NS trekt vooral in weekend meer reizigers

De Nederlandse Spoorwegen hebben in 2018 vooral in het weekend meer reizigers vervoerd. Op een gemiddelde werkdag nam het aantal reizigers met 2,2% toe, maar in het weekend is het aantal treinreizigers met 4,2% gegroeid.

Besteedbaar inkomen

De NS verklaart de groei door meerdere factoren. Het spoorbedrijf wijst erop dat de bevolking, werkgelegenheid en besteedbaar inkomen zijn toegenomen. “Zeker voor het weekend geldt dat het laatste aspect resulteert in meer treinreizen”, vertelt NS-woordvoerder Carola Belderbos.

Evenementen

Maar dat is niet de enige reden, want in het weekend zijn er ook meer treinen gaan rijden. Zo rijdt er tussen Amsterdam – Eindhoven ook in het weekend elke tien minuten een trein. “Tot slot dragen de vele evenementen die in de weekenden worden georganiseerd bij aan de groei in het weekend.”

Ruimte voor groei

De groei in het weekend is goed nieuws voor NS. In de spitsuren moet het bedrijf alle zeilen bijzetten om de reizigersvraag aan te kunnen, maar in de daluren heeft het spoorbedrijf meer ruimte om te kunnen groeien. NS stimuleert reizigers daarom ook om in de daluren te reizen. Belderbos: “Het blijft echter een gegeven dat veel reizigers gebonden zijn aan vaste tijden voor werk en school.”

Utrecht Centraal

Op werkdagen blijft het aantal treinreizigers in de regio Utrecht fors stijgen. Zo is het aantal in- en uitstappers te Utrecht Centraal op een gemiddelde werkdag gestegen naar 194.000 reizigers. Dat is 4% meer dan in 2017. Overstappers zijn daarbij niet inbegrepen.

Nieuwe stations

Op nieuwe stations groeit het aantal treinreizigers ook altijd relatief snel. Zo telde Utrecht Leidsche Rijn in 2015 nog maar 784 in- en uitstappers, nu zijn dat er 2766. Ook bij station Nijmegen Goffert is het aantal treinreizigers tussen 2015 en 2018 meer dan verdubbeld. Bij Almere Poort gaat het om een groei van 70 procent.

Amsterdam Zuid

Amsterdam Zuid is weliswaar geen nieuw station, maar groeit ook fors. De afgelopen jaren (2015-2018) is het aantal in- en uitstappers met bijna 40 procent toegenomen. De groei het laatste jaar (2017-2018) wordt voor een belangrijk deel verklaard door de opening van de Noord/Zuidlijn.

Verliezers

Op een aantal stations vervoert NS fors minder reizigers, maar in veel gevallen valt dat te verklaren doordat een andere vervoerder een deel van de treindiensten heeft overgenomen. Dat geldt niet voor Den Bosch Oost, Voorburg en Dordrecht Zuid. Die stations hebben tussen 2015 en 2018 tussen de 17 en 21% van het aantal in- en uitstappers verloren. Mogelijk kiest een deel van die reizigers nu een ander vertrek- of aankomststation.

This post was last modified on 9 juli 2019 17:23

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug