reizen

Reizigers met een Nightjet-ticket mogen nu ook overdag reizen met treinen van NS, DB en ÖBB. Tijdens de eerdere stakingen stelde NS dat dit alleen kon als reizigers hun ticket annuleerden en een nieuw treinkaartje kochten. Omdat de Nightjet zes dagen niet rijdt en volgende treinen mogelijk zijn volgeboekt, zegt NS dat reizigers uit coulance ook overdag mogen reizen. Rover en Train2EU legden eerder uit dat reizigers hier ook recht op hebben. Naar verwachting zal op 7 september de eerste Nightjet weer vertrekken.

Gerelateerde berichten

This post was last modified on 2 september 2021 19:42

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug